2018-12-12 266 瀏覽
4點多肚餓了 來試試這個啦 沒什麼人 又不用排隊 沾麵 這裡的沾麵是大中小都一樣價錢呢 有沾麵有湯麵 好像沾麵出名一點 所以叫了沾麵很快麵來了 我覺得不夠熱 味道一般 中規中矩 肉也是一般啦 so far 整個麵沒什麼很特別 哈哈
有沾麵有湯麵 好像沾麵出名一點 所以叫了沾麵

2018-12-08 295 瀏覽
今日有機會經過銅鑼灣,梗係要去所謂嘅拉麵街試吓佢哋嘅拉麵啦,因為天氣開始凍啦,食返碗拉麵暖返下先!估唔到又好抵食喎,我叫咗個招牌魚介湯沾麵,我同女兒一齊分享,所以叫咗一個超級多麵的份量來食!個湯真係值得一讚,好豐富嘅魚肉味道,另外啲拉麵好有彈牙嘅感覺,放咗落啲湯度完全可以令到啲面覆蓋到啲湯,啲湯包住啲面利息真係好好好好食,我下次一定會再嚟!呢個餐連埋嘢飲都係$90到,大家一定要黎試吓!碗麵真係好有份量,大過女塊面,仲有啊呢度嘅店員好細心,見到我個女食嘢亂咁嚟,整到污糟晒,問我要唔要圍裙俾佢,值得一讚!
2018-12-03 225 瀏覽
銅鑼灣成條拉麵街 但係主要食沾麵嘅食店真係一隻手指都數得曬 🤷🏿‍♀ 極濃魚介湯底 落足料 配日式沾面 oishi ~~~~ 拉麵稠度啱啱好 好掛湯 係香港黎講算係好難得 而且仲有有三種份量嘅麵揀 仲有仲有 食完啲麵之後 另一個享受就是湯割 即係加清水入去當湯飲 正佢地嘅湯底真係夠濃 而啲麵都真係吾錯的 夠硬😚係香港黎講算係不過不失啦 可以一試 收貨!佢地係One of 我喺香港最鍾意食嘅沾麵!🤤仲要本身自己好鐘意魚味嘅野💁🏻‍♂最後 叫大嘅size已經好大碗好飽 唔好亂叫特大!會岀事🐸
2018-12-01 162 瀏覽
#濃厚豚骨魚介つけ麺 $78(需加一)登龍街有咁多間拉麵店 今次我就去咗三田製麵所佢個湯比較稠同濃味 掛湯能力一流 每食一撮麵就好似配咗一啖湯咁 所以食到一半就覺得有啲鹹三田有冷麵同熱麵揀 我就揀咗冷麵 因為鐘意冷麵彈牙啲🤤佢嘅叉燒都幾大塊 肥瘦適中 肉質軟 而味玉就略嫌佢未夠入味 如果再入味啲就好喇評分:7/10
#濃厚豚骨魚介つけ麺 $78(需加一)
登龍街有咁多間拉麵店 今次我就去咗三田製麵所
三田有冷麵同熱麵揀 我就揀咗冷麵 因為鐘意冷麵彈牙啲🤤
評分:7/10
2018-11-30 133 瀏覽
午餐試過幾次,都無失望!湯底濃甜,麵有咬口,幾彈,其它配菜都大份,新鮮,吾錯!價格ok! 地方夠大,舒適!今次厘個生姜拉麵,冬天食好䁔胃,姜薄,好夠味!豚肉嫩,多汁!👍🏼👍🏼👍🏼
價格ok!
地方夠大,舒適!
  • 三田特製拉麵
  • 生薑沾麵
  • 半熟玉子
  • 三田特製拉麵 (中)
2018-11-16 255 瀏覽
朋友想食沾麵,記得登龍街有一間,所以就試下,閒日夜晚7點左右唔算多人,等左一陣就到我地,佢既款式唔多沾麵有幾個size,大中細都係一個價,特大就另一個價錢,店員建議麵可選凍,麵質會更彈牙,最後叫左兩個沾麵(中)210g($78),另外再加多一個餃子($38),順帶一提店員姨姨幾好人,見朋友著白色衫就話有圍裙,話如果有需要就出聲,等左一陣就有野食,碗麵裏面有兩片叉燒半隻蛋,沾麵既湯幾好味,但有少少鹹,餃子味道正常,食完後店員會問你要唔要湯,因為個沾麵湯可以再加熱湯,當湯咁飲,店鋪牆上亦都有教食既次序,沾麵湯加熱湯後都幾好飲。推薦~

碗麵裏面有兩片叉燒半隻蛋,沾麵既湯幾好味,但有少少鹹,

5 分鐘 (堂食)
2018-11-14 2318 瀏覽
登龍街-銅鑼灣食店必爭之地。左右兩排餐廳林林種種,裝潢設計各有特色,每一間都好想進去,不過今次係有目的而來,所以我地好快就進了這家三田製麵所,食我最喜歡的沾麵~~~let’s go~坐低之後,見到店內別有洞天,竟然有多一個門口,仲寫住酒場添😍。貪新鮮既我又點會放過,即刻轉場直入「三田酒場」原來呢度係每份關東煮都可以單點,就算點一件都可以。湯底以高湯及昆布熬製而成,味道跟在日本食的差不多。唯獅子狗本身屬軟身而且浸煮很久,稍稍過淋。唐辛子雞翼即係日式辣雞翼,味道有驚喜!外皮很脆,但肉汁保留,酸辣醬汁加辣味,不會過辣,但很入味,同關東煮淡淡的味道成強烈對比。重頭戲來了,一直好掛念日本的沾麵。狂這裡可以食到好貼近日本風味的濃湯沾麵。有冷熱麵可選擇,麵質有口感,容易掛湯,濃濃的魚介湯底加上偏辣的醬汁,一流。特別欣賞半熟蛋,經常特別泡浸,非常入味。最後彩蛋竟然送烏龍啫喱,茶味後勁強,而且竟然加了煉奶,好正!最欣賞店家的進取,在兩棟大廈中間加費裝修另闢新風格,同場亦有日本師傅坐鎮,希望它可以一直做下去。

原來呢度係

關東煮

唐辛子雞翼

唐辛子炸雞翼

重頭戲來了,一直好掛念日本的沾麵。

烏龍茶啫喱

2018-10-21
烏龍茶啫喱
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
  • 濃湯豚骨魚介沾麵
  • 濃厚豚骨魚介辛辣沾麵
2018-11-08 296 瀏覽
自從發現左有沾麵後, 黎到拉麵🍜店就多左一個選擇.今日見無人排隊就決定再回味一下沾麵. 老公點的是正常版拉麵. 整體評價不錯. 比起拉麵, 個人比較偏好沾麵較有咬口o既麵質, 平時覺得飲拉麵湯好膩, 而沾麵就無呢一種感覺, 自己控制比例, 濃淡得宜. 雞蛋同肉則屬合格之選, 襯托住主角沾麵.麵的份量有大中小選擇, 雖然同一價錢但免得浪費. 沾麵亦可選冷或熱上, 值得欣賞.今次還多點了胡椒雞翼, 除左胡椒雞翼亦加了醬汁, 惹味香口, 不錯啊
自從發現左有沾麵後, 黎到拉麵🍜店就多左一個選擇.

2018-10-25 383 瀏覽
每次想食沾麵時,都會諗起三田製麵所,濃郁湯底最岩重口味人士。原味沾麵湯底濃厚,味道咸香,但沒有死鹽感覺。掛湯能力高,每條麵條都能沾上醬汁。麵條偏粗身,尚算彈牙,可選擇細,中,大份量,價錢劃一。忌廉蟹餅是即炸出爐,熱辣辣,內裡creamy,但味道較清淡,建議醮醬,旁邊的椰菜絲也有解膩作用。完了辛勞工作,當然少不了一杯啤酒,感覺很爽比錢時才發現,麵店側邊開了三田酒場,有串燒同關東煮,感覺吸引,下次再試試看。

魚介沾麵

忌廉蟹餅

完了辛勞工作,當然少不了一杯啤酒,感覺很爽

$130 (宵夜)
魚介沾麵
忌廉蟹餅
2018-10-24 341 瀏覽
今日七點係銅鑼灣搵食,記得有朋友介紹過依間三田拉麵🍜,見到唔使等位,就入去試下雖然唔使等位,但係入到去要撘枱,不過食拉麵無咩所謂啦,又唔係坐得耐☺️入到去叫咗兩個佢最出名嘅濃厚豚骨魚介拉麵,一個辣同一個唔麵🥢🥢仲叫咗一個雞翼試下👍等咗五分鐘左右個麵同雞翼都黎啦,個麵同其他地方嘅沾麵差唔多有得選280g 210g 140g,三種都一樣價😉個麵幾有麥味,但沾麵最重要個湯就一般,無咩豚骨同魚介味,同有啲似咖喱嘅質地,有啲濃,我自己就唔係特別中意🤔至於個雞翼返而幾香幾好食👍😋

至於個雞翼返而幾香幾好食👍😋
2018-10-17 317 瀏覽
係日本食完沾麵後,一直好掛住個種味道,所以今日就同友人黎到日本人氣沾麵連鎖店「三田製麵所」🙌🏻🙌🏻濃厚豚骨沾面不得不讚既係有大中小三個size,三個都係同價$78 +1,認真好抵食,啱晒啲小鳥胃又想食沾面嘅朋友仔^_^冷沾麵面質較彈牙,沾上特製醬汁後,味道十分濃厚,溫度由冷變成熱,半熟溫泉蛋又係賣點之一,一定要一試😛順帶一提,店員服務好好,熱情有禮貌💓而且,假日來吃也不用等位,鋪頭內也坐滿的😚

濃厚豚骨沾面
濃厚豚骨沾面

順帶一提,店員服務好好,熱情有禮貌💓
而且,假日來吃也不用等位,鋪頭內也坐滿的😚
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
  • 煎餃子
  • 蟹肉忌廉薯餅
2018-10-16 299 瀏覽
今日去了銅鑼灣的卓悅買潔膚產品,然後順便去了的三田製麵所,吃個午餐。三田製麵所有很多沾麵,撈麵,可以選擇。而我就叫了一個三田製麵所的自家制叉燒香蔥飯,我叫這個自家制叉燒香蔥飯主要是因為夠平,哈哈,30元港幣,在銅鑼灣可以吃個午餐,已經好便宜,哈哈。而事實上,這個自家制叉燒香蔥飯的蔥味好濃郁,香蔥都好多。叉燒就已經切到一小片一小片。再倒三田製麵所的甜豉油一起撈着飯來吃,我覺得都幾好味。不過,這個自家制叉燒香蔥飯沒有跟餐飲,但30元,差不多了。
2018-10-15
5 分鐘 (堂食)
2018-10-08 332 瀏覽
媽媽妹出嚟銅鑼灣搵我食飯喎~無理由同佢地去food court或連鎖店,到到都有啦忽然想起登龍街係“拉麵街”,試下啦!其實間間都未試過,見呢間好似唔錯就入去點餐之後,貼心嘅店員問要唔要圍“裙”(?)媽媽著白色衫,梗係要食物嚟到時媽媽話點解咁多?佢以為share😂跟餐加錢配餃子啱啱好一人一隻,不過煎得唔夠香跟餐加錢配雞翼黑椒多到🙈🙈煮得介乎熟同唔熟中間,可能又係我唔識貨我自己食咗一個拉麵:三田拉麵,但係唔記得影😬湯底好濃好“杰”,不過呢頭食完果頭即刻飲水😶明太子俾得好多,撈勻之後好香如果麵食就覺得普通,小食就麻麻地唔會返轉頭🙆
媽媽妹出嚟銅鑼灣搵我食飯喎~
無理由同佢地去food court或連鎖店,到到都有啦
忽然想起登龍街係“拉麵街”,試下啦!

其實間間都未試過,見呢間好似唔錯就入去
點餐之後,貼心嘅店員問要唔要圍“裙”(?)
媽媽著白色衫,梗係要

食物嚟到時媽媽話點解咁多?佢以為share😂

跟餐加錢配餃子
啱啱好一人一隻,不過煎得唔夠香

跟餐加錢配雞翼
黑椒多到🙈🙈
煮得介乎熟同唔熟中間,可能又係我唔識貨
胡椒雞翼

我自己食咗一個拉麵:三田拉麵,但係唔記得影😬
湯底好濃好“杰”,不過呢頭食完果頭即刻飲水😶

明太子俾得好多,撈勻之後好香

明太子撈烏冬

如果麵食就覺得普通,小食就麻麻地
唔會返轉頭🙆
午餐
明太子撈烏冬
2018-09-20 434 瀏覽
今日放咗工去咗銅鑼灣食沾面...見到之前好多人排隊嘅三田居然唔使排隊...即刻諗住去食因為好耐冇食沾面...自從上次食過尖沙咀厚福街好難食嗰間沾面之後就有陰影..依家隔咗半年先敢再試!我哋總共叫咗一個中拉麵,餃子同埋一個大沾面...本身諗住叫個特大但係特大又真係好似多得滯...果然令我喜出望外...沾面嘅軟硬度非常適中..個湯底唔會太鹹同埋唔係嗰啲食完勁口渴勁多味精嘅湯底!同埋$78碗非常之值得一試!個拉麵就普通啲不過都係幾好食嘅!最後個餃子煎得都幾好味唔係嗰啲煎完擺勁耐又再煎嗰啲..我覺得呢間野都算幾好味!唔怪之得以前啲人成日排隊都要食 😋
  • 濃香豬骨魚介沾麵
2018-09-06 373 瀏覽
The restaurant is one of the best tsukemen in Hong Kong so far.Although the location is a lil tricky to find, a lot of pepole were waiting . The price of noodles is not expensive,only HKD$78,no matter how the size of dipping noodles is . The fish broth was flavorful and thick. The noodles was chewy. Char siu was good and lean. The egg was perfect too. They accept cash and octopus card only. I highly recommend this restaurant for japanese dipping noodles .

2018-09-01