2018-05-01 322 瀏覽
是日收工同舊同學食飯呢位友人D有個要求,就係唔好食太貴我就提議不如試下呢間沾麵啱筆直之餘又好似好出名好好食咁去到果然係排長龍排咗大約半個鐘就終於有位啦吞拿魚沙律嚟到覺得驚訝咁大份都只係廿幾蚊,好抵!而且啲蔬菜都好新鮮配埋日式芝麻醬都好難會唔好食淨係價錢都冇得輸啦濃厚豚骨魚介沾麵話明係沾麵,個湯底一般都會比拉麵濃郁因為係比你夾啲麵落去掛啲湯嚟食而所謂既「魚介」,日文解海產動物,其實即係海鮮飲少少個湯,海鮮味好突出好香雖然湯味道係濃郁但唔會好油就咁睇都可以見到湯上面唔會有層厚厚既油食完唔會覺得好膩,係有驚喜既湯底本人曾經係東京食過間啲人大推既「無敵家」恕本人真係唔識欣賞佢碗麵上面層油食完個咀油到反晒光,簡直係不安返到嚟就曾經一度好抗拒食拉麵同沾麵,係真係會有陰影的講返碗麵,揀咗小份,食完沙律之後份量係剛剛好麵係有彈性同韌度,唔錯但建議一上枱就快啲食,如果唔係麵就會痴埋一舊半熟玉子就不用多言,好正溫清酒暖清酒酒味揮發得七七八八飲落去就係得酒既甘甜味而且飲完個身會變暖,價錢先$40一啲都唔貴係本人既至愛食完就會明白點解成日都咁多人排隊味道同價錢真係冇得輸雖然服務態度真係麻麻地但以價錢同質素嚟講
是日收工同舊同學食飯
呢位友人D有個要求,就係唔好食太貴
我就提議不如試下呢間沾麵
啱筆直之餘又好似好出名好好食咁

去到果然係排長龍
排咗大約半個鐘就終於有位啦

嚟到覺得驚訝
咁大份都只係廿幾蚊,好抵!
而且啲蔬菜都好新鮮
配埋日式芝麻醬都好難會唔好食
淨係價錢都冇得輸啦

濃厚豚骨魚介沾麵
話明係沾麵,個湯底一般都會比拉麵濃郁
因為係比你夾啲麵落去掛啲湯嚟食
而所謂既「魚介」,日文解海產動物,其實即係海鮮
飲少少個湯,海鮮味好突出好香
雖然湯味道係濃郁但唔會好油
就咁睇都可以見到湯上面唔會有層厚厚既油
食完唔會覺得好膩,係有驚喜既湯底

本人曾經係東京食過間啲人大推既「無敵家」
恕本人真係唔識欣賞佢碗麵上面層油
食完個咀油到反晒光,簡直係不安
返到嚟就曾經一度好抗拒食拉麵同沾麵,係真係會有陰影的

講返碗麵,揀咗小份,食完沙律之後份量係剛剛好
麵係有彈性同韌度,唔錯
但建議一上枱就快啲食,如果唔係麵就會痴埋一舊
半熟玉子就不用多言,好正

溫清酒
暖清酒

食完就會明白點解成日都咁多人排隊
味道同價錢真係冇得輸
雖然服務態度真係麻麻地
但以價錢同質素嚟講,係可以再ENCORE
暖清酒
2018-04-15 384 瀏覽
我哋大約9:30pm先到餐廳門口,好彩唔需要排隊,咁啱有一張枱,所以好快就到我哋啦~ 我已經第三次食啦,照舊食返沾麵,唔辣,大麵。三田會有大、中、小麵底份量嘅選擇,唔需要額外加錢。另外,我地仲加$12叫多一份糖心蛋唔好睇小唔洗加錢嘅大麵,到最後我同男朋友都食唔哂啊,所以大家可以唔洗加錢要份加大麵了~我本人好鐘意沾麵嘅汁,佢偏鹹但好濃郁嘅,而且配料好足,仲有一塊好大嘅叉燒添!不過始終食到最後太鹹了,要飲返兩杯水先啱啱好!

2018-04-12
  • 濃湯豚骨魚介沾麵
2018-04-03 528 瀏覽
這天來到銅鑼灣,經過這家《三田製麵所》,竟然只有少數人在排隊!平時這裡每晚都排長龍的,這天竟然出奇地少人,天也注定要我吃這家了。這裡的食物款式不多,主打一款沾麵,分辣和不辣,亦有一款拉麵和少量的小食。沾麵一貫日本的店舖做法,小中大同價,特大的才要加錢,我點了大份的感覺也較抵吃~麵條的份量果真不少,質感比較硬身的,但就略嫌配料較少,只有一塊叉燒。沾麵汁的味道很濃,甚至越食越鹹,吃過所有麵後仍有不少汁剩下來,可以著店員加清湯喝~另點了一份芝士蝦球,不過不失,炸蝦球內包著水牛芝士,所以芝士味不重且可以更多。

濃香豬骨魚介沾麵(大)
芝士蝦球

2018-03-05
2018-04-02 399 瀏覽
如果要我選沾麵或拉麵的話,個人會選後者,因為始終沒有很喜歡重口味,能夠喝拉麵的湯才是重點。不過偶爾也會想轉轉口味,雖然不太專業,但也想評評自己對各沾麵的看法。三田製麵所以沾麵出名,無論銅鑼灣還是尖沙咀店都大排長龍。是次周末下午一點多來到,還是要排隊,齊人才能入座。餐牌十分簡單,沾麵的話只有辣與不辣兩種,拉麵亦是,反而小食如炸物和餃子有更多選擇。這樣倒也合我胃口,太多口味反而不夠專門,專心做好一種會更有品質保證。不嗜辣的我要了原味,小、中、大份的麵都是均一價$78,已包了半邊溏心蛋、筍乾和叉燒,性格比很高。 我這個份量是大的,有280g的麵條,女生的話可能會吃不完。湯雖然沒有像富士山55般用電磁爐長期烘熱,卻也是煮至足夠溫度才端上。湯非常非常濃郁稠杰,以豚骨為湯底,加入魚介的鹹鮮味,就算不愛重口味的我也要讚一下這個湯。 這種稠杰程度像粗粒花生醬般,沒辦法單喝,但很容易掛在麵上,所以基本上都能夠吃盡精華。麵可選冷或熱麵,傳統的我還是選了冷麵。冷麵非常彈牙,條條分明,掛湯能力高。雖然是冷麵,但也沒有減低太多湯的溫度。溏心蛋半熟,一半是流出來的蛋黃汁,蛋白外層滷得尚可。叉燒大塊,半肥瘦所以不鞋

濃湯豚骨魚介沾麵

我這個份量是大的,有280g的麵條,女生的話可能會吃不完。

濃湯豚骨魚介沾麵

溏心蛋半熟,一半是流出來的蛋黃汁,蛋白外層滷得尚可。叉燒大塊,半肥瘦所以不鞋口,口感一般,沒有驚喜。筍乾和蔥花令濃稠的沾麵湯底不會太膩,爽脆清新。

這家明顯比富士山55的水準要高,至於比沾麵另一巨頭周月的話,有友人覺得周月較好吃,而我卻認為這裡的沾麵湯較出色。各花入各眼,還是等待大家來評價吧。
  • 濃湯豚骨魚介沾麵
復活節連假前歹剛好手上project告一段落馬上約朋友 食個飯 傾下計更新下近況朋友想食拉麵 於是就提議去試下食沾麵啦上網睇咗沾麵好多間餐廳都有不過最就腳就係銅鑼灣呢一間去到都有十幾個人排緊隊可能係假期前夕 附近所有拉麵店都排咗人龍等咗四個零字先入到去佢沾麵只有兩種 可以要辣或者唔辣至於面嘅份量就有分三個size有140克210克同埋280克驚280克太多食唔曬所以我哋兩個都叫咗210克另外仲嗌咗個唐辛子雞翼好快啲麵同埋雞翼就上左菜喇雞翼好有驚喜出面辣辣地 個皮亦有少少脆口咬入口仲有肉汁算係非常出色至於個麵我哋兩個都嗌咗唔辣嘅沾麵個汁非常之濃但係亦都唔會太鹹唔會話食兩啖麵就要飲一杯水旁邊仲有張紙教你點樣食沾麵湯個味道非常適中另外配料有半熟蛋半隻一大舊叉燒同埋一啲荀半熟蛋恰到好處 如果有一隻就好啦佢啲叉燒唔係非常之肥果隻相信女仔都一定會鍾意唯一唔好處嘅係上咗面之後大家要盡快食呀因為啲湯都算幾快凍下我哋兩個女仔點中嘅都食得曬如果好肚餓我諗大嘅都可以ko呢度面嘅份量 無論大中細價錢都一樣不過大家當然唔好浪費食物喇另外呢間餐廳都有加一收費嘅我哋嗌咗兩個麵一個小食加埋就220蚊左右啦
復活節連假前歹

不過大家當然唔好浪費食物喇

另外呢間餐廳都有加一收費嘅
我哋嗌咗兩個麵一個小食加埋就220蚊左右啦
2018-03-14 325 瀏覽
呢度嘅餐牌好簡單基本上就係沾麵 or 拉麵兩者各有各風味.三田特製ラーメン ($78/$88)呢度嘅拉麵比較硬身正合我意😋拉麵係幼身湯底都幾入味而唔膩.濃厚豚骨魚介つけ麺 ($78/$88)沾麵係粗身嘅.小編揀左熱麵因為好怕食到最後沾汁凍哂好難入口(雖然熱麵其實唔太熱)😅麵身都幾掛汁而且沾汁好濃所以食落比較咸。.整體黎講正常但驚喜不大。順帶一提小編order左有420g嘅特大碗係3個公仔麵嘅份量本身麵又粗,沾汁又濃所以真係非常非常飽的🐵
呢度嘅餐牌好簡單
基本上就係沾麵 or 拉麵
兩者各有各風味
三田特製ラーメン ($78/$88)
三田特製ラーメン

呢度嘅拉麵比較硬身
正合我意😋
拉麵係幼身
湯底都幾入味而唔膩
濃厚豚骨魚介つけ麺 ($78/$88)
濃厚豚骨魚介つけ麺

沾麵係粗身嘅
.小編揀左熱麵
因為好怕食到最後沾汁凍哂好難入口
(雖然熱麵其實唔太熱)😅
麵身都幾掛汁
而且沾汁好濃
所以食落比較咸。
整體黎講正常但驚喜不大。
順帶一提小編order左有420g嘅特大碗
係3個公仔麵嘅份量
本身麵又粗,沾汁又濃
所以真係非常非常飽的🐵
三田特製ラーメン
濃厚豚骨魚介つけ麺
2018-03-12 247 瀏覽
It was a Monday night around 20:30 and I had to wait about 15 minutes before I could be seated.I ordered the Mita style pan-fried dumplings and the spicy pork bone based fish broth tsuke-men.Dumplings arrive within 5 minutes and ramen took around 10 minutes.Mita style pan-fried dumplings: Pan-fried dumplings covered in what tasted like an okonomiyaki sauce, kewpie mayo, bonito flakes, and seaweed. The toppings were decedent and amazing when all mixed together. My only real complaint would be the

Mita style pan-fried dumplings: Pan-fried dumplings covered in what tasted like an okonomiyaki sauce, kewpie mayo, bonito flakes, and seaweed. The toppings were decedent and amazing when all mixed together. My only real complaint would be the dumplings themselves. Not very crispy, almost hard to tell it was pan fried. And the filling wasn’t very flavorful. Great toppings, bad dumpling.

Spicy Tsuke-men: The broth had a huge spot of chili oil added to it since I got the spicy. The actual broth itself is creamy, yet has a gritty texture. Like a very soupy Congee. The flavor is strong in curry and pepper, and the pork flavor is medium with a subtle hint of fish. I found the balancing of flavors to be off for my liking. The noodles were very good udon noodles. Chewy, doughy, and filling. The egg was overdone to my liking. The pork was very good and lean, not much fat on it. It was an okay ramen.

The staff was friendly and work very quick.

Overall: 8.2/10
Ramen Broth
Ramen  egg
Udon  noodle
2018-03-06 416 瀏覽
🐰專業感想🍜25 Nov 2017💮|| #sss_銅鑼灣 ||扮foodie都好難 要成功做一個好既介紹要用好多心機 其實仲有好多野要考慮 諗清楚 但自己又會想快啲介紹晒食過既拉麵同時又整得靚 整齊 決定宜家盡量由遠既日子post到近 已經打左好多篇但未post 希望唔會影響太大😖仲未決定好應該照用個名定點。。🥚⭕️(+12)自己加蛋 佢隻蛋好流心好正 流得心就可以浸拉麵食🤤右邊係額外叫一份3塊既叉燒(+20) 開心share 冇燒過所以味道比較清淡 唔會太濃//三田特製拉麵 (中)//💰78|| #sss_銅鑼灣 ||湯底:🌕🌕🌑🌑🌑唔會油膩 豚骨味重 唔會稠叉燒:🌕🌕🌕🌑🌑一大塊 咬落軟身 有餣過但味道唔會好鹹 幾鮮味 脂肪比例好好麵質:🌕🌕🌑🌑🌑中size啱啱好 不過麵偏厚 有嚼口 普通 可以同店員講硬度想要幾多💡美中不足係冇叫其他小食😹好想食佢個脆麵條同餃子😫 可能揀個款拉麵太普通 食唔出個精髓 應該要揀啲special啲既味🦉業餘食評🍜25 Nov 2017👌🏻//濃厚豚骨魚介沾麵 特大420g//💰88三田製麵所 繼一蘭後另一間進軍港台後忽然上神台的連所麵店 主打沾麵 在日
🐰專業感想🍜25 Nov 2017💮
|| #sss_銅鑼灣 ||

🥚⭕️(+12)
自己加蛋 佢隻蛋好流心好正 流得心就可以浸拉麵食🤤
麵質:🌕🌕🌑🌑🌑
濃厚魚介沾麵
🦉業餘食評🍜25 Nov 2017👌🏻
//濃厚豚骨魚介沾麵 特大420g//💰88
三田製麵所 繼一蘭後另一間進軍港台後忽然上神台的連所麵店 主打沾麵 在日本權威飲食網站TABELOG上得分也和一蘭相約 大概3.5分 算是中等偏上水準。
湯底(沾麵汁):🌕🌕🌕🌑🌑
三田的沾麵汁是濃厚豚骨魚介系 骨質豐富的湯底很稔稠 魚料和魚介粉也添上了另一重層次 以味道來說是可以的。然而其他部分則相對不足了 例如沾麵汁熱度非常不足 剛上桌時已是較暖的溫度 算是沾麵汁的一大誤 此外分量也可能出現不夠的情況。
叉燒:🌕🌕🌕🌑🌑
叉燒有兩款而兩款都較瘦 其一是切粒放湯的 此款由于浸久了湯 味道還好。另一款是放在麵上的 由于也較瘦的關係同樣也需浸到湯中才會較可口 3分算是喜瘦的私心評分 以一遍標準來說可能只值2分。
麵質:🌕🌕🌕🌗🌑
如果說拉麵是湯為魂那麼沾麵就是以麵為魂。三田是用較能表明沾麵真章的極粗曲麵 優點是麵味出 掛湯力強 也不太影泡淋。平心而論麵的水準是有的 然而鹼水味較重 煮的時間也略久 香港店方的人似乎在煮切(📎註1)時不盡心力 有點可惜。
📎註1:切即切麵 指的時把麵煮好後弄乾水去除多餘麵粉,鹼水,水分的步驟。
2017-11-25
2018-02-21 366 瀏覽
上次去左旺角黑布街唔記得咩名既拉麵鋪食左個垃圾沾麵(無錯係垃圾),今日終於食番個正常一直都好鐘意食沾麵 番左黎香港幾個月 緊係周圍食第一次食呢間既沾麵。係有水準既 不過就無話特別好食 價錢都算ok既 湯底番濃 麵粗 掛汁一流肉都幾好味 蛋比想像中好食 ,下次再試下佢地其他野
一直都好鐘意食沾麵 番左黎香港幾個月 緊係周圍食
肉都幾好味 蛋比想像中好食 ,下次再試下佢地其他野
2018-02-19 274 瀏覽
行完山去食沾麵,除左"三田","豚王"我都想試,2間都排長龍,"豚王"就好多大陸人拖喼去。識食梗係食沾麵,同街太多拉麵店,又日本No.1,日本始創....。三田製麵所,東京及大阪都有分店,去日本多次都無去食過,每次經過銅鑼灣都有人排隊,難得今次人龍較短。我同朋友叫了2款沾麵,🐷湯濃郁,湯底厚,麵有咬口,我選的三田特製,店員有問我要否軟身點,我就不要了,想看原本的麵質,但不知硬成咁,雖然也爽口有咬口,但吃多一點時,真是有點梗胃😥😥😥。另外黑椒雞翼都煎得脆皮,但只得2隻; 芝士蝦球也煎得香脆,吃出來有一絲絲的😋😋😋,但得3粒,建議加多粒啦,唔好咁孤寒,2個人去點分好?

• 濃香豬骨魚介沾麵
  • 沾汁
  • 三田特製拉麵 (中)
2018-02-16 240 瀏覽
平時經過都見到好多人排隊,今次係時代睇完戲,附近11點幾仲未收店的只有它,很自然就入去食遲來的晚餐~拉麵店選擇一般都不多,簡而精,今次就點了招牌的濃香豬骨魚介沾麵麵的份量小、中、大都同樣價格,我這份是中的我點的是熱麵,沾麵麵條是粗身的,沾湯很容易就掛汁入口,口感不俗,係我食過的沾麵中麵底最好的糖心蛋入味,口感軟滑都幾好食叉燒雖然給了兩塊,但都是薄切,掛湯食都唔錯只是味道偏濃,後期會有種越食越鹹的感覺而吃到最後可以請店員加入湯汁,把沾麵湯喝光
麵的份量小、中、大都同樣價格,我這份是中的
糖心蛋入味,口感軟滑都幾好食
叉燒雖然給了兩塊,但都是薄切,掛湯食都唔錯
只是味道偏濃,後期會有種越食越鹹的感覺
而吃到最後可以請店員加入湯汁,把沾麵湯喝光
2018-02-13 348 瀏覽
於日本非常出名的沾麵🍜連鎖店,相信大家對他也不會感到陌生。其實早在他年前開幕時我已經吃過了,這次晚餐的目的本來也不是他,只是有人突然要改變晚餐計劃,也沒關係了。大概20:30🕣左右到達,門口依然有人在排隊,不過這也算是正常吧,畢竟他是在登龍街上,地理位置對於上班一族💼或是遊客🎒等的確是非常方便的。等了大概30分鐘左右就有位置了。三田特製辛辣拉麵(中)🍜:拉麵有兩種份量選擇,如果胃容量較大的可以選擇加$10點大份量的。三田本身屬『濃厚魚介豚骨系』,這個流派其中一個最大的特點就是『自家製極粗麵條』,他的拉麵當然也不例外。拉麵🍜帶有點點麵香,加上順滑的口感和有嚼勁的麵質,不錯!👍🏼之於湯頭則較麵為遜色,但也屬不過不失。半熟玉子🥚:大愛一口咬下去那滑滑的蛋白和濃濃的流心蛋黃。大滿足!😍煎餃子🥟:即叫即煎是常識吧。餃皮做得很薄,配上充滿肉汁的餡料,好食~🤤總結:等候時間不算長,上菜的速度也蠻快的,下次再來吃吃沾麵吧~😋

三田特製辛辣拉麵(中)

半熟玉子

煎餃子

2018-01-26
30 分鐘 (堂食)
半熟玉子
煎餃子
2018-02-12 155 瀏覽
日本嘅麵食類當中:烏冬、蕎麥麵、拉麵、沾麵,我非常非常鍾意食沾麵🤩不過我試過香港好幾間有得食沾麵嘅餐廳,有啲我嫌佢個湯底浠得濟,有啲就超油膩,有啲就只得香味,食落就淡而無味,有啲就會出好多唔同嘅期間限定新口味:櫻花蝦、海膽湯底等等,要幾新奇有幾新奇,要幾特別有幾特別。有啲就唔係個湯底出事,而係個麵質,一係就太幼,一係就過軟,完全冇口感🤦🏽‍♀️「三田製麵所」係我食過咁多間沾麵餐廳當中數一數二好食㗎!👍🏽 佢個沾麵湯好濃郁,有啲”結”,正正就係因為咁,每條沾麵都可以沾得上濃濃嘅湯。有個小貼士,我覺得沾麵要配熱麵,先至會相得益彰!♥️

有個小貼士,我覺得沾麵要配熱麵,先至會相得益彰!♥️
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2018-02-11 144 瀏覽
難得既星期六竟然又要返工,要企足一日兼講足一日野,真係要食好少少補一補,唔係既話真係會憂鬱爆發。由於係 SOGO 果頭做野,咁就提議不如去登龍街試下拉麵啦,下午 5 點幾先放飯,應該唔使排隊掛~一去到就可以直入唔洗等位加曬分GOOGLE 發現呢間沾麵好出名,可以選熱食或涷食,不過因為我仲要開工飲水唔方便,怕食濃味野會"漿"住喉嚨好辛苦,所以最後我就選了湯面既 RAMEN。到啦,呢個就係 RAMEN,中等份量既面底。湯底有淡淡既魚味,面條爽彈,不錯。但重口味既親可能會覺得佢唔夠濃味。由於怕只食湯麵不夠,所以我加了廿幾蚊既可樂及炸雞(前),同事就加了飲品及芝士炸蝦球(後)。炸雞味道好好,無乜炸粉,熱而不膩,食落感覺有D 酥酥鹹鹹,有D 似臺灣鹽酥雞。結論味道唔錯,可以encore,價格跟一風堂果D 差唔多,唔算離地,下次想黎試下個沾面

一去到就可以直入唔洗等位加曬分

2018-02-03 185 瀏覽
平日經過都有不少人排隊光顧,今晚我們大約晚上10時30分才到餐廳,自然輕易入座,亦很難得於這個時間找到好餐廳。久聞餐廳名字,亦深知餐廳主打拉麵,而我鍾情沾麵,便點了濃厚豬骨魚介沾麵,再點一份蟹肉忌廉薯餅與朋友分享。沾麵份量我選擇了中份,餐廳很貼心的有大、中、小份任君選擇,三款都是同價。先講沾麵汁,豬骨魚介湯頭的確十分濃厚,對我來說有點兒鹹,而且湯的溫度不是很熱,所以我也沒有沾太多。最喜歡麵身爽滑有口感,配料有紫菜和竹荀,令到整碗麵味道豐富,更有層次。每次吃拉麵我最重視就是半熟蛋,這碗麵的蛋非常可口,蛋黃甘香且流心,我並沒有放入沾汁內,因為半熟蛋已經滷得入味了,本身已經很美味。至於薯餅,剛剛炸起,非常新鮮,同時也很熱氣。內裡的薯蓉很軟綿,忌廉味很重,香滑惹味,但卻不太覺有蟹肉,但$38有4件,份量不算少,所以都覺得得價錢合理。整體來說都覺得所有食物質素不錯,唯仍然覺得沾麵汁有待改善,稍為淡身會比較適合港人口味。
濃厚豬骨魚介沾麵

2017-12-30
10 分鐘 (堂食)
濃厚豬骨魚介沾麵