2020-09-22 106 瀏覽
今日去開呢間三小漁,地方好大而且坐得幾舒服,食物質素亦都相當唔錯!冰震菠蘿咕嚕肉呢個一上台已經被佢既份量嚇親,因為真係好大份而且量好多,加上冰震既視覺令成個餸既觀感都好好! 食落口個咕嚕肉外皮好脆同埋有冰所以就算放咗一陣都仲keep到脆口,調味岩岩好送飯一流。而佢亦係用新鮮菠蘿,食落更加鮮味十足! 飯亦都係熱辣辣蒸好,口感一流!艇家醬炒大蜆呢個真係超級香同埋好惹味,蜆肉大大隻同埋完全冇沙,食落好似去咗南丫島咁新鮮,非常值得試!南瓜汁菠菜豆腐煲佢既南瓜汁好香同埋天然,仲食到少少南瓜肉。菠菜豆腐好特別,估唔到咁樣食個口感會咁好,豆腐亦都夠滑,所以又係好岩用嚟送飯!

冰震菠蘿咕嚕肉

艇家醬炒大蜆

南瓜汁菠菜豆腐煲

2020-09-21 80 瀏覽
相信好多食客見到餐廳有得畀你揀少油少鹽,會揀埋。但估唔到岩岩落完單, 會聽到餐廳致電第一句:你咁多要求, 我地做唔到。反問我炸嘢點少油?我都想知,唔好攪到好似我特登留難你咁,我話係你地自己俾個客揀, 佢一句: 個系統short 左。麻煩整好個系統,唔好畀人感覺好似有好多選擇咁,到頭來就反問個客炸嘢點少油?唔洗食都已經飽咗。
相信好多食客見到餐廳有得畀你揀少油少鹽,會揀埋。
唔洗食都已經飽咗。
2020-09-20 89 瀏覽
去了觀塘工廈睇野行街,之後要揾野食,就去了附近的電訊一代廣場1樓既三小漁環境不錯,店員已經將已經高溫消毒過嘅杯碟送上!非常細心, 而且服務態度都好好!很有人情味的那種!實在難得!泡椒雞腳, 味道微辣開胃! 口感唔會雪到死實實感覺,係幾好既餐前小食!正呀。香蔥炒吞拿魚炒飯, 分量多得誇張而且非常有鑊氣! 粒粒飯晶瑩剔透又分明, 碟上沒有多餘嘅油份, 真的沒有油膩感! 吞拿魚粒炒到香口!好食呢。鮮菠蘿芥末蝦球,用上新鮮菠蘿非常香甜!不是死甜, 蝦球上曾表層薄薄的芥末沙律醬, 而且炸漿外皮唔會過厚,令人十分著迷! 輕輕嘅芥末十分刺激味蕾!配上彈性十足既大蝦,爽口彈牙,十分惹味!如想要食中菜,這間三小漁不會令你失望。

如想要食中菜,這間三小漁不會令你失望。
2020-09-20 75 瀏覽
因疫症期內限聚令下2人共餐,要食中菜真係無引,因為叫菜款色不多,所以我們4人分兩枱坐都要來試試可以叫多兩個餸食前菜叫了黑磚豆腐外脆鬆化內軟👍🏼酥炸生蠔餅,我就覺得一般了;主菜有水煮細龍躉-酸辣到剛好,魚肉好滑,味道都不錯冰鎮菠蘿咕嚕肉,甜酸度做得好好,咕嚕肉外脆內嫩,真係好好味加上賣相都好靚蓮藕蜜汁骨,賣相都係靚,味道都不錯,但d骨就炸了過火肉比較乾;最後叫了甜品塗膠燉菊花豆腐,這個都係餐牌上見到賣相好靚,所以叫來試試,不太甜啱我👍🏼總括來說:多款小菜見師父都用心把菜色擺設得靚靚,等客人見到咁靚的賣相食都開心啲

前菜叫了黑磚豆腐
外脆鬆化內軟👍🏼酥炸生蠔餅,我就覺得一般了;
主菜有水煮細龍躉-酸辣到剛好,魚肉好滑,味道都不錯
冰鎮菠蘿咕嚕肉,甜酸度做得好好,咕嚕肉外脆內嫩,真係好好味
加上賣相都好靚
2020-09-04
2020-09-19 86 瀏覽
之前係呢度食過晚飯,印象中係幾好食,所以今日一行二人喺觀塘做嘢之後就特登過嚟食午餐!餐牌上面有唔少選擇,有成19種set lunch,價錢都係普遍午餐價($50-$68)。我哋就叫咗菠蘿咕嚕肉($55)同埋蠔仔肉碎浸津白($58)。菠蘿🍍大大舊,所以一定係新鮮菠蘿,唔會係罐頭菠蘿,咕嚕肉咬入口肉汁豐富又唔會覺得肥膩😋!蠔仔🦪肉碎浸津白湯底偏咸,但啲津白浸左湯底食又變咗幾好味道,蠔仔隻售脤卜卜👍!
2020-09-17 49 瀏覽
電訊廣場呢個位置開餐廳真係幾好近地鐵 叫做喺商場入面比收工時間人來人往嘅地鋪坐得感覺悠閑啲餐廳相當雅致光猛呀姐嘅招呼都好親切唔係碗碟咁中式嘅話爭啲以為食西餐黑磚豆腐出面係脆口甜甜地嘅芝麻入面係滾燙又滑溜嘅豆腐話梅骨個蜜汁非常香甜難得在唔膩又唔會過酸個汁又唔會感覺立蠔仔肉碎浸時蔬個湯好清甜 冇多餘嘅調味 鮮味真係完全唻自材料而材料亦好足同好多元蠔仔肉新鮮連埋花生腐皮炸蒜肉碎等等 味道豐富一路嘆桂花烏龍一路食芝士蛋糕個感覺好似喺和食屋咁芝士蛋糕唔簡單唔會過甜 但奶味極重問呀姐 呀姐話原來係日本空運過唻唔怪得了
電訊廣場呢個位置開餐廳真係幾好

唔會過甜 但奶味極重
問呀姐 呀姐話原來係日本空運過唻
唔怪得了

2020-09-14 638 瀏覽
最近在觀塘開的店很多,做得出色又便宜的中菜館卻不算太多三小漁的價位中等,但菜色都很用心,位置寬闊,坐得舒服。食物:泡椒雞腳$48雞腳出過水,所以偏向爽口彈牙卻毫不油膩,泡椒雖辣但也不過是辣椒本身,不碰它便沒事了,愛辣的不妨啜一下艇家醬香炒大蜆$118應該叫豉汁炒蜆吧,蜆肉非常大隻,是一般蜆肉的兩倍,醬汁非常惹味,除了豆豉還加入了蒜蓉,出色!生煎薑蔥雞$108雞件頗大件,但沒有碎骨,肉量有夠多,而且夠肥美,薑蔥提起了雞的鮮味,雞只是僅熟,夠滑!蠔仔肉碎浸時蔬$88大量莧菜鋪上大量肉碎,蠔仔肥美飽滿分量十足,連一丁點偷工減料都沒有,份量有夠大盤,味道偏向清新日本芝士蛋糕$18芝士味超重的日本芝士蛋糕, 口感結實,跟傳統的日本芝士蛋糕有點不像, 但我是很喜歡這種結實的口感黃金蕎麥茶$12超重蕎麥味的茶,帶點炒過的麥香,喝起來越喝越上癮,難得我也喜歡的茶整體性價比不俗,可以再戰!
最近在觀塘開的店很多,做得出色又便宜的中菜館卻不算太多

三小漁的價位中等,但菜色都很用心,位置寬闊,坐得舒服。

食物:

泡椒雞腳$48

艇家醬香炒大蜆$118

生煎薑蔥雞$108

蠔仔肉碎浸時蔬$88

日本芝士蛋糕$18

黃金蕎麥茶$12

整體性價比不俗,可以再戰!
2020-09-14 52 瀏覽
地方大野食夠鑊氣三小漁觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖Shop B01, 1/F, TG Place, 10 Shing Yip Street, Kwun Tong地下超大, 卡位又好好坐呀! 開始約返朋友食喝玩樂, 我都是良好市民, 只限2個人的。朋友介紹來, 我地都點左D 前菜 主菜 , 晚市 預一個大約二百元至二百五十元啦。前菜都是開胃小食啜啜雞腳,很辣的青椒,雞腳只沉鹽水汁其實是不辣的冷盤。小炒類主菜, 夠鑊氣。炒大蜆黑椒蒜夠味,肉厚好食。蠔仔肉碎時蔬,少油健康,湯都好好飲菜好好喝,蕎麥茶有炒過的香味 日本CHEESE CAKE, 勁好食, 估唔到中菜館有西式甜品!!!桃膠豆腐花,養顏,好似jelly 兩樣一齊滑入口
地方大野食夠鑊氣

三小漁

觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖

小炒類主菜, 夠鑊氣。炒大蜆黑椒蒜夠味,肉厚好食。

蠔仔肉碎時蔬,少油健康,湯都好好飲

菜好好喝,蕎麥
茶有炒過的香味

桃膠豆腐花,養顏,好似jelly 兩樣一齊滑入口
2020-09-13 67 瀏覽
今日出門口明明曬到嘔,但搭搭吓巴士,竟然有一大片黑雲追住大胃,然後就倒屎咁落大雨,冇帶遮嘅我只好一落車拿拿臨跑去一間餐廳避雨食個飯啦落完單,嗌咗個午餐包飲品,可以自己去雪櫃度揀嘢飲,濕晒身嘅大胃當然要揀去水腫嘅薏米水啦,唔會太甜又幾清新雞肉幾嫩同好入味,沙薑味好出飯用砵仔煲出嚟,質感同味道都超乎一般白飯嘅級數呀呢個伊麵集鮮味同鑊氣於一兜,各材料嘅味道拿捏合宜,好好味呀問佢攞餐具,佢地都會煮過啲餐具先畀你,認真放心下次避雨就唔好同人爭簷蓬位喇,上嚟歎吓美食等雨過仲好啦

自製養生飲品

鮮沙薑香茅雞

雞肉幾嫩同好入味,沙薑味好出

飯用砵仔煲出嚟,質感同味道都超乎一般白飯嘅級數呀

黑松露海皇炆伊麵

呢個伊麵集鮮味同鑊氣於一兜,各材料嘅味道拿捏合宜,好好味呀

問佢攞餐具,佢地都會煮過啲餐具先畀你,認真放心

下次避雨就唔好同人爭簷蓬位喇,上嚟歎吓美食等雨過仲好啦
2020-09-12
午餐
自製養生飲品
鮮沙薑香茅雞
黑松露海皇炆伊麵
2020-09-12 60 瀏覽
疫情下心情實在很差,唯有食返點好食的美食令心情好點!這次第一次食私房菜,在觀塘這邊,地鐵站行5-10分鐘,都很方便!我們在晚市禁止堂食前來的,餐廳人不多,坐得好舒服!而且提早訂位後不用等,很快入座!脆皮風沙雞先來就是這裡的招牌風沙雞半隻,雞皮很脆,雞不肥,適合健康人士!再來就是溏心蛋而且均勻切開,擺盤太美了啦!味道很不錯。豬油渣粉絲煲這個真的好吃到一個點🥰🥰🥰很多雞蛋炒的粉絲,豬油渣味道很香。原隻蒜蓉粉絲蒸聖子大件又抵食!老闆有推薦今日有咩新鮮的海鮮,下次來可以試試其他呢!最後我們還吃了甜品🍮,好滿足啊🤰🏻
疫情下心情實在很差,唯有食返點好食的美食令心情好點!

脆皮風沙雞

再來就是溏心蛋
而且均勻切開,擺盤太美了啦!味道很不錯。

豬油渣粉絲煲

原隻蒜蓉粉絲蒸聖子

最後我們還吃了甜品🍮,好滿足啊🤰🏻
2020-09-07 439 瀏覽
三小漁內部裝修雅緻, 服務良好, 最重要係食物質素出色, 令我非常驚喜!😍💕桂花烏龍 $12清香嘅烏龍茶中帶著淡淡嘅桂花甜味, 好正!🌼💕黑磚豆腐 $18/件外層炸至香脆, 內裡嘅豆腐嫩滑, 口感層次豐富! ☺️加上少許辣椒及炸蒜, 格外惹味! 😋💕鮮菠蘿芥末蝦球 🍍🍤$148擺盤精美用心, 好吸引! 💖蝦球外層薄而脆, 蝦肉爽彈鮮味! 🍤配上輕微辣味中又帶一點甜嘅芥末醬, 令整道菜生色不少! 🤩 再加上甜美多汁嘅菠蘿🍍一齊食, 非常驚喜嘅組合, 好美味!🥰💕百香骨 $128一字骨輕輕半煎炸過, 夠香口, 而且肉質鬆軟易食!❤️ 再以充滿果香及果甜嘅百香果醬汁用於一字骨上, 令人回味無窮, 十分推介! 😘💕啫啫生菜煲 $78生菜加上豬肉碎及蒜片, 份量十足, 健康又滋味! 👍🏻💕桂花桃膠燉雪梨 🍐🌼$58🍐雪梨非常清甜, 燉至軟淋, 而且已經去芯! 💖加上桃膠及桂花🌼, 感覺滋補養顏, 意想不到嘅美味!🥰💕日本直運芝士蛋糕 (芝麻味) $18

💕桂花烏龍 $12

清香嘅烏龍茶中帶著淡淡嘅桂花甜味, 好正!🌼

💕黑磚豆腐 $18/件

💕鮮菠蘿芥末蝦球 🍍🍤$148

💕百香骨 $128

💕啫啫生菜煲 $78

生菜加上豬肉碎及蒜片, 份量十足, 健康又滋味! 👍🏻

💕桂花桃膠燉雪梨 🍐🌼$58

💕日本直運芝士蛋糕 (芝麻味) $18
2020-09-07 69 瀏覽
很久沒和朋友吃晚飯,今天就去了他家附近的餐廳,聚一聚!桂花烏龍,味道很清香,我和朋友都喝了很多杯!煙燻糖心蛋和黑磚豆腐作為前菜~糖心蛋加了點辣椒醬點綴,香味即時提升不少~黑磚豆腐炸得很外脆內滑,而且毫不油膩,很推介!大蟶子皇,用了黑蒜蒸,既健康又美味!而且每隻都很飽滿新鮮~蠔仔像碎浸時蔬,蠔仔分量很多,而且很新鮮很多汁,令到蔬菜也更加甜!鮮菠蘿芥芹蝦球~很推介大家試,芥末微辣不嗆鼻,炸蝦球啖啖肉又爽口,還有很多新鮮菠蘿,真的很滿足!最後還叫了兩件日本黑芝麻芝士蛋糕作結,完美的一餐!
很久沒和朋友吃晚飯,今天就去了他家附近的餐廳,聚一聚!

桂花烏龍,味道很清香,我和朋友都喝了很多杯!

煙燻糖心蛋和黑磚豆腐作為前菜~

糖心蛋加了點辣椒醬點綴,香味即時提升不少~
黑磚豆腐炸得很外脆內滑,而且毫不油膩,很推介!

大蟶子皇,用了黑蒜蒸,既健康又美味!

而且每隻都很飽滿新鮮~

鮮菠蘿芥芹蝦球~

最後還叫了兩件日本黑芝麻芝士蛋糕作結,完美的一餐!
2020-09-05 42 瀏覽
三小漁位於觀塘的電訊一代廣場,喺正觀塘廣場同埋東廣場嘅對面,鄰近觀塘地鐵站,交通十分便利。以為是普通的小炒菜館,但裝修郤很精緻!餐具於客人入座後才拿去高溫消毒,令客人食得放心!桂花烏龍 $12清香淡雅,還帶著一股非常清新而溫和的桂花甜味,真係正到不得了!日本醬漬牛蒡 $52牛蒡清涼爽口冇渣,配上日式的酸汁,令人格外開胃!黑磚豆腐 $18/each灑上帶點避風塘風味的炸蒜,微辣令整道菜式格外香口惹味!外層香脆,內裡是水嫩幼滑的豆腐,雙重口感,讚!鮮菠蘿芥末蝦球 $148擺盤精美!蝦球炸至僅熟,完整地保留蝦的鮮味!芥末醬亦調得相當溫和,能提鮮又不嗆喉!下邊的菠蘿而相當香甜,而且爆Juicy,能完美中和炸物帶來的油膩感!百香骨 $128以百香果特製的醬汁,用於一字骨上,效果出奇地好,一字骨的骨香和肉香,配上果香和果甜真係天作之合,難怪店員力推,果然無介紹錯!桂花桃膠燉雪梨 $58相當精緻的中式甜品,凍上的,雪梨清甜得黎仲一啲都唔酸,桃膠和桂花帶來天然的甜美,份量恰到好處,正!
桂花烏龍 $12
日本醬漬牛蒡 $52
牛蒡清涼爽口冇渣,配上日式的酸汁,令人格外開胃!
黑磚豆腐 $18/each
灑上帶點避風塘風味的炸蒜,微辣令整道菜式格外香口惹味!
外層香脆,內裡是水嫩幼滑的豆腐,雙重口感,讚!
鮮菠蘿芥末蝦球 $148
百香骨 $128
桂花桃膠燉雪梨 $58
2020-09-03 65 瀏覽
今晚終於可以約朋友食一餐安安頓頓嘅晚餐.....之前六點後沒有堂食....令我失去左很多和朋友聚餐嘅機會...難得今晚開始可以去到10點...點都約朋友食返餐今晚我老友帶咗我去觀塘三小漁食晚飯....佢話有好介紹餐館裏面環境清幽..枱與枱之間都好闊落...👍🏻👍🏻👍🏻呢個蒜泥白肉令我有驚喜之感....因為我一向都唔鍾意食蒜泥白肉..嫌佢又肥膩又多蒜....但係今次呢個實在驚喜之作因為廚師切到博博片...而且用秘製醬汁熬製而成...最緊要嘅靈魂之處...又係要由一片博博嘅白肉再包住一塊清爽嘅青瓜食落去有清新嘅感覺而且又唔覺得肥膩所呢個係我邊食推介再嚟一個宮保蝦球大大隻蝦爽口又彈牙最緊要甜甜酸酸係開胃之作會見到蝦球入面嘅肉嫩口彈牙🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️我哋仲叫咗一個功夫菜...鹹香手工蓮藕餅...直頭看得出師傅嘅真誠細緻...因為用鹹香嘅豬肉拼上一塊蓮藕...食落去既爽口又有肉香...係送飯之選再叫多一個啫啫生菜...裏面有好多大隻蝦米和肉粒...真係好好味等我仲食咗兩碗砵仔飯真係估都估唔到....中式菜館竟然有西式甜品...而且呢個芝麻蛋糕亦係必食之選軟軟買滑嘅凍蛋糕...食完都想再食

今晚我老友帶咗我去觀塘三小漁食晚飯....
佢話有好介紹
會見到蝦球入面嘅肉嫩口彈牙🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️
等我仲食咗兩碗砵仔飯
軟軟買滑嘅凍蛋糕...食完都想再食
真係好好味
就係咁樣...我就同朋友過咗一個愉快嘅晚上....食咗一頓豐盛嘅晚餐
由於疫情關係,已經有一段時間沒有在外面用餐,剛巧放寬限制令,所以和朋友食生日飯。朋友在觀塘返工,所以他帶我去了一間,味道有水準,環境又坐得舒服的小菜館。這是位於觀塘成業街電訊一代廣場的三小漁中菜館。這店地方相當寬闊,座位好開揚,坐得好舒服。我們進到店內,店員很殷勤招呼,奉上的餐具熱氣騰騰,明顯經過高溫消毒,使人食用放心。我們點了蒜泥白肉,鹹香手工蓮藕餅,宮保蝦球,啫啫生菜。這裏的蒜泥白肉真是值得一贊,因為白玉肉底加了爽脆新鮮的青瓜,捲起上來,配上自家製的蒜泥汁,食起上來青瓜爽脆,可以減去白肉的肥膩感,配上獨特的蒜泥汁,真是十分好味,這菜值得推介。另外手鹹香手工蓮藕餅,蓮藕夾著豬肉,有豬肉的油香,而且煎得好香脆,很好送飯。宮保蝦球,大大隻的蝦仁,沾上炸粉炸得香脆,大啖大啖啲蝦肉,再配上酸甜汁,十分惹味。啫啫生菜,上改善熱氣騰騰,發出啫啫的聲音,美味。另外我們還點了兩件芝麻味的芝士蛋糕,我還是第一次吃芝麻味的芝士蛋糕,感覺非常有驚喜,芝麻味不會好重,但是有芝士蛋糕的奶香味道,質感幼滑,而且雪得夠凍,食起上來有一種芝士蛋糕加雪糕的感覺,吃完個甜品,令人感覺相當滿足。總結:三小漁是一間食物質素

這是位於觀塘成業街電訊一代廣場的三小漁中菜館。

這店地方相當寬闊,座位好開揚,坐得好舒服。
我們點了蒜泥白肉,鹹香手工蓮藕餅,宮保蝦球,啫啫生菜。

啫啫生菜,上改善熱氣騰騰,發出啫啫的聲音,美味。

總結:三小漁是一間食物質素有水準的小菜館,位置坐得舒服,而且店的所在位置,避開了觀塘最旺的地段,讓人不會感到人流好密集,是一間會讓人有再次返去食的小菜館。