2019-11-05 375 瀏覽
九龍城是我最經常去的地方,原來這裹有一個新開的日式餐廳。自家製雞肉串自製口感一流,今次這個惹味一點的菜式,是師傅即燒雞肉串呢,再淋上日本鼓油旦醬,剛好一口的份量,讓人難忘之雞肉串。這店的日式串燒,是店內的師傅用心地炭燒的,棒。難得在九龍城尋找到一棟吃日本東西的私人大廈,每一層各有特色。每層面積不大,但裝潢型格,開放式廚房令朋友猶如在專門店品嚐的味道!有口感,配上由雞腿肉、雞胸肉和雞皮所帶出的雞肉串=口感細膩又滑嫩,營養豐富,最重要的是看著由生收變熟,非常適合大朋友來開派對呢。長崎生蠔這店生蠔鮮味多汁,就猶如海鮮市場吃的,標榜使用新鮮的魚貨,甚至可以在店中現挑鮮魚,而當天的海鮮不只是新鮮,看見附近的人也吃了很鮮的魚,吸引喔。生蠔可謂是朋友最愛吃食物之一,喜歡吃海鮮的人,多數喜歡吃生蠔,這店子的不但擺盤很美,而且美味,看見到餐牌上的生蠔,一人一隻呢,新鮮靚生蠔入口creamy,可口喔,這店子的靚生蠔,吃法很優美,生蠔隻隻手掌大,肉厚肥美,開始吃的時候滑溜溜,帶一點濃烈海水鹹味,奈何胃納容量有限,瘋狂吃喝不如吃得高級,師傅打開蠔殼,將鹹鮮海水、嫩滑冰爽的蠔肉清潔,一併吞下,在口中感受層次 ~
九龍城是我最經常去的地方,原來這裹有一個新開的日式餐廳。

自家製雞肉串

長崎生蠔
這店生蠔鮮味多汁,就猶如海鮮市場吃的,標榜使用新鮮的魚貨,甚至可以在店中現挑鮮魚,而當天的海鮮不只是新鮮,看見附近的人也吃了很鮮的魚,吸引喔。生蠔可謂是朋友最愛吃食物之一,喜歡吃海鮮的人,多數喜歡吃生蠔,這店子的不但擺盤很美,而且美味,看見到餐牌上的生蠔,一人一隻呢,新鮮靚生蠔入口creamy,可口喔,這店子的靚生蠔,吃法很優美,生蠔隻隻手掌大,肉厚肥美,開始吃的時候滑溜溜,帶一點濃烈海水鹹味,奈何胃納容量有限,瘋狂吃喝不如吃得高級,師傅打開蠔殼,將鹹鮮海水、嫩滑冰爽的蠔肉清潔,一併吞下,在口中感受層次 ~高質!

西京面鼓燒銀鱈魚
很有當地出產的感覺,加上熟成的味鼓,有了日本的調味料,這一道地道的日本菜式,變得更加之精緻。原來這個主吃也是由師傅用心的製作,看著師傅將醃料放在銀鱈魚,再用心的燒至金黃,很治癒,西京燒為白味噌燒烤料理,屬於直火燒,跟平日吃味噌燒、照燒、蒲燒不一樣。我們常吃到的串燒、鐵板燒則為間火燒。西京燒,原來是以西京漬醃魚肉後再直接燒的料理,味道很好,棒!當中的醬汁吃得出味道帶甜的白味噌做底,加了點酒、味鼓等調味,混成西京。感覺真的非常棒,吃的時候別忘了感激師傅用心地為在座的你製做好吃的食物喔。西京面鼓燒銀鱈魚腍滑。

美國安格斯薄燒
擺算很好看。賣相非常的吸引~安格斯薄燒令牛肉味出,層次呢,一口咬下,好!同樣用上美國安格斯牛,肉味重,薄切牛肉燒得香口惹味,將牛燒得肉香高,口感嫩滑,讓牛肉吸取原有味道呢~一定要來這店品嚐這軟嫩多汁的安格斯牛~推介

吉列黑毛豬扒旦
在各種肉類的烹調技巧之中,豬扒是相當具挑戰性的。有時候煎得過久,不好吃了呢。這店子連一個飯也做得用心,真的很有水準,本以為日式的豬扒飯也沒有特別,想不到經過師傅的用心~外脆內軟的吉列豬扒出了,配以旦香的味和白飯,每一口也HAPPY ,除了要有蛋香、米飯要飽滿煙韌外,豬扒也要炸得外脆內Juicy,色香味俱存,惹味得來又香濃,配上特製燒汁是perfect match,送飯一流!這飯肉味好加上黑毛豬高質,惹味,是店內丼飯很抵之交易,相當經濟。

枝豆
枝豆可以成為健康減肥飲食的一部分,朋友也就叫了一份,高含量的蛋白質並富含纖維,促進飽腹感,實際上也可作佐酒良伴~ 枝豆!雖然有不同的做法,但要剝皮的話,還是喜歡如這店子簡簡單單用鹽水煮,吃的時候不會讓手油膩。簡單,但是味道卻很美味,吃太多了,因為會停不了口,哈哈!

很好的一晚,感激朋友用心的尋找一個地方,讓我可以去拾回慢活之感覺~
1K
2019-11-01 794 瀏覽
九龍城除了出名泰國菜及甜品糖水外,其實亦有高質日本菜。餐廳使用真正明火炭爐,並配合日本備長炭,帶來日本風味。坐在吧枱前可近距離欣賞師傅的料理過程,滿足視覺享受。日本青椒仔串 ($40)青椒仔沒有苦澀草青味,爽脆柔軟,不油膩。牛舌 ($90)牛舌鮮嫩柔軟,相當有彈性,十分爽口。日本黑豚肉五花腩串 ($60)肉味香濃,香口又富嚼勁。池魚刺身薄切(半條) ($180)池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,沾點蔥花豉油一起吃,味道更清新。明太子栃尾油揚 ($100)油揚豆腐上舖滿了明太子,入口帶點微辣,豆腐口感煙韌有嚼勁,口感豐富。自家製雞肉丸 ($50)沾蛋黃汁來吃,入口會更加滑。雞肉丸富有肉汁,味道帶甜,香口惹味,吃得津津有味。蝦天婦羅(3隻)($270)炸漿薄身酥脆而不油膩,蝦肉厚實鮮甜,清爽彈牙。吃的時候沾點天婦羅汁和蘿蔔泥,味道更清新。
九龍城除了出名泰國菜及甜品糖水外,其實亦有高質日本菜。

餐廳使用真正明火炭爐,並配合日本備長炭,帶來日本風味。

坐在吧枱前可近距離欣賞師傅的料理過程,滿足視覺享受。

日本青椒仔串 ($40)
青椒仔沒有苦澀草青味,爽脆柔軟,不油膩。
日本青椒仔串

牛舌 ($90)
牛舌鮮嫩柔軟,相當有彈性,十分爽口。
牛舌

日本黑豚肉五花腩串 ($60)
肉味香濃,香口又富嚼勁。
日本黑豚肉五花腩串

池魚刺身薄切(半條) ($180)
池魚刺身薄切(半條)

池魚刺身薄切(半條)

明太子栃尾油揚 ($100)

明太子栃尾油揚

自家製雞肉丸 ($50)

自家製雞肉丸

蝦天婦羅(3隻)($270)
蝦天婦羅(3隻)

蝦天婦羅(3隻)
2019-10-30 297 瀏覽
🐷🐷🐷🐷▪️鰤魚刺身,金目鯛刺身 ($240,$160)鰤魚刺身厚度十足,作為高級油甘魚,淨係論外表已經過人,脂肪分布均勻,肉質厚實啖啖肉,一咬落去天然魚油香就一擁而出,對得起依個價錢!金目鯛刺身亦肉質細膩,味道甜美。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️甘鯛鐵板燒 ($380)淨係賣相已經哇左聲😝 上層係煎香左嘅甘鯛,味道少許甘甜,肉質比較滑。下面係蔬果沙律,個combination較light,不過價錢可能真係貴左少少,份量較小,都係捨得點一份黎試下咋🙈〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️日本阿波美雞翼 ($50/1)師傅話呢個係用長炭格火燒既,所以外皮有少少燒焦,亦帶點炭香味,呢個亦係佢特別嘅地方。外脆內軟的確食得出係即叫即燒,肉味道較淡,主要係食佢種炭香🤔〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰4/5🐷〰️〰️〰️〰〰️️〰️〰️▪️吉列黑毛豬扒蛋飯 ($150)係個不過不失嘅豬扒飯,價錢對依間餐廳來講比較抵食,黑毛豬扒厚度有成兩厘米!米飯淋上醬汁比較juicy,不錯!〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰〰️️〰️▪️雪糕 ($50/1)🔸Overall ($1130)📍三和叙 (九龍城)九龍城福佬村道46號地下
🐷🐷🐷🐷
▪️鰤魚刺身,金目鯛刺身 ($240,$160)
金目鯛刺身亦肉質細膩,味道甜美。

▪️甘鯛鐵板燒 ($380)

▪️日本阿波美雞翼 ($50/1)

▪️吉列黑毛豬扒蛋飯 ($150)

▪️雪糕 ($50/1)

🔸Overall ($1130)
📍三和叙 (九龍城)
九龍城福佬村道46號地下
2019-10-28 293 瀏覽
最近九龍城開了一幢高級日式居酒屋,總共有五層。最底層是爐端燒,第二層是鐵板燒,第三層是壽司刺身,最高的兩層是給客人包場,私隱度極高。當晚和媽媽在九龍城行逛完就帶她去食好西😘餐廳米白色的裝修十分優雅,配上木製家具,感覺好舒適好和諧。餐牌上的款式都太吸引,選來選去,最後媽媽直接叫店員介紹幾款,全部都是選取季節性最時令的食材,好推介👍🏻👍🏻佐賀和牛沙律: 和牛輕輕煎一下,半生熟程度剛剛好。一口放入口中,肉質鮮嫩多汁,油香在口中蔓延,入口即化,超級正正正💕明太子栃梶油揚: 炸豆腐炸得脆卜卜,而且100%用上日本大豆去整,豆味香濃。上面還鋪滿了好新鮮的明太子,小小辣很惹味。看似簡單的材料卻烹調得如此高質有驚喜,是很有心思的一道菜。日本阿波美雞翼: 阿波美雞是日本四大名雞之一,雞味濃郁,肉質又有彈性。餐廳用上備長炭燒雞翼,加上少許海鹽去調味,燒得外皮香脆卻又能鎖死肉汁,非常惹味,想多吃幾隻🤤秋刀魚天婦羅: 好薄的炸粉,時令的秋刀魚很新鮮,魚肉十分鮮甜來碗味噌湯點綴一下。再叫了兩款壽司~ 三文魚籽壽司一點兒也不腥,咸香得來又有鮮味。另一款是鰤魚壽司。也許你不知道鰤魚是什麼,但説是長大了的油甘魚就不陌

餐廳米白色的裝修十分優雅,配上木製家具,感覺好舒適好和諧。

來碗味噌湯點綴一下。

再叫了兩款壽司~ 三文魚籽壽司一點兒也不腥,咸香得來又有鮮味。另一款是鰤魚壽司。也許你不知道鰤魚是什麼,但説是長大了的油甘魚就不陌生了。比起油甘魚,鰤魚魚味更濃 ,魚肉更有質感,入口有魚油化開的滋味。

餐廳各種擺設局、服務都好好,而且全部都用上了日本直送食材,食物質素很高。期待下一次再去吃💕💕
今次朋友帶我到九龍城唔係食泰國野,而係高級日本抖理😱我地主要想食燒物😋日本雞肉大蔥串($50)雞肉燒得超香,嫩滑又juicy👍十分美味啊~日本蕃薯($40)蕃薯燒得較乾身,唔係完全淋哂戈隻,食落有口感明太子栃尾油揚($100),配上透心涼的啤酒,是在三和敘可以擁有的味蕾享受。下面係油揚豆腐,上面舖上超多既明太子在,再拎去炭燒👍食落脆卜卜又惹味😋美國安格斯薄燒($250)擺盤好靚,超多牛肉,連埋下面塊麥包一齊食,咬一啖,超多汁流出啊~天婦羅蕎麥麵($220)天婦羅有幾款,炸得香脆可口,蔬果仲好juicy~連埋蕎麥麵一齊食,真滿足!

日本雞肉大蔥串($50)
雞肉燒得超香,嫩滑又juicy👍十分美味啊~

日本蕃薯($40)
蕃薯燒得較乾身,唔係完全淋哂戈隻,食落有口感

美國安格斯薄燒($250)

天婦羅蕎麥麵($220)

三和叙 位於九龍城,有三層樓高既日本🇯🇵料理餐廳🤤隱藏住高質🍢🍢意想不到的美食!🤤今次我選擇左食串燒小食,安排左係底層坐係可以望住師傅整野既位置😋😋環境非常舒適高級。更令人驚喜既係我今次叫既每樣野食都覺得好好味😋🍘明太子栃尾油揚 👍推薦。即叫即製,油揚上舖上滿滿既明太子,再以火灸一灸,令到明太子更香,口感好有層次。爽口既明太子配上香脆煙韌既日本油炸鬼,好特別!🐟高級深海池魚王,刺身新鮮煙韌,沾上酸醬汁,更突出魚鮮味🤤賣上好靚!好開胃呀🍤蝦天婦羅🍤 要做得好味,除左蝦要夠新鮮大隻,醬汁調味亦相當重要!這裡的調味夠哂獨特,除了蘿蔔蓉天婦蘿醬汁外,還加了綠茶粉鹽,令到味道更加惹味!大蝦炸到非常香脆爽口鮮甜,連蝦頭都食得😋正!🐷日本豚肉五花腩串🐷好好味!油份脂肪爆燈又嫩滑。更重要既係配左柚子醬,令到五花腩更加好味!雞軟骨🐔 都幾大舊,唔止得軟骨,仲連埋雞肉架!食落好有口感,不錯!明太子雞翼:燒到隻雞翼好靚,裡面釀入左滿滿既明太子,辣辣地,好惹味!雞肉多汁juicy.🤤😻令人驚喜既 :自製雞肉丸🍡夠哂特別呀。先將雞蛋醬汁撈匀,沾醬黎食。個醬非常之好味,唔會話好鹹,更令到雞肉丸更加好味,每食一啖都

環境非常舒適高級。
更令人驚喜既係我今次叫既每樣野食都覺得好好味😋

🍘明太子栃尾油揚 👍推薦。

大蝦炸到非常香脆爽口鮮甜,連蝦頭都食得😋正!

🐷日本豚肉五花腩串🐷

😻令人驚喜既 :自製雞肉丸🍡夠哂特別呀。
先將雞蛋醬汁撈匀,沾醬黎食。個醬非常之好味,唔會話好鹹,更令到雞肉丸更加好味,每食一啖都沾一沾😋😋肉丸口感亦很好,會吃到粒粒雞肉既感覺,好有嚼勁。

最後叫左牛肉稻庭烏冬🥣餐廳細心幫我們分成兩碗。稻庭烏冬夠哂彈牙,配上濃郁既牛肉湯,夠哂滿足。

2019-10-21 1479 瀏覽
離開了omakase一段時間好想念知道九龍城開了家おまかせ只是一直沒來試今天因列車服務課堂無法如常結束只上了一半的課也怕晚了回不了家還是在家附近找吃的比較安心感恩九龍城也有這類店進門後服務員安排了在下坐在G/F我位置看過了餐單後問了服務員這裡是否有omakase 於是被帶上二樓哈哈因為沒訂位置的我只能坐在Table位置先來前菜服務員上菜時會耐心介紹每道菜色前菜三款先吃右邊的豆腐第二吃中間的合桃魚仔干最後吃牛牛🐮這對在下而言絕對是值得加分的細心然後是刺身五款由師傅親手送上不過介紹就沒服務員那麼好了也沒關係雖然在下離開了自己的專業一段時間但依稀有記憶接著的是鮟鱇魚肝生蠔之後便是熟食鮑魚前方有鮑魚肝所制的汁醬吞拿魚炙りうにといくらご飯鐵板的A5和牛最後就是寿司環節❤️不過呢...只有三件....幸好完成厃這裡後在寿司吧的客人也結束了在下有幸能坐上寿司巴位置繼續由師傅安排食物在加上寿司四年一份白子爐端燒我手羽先先自家制免治雞肉一隻辛苦燒蛋再來是日特大新鮮ハマクリ清湯和水果環節是在下喜歡的杮還有蜜瓜瓜豐富開心的一餐跟師傅再聊一陣子就別繼續讓人那麼晚了回家去..
離開了omakase一段時間

うにといくらご飯

鐵板的A5和牛
最後就是寿司環節❤️

不過呢...
只有三件....
幸好完成厃這裡後

跟師傅再聊一陣子就別繼續讓人那麼晚了
回家去..
2019-10-21
2019-10-17 321 瀏覽
[🇭🇰香港- 九龍城].🔻真係冇諗過九龍城有間咁高質,加有幾層分別食唔同嘅日式料理-鐵板燒,爐端燒同壽司嘅餐廳,最正係我哋座係鐵板燒個層都可以叫其他野嚟食!我哋主打都係食鐵板燒,肉類叫咗美國安格斯薄燒同鹿兒島黑毛豬鞍,後者好有驚喜,肉質超嫩超腍,仲有肉汁🤤天婦羅都唔錯;店員話當日先有嘅"燒和牛胸腹"超級正!和牛好高質,口感香腍,肥瘦適中,加埋醃咗嘅洋蔥一齊食仲正❤️下次先介紹海鮮同甜品!.🔻🍽 三和叙📌 地址: 九龍城福佬村道46號地下.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatkowlooncity #tummysreadyforteppanyaki #tummysreadyforsteak #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 九龍城]
🔻
🔻
🍽 三和叙
📌 地址: 九龍城福佬村道46號地下
九龍城區係一個仍然發展緊既地區,自啟德舊機場搬遷後,呢區既發展步伐相對緩慢,無他,早期舊機場發展初段已有大量經濟資源,現有既可能只係較慢既發展空間😬😬是日晚上帶了外藉友人來到九龍城寨參觀,看看舊式建築及了解此區發展。黃昏離開之際,友人看到遠處一間類似日式高級爐端燒餐廳,便急急衝了進去了,而呢間高級日式料理店就係「三和敍」。與經理聊天,了解到三和敍其實是一幢獨立式日式高級料理餐廳,一共5層,頭3層各有主題,包括爐端燒、日式刺身、鐵板料理,其餘兩層則為vip房。🙊🙊🙊入店內一坐下,經理已提供熱毛巾抹手,感覺有如去了一間高級酒店餐廳一樣,非常細心,非常有愛🥰🥰餐牌共有3本,接3個類別分顏色,按經理介紹後點了幾款店內推介項目。清清淡淡先來一份秋刀魚刺身🐟🐟,仿間常吃到既係燒秋刀魚,因是雪藏冰鮮貨,故燒是最好方法。然而「三和敍」秋刀魚是另一個境界既層面,每年第4季為秋刀魚豐收季節,魚肉鮮嫩,入口嫩滑,吃到既係「魚鮮」既極致🥃🥃另一友人吃到不停口既係炸白蝦仔🦐🦐,白蝦仔並非仿間細細隻款式,而是中suze尺寸,大大隻,入口爽甜,香口,配上清酒絕對一流😌😌😌三和敍餐廳中一定要試試呢款「備長炭阿波美雞翼

三和敍餐廳中一定要試試呢款「備長炭阿波美雞翼🐓🐓」,經理再三介紹下,原來老闆投資了接近100萬買了全港只有幾部既備長炭燒爐,備長炭炭火夠平均,能夠令出自德島縣既阿波美雞翼鮮味更出。阿波美雞出名運動量大,肉質嫩滑鮮甜。簡單既調味,已吃到一絲絲既雞肉,嫩滑既肉質配搭鮮甜既肉汁,絕對令你一試難忘

如早前介紹,三和敍另一特色係鐵板燒,友人點了安格斯鐵板牛肉燒,師傅既親自烹調正正係視覺既享受。上枱更像藝術品一樣,Agnes beef 配上3款調味,自家製炸蒜片夠香;岩鹽味道強烈令牛肉味更出;海台鹽則令口感更出,帶點煙韌😎

埋單2人一千多元包加一,以高級日式料理來說絕對不貴,更重要是產品選料、烹調、經理介紹、服務,與一般5星酒店餐廳無異,三和敍讓客人印象深刻☺️☺️☺️
2019-10-16 224 瀏覽
今晚黎到九龍城覓食,一早BOOK左呢間三和叙,佢樓上既位係有廚師即整鐵板燒,而我地坐既係樓下既位置,食下串燒同埋其他野,吧枱位置都可以望到廚師點整 我地先叫左炸牛蒡同燒蓄茄,牛蒡炸得香脆,審滿海鹽~食落咸咸香香,又食到牛蒡本身帶甘既味道!唔錯!跟住個燒蕃茄真係好好食!蕃茄炖到熱辣辣,有少少蕉邊,再加上自製昆布醬,味道酸酸甜甜十分之夾! 跟住就係西京燒銀雪魚同埋免治雞串!魚燒得岩岩好,唔會太熟!肉質又夠哂嫩滑!至於雞串出奇地雞肉肉質鮮嫩,兼且充滿肉汁!沾埋雞蛋簡直係最佳配搭! 最後黎到豚肉燒同埋牛肉橋麥麵,豚肉燒碟上有海鹽除左做裝飾之餘,將豚肉沾上鹽仲可以提升豚肉既味道!正!牛肉橋麥麵麵質彈牙,牛肉都唔會過熟!以佢作結實在係好滿足~!!

2019-10-13 998 瀏覽
朋友請我食生日飯帶我黎食好嘢啦👏🏻呢間餐廳位於九龍城樓高五層都係佢地嫁我地今次被安排係二樓有set可以選擇不過我地叫左幾款前菜、一個主食同飯枝豆,呢度既枝豆外皮唔會過濕,整得岩岩好,新鮮夠脆,而且咸味正常😻呢個炭燒日本蕃薯好正薯肉黃色,入口鬆軟,纖維幼細,像麥芽糖,甜度十足。不論其口感及甜度都是令人回味無窮炭燒鮮蕃茄估唔到咁樣燒蕃茄又幾好食加埋昆布整成既醬汁,酸酸甜甜咁,又幾夾明太子栃梶油揚👍🏻口感好脆明太子醬鋪滿係油揚上,小小辣味更惹味表面燒得金黃香脆炸忌廉蟹肉薯餅入面包住非常滑溜既忌廉薯餅仲食到一絲絲蟹肉炸得絕不乾身自家製雞肉丸把雞肉打成肉丸,肉質彈牙仲食到雞軟骨,所以食既時候會食到脆脆到撈埋蛋黃醬油,咸鮮味提升😻雞肉丸厚身非常Juicy美國安格斯薄燒很用心既擺盤,而且貼心把麥包放係牛肉下面吸左牛流出黎油或血水牛肉中間夾住一啲嘅炸蒜同蔥堆砌成一個牛肉塔牛肉味香濃,食完一嚿又一嚿當晚負責既大廚呀最後我哋叫咗一個和牛炒飯作總結即炒即整粒粒口感既炒飯😻非常有鑊氣而且和牛份量亦不少
朋友請我食生日飯
帶我黎食好嘢啦👏🏻
呢間餐廳位於九龍城
樓高五層都係佢地嫁
我地今次被安排係二樓
有set可以選擇
不過我地叫左幾款前菜、一個主食同飯

😻呢個炭燒日本蕃薯好正

炭燒鮮蕃茄
估唔到咁樣燒蕃茄又幾好食
加埋昆布整成既醬汁,酸酸甜甜咁,又幾夾

明太子栃梶油揚👍🏻
口感好脆
明太子醬鋪滿係油揚上,小小辣味更惹味

表面燒得金黃香脆

炸忌廉蟹肉薯餅
入面包住非常滑溜既忌廉薯餅
仲食到一絲絲蟹肉
炸得絕不乾身

自家製雞肉丸
把雞肉打成肉丸,肉質彈牙
仲食到雞軟骨,所以食既時候會食到脆脆到
撈埋蛋黃醬油,咸鮮味提升😻

雞肉丸厚身
非常Juicy

美國安格斯薄燒
很用心既擺盤,而且貼心
把麥包放係牛肉下面吸左牛流出黎油或血水

牛肉中間夾住一啲嘅炸蒜同蔥
堆砌成一個牛肉塔
牛肉味香濃,食完一嚿又一嚿

當晚負責既大廚呀

• 美國安格斯薄燒
  • 炸忌廉蟹肉薯餅
  • 明太子栃梶油揚
2019-10-12 816 瀏覽
三和敍係一間位於九龍城嘅高級居酒屋 餐廳總共有三層 地下果層係爐端燒 中間嗰層係鐵板燒 而最高嗰層係壽司入到去個裝修十分優雅 米白色嘅牆紙 木製嘅家具 帶出一種別樹一格同埋好舒適嘅感覺✨白子酢 ($120)白子酢啫係銀魚嘅魚子 食落味道一啲都唔 感覺好新鮮 口感有啲似豆腐花 不失為一個幾好嘅新嘗試😋✨北海道黑豚袖子腸 ($80)腸仔係用上黑豚豬肉制成 旁邊做配上咗日本洋蔥同日本袖子食落口肉味好重 柚子味好清新飄逸 ✨明太子㭛尾油揚($100)最有驚喜嘅一道菜 明太子釀炸豆腐 明太子好新鮮 而下面嘅炸豆腐就炸到脆卜卜 真係認真高質估唔到咁簡單嘅材料就可以有咁複雜嘅味道✨日本阿波美雞翼($100)日本阿波美雞翼遠近馳名 最出名就係有濃郁嘅雞味同埋size大大隻 係平時一般嘅雞翼1.5倍至2倍 餐廳用上特別嘅調味粉整到非常惹味 令我食到欲罷不能✨塩炒銀杏($120)同一般銀杏唔同呢一道菜式嘅銀杏係翡翠般嘅顏色 銀杏顏色竟然可以咁晶凝通透同特別 都係第一次食✨海膽炒飯($280)同行嘅仲有一個朋友餐廳就好貼心咁將海膽炒飯分開兩份俾我哋 海膽份量好多絕對冇吝嗇 每一啖都品嚐到味道正宗嘅海膽海膽嘅

✨白子酢 ($120)

✨北海道黑豚袖子腸 ($80)

✨明太子㭛尾油揚($100)

✨日本阿波美雞翼($100)

✨塩炒銀杏($120)

✨海膽炒飯($280)
同行嘅仲有一個朋友餐廳就好貼心咁將海膽炒飯分開兩份俾我哋 海膽份量好多絕對冇吝嗇 每一啖都品嚐到味道正宗嘅海膽海膽嘅鮮味令我哋食過返尋味

呢間餐廳不論環境 服務 定係食物質素都係頂級咁好 一分錢一分貨 係呢到真係可以食到最頂級嘅日本料理 下次要試埋另外兩層先!

2019-10-06
晚上9點才去九龍城揾餐廳慶祝結婚紀念日🥰,被三和叙的外表吸引。有刺生,串燒,鐵板燒三種主題食物。選了鐵板燒,上2樓,嘩,唔講唔記得自己係九龍城,裝修很舒適,除了bar 枱位,近窗有幾張小枱讓客人飯後可舒適地品賞甜品咖啡🍰☕️價錢在九龍城區來說算頗貴,但當頭盤出場,主菜,直至甜品,看得見的新鮮,食得出其用心,擺碟的心思,絶對一級享受。不但廚師細心,旁邊的服務員亦主動提供協助,末開口已經心領神會。在沒有小朋友的環境下,久違了的二人世界,配上這間好餐廳,好食品,所以的不開心,煩心事都拋諸腦後,心靈和肚皮都得到極大的滿足😊一定要同朋友分享下次帶埋小朋友一齊食
有刺生,串燒,鐵板燒三種主題食物。
一定要同朋友分享
下次帶埋小朋友一齊食
2019-10-09 199 瀏覽
今日去咗九龍城同老婆食日本菜,成日都係九龍城打邊爐同埋食泰國菜其實呢度嘅日本菜都唔錯。今日去到一間日本餐廳有三個唔同嘅餐牌分別有三大菜式壽司、鐵板燒、爐端燒。同一間餐廳可以食晒三款唔同嘅日式料理。嘢食嘅款式非常之多,如果你有選擇困難嘅建議你只係是三款嘢食嘅其中一款。今日主力食爐端燒,食物全部都係用備長碳去燒比起用普通電爐去燒更為美味。頭盤我哋食咗蟹味噌沙律同吞拿魚蔥花小卷。味噌加了蟹汁令到沙律非常好味唔會太咸。串燒我同老婆揀咗日本燒黑豚肉五花腩配柚子胡椒醬、牛舌、日本阿波美雞翼。燒黑豚肉最好味尤其加了自家製柚子醬,小小嘅辣味令串燒更惹味。最後再叫咗一個黑豚肉薄煎及野菜烏冬。黑豚肉夾住蔥花同埋姜,吸收左兩樣配料嘅味道提升左口感。旁邊仲有英國海鹽同埋海鹽昆布,加埋一齊食味道更濃郁。
頭盤我哋食咗蟹味噌沙律同
吞拿魚蔥花小卷。味噌加了蟹汁令到沙律非常好味唔會太咸。
2019-10-07 231 瀏覽
九龍城 真系五止淨系有泰國菜架 朋友今次介紹呢間 高質Omakase 樓高三層 服務態度好好 !! 今次揀左 Bar 枱位 ,可以望住大廚煮嘢食 都系一種享受 又會傾下計 !!!日本甜粟米 真系甜粟米呀 好甜呀 燒完甜度提升咗 仲有燒烤既香味 !! 日本阿波美雞翼 好搞笑 阿波美系雞既名 🤣🤣 比一般雞翼大隻少少 ,燒到焦香 肉質都幾滑下 。秋刀魚刺身 🐟🐟 推介 小妹都系第一次食刺身既秋刀魚 ,有驚喜呀 🤤🤤 真系 勁.勁.勁 鮮甜呀!!!一啲魚腥味都冇架 ,廚師仲好細心準備埋薑蔥豉油 去腥 , 食到舔舔脷 蝦天婦羅 🦐 值得一試 真係皮薄餡靚 勁薄一層炸皮 入面系原隻蝦肉呀 由頭到尾都系肉呀 蝦肉好厚身 真係啖啖肉又有咬口 一啲都五梅!! 真系五浪費 連蝦鬚都食得 明太子栃尾油揚 日本明太子 + 日本豆腐 , 豆腐炸到脆卜卜 放上明太子燒一燒 ,溫溫地 少焦既魚子都幾香 連豆腐一齊食唔會好鹹 。😆😆😆
樓高三層 服務態度好好
!!

今次揀左 Bar 枱位 ,可以望住大廚煮嘢食 都系一種享受
又會傾下計 !!!

日本甜粟米

真系甜粟米呀
好甜呀 燒完甜度提升咗 仲有燒烤既香味 !!

日本阿波美雞翼

秋刀魚刺身 🐟🐟