2005-07-17 16 瀏覽
Food & pricing is good!but most young waiter service very bad!Manager & senior waiter service is good!
Food & pricing is good!
2005-07-10 11 瀏覽
昨日約左朋友仔o係旺角食飯, 佢話呢間d食物味道唔錯, 我只覺得排骨擔擔麵, 好好食.其他食物就麻麻啦!侍應服務都是麻麻!
昨日約左朋友仔o係旺角食飯,
佢話呢間d食物味道唔錯, 我只覺得排骨擔擔麵, 好好食.
其他食物就麻麻啦!
侍應服務都是麻麻!
2005-06-22 5 瀏覽
在旺角忙著購買一些電腦硬件, 幾近十時才來一個上海晚餐, 太座早己吃過晚飯只分享一點小食, 先來了一個炸醬拉麵, 麵質幼滑有彈性, 炸醬則像是台灣的肉燥飯味道偏重了一點; 再來蒜泥白肉, 白肉和蒜泥是汁料分開, 醬料偏於辛辣而白肉和粉皮的質感一般; 最後亦點了必吃的小籠包, 小籠包外皮厚薄適中, 肉汁香濃可惜餡料偏實了一點, 整體上亦只是不過不失. 侍應有禮貌但個別有點散慢, 環境偏向整潔但是地版好像有點滑腳.
2005-06-14 5 瀏覽
行到九點幾又又餓,見到唔駛排隊,一於試呢間分店好唔好.三個人都叫好多1)小籠飽2)紅油炒手3)菜肉雲吞4)蒜泥白肉5)上海粗炒6)清炒西蘭花味道ok,只係上菜次序唔係咁好>.<
行到九點幾又又餓,見到唔駛排隊,一於試呢間分店好唔好.

三個人都叫好多
1)小籠飽
2)紅油炒手
3)菜肉雲吞
4)蒜泥白肉
5)上海粗炒
6)清炒西蘭花

味道ok,只係上菜次序唔係咁好>.<
2005-05-31 2 瀏覽
次次行經呢間都見好多人等位,昨晚經過見得幾個人等位,好~~~ 就試下啦,但唔明點解入要原來有吉抬,但就唔放人入去坐,唔知呢d 係咪叫排隊假像呢????????? 1) 小籠包: 4pcs ok ,多汁2) 砂鍋雲吞雞: 睇落好似有半隻雞,查實得一隻雞脾多一舊,雲吞幾好食,好味過小籠包,湯都幾好飲,不過味精好重。3 擔擔面: 唔夠熱,d面又好諗,唔覺好食... 但係招牌菜4) 酸辣湯: ok,但又唔夠熱5) 高力豆沙: 我覺得最好味,但要等15分鐘,其間你會覺得好煩,d 待應不停看我d食物,不停問吃完未,個麵未吃完就想拿走.野食普通無算啦,唔夠熱好似"裝"定係度,熱d 會好d ,但d 待應就改善下囉,就算多人都唔好"催"人地走錦囉,食都周身唔置在啦

1) 小籠包: 4pcs ok ,多汁
4) 酸辣湯: ok,但又唔夠熱

2005-04-28 0 瀏覽
排骨拉麵--排骨同拉麵分開上,算係叫有心的,免排骨(炸豬扒)浸淋。排骨薄得黎林同脆口,凍左都咁脆,亦唔油,但如果厚身一點會有更好口感。拉麵是自家拉的,因為粗幼不一,亦見彈牙,放耐左都唔會話差太遠。湯底就偏淡,亦輕輕有少少梘水味,相信係受了拉麵的影響。碗大大,但湯唔多夠,多返少少會更好。三鮮炒年糕--有雞,菇,金華火腿。年糕口感同出面一樣,但無咁油。料就唔算好多,但有咸火腿算係咁啦,好多地方都係用普通貨。整體味道算清的。小籠包--一籠有四隻,皮易穿,肉唔夠鬆,味唔算鮮,但點都唔叫話好難食,只可算係一般。整體來說,是吃得過的,尤其是在旺角區的上海菜,有部分真的很差。

2005-04-13 3 瀏覽
排骨菜飯,佢竟然係炸左塊豬扒放響楊洲炒飯上面.無奈!不過佢碟炒飯就炒得幾好既,一粒粒好乾身唔會好油。但我覺得有d「那過」囉。砂鍋雲吞雞,相有半隻雞,查實得一隻雞脾(好彩唔係俾雞胸),雲吞幾好食,皮薄又滑,餡都好食。有菜有肉感覺幾均衡,湯都幾好飲,不過味精好重。食完勁頸渴
排骨菜飯,佢竟然係炸左塊豬扒放響楊洲炒飯上面.無奈!
不過佢碟炒飯就炒得幾好既,一粒粒好乾身唔會好油。
但我覺得有d「那過」囉。

2005-03-04 11 瀏覽
今日去左呢間上海餐廳度食dinner,我同bf叫左一個排骨擔擔面, 小籠包, 紅油抄手同一杯柚子茶先講個擔擔面, d面好諗, 一d都唔好食...小籠包, 冇乜汁.........紅油抄手....唔識形容.好奇怪..我諗最好都係杯野食呀..埋單104.5一d都唔抵食..以後唔會再去
先講個擔擔面, d面好諗, 一d都唔好食...
我諗最好都係杯野食呀..
埋單104.5
一d都唔抵食..以後唔會再去
(非會員)
因為早兩日見上海坊有人排隊,估計應該唔錯。點知尋日去o左上海坊食,食o左個蒜泥白肉、小籠包、麵、賽螃蟹。咁多樣野,最唔好食係個賽螃蟹,從來未見過一間賽螃蟹,食到真係好似得蛋花咁,連小小魚肉都無,勁無口感。至於個蒜泥白肉,又係唔好食,D 辣味太重,搞到D白肉好似無味咁。雖然面頭好多蒜泥,但D 蒜泥味就好似無味咁。至於麵,真係無諗過連咁簡單既都會做得咁差。食麵,粗細不一,有D 仲粗到好似食緊車仔麵既油麵咁。最後講個小籠包,都尚算OK。不過D 皮太薄,好似夾穿D皮,漏哂D汁出黎。四個小籠包入面,得一個無穿到咋。另外D野全部好細碟,諗番上次去王家沙食,我食到好飽,都係200 兩位(五碟)。今次四碟,最後埋單155兩位,但份量少好多,味道又差好多。同埋坐都係王家沙舒服好多,呢間野,我坐近門口,好似食緊快餐店咁。呢間野,下次真係唔會再食。我寧願食M記都唔選佢。

呢間野,下次真係唔會再食。我寧願食M記都唔選佢。
2005-02-03 3 瀏覽
以下是吃過的飯物和意見1. 酸辣湯拉麵拉-湯底和水一樣清,(本該杰杰地的)-超咸-拉麵好腍-湯料少,好似只煮了一陣咁樣2. 雜菇聿白-除了有咸味外, 無其他味-好多水...還以為係個湯tim-個樣好似預先煮了成煲,再慢慢分咁3. 小籠包-四個中有兩個早就穿了...無了汁-原本的都ok, 幾好4. 雞絲粉皮-幾好, 粉皮夠爽服務1. 都唔知d待應做咩,不停看我d食物,不停問吃完未,個麵未吃完就想拿走.(時間:平日五時多, 跟本就未滿座!)
以下是吃過的飯物和意見
1. 酸辣湯拉麵拉
-湯底和水一樣清,(本該杰杰地的)
-超咸
-拉麵好腍
-湯料少,好似只煮了一陣咁樣

2. 雜菇聿白
-除了有咸味外, 無其他味
-好多水...還以為係個湯tim
-個樣好似預先煮了成煲,再慢慢分咁

3. 小籠包
-四個中有兩個早就穿了...無了汁
-原本的都ok, 幾好

4. 雞絲粉皮
-幾好, 粉皮夠爽

2005-02-03 5 瀏覽
有一日,我大食客(虎榮)同幾個朋友係旺角行完街正想搵地方食野...點知發現有間野門口大排長龍,咪入去試Lu...一入去我第一時間就叫杯""上海風情""表面迷紅色,正,一飲~~嘩! 仲正~~呢杯能令我一口氣飲哂,可想而知係有幾咁好飲@@..再多2杯??? NO, NO problem!再多2杯都無問題啦.((呢杯上海風情))係用(士多啤梨,.蘋果.,同蜜糖.,泡掣)味道調教得都非常相襯@@酸酸土地,,甜甜地,,太正啦!!! 無諗過上海坊點心出名連特飲都咁正.我幾個朋友order 果幾杯都話好味非常出色!!!
(非會員)
2005-01-30 0 瀏覽
這店是我近期食過最差的上海餐廳!小籠包肉質又腍又多肥肉,好難食什菌津白竟然好多油,茨汁又淡,一小碟盛42 元,實在又貴又一般雞絲粉皮算係最正常的食物,可能因為做法實在無甚難度最不濟的是酸辣湯拉麵,麵條過腍毫無彈力,酸辣湯更是毫無酸辣味可言,只有鹹味,我們只吃了半碗已無法再吃下去這是我在旺角吃過最難吃的一頓飯
這店是我近期食過最差的上海餐廳!
小籠包肉質又腍又多肥肉,好難食
雞絲粉皮算係最正常的食物,可能因為做法實在無甚難度

這是我在旺角吃過最難吃的一頓飯
2005-01-12 15 瀏覽
多個月沒來過,昨晚跟友人來這兒飯聚,原因是諗唔到去邊度食,朋友又話想試下呢間。 一行四人要了一碟楊州炒飯(其中一位友人係飯桶,無飯不歡)、一客小籠包、一客蘿蔔絲酥餅和一客砂鍋雲吞雞。最出色竟然係楊州炒飯,炒得好好,飯粒分明,蛋香料足,真係好到家;但其他食品真的不敢恭維,唔熱係致命點,尤其是個砂鍋雲吞雞,砂鍋是熱的,但盛載的全是暖暖地?!>.<,此外,蘿蔔絲酥餅O的餡料也是暖暖地,個酥皮唔夠酥脆,而且超厚;小籠包還可以,但餡的肥肉比重過多,好肥膩;最後還要了一客豆沙鍋餅,豆沙餡偏甜,個皮幾好,夠香脆。 冇來咁來,水準真係差O左好多,其實見少O左咁多人排隊都早已心裡有數,但估唔到會令我如此失望,希望佢會做番好O的啦。
佢地既拉麵係自已手打既.....幾正!不過落ORDER 好IN , 用PAD 架, 紅燒肉太肥... 豆沙XX 果甜品幾正!水餃好乾身, 小籠包唔多油
佢地既拉麵係自已手打既.....幾正!

水餃好乾身, 小籠包唔多油
2004-12-27 0 瀏覽
冬節當晚同男朋友行開旺角,眼見佢平時好多人排隊而當時又無咩人,所以就入左去試下~1) 雞火炒飯: 係雞肉+中式火腿+蛋炒飯,好乾身,清楚見到一粒一粒飯,食到落碟底都唔見有油2) 小寵包: 一客4隻,內裏全部都係唔肥既豬肉,好多汁,唔多油,但包皮略為厚左少少3) 北京餃子: 一客4隻,饀料跟小寵包完全一樣,令我帶點失望,同樣是皮略為厚上海菜係我心目中比較肥膩既,但係經過呢餐之後,完來都可以做得好清淡