2017-09-28 329 瀏覽
失望的一餐,誤信這裡的食評,中伏了!首先上台既係蟹籽沙律,個size實在大到驚呆了!但量大唔代表係好,其實呢d前菜細細份已經夠,可惜大份得黎又唔好食,為左擠到大大碗佢加入左好多菜絲上去,成碗都好出水下,failed燒牛排,一食落去真係驚人!驚人既係..佢為左想d牛排淋可能加得太多鬆肉粉,搞到好落去個口感好似淋叉燒咁lol 刺身係最差!除左帶子ok,其他都成浸雪藏味,極之唔新鮮,食落去硬硬地有雪咁,特別係tuna,食左一口已經唔想再食炸物方面都叫過得去,唔難食,但唔算得上出色。串燒都好一般。總括黎講,一分錢一分貨永遠都係真理!滿滿的好評只是個假象吧!完。
失望的一餐,誤信這裡的食評,中伏了!

首先上台既係蟹籽沙律,個size實在大到驚呆了!
但量大唔代表係好,其實呢d前菜細細份已經夠,
可惜大份得黎又唔好食,為左擠到大大碗佢加入左好多菜絲上去,
成碗都好出水下,failed

搞到好落去個口感好似淋叉燒咁lol

特別係tuna,食左一口已經唔想再食

炸物方面都叫過得去,唔難食,但唔算得上出色。串燒都好一般。

總括黎講,一分錢一分貨永遠都係真理!

滿滿的好評只是個假象吧!完。
2017-09-11
2017-09-26 209 瀏覽
今晚跟同事在佐敦工作, 就順便在這裡晚飯; 同事介紹到這間七福神和食亭, 說食物質素跟這裡的價錢是超值, 兩個人叫了七款食物, 愛吃生蠔與刺身的同事點了 Pacific Rock (5隻), 生蠔味道新鮮, 肉質夠鮮嫩; 另外的刺身拼盤, 三文魚是厚切的, 好好口感, 而且脂肪肥美; 甘蝦肉質鮮甜, 活赤貝亦夠新鮮, 同事吃得不亦樂乎 至於較好熟食的我, 海鮮類先點了最愛的鰻魚壽司, 壽司飯帶有醋香味, 一咬下去就吃得出分別; 鳗鱼甘香軟滑, 很有水準; 另外還有黑松露海膽茶碗蒸, 蛋香在黑松露的配襯下特別不同; 蟹肉味噌甲羅燒的蟹膏夠香口, 夾在飯團與紫菜一起吃中和了濃郁的蟹膏剛剛好 另外當然不能不點燒物, 芝士鐵板燒豆腐的芝士跟豆腐煮得溶和, 不會像其他食店的芝士豆腐完全分開; 還有燒肉帶子串及紫芋金粟薯餅, 帶子很有質感, 咬起來一絲絲的; 最後同事還特別推介山型香桃雪葩, 雪葩是特別軟綿, 而且沒有半點雪霜口感, 很幼滑, 從沒有在其他餐廳中吃到這樣的雪葩, 是為這夜最為欣賞的食物

• 山型香桃雪葩
  • 蟹肉味噌甲羅燒
2017-09-23 245 瀏覽
一進門見到寬敞的座位便不客氣直接入座,難得坐得舒服而且不會擠迫的日本餐廳,最重要的是價錢實惠雖然這是少份的size,對於兩個女生來說,也是算大份了。青瓜切得特別均勻、幼,加上孩子和蟹柳一起吃口感10分不錯哦👍鰻魚炒飯來說價錢算便宜, 當然不要預期很多萬裕在裏面,但是絕對不失望哦肉未到,香味先到。鐵板非常熱 小心哦~~肉煮得剛剛好,切開一看,大概8成熟,再加上鐵板的熱,熟度就剛剛好~非常嫩滑哦海膽非常新鮮,絕對沒有腥味,反而很香甜。三文魚腩不會太肥,入口即溶的感覺很滑很滑很滑但是偏甜很新鮮很甜而且很大隻軟殼蟹份量夠多,但是不夠脆 配蟹籽吃的豆腐,口感很好, 而且芝士是拉絲的吃到吃不完,很飽很飽,但是每人只要$233,太豐富 這裏是自助點餐的,可以慢慢想好吃什麼才寫下去

蟹子沙律

牡丹蝦壽司
很新鮮很甜
而且很大隻
軟殼蟹卷

軟殼蟹份量夠多,但是不夠脆
芝士鐵板燒豆腐

配蟹籽吃的豆腐,口感很好, 而且芝士是拉絲的

吃到吃不完,很飽很飽,但是每人只要$233,太豐富

這裏是自助點餐的,可以慢慢想好吃什麼才寫下去
蟹子沙律
鰻魚炒飯
鐵板牛柳粒
火灸三文魚腩壽司$28  海膽壽司$32
牡丹蝦壽司
軟殼蟹卷
2017-09-22 223 瀏覽
上網睇都幾多人食呢間 今次終於都有時間可以試一試夜晚1845左右去到 好好彩唔洗等位 坐低約15分鐘 已經聽見要派飛等位打開menu 選擇都幾多 但我自己比較慳家 覺得有少少貴刺身新鮮食得出唔係一般低質既質素  係價錢略貴呢味肉醬茄子幾具特色  普遍日本餐廳都會用蒜蓉焗 佢就比較新潮d 我女朋友就覺得加左肉醬成舊Pizza咁 炸墨魚咀其實都好難唔好食  佢係衰在差唔多成2蚊一粒  得廿粒勁唔抵食海鮮足料  烏冬係好食個種  價錢唔貴  絕對推介一客6件  初初睇圖無沙律醬  原來最後都有  卷物足料  值👍🏻總括來講 不過不失 野食有質素 價錢略貴 可以再戰
上網睇都幾多人食呢間 今次終於都有時間可以試一試

夜晚1845左右去到 好好彩唔洗等位
坐低約15分鐘 已經聽見要派飛等位

打開menu 選擇都幾多
但我自己比較慳家 覺得有少少貴

刺身新鮮食得出唔係一般低質既質素  係價錢略貴
吞拿魚,三文魚,牡丹蝦,劍魚腩

芝士肉醬茄子

2017-09-20
石鍋香辣海鮮手打烏冬
七味軟殻蟹卷
2017-09-13 437 瀏覽
見到有甘多好評,就約埋男朋友去食飯拍拖。間野有分時段開既,甘晚市就係0530開始,見到佢話兩個人唔比book,上網又話好多人呀排哂隊甘,所以同男朋友5點40左右就到左。一上到去啲員工都未起身,好多人都訓左係啲卡位到。不過無所謂喇,我地一心係食好野。我地一坐底就叫左一堆野,刺身併盤、壽司、串燒、雞軟骨、鰻魚飯........好多野落完order 等左10分鐘就開始上野食,啲速度都好快下刺身併盤個樣幾好下」,我都係因為海膽而叫既。真係好唔得呀啲刺身,唔新鮮,海膽係有怪味三文魚刺身,火炙三文魚刺身味道正常,無野值得講,可省略忌廉蟹肉好漏,凍既。雞軟骨叫係最好食,熱既又炸得岩岩好石煱鰻魚飯,整得都叫ok ge ,啲飯到有啲彊甘既味道,未必個個岩,另外舊鰻魚係整得ok 燒油魚,無味,好硬見甘多人叫雪葩,我都唔輸洩叫埋一份,隻味好似食一塊塊個啲波蘿冰甘,唔太特別,得個樣總結:唔會再去呢到,真係唔太好食
見到有甘多好評,就約埋男朋友去食飯拍拖。

落完order 等左10分鐘就開始上野食,啲速度都好快下

刺身併盤
刺身併盤個樣幾好下」,我都係因為海膽而叫既。
真係好唔得呀啲刺身,唔新鮮,海膽係有怪味

三文魚刺身,火炙三文魚刺身味道正常,無野值得講,可省略
忌廉蟹肉

忌廉蟹肉好漏,凍既。

雞軟骨

雞軟骨叫係最好食,熱既又炸得岩岩好

鰻魚飯
燒油魚

燒油魚,無味,好硬

波蘿雪葩

總結:唔會再去呢到,真係唔太好食
雞軟骨
2017-09-12 197 瀏覽
近期同朋友去咗呢間「七福神」食晚飯,發覺超好食,有好多款俾食客選擇,例如有三文魚刺身、有壽司料理、火鍋等,仲有特色嘅嘢飲!「焦糖咖啡」估唔到食日式料理嘅餐廳都會有咖啡,味道香濃,加上有cream,另到格外軟滑。「青蘋果梳打」內配有青蘋果肉,加上味道酸中带甜,都好醒胃,而賣相都好吸引㗎!「燒肉串燒」有雞腎、雞軟骨,雞肉等,燒烤得非常野味,而且仲好爽脆!「串燒牛肉金菇」牛肉入口即滲透出濃郁嘅燒汁,而金菇都非常新鮮,一碟有兩串,可以方便與人分享。「日式刺身」就係餐廳嘅主角,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、玉子、带子等,上菜時擺設十分精美,而且每款刺身都十分光澤,而且仲係厚切,真喺超好食!

2017-09-05
2017-09-12 341 瀏覽
這天有事來到佐敦,見這間餐廳這麼多好評,決定試一試,怎知道會令人這樣失望。未開始食,先說價錢。以這一類的日本餐廳來說,價錢是可以的。雖然覺得不好吃,但是吃得飽的。在Openrice 見很多人點刺身拼盤,但計過價錢不比散叫便,所以沒有點。我十分喜歡吃三文魚腩,喜歡牠夠香。但這份三文魚腩令我十分失望,完全沒有三文魚腩的油脂香。表面看是魚腩,但吃著像是普通外賣店買到的三文魚。接著一連上了幾味餸:炸墨魚咀、骨付腸和火炙帶子壽司。炸墨魚咀是可以的,點那個醬吃不錯。火炙帶子壽司和骨付腸很一般。之前沒有吃過骨付腸,不知道其他地方的骨付腸是甚麼味道。但跟相類似的腸比較,我比較喜歡台式腸。接著的黑蒜油豬骨湯沾麵是整晚第二難吃的。點的時候已經不太抱期望,$58 的沾麵應該不會是拉麵店的貨色。但這個沾麵紹對不值$58。這個麵的麵餅是在港式餐廳吃到的貨色,沾了湯吃還是吃到來自麵餅的味道,麵還要有一點煮過頭。湯是類似即食麵湯粉包加水開的。最後就是全晚最難吃的牛柳粒,最絕對是考牙力的一道菜。這個牛柳粒十分難咬開。如果是換牙中的小朋友吃,應該可以把鬆的牙齒拔出來。總括來說,這餐廳的價錢和環境是可以的,食物質素整體來

未開始食,先說價錢。

接著一連上了幾味餸:炸墨魚咀、骨付腸和火炙帶子壽司

炸墨魚咀是可以的,點那個醬吃不錯。

接著的黑蒜油豬骨湯沾麵是整晚第二難吃的。

最後就是全晚最難吃的牛柳粒,最絕對是考牙力的一道菜。

總括來說,這餐廳的價錢和環境是可以的,食物質素整體來說屬於中下。如果對食物質素要求不高,但求價錢便有不同款式食物試試,這餐廳還是可以試的。但如果你著重食物質素,請找另一所餐廳吧。
2017-09-09
$161.5
2017-09-10 214 瀏覽
佐敦一帶有好多好野食,今日想食日本野,路經七福神和食亭,睇過下d餐牌,覺得都幾好,一於試下無妨😁😁😁一行二人,點左主食,小食同甜品,食得飽飽,好滿足!黑蒜油豬骨湯沾麵 ($58): 一向鍾意食麵ge我點左黑蒜油豬骨湯沾麵做主食!呢款沾麵仲係料理長推介添!黑蒜油豬骨湯好香濃,麵質又爽滑,係唔錯ge沾麵👍🏻👍🏻👍🏻柚子咖哩汁焗豬扒飯 ($52): 朋友點左呢個飯做主食。聽落柚子配咖哩汁應該都幾特別!我試左幾啖,原來柚子同咖哩汁都好夾👍🏻👍🏻👍🏻柚子ge清甜令焗豬扒飯香而不膩😋😋😋豬扒唔會好乾身有肉汁,而且份量大,好味又抵食👍🏻👍🏻👍🏻牛油焗帶子 ($55): 心大心細諗緊點牛油焗帶子好定帶子刺身好,最後決定點牛油焗帶子!食物一到亦證明我地無揀錯啦!食落香口,仲有d鮮甜,趁熱食好味道😋😋😋鐵板牛柳粒粒燒 ($65): 呢個係非常滿意ge牛柳粒!食味一道香噴噴,先來個嗅個ge享受😁😁😁牛柳粒肉質嫩滑,每一粒都吃出啖啖滋味😋😋😋芝士鐵板燒豆腐 ($46): 熱騰騰ge豆腐嫩滑,芝士份量都足,味道都👌🏻露筍牛肉卷 ($52): 每次食串燒如果有呢個我都點,露筍係我ge至愛,呢個味道都唔錯,但露筍再

一行二人,點左主食,小食同甜品,食得飽飽,好滿足!

露筍牛肉卷 ($52): 每次食串燒如果有呢個我都點,露筍係我ge至愛,呢個味道都唔錯,但露筍再多d會更好😝😝😝

香橙雪芭 ($40): 香橙雪芭有好香ge橙味,既清新又香甜,好好味😋😋😋

菠蘿雪芭 ($48): 菠蘿雪芭同樣出色,比香橙雪芭甜d,但一樣都好清甜,食埋雪芭呢餐就非常滿足😁😁😁
  • 菠蘿雪芭
  • 香橙雪芭
  • 鐵板牛柳粒粒燒
2017-09-10 156 瀏覽
午餐時間大約一點,呢間野夠大,兩個人唔洗等位。叫左石鍋蒜香牛肉飯配三文魚刺身,朋友食味噌燴大根牛尾定食牛尾炆得好林,不過個人覺得個味噌汁喊左少少。仲有隻溫泉蛋,好食。蘿蔔都好林好入味套餐附送兩隻餃子,用湯浸住既餃子,一夾有啲散呢個石鍋燒飯好好食,首先個鍋夠晒熱,食極都係會出煙,蒜香和燒汁好香濃,牛肉超多,份量好足!個燒汁甜甜地,食落好開胃每個套餐有野飲又有小食或刺身,日本野黎講真係唔算貴。下次再來食呢個飯先!
午餐時間大約一點,呢間野夠大,兩個人唔洗等位。
叫左石鍋蒜香牛肉飯配三文魚刺身,朋友食味噌燴大根牛尾定食
套餐附送兩隻餃子,用湯浸住既餃子,一夾有啲散
2017-09-10 7936 瀏覽
為食的表妹今天放假,照例要陪她四處逛街和覓食,她愛吃日式菜,就與她到我愛去的"七福神和食亭"吧!對這店的食物有信心些 。 中午12時已經快要滿座了,每次來到心情也很雀躍,因為這裡吃的氣氛很熱烈,本人比較爱看食客的表情,從中可感受到吃的人對食物的欣賞和滿意程度。 今天Order了……一 ) 芝士焗天火蠔 /$ 58 蠔肉脹卜卜十分肥美面層的芝士焗得 甘香醬汁 creamy非常惹味!二 ) 鷄翼串 / $ 33 翼的外皮脆脆的,肉質很嫩很香口!三 ) 大蝦什錦天婦羅(6件) / $58 蝦夠爽口,南瓜,蕃薯,青椒等的炸漿 的厚度恰到好處!四 ) 八品刺身盛盒 / $ 238五 ) 另加一板海瞻刺身/ $118 三文魚,吞拿鱼,甜蝦,北寄貝,海 胆,帶子,八瓜魚等。新鲜程度我很 滿意!特别是海膽非常鲜甜!今次的八爪鱼厚切的以為會韌,估不到是非常脆口!驚喜!六 ) 軟殼蟹手捲( 二件) / $ 36 手捲夾着炸軟穀蟹口感很香脆!七) 菠蘿雪芭

今天Order了……
一 ) 芝士焗天火蠔 /$ 58
蠔肉脹卜卜十分肥美面層的芝士焗得
甘香醬汁 creamy非常惹味!
二 ) 鷄翼串 / $ 33
翼的外皮脆脆的,肉質很嫩很香口!
三 ) 大蝦什錦天婦羅(6件) / $58
蝦夠爽口,南瓜,蕃薯,青椒等的炸漿
的厚度恰到好處!

四 ) 八品刺身盛盒 / $ 238
五 ) 另加一板海瞻刺身/ $118
三文魚,吞拿鱼,甜蝦,北寄貝,海
胆,帶子,八瓜魚等。新鲜程度我很
滿意!

特别是海膽非常鲜甜!
今次的八爪鱼厚切的以為會韌,估不到是非常脆口!驚喜!

六 ) 軟殼蟹手捲( 二件) / $ 36
手捲夾着炸軟穀蟹口感很香脆!

七) 菠蘿雪芭 / $ 48
最後必點的!冰凉清新散發果香的雪芭!

吃過雪芭為這顿大快刴耳的午餐添上了滿足!
2017-09-08
午餐
  • 芝士焗天火蠔
  • 軟殼蟹手捲
  • 天婦羅
  • 刺身
2017-09-09 193 瀏覽
今天到佐敦購物兼午餐,之前朋友介绍過在彌敦道有間"七福神和食亭"日本料理很不錯的,叫我去試试,今日正好在這區一於上去試下! 上到去巳很滿座了,餐廳有點舊但見食客枱上的食物賣相好靚好似好吸引咁!看Menu上有很多燒物,刺身、麵,飯,定食....等。午市也有不同配搭的套餐今天一個人试不了那麼多款,只有選了個拉麵套餐再加一個小食和雪芭。這裡人氣很旺.....'看Menu每樣都好吸引.....選了 ; 豬軟骨套餐.跟 一客三文鱼寿司和一杯飲料 $ 58元+ 3元 凍飲拉麵賣相吸引令我食指即動!份量也不少啊!麵上的豬軟骨入口夠淋很軟滑甘香,幾片筍也很爽口,拉麵更好味,爽口彈牙,.湯底很惹味! 不错!三文鱼色澤剔透,十分新鲜! 入口軟嫩鲜甜!從Menu上見到很想試這個;風味椒盐本菇 $ 42元果然好味! 菇炸得乾爽得來不會韌口,有椒塩味得來又脆口,這個用來佐酒很不錯!見很多食客都會叫的雪芭,我也要一個品嚐一下這椰子雪芭有濃濃的椰香味滑滑的口感非常好!-很满足! 這裡的食物很美味! 是個享受的一顿午餐! !
這裡人氣很旺.....

'

看Menu每樣都好吸引.....

三文鱼色澤剔透,十分新鲜! 入口軟嫩鲜甜!

從Menu上見到很想試這個;
風味椒盐本菇 $ 42元

見很多食客都會叫的雪芭,我也要一個品嚐一下
這椰子雪芭有濃濃的椰香味滑滑的口感非常好!-

很满足! 這裡的食物很美味! 是個享受的一顿午餐! !

2017-09-08
午餐
2017-09-08 143 瀏覽
最近同朋友約飯局,嚟左呢間七福神,發覺交通方便,環境舒適,價錢一般,食物款式多多,真係一間唔錯嘅選擇!首先,叫咗一個刺新拼盤,都唔係好贵,但份量十足,好新鮮,尤其係甜蝦,係原隻蝦,大大隻,我地食完都再叫多次!三文魚色澤光鮮,口感味道都唔錯!我地仲叫左牛肉鍋飯,份量十足,牛肉又唔太韌,而且汁嘅味道香濃,都夠3人份量架!呢份小食係墨魚條,入口非常煙朝,咬落好有口感,味道亦非常醒胃,最啱飯前享用!呢碟係炸蝦餅,外皮爽脆,裡面全部都係蝦肉,一碟四件,同朋友分享就最方便啦!

三文魚色澤光鮮,口感味道都唔錯!

2017-09-05
2017-09-04 360 瀏覽
今天阿JAM和阿TEA又一起在這裡吃個經濟點的日式晚餐。三文魚腩五切 / 帶子刺身六切:三文魚肥美厚切,吃上去富口感亦不會覺得腥,刺身的水平自第一次吃店家起一直沒有出現過不新鮮的情況出現。帶子鮮甜,阿TEA本身很喜歡吃帶子,即使不佐以WASABI,口感亦相當不俗。以這個價錢來說,算是中規中舉吧。和風珍味拼盤:中華沙律、八爪魚、螺肉,份量足,二人分食最適合不過,吃過後還可以吃其他主食。大蝦什錦天婦羅六件:天婦羅稍為油了一點,即使放了吸油紙亦覺得有點油膩,但店家端上來時很熱很新鮮,很明顯是即叫即炸,所以也還好吧。刺身拼盤 (牡冊蝦一件、三文魚三切、吞拿魚三切):個人覺得拼盤份量略少了一點,雖然賣相不錯,但個人覺得分開點可以吃到自己喜歡的刺身,如果種類可以包含多點不同刺身感覺也許會予人選擇多的感覺。一口朱古力芝士年糕:起初以為餡料是朱古力芝士,感覺很新奇才點一個試試。豈料店家端上來時才發現是朱古力醬配以芝士年糕,有點點失望。不過味道有保證,加上店家即叫即製,吃上去還熱騰騰的所以還好。芝士焗蠔 (開邊三份):蠔的質感一般,芝士味道濃郁,喜歡吃芝士的朋友也許會很愛吃。雞軟骨串 :串燒質感一般,阿
今天阿JAM和阿TEA又一起在這裡吃個經濟點的日式晚餐。

三文魚腩五切 / 帶子刺身六切
和風珍味拼盤

大蝦什錦天婦羅六件

刺身拼盤 (牡冊蝦一件、三文魚三切、吞拿魚三切)個人覺得拼盤份量略少了一點,雖然賣相不錯,但個人覺得分開點可以吃到自己喜歡的刺身,如果種類可以包含多點不同刺身感覺也許會予人選擇多的感覺。
刺身拼盤

一口朱古力芝士年糕

芝士焗天火蠔

雞軟骨串 :串燒質感一般,阿TEA本身不吃雞軟骨,但阿JAM覺得它燒得頗好,吃上去不會太乾,值得一試。
雞軟骨串

菠羅雪葩:全晚最喜歡這個甜點!雪葩味道微酸而清新,能一掃味蕾。天氣尤其這麽熱,吃下去特別感到透透心涼。
菠羅雪葩

綠茶雪糕:雪糕質感一般,綠茶味又不算太突出,份量亦可以多一點,只有一球一直還想再多吃,結果離開店家後去了外面的店鋪買了綠茶雪糕一解嘴饞。
綠茶雪糕
2017-08-17
5 分鐘 (堂食)
三文魚腩五切 / 帶子刺身六切
和風珍味拼盤
刺身拼盤
菠羅雪葩
2017-09-03 229 瀏覽
見到好多人都俾好評,抱住期望入嚟食,點知原來超級難食。叫左吞拿魚壽司,吞拿魚色澤假,無魚味,飯糰形狀又長又扁,難入口。火焰三文魚壽司都只係半邊熟,另一面全生另外有叫鰻魚飯卷,飯多,鰻魚得一截手指頭長,而且幼得可憐,外面仲淋上超甜嘅醬汁,比較膩口牛舌串超厚,但入面唔熟,味道奇怪,我入唔到口此等質素價錢顯得昂貴如果倒貼嘅話我可能會考慮食,但係希望大家入去食之前三思,唔好被好評呃 順帶一提:d茶幾好飲,值得一讚
見到好多人都俾好評,抱住期望入嚟食,點知原來超級難食。
牛舌串超厚,但入面唔熟,味道奇怪,我入唔到口
此等質素價錢顯得昂貴
順帶一提:d茶幾好飲,值得一讚
生日先嚟打八號風球(>﹏<)一整天的假期就這樣浪費掉了~~唯有夜晚食大餐慶祝一番! 總算不算無所事事吧!於是便來到七福神和食亭, 最鍾意來這裏慶祝紀念日或生日! 好味又便宜!今日嚟到發覺餐牌嘅價錢有點兒改動了, 不過比出面還是會便宜一點~還好喇! 今晚美食包括和風真味拼盤、火炙5味、活赤貝刺身、軟殼蟹手捲、日本骨付腸、忌廉蟹肉薯餅、墨魚咀唐揚和鹽燒三文魚頭~~ 和風真味拼盤包括傳統嘅中華沙律、芝麻八爪魚和辣味螺肉~ 最鍾意食呢度嘅芝麻八爪魚, 超大隻超彈牙超爽脆! 總之出面係一定冇可能食到咁大隻嘅! 同埋每次來親呢度,活赤貝刺身都是必食item! 因為出面已經好少食到咁新鮮肥美既活赤貝刺身! 不過唔知係咪因為打風嘅關係, 今晚的活赤貝刺生明顯比較遜色! 活赤貝只有平常的一半size, 當侍應生端上枱的時候,我還以為他只拿了一隻!再三細問之下才確認面前的活赤貝原來已經是兩隻的份量! 不禁令人有點失望! 還好活赤貝尚算鮮甜! 便宜又好吃的我絕對要推介軟殼蟹手捲! 一份有兩支手捲, 兩支手捲總共有一隻軟殼蟹, 即時每份已經有半隻軟殼蟹在內, 雖然是比較小隻的, 炸得倒是鬆脆
生日先嚟打八號風球(>﹏<)
一整天的假期就這樣浪費掉了~~
唯有夜晚食大餐慶祝一番! 總算不算無所事事吧!

便宜又好吃的我絕對要推介軟殼蟹手捲! 一份有兩支手捲, 兩支手捲總共有一隻軟殼蟹, 即時每份已經有半隻軟殼蟹在內, 雖然是比較小隻的, 炸得倒是鬆脆香口!

日本骨付腸是值得推介的小食! 喜歡那煙韌的腸衣, 而且雞肉不但十分嫩滑還很juicy,當一啖咬下去還會爆出鮮甜的雞汁出來!

不過吃了很多次的鹽燒三文魚頭似乎有點走樣, 可能真的是打風關係變了人手不足, 原本鹽燒的三文魚頭變了炸三文魚頭, 使得三文魚肉有點兒過熟了, 而且有少少油膩感。

還好最後的蠔仔粥挽回很大的分數! 在充滿鮮味的蠔仔上, 再配以軟綿綿的粥, 加埋蔥花真係冇得頂!