2017-10-11 2296 瀏覽
是日放假,約左食川菜慶祝同事升職!瘋狂地叫左好多點心、仲有主角川椒雞、酸菜魚、蛋黃南瓜,水準一如既往好好味~好滿足!酸菜煮魚微辣,d魚好滑用埋d湯撈飯超級惹味!下次要再來食麻辣火鍋
~好滿足!
2017-09-13 1856 瀏覽
早排同朋友去左呢度食飯,餐廳裝修係傳統中菜館咁,因為位子安排係門口,即刻問下可唔可以轉坐房,點知佢話要消費滿$7000先有房,拜拜~安頓好之後,揀左打邊爐,湯底係清湯+麻辣,配料就叫左最出名既肥牛山,手打丸,魚皮餃等等,另外叫多左個水煮魚, 係等個湯滾既時候就試左水煮魚先,密麻麻既辣椒舖哂係面,完全見唔到d魚,味道方面麻多過辣, 另外邊爐材料都好新鮮, 不過呢到唔係任食,逐樣叫都幾貴,最後埋單每人$500到,值得一提係服務超好,知你著白色衫會比圍裙你遮住! budget多d既可以去試!
2017-08-18 1748 瀏覽
終於約齊一班愛辣之友到半山三希樓聚餐😋,今晚朋友揸車,但因唔熟路在半出上氹左一陣,還好我地可以承機看看風景、幻想身住半山😂😂我地一到步已經聞到陣陣既花椒八角味道,口水已經開始流😋😋我地叫左期待已久既水煮魚,味道超好、魚好滑,加上薯粉吸晒d汁既味道,正😋🌶🌶豆腐好滑,加上旁邊醬汁配搭非常好🌶炒大腸超香超好味,唔夠喉我地encore多次,但估唔到仲辣過水煮魚👍🏻🌶🌶🌶紅油抄手一般D到最正有懷舊樽裝可樂,麻辣+可樂=正😋😋

我地一到步已經聞到陣陣既花椒八角味道,口水已經開始流😋😋

豆腐好滑,加上旁邊醬汁配搭非常好🌶
紅油抄手一般

D到最正有懷舊樽裝可樂,麻辣+可樂=正😋😋
2017-08-18
  • 水煮魚
  • 豆腐花
2017-08-10 1659 瀏覽
每次來三希樓必叫的菜水煮魚!好滑的魚、我不太會吃辣、間唔時吃下刺激一下、正!今次試埋水煮田雞、也很美味喔!這個痲辣涼粉也是我必點菜色!好好味胡椒蝦!yummy萵筍C同炸饅頭都係我好鍾意食架!
  • 水煮魚
2017-05-14 2469 瀏覽
其實我真係唔太喜歡吃辣,但朋友叫到唯有去挑機,一黎見到佢所有菜都紅成咁就知道唔對路,堅辣!口水雞真係好辣,不過雞肉好彈牙,吸曬D麻辣味道,其實食完呢碟我已經開始無o羊味覺~貪得意叫左個涼粉試下係甚麼東東,結果原來都係辣,今次有D青瓜響度就可以稍為降低辣度,其實都係辣,D粉就好爽口終於到主角鴛鴦鍋,麻辣o個個紅真係唔係講笑l無論你放甚麼材料落去都係一個字 辣!不過 呢個辣又幾過癮,如果真係頂唔順都可以食隔離唔辣o個邊當然到最後都係會變辣,哈哈為左飽肚我地都有再叫烏冬 但烏冬同麻辣鍋唔太夾雖然餐廳唔平但真係好正宗 最後除左四川朋友安然無恙,我地全部都因為太辣屙到七彩,真係太辣啦哈哈

如果真係頂唔順都可以食隔離唔辣o個邊
當然到最後都係會變辣,哈哈

為左飽肚我地都有再叫烏冬 但烏冬同麻辣鍋唔太夾
第一次中午吃火鍋,想不到這也是吃過的火鍋最棒的一次。上星期日大兒子約吃中午飯,極度推薦此店的麻辣火鍋。記得多年前在銅鑼灣此店的前身「滿江紅」吃水煮魚,很不錯。當天我們約一時去到,已高朋滿座,幸好早訂位,仍坐了窗邊四人卡座,可飽覽中環海港,心曠神怡。店內裝潢古雅,牆上滿掛名家書畫,毋負「三希」美名。那大盆火鍋,顔色鮮艷,散發濃郁麻辣香味。火鍋料:鵝腸、牛柏葉、白鱔片、四色肉丸、响鈴、魚皮、通葉等等,樣樣新鮮爽甜,醬汁配料齊備。那大碟手切本地黃牛肉,肥瘦均勻,肉味豐富。最後的甜品蛋黃流沙包及豆腐花更是錦上添花,令人回味無窮!
第一次中午吃火鍋,想不到這也是吃過的火鍋最棒的一次。
2017-04-30
2017-04-06 2415 瀏覽
Went there for dinner with some friends. We ordered dishes instead of hot pot. The place is not easy to get to. Either drive or take a taxi there. The place is clean and comfortable for a nice dinner. They have spicy as well as non spicy food on the menue. So for some of our friends that can't eat spicy, they will not go hungry. Service was great. Very professional. Food was great as well. Price is average. Reasonable. Would go back again. But better to book ahead as they are usually full.
2017-04-06
2017-02-22 3207 瀏覽
估唔到m小姐同k先生有幸食到一餐咁貴的富豪大餐我們只係4個大人2個小朋友咋你無睇錯埋單15853天價的晚餐咁大個女第一次食仲要係唔洗比錢因為契哥請客一入到去已經預留一間應該係貴賓的房首先k先生同啊哥望下d新鮮的海鮮我其實懷疑啊哥是否中了六合彩^.^晚餐方面除左官燕,吉品鮑,其實其他都屬普通菜但原來係高級餐廳食當然又貴dd啦一條魚都一千元啦味道方面鮑魚真係又淋又痴牙又入味不過話咁快就食在落肚成600元一隻官燕更加唔洗講400元碗我都從來無試過燕多過水平時係碎燕就有得食哩餐飯食完仲有得打包謝謝啊哥比小妹見識了一晚富豪生活不過其實唔食哩d菜原本餐牌都係小小貴但係得半山我諗咁的價錢差不多了因為小妹哩d窮困人士點知富豪餐廳係幾錢直情無人請路過都不會啦^.^
估唔到m小姐同k先生有幸食到一餐咁貴的富豪大餐

因為契哥請客

一入到去已經預留一間應該係貴賓的房

首先k先生同啊哥望下d新鮮的海鮮

我其實懷疑啊哥是否中了六合彩^.^

晚餐方面除左官燕,吉品鮑,其實其他都屬普通菜

但原來係高級餐廳食當然又貴dd啦

• 原隻南非吉品鮑
  • 椰汁官燕
  • 杏仁蛋白
2016-12-31 14333 瀏覽
新的一年辣局鐵定於18號聚餐,忽然醒起上月終於去到了一波不知多少折的三希樓,媽啊我終於都食到它了😭。期待的辣局便由這個香口小吃為我們揭開序幕🎉!吃辣菜最好的飲品配搭當然係青檸樹🍋🌳啦!後來睇返單先知原來三希樓一杯青檸樹係要$65🙊,真的十分昂貴呀!而且相比臥龍莊的出品更差了一大截認真唔抵飲囉!不過可幸的是這兒的川菜確十分出色,先吃一個唔辣的{家鄉燒白肉}$98🐷,基本上跟梅菜蒸扣肉係大同小異,腩肉質感鬆化肥瘦均稱,豬皮甘香入味,加上切得幼細的甜口梅菜入口即溶,害得大家即時要叫碗白飯呢🍚。{麻辣口水雞}🐥$198/例牌,另外還會配上萵筍薄片一碟,感覺即是抵吃得多了!口水雞麻辣兼備入口麻香十足,而且雞肉亦都夠滑,吃罷雞後再將鍋筍沾上辣汁吃,令我滿意到極啊~{水煮黑珍珠}🐟$368(小)上檯時香氣十分已對版,最重要係魚肉甚多絕對唔會好似上一次咁激動!黑珍珠魚還是第一次品嚐,須然味道不算出眾,但肉質過算不錯,但係就少了桂花魚的那份魚香,但整體嚟講都合格呀,而且內裏的薯粉十分入味,有我同Oli喺度當然要叫多一客啦😀!而且呢度一份大大碗嘅
期待的辣局便由這個香口小吃為我們揭開序幕🎉!
黑珍珠魚還是第一次品嚐,須然味道不算出眾,但肉質過算不錯,但係就少了桂花魚的那份魚香,但整體嚟講都合格呀,而且內裏的薯粉十分入味,有我同Oli喺度當然要叫多一客啦😀!而且呢度一份大大碗嘅薯粉都只係收28蚊好抵喔。
每次吃川菜我都要食呢個{虎皮尖椒}$78,雖然我還是喜歡臥龍莊那口味,但這兒已經算十分不俗,豉香足夠質地不會太淋,可惜嘅係辣椒唔算好辣,不過就啱啲唔係太食得辣的辣友喇。
{馳名樟茶鴨}$168/半隻,樟茶鴨還會跟上四個小饅頭,鴨肉煙燻味挺細緻,肉質亦都夠彈性,絕對值得一試的。
{蒜蓉炒油麥菜}$88用嫩綠清爽的油麥菜用來清一清味蕾,再繼續努力向辣度進發。
加餸時候劉總忽然間要食{宮保雞丁}$128,相信都係好嘢嚟,果然吃落酸酸辣辣,每種配料粒粒均稱吃得好爽呢。
{乾鍋田雞}$178田雞尚算夠肉,而且味道亦都夠惹味,如果可辣多點點必定更吸引。
有Oli喺度梗係要叫番個{招牌咕嚕肉}$168,坦白講我覺得呢度嘅咕嚕肉真係有D小貴,不過肉質係幾好的唔會乾柴咬口十足,酸甜味也自然恰好,而且其他配料都好新鮮有蕎頭鮮菠蘿🍍等,但自從係食過革新會出品後已經無可取代了!
最後甜品整多桶{即撞豆腐花}$78真係好鬼抵食囉!每人都分到一碗㗎,而且豆腐花香味不俗質感滑溜,加埋桂花糖水夠晒滿足😋。
2016-12-13
2016-12-15 9704 瀏覽
是的,DK Cuppa Tea後,死心不息的甜媽又再挑戰吃辣啦!由於腸胃早兩天才剛康復過來,這次吃得小心翼翼,加上打足底去,結果挑戰成功,非常開心!要講三希樓很邪很邪,屢約屢改,對上一次就是剛好遇上8號風球!這次其實也連撞兩場誘人約會,人數亦由11人銳減至7人,但憑著一份堅持,終於成功再訪。對上一次來都忘了多少年前,大廈我已忘了,不過還認得這古樸屏風,最近添了很多聖誕佈置來應節呢。不過有一點是拍照/拍片都傳達不來,就是一進門的迷人辣香,誘人極了! 這晚傻豬豬由香港站搭的士上來,等了塞了足一個小時!早到的朋友唯有先享用前菜手拍青瓜及炸雞軟骨,兩款都不錯。又,由當晚那位挺好人的的士大佬教路:要搭,金鐵搭的吧! 大家紛紛點了各自心水啤酒、汽水、飲料,我也小試了車媽媽的 檸檬樹 一口,淡淡的沒甚印象,還是乖乖地繼續喝茶,反正這裡的鐵觀音挺好喝。 第一輪菜式等得較久,而且不接章出牌,一來先是 梅菜燒白,也即川式的梅菜扣肉,分別是梅菜更細碎、底下加了點點辣,比粵式的出品更扣人心弦,害我們一來就幹掉三碗白飯!超美味的必食推介呀! 然後涼菜的 口水雞 才上檯,那辣中有醋香的醬汁很棒,不過雞肉只

梅菜燒白
然後涼菜的 口水雞 才上檯,那辣中有醋香的醬汁很棒,不過雞肉只是一般,不怕辣的,襯上絲薄透亮的萵筍吃會更美味。但那辣度對我有點強,少試一片就好~

接著是 虎皮尖椒,煮得入味香口,生怕會「中椒」的我穩陣起見,先請車媽媽試味,證實不辣才剪來分享;美味關係都剪了好幾條,嘻嘻!

虎皮尖椒
樟茶鴨 也上檯了,食友都讚出品肉嫩又夠香,但吃過 雲陽的超香樟茶鵝 後,我無法不傾心後者更多。不過同上的饅頭卻成我搶吃對象,因為蘸點充滿油香的梅菜,超美味!!!

必點的 水煮魚 也來了,與 鄧記 一樣賣三百多,這裡足料太多了,我至少吃了4-5片魚!此外還有大量辣豆芽、好吃筍片、青瓜及粗薯粉,粗薯粉後來還添加了一客,飽到吃不完。

水煮魚
再來一碟清爽可口的 炒油麥菜,第一會合完,大家都認為不俗,比鄧記好吃抵吃很多,於是馬上加碼再點!

這次上菜快多了,先來的 宮保雞丁 大小剛好,微辣酸香的滋味十分開胃,讓大家不期然胃口大開、越吃越多。

然後這 干鍋田雞 也令我們拍案叫好:田雞外層的脆漿輕薄脆口、襯托中間汁豐肉鮮,而調味不會過鹹或過辣,份量又足每人都吃到兩件以上,非常滿意!

干鍋田雞
最後是唯一較遜色的 咕嚕肉,主要是外層脆漿太厚了~

第一會合後,本來興致勃勃要吃流沙包,但第二會合(還有額外薯粉呢...)又飽到只吃得下 豆腐花。成品以木桶上,份量不小,我們每人都分到大半碗呢。

豆腐花
而且同時配上糖水、黃糖、桂花蜜給食客選擇;其中清香甜蜜的桂花蜜最得大家歡心,襯上質感細滑的豆腐花,味道一流,是個超滿足結尾。

吃到超飽還要打包的一晚,連酒水人均$310,大家都讚比鄧記抵食太多;更開心是今餐後並無不適,日後回復辣媽身分(不是身材)有望了,哈哈!
2016-12-13
梅菜燒白
虎皮尖椒
水煮魚
干鍋田雞
豆腐花
2016-11-24 4138 瀏覽
係三希樓食水煮魚食得多 但第一次到三希樓打邊撈!叫左個鴛鴦湯底 一邊麻辣 一邊清湯(由鮮魚 雪梨 啤梨 蕃茄 紅棗熬成)叫左好多野食 有牛豬羊 粟米 菇籃 菜 魷魚 馬蹄....相未必影得曬但最深刻 味道最好都係手切肥牛! 顏色鮮紅 肥瘦適中 無論放麻辣定清湯煮 都好好食 咬落唔會靱
係三希樓食水煮魚食得多 但第一次到三希樓打邊撈!
2016-09-15 6634 瀏覽
前次来这聚餐,吃得很尽兴,尤其对这里的蛋黄南瓜念念不忘。这次中秋,凑足一小桌人,来这改善伙食。凉粉爽滑的很,酸得也恰到好处,适合开胃。虎皮青椒肉很厚,味道也不错。干锅黄鳝片,好吃除了量少。大概十片鳝片,其余都是干辣椒。酸菜鱼,正常水平,个人觉得不如这家的水煮鱼。毛血旺,猪血,鱿鱼和牛肉不是太辣,其他是真的很辣,特别豆芽和金针菇,不过辣得过瘾。丝瓜烩木耳,正常小菜。蛋黄南瓜,南瓜软甜,咸蛋黄粉咸,好吃。下次还会点。满足。
凉粉爽滑的很,酸得也恰到好处,适合开胃。
凉粉
虎皮青椒肉很厚,味道也不错。
虎皮青椒
干锅黄鳝片,好吃除了量少。大概十片鳝片,其余都是干辣椒。
干锅黄鳝片
酸菜鱼,正常水平,个人觉得不如这家的水煮鱼。
毛血旺
丝瓜烩木耳,正常小菜。
蛋黄南瓜,南瓜软甜,咸蛋黄粉咸,好吃。下次还会点。
蛋黄南瓜
干锅黄鳝片
毛血旺
蛋黄南瓜
2016-09-12 4155 瀏覽
The best Sze Chuan restaurant  since my arrival to HK in Jan 2016.   The  spice is strong  in this one  .   Tried  the Deep fired spicy  chicken  cube.   WOO LA LA  .  I have been there twice and did not able to dine a on the 7th floor main restaurant.  I believe  the ambience is better on  7th floor than on the 22 floor  .  Best Sze chuan restaunit   in HONG KONG.
題外話/補充資料: Book early to dine on 7 th floor the main restaurant for better ambience .
2016-08-28
生日
用餐優惠
試食活動
  • deep fired spicy chicken cubes .
2016-08-02 5195 瀏覽
鍾意食辣嘅人一定要黎試吓三希樓佢嘅辣真係名不虛傳推介嘅係水煮魚辣味香口-好多辣椒,初初食都唔係好辣,但愈浸,啲辣味越嚟越出,越嚟越辣,好刺激好正,啲魚質仍然好滑身,好新鮮,真係好好食辣子雞-又係佈滿辣椒-辣椒全脆,好香口嘅味道,雞又係炸得好香口,但又唔會過火,雞肉仍很嫩真係食完就即刻掛住想食第二次鍾意食辣嘅朋友,真係值得一試
鍾意食辣嘅人一定要黎試吓三希樓
佢嘅辣真係名不虛傳
推介嘅係水煮魚
真係食完就即刻掛住想食第二次
鍾意食辣嘅朋友,真係值得一試

2016-07-03 4231 瀏覽
This upscale Sichuanese banquet-style restaurant nestled in the heart of the mid-levels isn't easy to get to -- but it's more than worth the trek. It's by far Hong Kong's best and most authentic Sichuanese eatery, as evidenced by a fully packed house aevery night over the many years of its existence. Food this good doesn't come cheap, but if you like your Sichuanese genuinely spicy and your ingredients top-notch, then this is the place. Reservations are essential or go shortly before six and agree to wrap things up in an hour. Hint: bus 12A from Admiralty and taxis are pretty much the only options for getting there, unless you don't mind the long hike from Admiralty or Central up through Hong Kong Park.

2016-06-25
  • water-boiled beef