2018-12-24 228 瀏覽
好耐冇食魚蛋粉,想搵個靚嘅黎食,上網見呢間食評咁好就一於來試下。店子位於渣甸坊間,比較隱蔽;鋪位亦不大,只有4、5張圓枱仔,但12點半左右來即時有我搭抬坐。坐低後二話不說叫了個魚蛋拼墨魚丸米,加個蠔油生菜,然後好快碗麵就來了。有魚粒魚蛋、三粒墨魚丸、一塊魚片。魚蛋爽口彈牙,夠實淨又有魚味;魚片都一樣好食但始終魚蛋比較有口感,所以如果三粒都係魚蛋就更好。不過其實今次墨魚丸仲正,墨魚味鮮濃而且有一粒粒爽口有啲似軟骨嘅東西喺入面,食得出係真材實料打出來的,滋味非常。個生菜都好清甜好靚,又冇煮得過老,仲大大碗,$15 算唔貴。見到人地食西洋菜餃,好似個樣唔錯又幾特別,下次會再來試!
魚蛋墨魚丸米
魚蛋墨魚丸米
2018-12-12 282 瀏覽
下午茶時間,同朋友到銅鑼灣,去開銅記女人街。最入位見到有粉麵檔,就試試。等了2分鐘有位。叫了碗墨魚蝦條加菜肉雲呑。䓤及冬菜另上,岩晒有青朋友,但我就比較喜愛。飲飲湯底,幾清甜。再上啖蝦條蝦肉多。好多材料。雲呑比較細粒。但都好味。蝦同肉都多。不錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻朋友叫了魚角加西洋菜河,魚角新鮮,西洋菜多,肉較小。都幾好味👍🏻👍🏻👍🏻魚皮15蚊都知理。新鮮炸。脆脆口感好最後叫了熱0蜜。下午茶時段每叫一款麵就送熱飲及油菜。所以價錢好合理
魚皮15蚊都知理。新鮮炸。脆脆口感好
2018-12-11
2 分鐘 (堂食)
  • 炸魚皮
  • 西洋菜餃河
2018-11-25 618 瀏覽
喺銅鑼灣上完fitness class, 為免啱啱做運動嘅努力付諸流水,所以要食清啲,上openrice就發現三才魚蛋粉冇負評,所以同朋友決定一試!小店嘅魚蛋,魚片等都係自家設廠手打,嚟到當然要試魚蛋魚片河! 魚蛋同魚片有鮮味,唔會有太重嘅調味。相比之下,魚蛋係彈牙啲!另外仲有匙羮上嘅炸蒜,蔥同冬菜,配埋清甜嘅湯,碗麵變得更好層次!除咗魚蛋魚片河,我哋仲叫咗牛腩河。雖然唔係好驚喜,牛腩比較瘦不過都淋。湯底都係清甜,唔會係味精湯,食完好口喝。我哋仲叫多個白味鳳爪。如果鍾意食鳳爪噒骨嘅朋友可以一試,每隻鳳爪都好肥美飽滿,淡中帶少少少鹹味。我哋一路食都見到好多人食炸魚皮,好大片又好脆,下次必試!另外,好多熟客都喺到買丸去打邊爐,如果要打邊爐又經開銅鑼灣,一定要試下唔同嘅丸!最後要講嘅係啲姐姐勁好禮貌,雖然地方淺窄,但真心食得好開心!以呢個咁抵嘅價錢,可以食到咁鮮味嘅食材,又有禮貌嘅招待,三才魚蛋粉抵食!

魚蛋魚片河

2018-11-17
魚蛋魚片河
白味鳳爪
尋尋覓覓,意外搵到依間小店,見到林林種種嘅丸類,餃子。第一次去覓食,選咗個雙拼墨魚蝦條同菠菜餃加河粉,好鐘意佢哋附送冬菜蔥同香蒜。見評分咁高第一次好大期望,果然無嚟錯。河粉稍為過軟之外,其他真係好味到喜出望外,價錢又平份量又多真係好抵食。雙拼份量墨魚條同餃子各三件。墨魚條真係好彈牙,食到粒粒墨魚粒好有咬口,菠菜餃大大隻無草腥好好味。。。令人念念不忘。過咗幾日再同男友一齊再去食。今次點咗西洋菜餃,鮮蝦雲吞,豬肉丸。。。又有墨魚蝦條。西洋菜餃好味但就細隻咗啲,鮮蝦雲吞都好好味但略咸咗啲,貢丸一樣咁彈牙。會再去食,試哂咁多款。環境又乾淨,服務態度又好Nice。平靚正食店一定要再去。

見評分咁高第一次好大期望
過咗幾日再同男友一齊再去食
。今次點咗西洋菜餃,鮮蝦雲吞,豬肉丸。。。又有墨魚蝦條。

環境又乾淨,服務態度又好Nice。平靚正食店一定要再去。

雙拼墨魚蝦條菠菜餃河

2018-10-31
雙拼墨魚蝦條菠菜餃河
  • 墨魚蝦條菠菜餃
2018-11-04 1823 瀏覽
朋友從國外回港渡假, 他甚記掛年少時吃的中式麵店。 今天陪他到銅鑼灣乍甸坊逛逛,經過「三才魚蛋粉麵」, 正好可讓他回味一下。店舖面積雖然不大, 但安排座位空間不太擠迫, 客人也坐得較舒適。我們坐下時剛巧六時, 店員說仍會向我們提供下午茶優惠, 好讓我們不用急於下單, 服務態度非常好下午茶優惠, 三選ㄧ (但魚皮已售罄 下次一定要早些來)。 我們選了油菜(芥蘭)和凍檸檬茶(+$7)。 紫菜四寳河 (魚蛋丶豬肉丸丶魚皮餃和貢丸) : 每款兩粒, 每款都好味道, 我尤其喜歡魚蛋, 「彈牙」兼爽口。 原來是他們每日親自手打出來, 怪不得口感爽鮮。 墨魚蝦條麵 : 店員介紹説很多客人喜歡他們的墨魚蝦條。 既然如此, 沒理由不試試。 確實沒錯, 墨魚蝦條爽彈, 不是"死實實的"。 兼且是吃到蝦肉粒和墨魚膠, 不錯呀 麵也爽口。朋友還點了一個浄牛雜, 一大碗, 份量足。 我當然不會放過此機會, 每款要了一件試試。 (就是只顧著吃, 忘記跟他的大碗浄牛雜拍照)我這小碗牛雜有牛肚丶牛膀丶牛大腸丶牛粉腸和牛肺。 牛雜甘香而不肥, 炆得腍及入味而不咸 此店的雲呑和餃子都是他們每天新鮮

下午茶優惠, 三選ㄧ (但魚皮已售罄

紫菜四寳河

原來是他們每日親自手打出來, 怪不得口感爽鮮。

墨魚蝦條麵

麵也爽口。

此店的雲呑和餃子都是他們每天新鮮手造, 下次一定要早些來試試

2018-11-02
紫菜四寳河
墨魚蝦條麵
2018-10-30 620 瀏覽
今日落咗銅鑼灣買嘢兼唔係好肚餓,行過渣甸坊入咗三才魚蛋粉食咗碗牛腩河加杯熱飲($38),我鍾意比較瘦嘅牛腩,今日D牛腩啱我口味,但覺得湯味可以再濃多少少。呢度好體貼,有溫馨提示,注明每碗粉麵有少量蔥、蒜蓉同冬菜,等食客可以隨時加減配料。
2018-10-24
星期六,我和另一半打算出銅鑼灣周圍逛下,開開心心購物。晚上7時多在希慎廣場,行行下發現肚子餓了,於是就要搵野食。可是,剛剛在CWB 買了自己心愛的東西,不想花太多錢在食的方面了,打算要找一些比較抵食的食物。不過身處銅鑼灣,究竟有沒有這個可能呢?上OpenRice 找了找,發現距離希慎只有3分鐘腳程的有一間三才魚蛋粉麵,好評眾多,價格低廉,合我口味,那就不用考慮,直接前往!三才位於希慎正門對面左手邊那條街,即是有一些鐵皮屋小店那個入口(渣甸坊)。其實是十分接近,一過馬路行多幾步就看到招牌了。看到門口有張貼一些食評推薦,那就肯定不會中伏了。入內看看之後,發現店鋪有貼上他們推介的粉麵,例如有魚蛋粉、牛腩、牛牛雜、四寶丸等等。而且,在我身後的牆還有專訪報道,證明三才的用料是用心製造。那就真的要試一試吧!餐牌只有一個,很快就可以選好。有中英版本,亦可方便遊客。價錢果真實惠,果然沒錯。我們點了一人一碗粉,一個小食和一杯飲品。✧ 1. 牛腩河 - $33看到門口有大大雙字寫明《牛雜專家》,那我就試一下粉麵檔其中一樣最著名食物 — 牛腩河。牛腩河看落貌似不錯,牛腩切得厚度適中,而且亦帶點肥肉,不會只得

我們點了一人一碗粉,一個小食和一杯飲品。
✧ 1. 牛腩河 - $33
看到門口有大大雙字寫明《牛雜專家》,那我就試一下粉麵檔其中一樣最著名食物 — 牛腩河。牛腩河看落貌似不錯,牛腩切得厚度適中,而且亦帶點肥肉,不會只得瘦乾乾的牛腩肉。另外,匙上亦放上蔥蒜,讓你自己衡量要多少,方便一些不吃蔥蒜的食客。還有一點,看到宣傳說這裡的辣椒油是很有名,所以建議大家亦可以多一點,增多一下味道。牛腩進口時,可以食得出是煮腩的火候是吹夠的,很有牛腩那種甘香味,而且肉質夠稔,不會過乾。
✧ 2. 墨魚丸河 - $33
由於另一半是墨魚丸愛好者,所以她見到就直接選了。墨魚丸總共有四粒,尚算圓大,份量不錯。墨丸咬口頗為彈牙,亦有充份味道,同樣地,把墨丸沾上這裡特製辣椒油,味道比不沾更加好食。
墨魚丸河
✧ 3. 白味鳳爪 - $22
鳳爪,在一般酒樓的價錢亦絕對超過$22,可見三才絕對不會因為在黃金地段而胡亂開價。言歸正傳,白味鳳爪,即是原味白勻的,清清的略點帶點鹹味,晚上吃的是不錯的選擇,不會有那種醃製鳳爪的重味道。不過,想提提大家,這裡有白味 (有骨) 的,亦有泰式 (無骨) 的,如果不怕噒骨的,可以不妨一試。
白味鳳爪
在CWB黃金地段,居然發現到有一間平靚正的隱蔽粉麵店,必需Mark下!最後,食到咁上下,觀索到原來四周圍貼上了一些聖經章句,可以供人邊食邊閱讀,淨化一下心靈。
2018-10-21
墨魚丸河
2018-10-16 5065 瀏覽
人人話女人有兩個胃,一個是裝正餐,一個是裝甜品,怎知.........原來我細妹的確有兩個胃,剛剛早幾小時前才吃完午餐,現在又說肚餓要吃東西。於是,我便和她來了銅鑼灣一間叫做三才魚蛋粉麵的餐廳,吃一吃。我們叫了一碗牛肚河,33元,因為轉了金錢肚,所以加了10元。河就轉做幼麵。再加一碟郊外油菜,15元。和一碟鮮炸魚皮,15元。這些我和細妹share食吧,哈哈。飲品就叫了一杯熱檸水,15元。和一杯凍香滑奶茶(因為剛才有叫金錢肚幼麵,所以加7元就可以)。金錢肚幼麵,賣相好正,金錢肚一格格的網紋,好吸睛,哈哈。腩汁加金錢肚,一向都是十分匹配。金錢肚彈牙,有口感。幼麵份量都好充足。郊外油菜,滿滿的一碟菜心,十分翠綠,灼到剛剛好時間,不會老身,咬下去,好甜的菜心味。又有蠔油撈一起吃,幾好幾好。題外話,其實職員有問要蠔油,還是要腩汁,我跟他說要蠔油,yeah!鮮炸魚皮,魚皮好大塊,平時都有在其他餐廳叫魚皮來吃,通常都是長條,幼條狀,但這間三才魚旦粉麵的魚皮,我覺得幾大塊,咬下去,脆卜卜。我再浸一浸金錢肚幼麵的腩汁湯,味道好像有另一個層次。哈哈。軟和脆之間的口感,好搞笑。凍香滑奶茶,和熱檸水,都味道正

凍香滑奶茶,和熱檸水,都味道正常。跟外邊的差不多。幾好。賣單95元,在銅鑼灣這個地區竟然100元有找,我覺得真是抵食的地方。平均每人47.5元。

2018-10-15
2 分鐘 (堂食)
$47.5 (下午茶)
  • 金錢肚幼麵
  • 郊外油菜
  • 鮮炸魚皮
2018-10-15 553 瀏覽
而加手製魚蛋係香港真係賣少見少~ 能做到鬆軟有魚味, 唔會過份既彈牙更加少~💪🏻💪🏻💪🏻 (真係好怕食個D刷字膠魚蛋) , 平時去開銅鑼灣, 如果想食魚蛋都會諗起佢~ 係渣甸坊中間的"三才魚蛋粉" , 佢地既魚蛋可以話係我食過最好味的數一數二~ 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯底有魚既鮮味, 無味精, 面質爽口淡梘水味~ 上品, 重要一提佢地既牛什都非常出色, 好入味, 牛腸會切咗D多餘肥油, 好甘香, 牛膀好滑, 炆得一D都唔老~ 牛肚都牛肺都好林入味~ 真係好好味架~🤤🤤🤤🤤食潮州粉面點可能唔叫多個穌炸魚皮丫~ 炸得好脆, 魚皮好薄身~ 脆過卡樂B囉~ 哈哈~👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻
2018-10-13
你問我一個人嘅時候最啱食啲咩,我一定會答你魚蛋粉!今日夜晚放工,一個人就去到銅鑼灣「三才魚蛋粉麵」店醫肚!「三才」位於隱蔽嘅小巷入面,細看店舖外嘅昔日嘅報道,原來店嘅老闆娘每日凌晨2點已經開始用鮮魚打魚蛋,睇嚟一陣一定要嗌嚟試下!粉麵店嘅面積唔算好大,外圍同內部裝修都非常有香港地道小店特色。走入店中,發現佢嘅魚蛋同餃類都有得對外作火鍋配料發售。牆身亦貼滿推介菜式同招牌菜!坐下後,店員為我呈上餐牌,唔知除咗魚蛋係必食之外,仲有啲咩特別嘅野呢?樣樣都想食嘅我,最後揀咗魚蛋鮮蝦雲吞米線、菜心同凍檸茶!香港嘅地道小店,通常凍檸茶都有返咁上下水準。紅茶底香濃,配合新鮮嘅切片檸檬,正!隔多陣,魚蛋鮮蝦雲吞米線到啦!非常欣賞匙羹上嘅小配菜,除咗有三才炸蒜之外,仲有蔥、冬菜等,為魚蛋米線加添幾分層次!魚蛋非常彈牙,而且好有魚味,果然名不虛傳!食完一粒又一粒啊!鮮蝦雲吞餡料非常豐富飽滿,除咗有鮮蝦之外仲有木耳同紅蘿蔔絲,好味!最後當然要叫翻個菜食下,先叫完美結束啦!菜心鮮嫩翠綠,味道清甜!搞到最後我係叫咗兩碟菜先肯「收口」!
走入店中,發現佢嘅魚蛋同餃類都有得對外作火鍋配料發售。
牆身亦貼滿推介菜式同招牌菜!
樣樣都想食嘅我,最後揀咗魚蛋鮮蝦雲吞米線、菜心同凍檸茶!
!搞到最後我係叫咗兩碟菜先肯「收口」!
2018-10-01 3198 瀏覽
最近較少到銅鑼灣,是次難得一訪。喜歡銅鑼灣的旺中帶靜,既有高檔的餐廳,也有平民食店。這次來到簡約而便宜的食店,吃很久已沒有吃過的河粉。餐廳不在熱鬧的大街,寧靜地駐立在本是大街的小巷中,也無阻掌當地居民和上班人士前來。牛什拼鮮蝦水餃河($39),喜歡選牛什而非餃子等配料,是因為喜歡比較濃味的牛什伴沒有甚麼味道的河粉。在碗面上看到一大片牛膀,質感沙軟中帶嚼勁,入味軟佳。新鮮這個有我最喜歡吃的牛根,煮得軟滑。選了最吸汁的河粉,河粉沾了不少腩汁,十分柔滑。吃了一口鮮蝦水餃,就知為甚麼這裏的人都點水餃了。薄皮滑不溜口,鮮蝦爽脆而新鮮,難得非常好吃又便宜的水餃。各式各樣的水餃以蔬菜為主,健康又好吃,適合追求健康的人。食客點的都是牛腩、牛什和西洋菜餃,當中西洋菜餃最多人點。我不好西洋菜餃,便沒有點這個,如果喜歡西洋菜的,可一試這個清新健康的餃子。沒有點西洋菜餃,點了肉類,當然要點蔬菜平衡一下。郊外油菜($15),選了腐乳通菜,很大碟的新鮮通菜,價錢合理。這種腐乳味道很香,澆在通菜上,毫不覺油膩。利賓納(套餐+$7),最近在餐廳較少見利賓納。中學時在附近吃河粉,最喜歡點利賓納,那種酸酸甜甜的飲品,一口

牛什拼鮮蝦水餃河
牛膀

鮮蝦水餃

郊外油菜

利賓納

利賓納(套餐+$7),最近在餐廳較少見利賓納。中學時在附近吃河粉,最喜歡點利賓納,那種酸酸甜甜的飲品,一口河粉、一口利賓納,是簡單便宜的快樂。
2018-09-23
牛什拼鮮蝦水餃河
郊外油菜
利賓納
2018-10-01 314 瀏覽
標榜自設工場製作魚蛋,而且價錢合理,以銅鑼灣區來說,$29-$33一D都唔貴,當然要試一試,魚蛋魚片算彈牙,可以一試;牛什就偏咸少少,配粉食都Ok;墨魚蝦卷幾好味,但冇問係咪工場自製;炸魚皮比出面食的厚身,$15抵食必試;泰式鳳爪,未見過中式粉麵舖有呢味小食,梗係試一試啦,味道ok既,同樣有蘿蔔、青瓜絲、酸汁配無骨鳳爪,好少好少辣,偏酸同甜D,同正宗泰國鋪比較,味道真係爭D既,但$22一份,又抵食既!
2018-09-17
  • 炸魚皮
2018-09-22 424 瀏覽
小秘書令次嚟到銅鑼灣,都總係要走入渣甸坊兜一轉😃 話到明「渣甸坊」就係「女人街2.0」,所以無論鋪頭或攤檔賣嘅嘢都比較平民化💸啱哂我呢個「街坊Shopping Queen」啦🤣唔好見呢度地方唔大,以為無咩料到🙄 呢條巷除咗買嘅、用嘅,食店都唔少。小秘書今日就特登嚟呢邊行街,同去「三才」回味一吓。因為今朝食咗個大早餐,我餐中午飯正好安排喺下午茶時間,嚟得幫襯,我一定要食「三才」嘅就係牛筋、西洋菜餃😋 師傅將牛筋炆得入味之餘,仲保留住原有嘅膠質🐮 而西洋菜餃獨特嘅香味,吸引我每次嚟到都要一試再試😋😋 老闆仲窩心到下午茶時間免費送我哋一碟炸魚皮/油菜/飲品(三選一),雖然我呢排有幾聲咳,但係見到附近嘅人都食緊炸魚皮咁開心,我今日都揀炸魚皮啦 咬落去脆卜卜又夠哂香口🐟 唔錯唔錯👏🏻👏🏻

唔好見呢度地方唔大,以為無咩料到🙄 呢條巷除咗買嘅、用嘅,食店都唔少。小秘書今日就特登嚟呢邊行街,同去「三才」回味一吓。因為今朝食咗個大早餐,我餐中午飯正好安排喺下午茶時間,嚟得幫襯,我一定要食「三才」嘅就係牛筋、西洋菜餃😋 師傅將牛筋炆得入味之餘,仲保留住原有嘅膠質🐮 而西洋菜餃獨特嘅香味,吸引我每次嚟到都要一試再試😋😋 老闆仲窩心到下午茶時間免費送我哋一碟炸魚皮/油菜/飲品(三選一),雖然我呢排有幾聲咳,但係見到附近嘅人都食緊炸魚皮咁開心,我今日都揀炸魚皮啦[吐舌] 咬落去脆卜卜又夠哂香口🐟 唔錯唔錯👏🏻👏🏻
2018-09-22
  • 西洋菜餃
  • 牛筋
2018-09-12 413 瀏覽
在銅鑼灣工作的我,有時連午餐的時間都不多,所以有時會選擇外賣返公司食。這間三才粉麵,我都食過很多次堂食,今次第一次外賣,竟然有驚喜他的下午茶很抵食,叫一碗粉麵送小食或飲品,三十幾蚊喺銅鑼灣旺區嚟講已經叫做好平啊外賣了三個餐返公司同同事一齊食牛腩牛雜雙拼河~牛腩好林,牛雜好入味西洋菜餃~唔係度度有,非常足料,皮又夠薄墨魚丸墨魚蝦條雙拼~第一次試墨魚蝦條好特別的口感送小食~油菜同埋魚皮,仲有嘢飲真心要一讚的~就是雖然外賣,但他配給的配料,絕對沒有一間比得上他,有冬菜、炸蒜、辣椒油、醋,非常細心

外賣了三個餐返公司同同事一齊食

牛腩牛雜雙拼河~牛腩好林,牛雜好入味

西洋菜餃~唔係度度有,非常足料,皮又夠薄

墨魚丸墨魚蝦條雙拼~第一次試墨魚蝦條好特別的口感

送小食~油菜同埋魚皮,仲有嘢飲

2018-09-11
外賣自取
午餐
2018-09-08 361 瀏覽
打了個轉才找到三才,真係要天才即刻找到,地才梗係要識睇到圖喇嘅人喇,人才就搵熟人帶,我地嘻嘻!第四才蠢材!好!我找到了。街市背面,都好易找到裏面照片都好豐富,各款食品都清楚放出。餐牌都豐富款式多,下午茶重抵食,叫碗麵重可以三款小食可選一款。一碗紫菜湯,幾片紫菜對比價錢,入口就知,老闆個心,想食人定做食物比人,哈哈!我唔講得出口,得你去試試就知道。朋友入門必食牛腩河,一睇就知,咁小嘅四件,唔好嘈住,比多幾件唔好食又黏牙嘅你食唔食先,咁唔使講嘅明白喇,唔黏牙,難食嘅就唔會開檔路。牛什重小,本嚟好小食嘅,但入到嚟又忌唔住,好彩都好小,唔多,唔係真係三高就唔好喇。清底好正,河粉食到尾都好入口。叫杯檸檬蜜凍飲,不過不失。
好!我找到了。

街市背面,都好易找到

裏面照片都好豐富,各款食品都清楚放出。

叫杯檸檬蜜凍飲,不過不失。