2018-05-19 85 瀏覽
今日放工喺公司附近約咗朋友過黎佐敦食下野,呢間出晒名的日本料理餐廳<七福神和食亭>就係佐敦地鐵站出口行3分鐘都唔洗的位置。我食晚市,7點左右已經差唔多坐滿人,好食既野真係多人掙。叫咗自己最喜歡「海膽(一本)」( $118),海膽非常鮮甜,配上彈牙的飯團和紫菜,真的是一級棒,兩隻生蠔唔會無味五會過咸配上三文魚等魚生,口感清爽,讓人胃口大增!我朋友指明一定要叫既和牛刺身,佢襯我去咗廁所全部食晒,一件都無留比我,嬲死我!!!仲話想再食......好彩我都唔輸比佢,我將個饅魚炒飯式咗大半蝶先可以彌補到。
今次嘅七福神值得正評呀!!兩個人去叫左好多野食 除開一個人二百頭 直頭係高質放題 首先叫左個鰻魚炒飯 一入口好香鰻魚味 見到真係一粒粒鰻魚係度炒 足料嘅 打左個飯底 其實少少後悔 因為佢都大兜 食其他野有d飽 但有大食朋友去唔好放過☝🏻然後叫左個芝士鐵板燒豆腐 芝士好厚 見唔到豆腐咁 而且豆腐好滑 焗左嘅芝士我嘅最愛呀 邪惡得好幸福!😍😍仲有芝士肉醬燒茄子 估都估唔到佢成條上 大條到呢 我同fd呆左😂😂😂 好彩佢係茄子狂魔 自己清左 平時食芝士肉醬意粉就食得多但芝士肉醬燒茄子真係第一次 好似食緊fusion菜咁佢除左係茄子精仲係生蠔精 好新鮮嘅生蠔 唔會有汽油味 同好清甜 隻蠔仲大隻過我隻手😂 真係唔係我隻手細呀 仲有叫畫串燒牛肉露荀 d汁好味 但我食唔出落左咩醬😂😂反正就同出面食到嘅bbq汁唔同 重點係d牛好嫩 一咬就斷 正😯話說個蟹肉味噌甲羅燒同飯團真係不得了 😱初時食左個飯底嘅我地都有少少驚 但因為個蟹蓋係配飯團嘅唯有食啦 但一撈埋 發現好好味 同鰻魚炒飯唔同 佢無油 口感清爽d 蟹膏味就突出左 結果食食下又食曬個飯團🤦🏻‍♀🤦🏻‍♀🤦🏻‍♀好邪惡嘅係 食日本野點會唔叫壽司呢 於
今次嘅七福神值得正評呀!!

兩個人去叫左好多野食 除開一個人二百頭 直頭係高質放題

好邪惡嘅係 食日本野點會唔叫壽司呢 於是又食左一系列嘅壽司 三文魚都係肥美嘅 有油脂 正 食軍艦嘅紫菜仲係脆嘅 感覺非常良好🤤

我哋仲叫咗唐揚魷魚鬚 好大條不過有少少油膩嘅感覺 如果吸番多啲油先上菜嘅話就會更加好

真係唔好睇小兩個女仔嘅威力 最後淨係有芝士燒天婦羅蟹腳卷 你見唔見到呀?係成塊芝士包住架!真係見到都流晒口水呀

雖然係邪惡少少 但唔食飽邊有力減肥呢🐷🐷每人二百幾蚊嘅話我一定會揀七福神都唔會揀食普通放題
2018-05-19 139 瀏覽
今天在公司, 同事們談起日本食物, 想起已有多月沒有吃日本食物的我, 有一種心思思的感覺。於是便約了一位朋友下班走起, 向日本食物的渴望進發。我們選擇了旺角這間位於1樓的日本食店, 雖說是位於1樓, 地面門口會有一個接待員。上到去坐滿人, 幸好有一台客走, 我們才不用等。我們2人點了1客火炙三文魚腩壽司, 火炙辣味三文魚壽司, 脆皮煎餃子, 和風珍味拼盤, 碳燒黑毛豬鞍扖及鐵板牛柳粒, 這些都是熟食的; 很多人說不喜歡吃”生”的食物, 不要選日本店, 我卻不一定, 因為很多”熟”食也做得很出色。這裏的火炙三文魚腩壽司, 煙燒的味道, 但保留了魚油的濃郁香, 三文魚腩十分肥美, 咬下去三文魚味香濃, 魚油豐富, 而火炙辣味三文魚壽司, 感覺沒有辣味, 稍為有少少甜味, 不知道是否甜辣醬, 雖然沒有三文魚腩那麼長, 那麼肥美, 但魚油仍是充沛, 吃完齒頰留香。吃完壽司, 來一客脆皮煎餃子, 消除口中的魚油; 一大盤煎餃端上, 白茫茫一片, 每隻都是煎豬肉水餃, 香脆可口, 但味道特色不太大, 欠缺惊喜。其口我們點了一客和風珍味拼盤,這拼盤其實由紅鱆魚, 青海澡及黃螺肉小食混合, 五顏六色的

火炙三文魚腩壽司, 火炙辣味三文魚壽司

脆皮煎餃子

其口我們點了一客和風珍味拼盤,這拼盤其實由紅鱆魚, 青海澡及黃螺肉小食混合, 五顏六色的配搭, 各款均新鮮爽口;
和風珍味拼盤

另一客小食是板燒牛柳粒, 四四方方的牛柳粒, 肉質彈牙, 肉汁濃肉, 配以燒汁, 能帶出牛柳料的鮮味口感。
鐵板牛柳粒

吃完這個來一客主菜碳燒黑毛豬鞍扖; 金黃色的表層,厚切的肉扖, 輕輕一切, 十分鬆化, 瘦瘦的肉質彈牙無比, 配以肥美的脆邊, 口感更佳。
碳燒黑毛豬鞍扖

吃完這餐, 暫時一解心中對日式食品的渴求, 不知何時又復發呢?
火炙三文魚腩壽司, 火炙辣味三文魚壽司
和風珍味拼盤
鐵板牛柳粒
2018-05-19 83 瀏覽
一直聽過這間日本居酒屋 聽說又平又抵色 今日終於相約媽媽去食 果然食物款式多價錢相宜 唔想太飽又想食多幾款叫刺身就最好 三文魚腩刺身$68 厚身肥美 一客有5片 活赤貝刺身$48 就爽口蟹子沙律(細)$45 見到隔離枱點了大 份量超誇張 但即使是細份量對於二個人來說也是超大份 青瓜絲下面有生菜絲但略嫌沙律醬太多啦芥辣八爪魚壽司$20 油甘魚壽司$30 帶子壽司$24 軟殼蟹手卷$48 基本上壽司手捲全部兩份起 質素都不差魚生片算厚身 為獨軟殼蟹手卷就一般 原隻八吋大蝦天婦羅$32 天婦羅蝦真的很長 但炸粉有點厚 燒物總括來說不錯的牛舌串$55 牛舌厚身 正!芝士焗天火蠔(三隻)$70芝士鐵板燒豆腐$50 甜品點了個山形香桃雪葩$45 外形用整個桃而成 但中間的雪葩對我來說實在是太甜

牛舌串$55 牛舌厚身 正!
芝士焗天火蠔(三隻)$70
芝士鐵板燒豆腐$50

2018-05-14 141 瀏覽
做野晏左,同同事食餐好既慰勞吓自己留意左佐敦呢一間日式餐廳好耐一直都好想試,終於都有機會啦!.鋪頭裝修係簡約嘅日本設計,暖色嘅燈光,服務都好周到,上菜好快,冇乜點等,九點鐘嚟到依然高朋滿座,又唔會限時,坐得好舒服,我地食到收舖.坐底馬上叫了一枝真澄梅酒 ($138),呢支梅酒好啱女仔飲,入口好甜,酒精大概十幾度,餐廳好貼心咁俾咗個細冰桶,好靚好貼心.前菜黎個小青椒先 ($33),完全唔辣,新鮮爽口,送酒真係一流.接住就係刺身拼盤 ($128),我哋要咗海膽,三文魚,北寄貝,甘蝦。拼盤仲包左一個飯團,刺身都好新鮮,重點推介三文魚!呢個價錢可以食到四款刺身都算係十分經濟.炸雞軟骨 ($38),都幾大盤,炸粉唔算好厚,亦都好大粒,所以食得好過癮,同樣都係攞嚟送酒.芝士泡菜薯條 ($38),幾特別嘅配搭但係又好好食,上面紅色醬係泡菜醬,薯條中間仲包住泡菜幾惹味!.鹽燒青唐豆腐煮 ($38),餐飯我覺得呢一個係最好食嘅,豆腐非常之滑,配上特製嘅醬汁入口非常之清爽,好快已經比我食晒!.岩鹽黃金燒蟹籽美國生蠔 ($45/one),呢個非常之出色,上面嘅沙律醬唔會太多,份量控制得好好,唔會蓋過個生蠔嘅
做野晏左,同同事食餐好既慰勞吓自己
留意左佐敦呢一間日式餐廳好耐一直都好想試,終於都有機會啦!

真澄梅酒

小青椒

刺身拼盤

炸雞軟骨

芝士泡菜薯條

鹽燒青唐豆腐煮

岩鹽黃金燒蟹籽美國生蠔 ($45/one),呢個非常之出色,上面嘅沙律醬唔會太多,份量控制得好好,唔會蓋過個生蠔嘅鮮味,重點係隻生蠔非常之大隻,仲要好有海水味,一定encore呀

岩鹽黃金燒蟹籽美國生蠔

瀨風鮭魚燒飯團 ($42),呢個飯團係燒完新鮮上碟,適合唔太重口味嘅朋友,上面嘅三文魚亦都好足料,燒過既飯團仲有少少脆口,好特別!
瀨風鮭魚燒飯團

2018-05-08
$310 (宵夜)
真澄梅酒
瀨風鮭魚燒飯團
  • 芝士焗天火蠔
  • 刺身拼盤c
2018-05-14 111 瀏覽
去開佐敦做野~本來唸住食澳牛, 突然唸起以前食過嘅七福神, 即刻轉場去回味一下先~去到有4-5個人排緊隊, 都等左成半個鐘先入得~今日得兩個人食飯~叫左滑蛋豬扒飯, 海鮮炒拉麵同吉列蠔豬扒飯d蛋都唔錯~雖然唔算炒得好滑, 但都唔老, 入面仲有冬菇同洋蔥一齊炒豬扒炸得幾香, 皮脆肉質咬落又唔韌海鮮炒麵海鮮得好少海鮮~主要得魷魚味道一般, 下次都係試其他野吉列蠔都唔錯~炸粉比例剛好~點埋沙律醬更美味不過食飯中途隔離枱個客打爛左隻玻璃杯, 個侍應掃唔乾淨, 搞到我老公食食下親隻手指雖然只係好細個傷口, 但係d員工真係好唔細心。。。。。。
去到有4-5個人排緊隊, 都等左成半個鐘先入得~

今日得兩個人食飯~
叫左滑蛋豬扒飯, 海鮮炒拉麵同吉列蠔

豬扒炸得幾香, 皮脆肉質咬落又唔韌

海鮮炒麵
海鮮得好少海鮮~主要得魷魚
味道一般, 下次都係試其他野

吉列蠔都唔錯~
炸粉比例剛好~點埋沙律醬更美味

雖然只係好細個傷口, 但係d員工真係好唔細心。。。。。。

30 分鐘 (堂食)
2018-05-12 145 瀏覽
Shopping shopping...係呀, 今次 shop 到去佐敦 , 正好行到無哂電時,見到呢個甘搶鏡的招牌, 嘩, 勁有 Japan feel 餐廳名字很特别... 七福神 , 立即搜一搜這名字有什麼典故先! 原來日本民間流傳著一個說法:一粒米上有七位神仙。父母從小以此告誡孩子要珍惜食物,倘若不懂得珍惜這點滴之恩,就如同拋棄了神仙的眷顧。i ta da ki ma 我開動了 先點了我的摯愛, 佐酒一流的"墨魚咀唐揚", 喝住杯清涼蘋果酒, 認真認真滿足!Oishii (美味)炸得外脆內軟, 伴著蛋黃醬吃 , 口感十足! 這個墨魚嘴並不能隨意買到, 都算是罕有的食品喔!再來 "串燒5品盛食" 香口得沒話說, 肉汁仍鎖在肉裡, 不會乾乾芭芭的!黑松露海膽茶碗蒸 ~ 一直滑到底的蛋蛋, 加上黑松露的特有香味, 海膽作為點綴, 真的要俾 like 這個菜式因為需要用高溫處理, 實在難以在家中烹調呢! 另一款"和風黑糖蕃薯燒"...嚴選了甜甜的番薯, 有愛吃蕃薯的朋友嗎? 愛紫定愛黃肉? 其實只要蕃薯甜,紫也好、黃也好,我都十分愛呢!軟殼蟹手捲 只看賣相, 像蝴蝶翩翩舞動

i ta da ki ma 我開動了
墨魚咀唐揚

Oishii (美味)
再來 "串燒5品盛食"
香口得沒話說, 肉汁仍鎖在肉裡, 不會乾乾芭芭的!
串燒五品盛食

黑松露海膽茶碗蒸 和風黑糖蕃薯

軟殼蟹手捲
只看賣相, 像蝴蝶翩翩舞動般, 已經拿滿分了! 味道很捧噢!
軟殼蟹手捲

山型香桃雪葩 ~ 入口即溶, 我只能說已經爱上它了,嘻嘻,感恩! 為豐富的晚餐劃上完美的句號

山型香桃雪葩
墨魚咀唐揚
串燒五品盛食
黑松露海膽茶碗蒸 和風黑糖蕃薯
山型香桃雪葩
  • 黑松露海膽茶碗蒸
2018-05-09 213 瀏覽
上次同男朋友食完,想再encore,今次帶左媽媽黎再戰平價高質日本野!夜晚餐廳都幾旺,水準都keep到覺得自己揀左呢杯紫薯奶昔真係好有眼光,比本身expect嘅更好飲!甜度適中,奶同紫薯嘅比例剛好,再加忌廉溝埋落奶昔度,又唔會膩,係難得美味嘅紫薯菜式第二次食呢個,依然咁好味!蟹膏蟹黃蟹香樣樣齊 (雖然顏色不太討好) 蟹膏原來可以同味噌好夾,唔會好咸,可以包飯包紫菜食,就咁食都得唔膩咸味適中芝士焗蠔手板咁大隻,仲有滿滿的芝士高級鰻魚,口感軟嫩,加以少少鰻魚汁吊味已經好好味有啲餐廳嘅網燒牛扒好鞋口又乾又硬,所以好驚點呢個菜,相反呢度嘅網燒牛又唔錯喎,香濃嘅牛肉味,切開牛扒呈粉紅色,好嫩口又係滿滿的芝士,配上豆腐好飽肚!牛舌爽口一啲都唔un,我地就鍾意落多啲檸檬汁,好開胃!帶子都幾大粒!

紫蕃薯鮮忌廉奶昔

蟹肉味噌甲羅燒

芝士焗天火蠔

芝士焗蠔手板咁大隻,仲有滿滿的芝士

蒲燒鰻魚

高級鰻魚,口感軟嫩,加以少少鰻魚汁吊味已經好好味

網燒牛扒

芝士鐵板燒豆腐

又係滿滿的芝士,配上豆腐好飽肚!
牛舌串

牛舌爽口一啲都唔un,我地就鍾意落多啲檸檬汁,好開胃!
燒肉帶子串

芝士鐵板燒豆腐
牛舌串
燒肉帶子串
2018-05-04 112 瀏覽
旺角啲日本野差唔多都就黎食哂 今次就去遠少少係佐敦呢間七福神試下佢啲野食全部都唔算好貴 又經濟又實惠雖然平 啲野食都係有質素架啲壽司都幾好食 仲有啲熟食都好味絕對推介大家去食
旺角啲日本野差唔多都就黎食哂
  • 芝麻雞翼
  • 芝士焗天火蠔
  • 芝士肉醬燒茄子
2018-05-02 140 瀏覽
位於佐敦嘅呢間日本料理好似居酒屋咁,唔單止有酒飲,仲有好多唔同款式嘅食物,上至壽司、刺身、卷物,下至串燒、炸物、甜品都有,確係唔錯嘅日本料理餐廳之選,最重要係價錢相宜得黎又有質素👏🏻刺身拼盤:刺身種類都有好多唔同選擇,仲有有d有海膽供應,我今次叫呢款總共有六款唔同嘅刺身,賣相擺法都相當有心思,而且十分新鮮同厚切金龍卷:呢個係炸蝦卷,炸蝦夠脆身,即叫即整炸魷魚鬚及炸蝦餅: 兩款炸物都炸得好鬆脆,同埋炸物用嚟送酒一流👍🏻牛舌串燒:串燒嘅等候時間比較耐,所以記得提早落單,牛舌比平時出邊食嘅較為厚身,大約比平時食厚多一倍,味道入味香口蜜桃雪芭:外型係原個蜜桃🍑,將蜜桃嘅肉刮咗出嚟,放咗蜜桃味嘅雪芭,但係感覺好似食緊冰既蜜桃咁,好好味
位於佐敦嘅呢間日本料理好似居酒屋咁,唔單止有酒飲,仲有好多唔同款式嘅食物,上至壽司刺身、卷物,下至串燒、炸物、甜品都有,確係唔錯嘅日本料理餐廳之選,最重要係價錢相宜得黎又有質素👏🏻

金龍卷:呢個係炸蝦卷,炸蝦夠脆身,即叫即整

2018-05-01 159 瀏覽
佐敦e間七福神和食亭其實,開咗好耐一直都有留意到。今次先第一次嚟食,喺依個價錢呢個地點位置算係唔錯。 叫咗個日式野菜鍋味道,清清地幾好食, 份量亦多, 炸雞軟骨,炸得好香酥好脆,加埋嗰個沙律醬完美。 呢度啲刺身好新鮮,成個人set加埋都係百零蚊,又有甜蝦又有鮮甜嘅海膽仲有飯團做襯托,值得一試。 左邊嘅蟹肉味噌甲羅燒,甲羅燒做得好香,食落啖啖 蟹膏味,配埋飯團食一流。而椒鹽三文魚就一般般不過不失。 拉麵好大碗, 食到飽曬。豬骨湯味濃,豬軟骨啖啖肉,忟到好林。芝麻雞翼係呢度最好食嘅雞翼,炸得好香酥好脆,內部雞肉十分嫩滑。 叫埋杯咁靚嘅士多啤梨乳酸特飲,酸酸甜甜,成餐飯滿足曬。
叫埋杯咁靚嘅士多啤梨乳酸特飲,酸酸甜甜,成餐飯滿足曬。

2018-04-28 140 瀏覽
每次食完,隔一排又會想食,小店制作但質素高,有多款日式料理可以選擇,推介大家一試👍叫咗個三文魚刺身 = 迷你生日蛋糕😀,厚切肥美共有5片👍每次都必食- 小辣海鮮湯烏冬,有隻3吋長嘅燒蝦,帶子,青口,魷魚,蟹柳+有口感嘅烏冬😋牛油焗帶子,比起一般嘅大隻新鮮,好味😋炸紫薯餅,有口感但又唔會太過炸👍每次食都滿意,但仲未試晒所有款式。其中一款壽司要些,芥末八瓜魚壽司,鍾意食芥末嘅要試😀
叫咗個三文魚刺身 = 迷你生日蛋糕😀,厚切肥美共有5片👍
牛油焗帶子,比起一般嘅大隻新鮮,好味😋
炸紫薯餅,有口感但又唔會太過炸👍
每次食都滿意,但仲未試晒所有款式。
其中一款壽司要些,芥末八瓜魚壽司,鍾意食芥末嘅要試😀
小辣海鮮湯烏冬,炸紫薯餅
小辣海鮮湯烏冬,炸紫薯餅
  • 牛油焗帶子
2018-04-25 149 瀏覽
岩岩入座後,發覺呢到既服務態度超級差,野都未食就忍唔住留個食評先。因為就算野食好食都好,服務態度差已經不會再來了。6:30pm入座,場裡客人不多,但服務員態度很串,感覺非常差!
2018-04-24 157 瀏覽
跟朋友又來七福神了信心保證!地點也很方便,下班容易來先点了個六盛刺身拼盤豐富吧~ 三文魚 吞拿魚 帶子 北寄貝 甜蝦全部都很新鮮 特別是吞拿魚,很肥美,質素不錯。看到特長三文魚覽壽司就立即点了!很吸引還有試試我愛的海膽壽司。海膽味道還好,不會有腥味,配上小青年,味道剛好中和炸芝麻雞翼燒得金黃色的,也很入味,裡面肉汁豐富喔。兩人吃份量剛好這個反而沒味道很特別,但味道還可以,看到很多其他客人也点了這個。冷烏冬,烏冬很彈牙,軟硬適中,配上旁邊的湯,味道很清甜,很喜歡!哈哈,這個燒魚頭一來到有点嚇人味道十分好,咸咸的燒魚,魚肉不會很硬,很多肉最後當然不少得甜點,点了椰子雪巴椰奶的香味,吃下冰冰綿綿的,值得一試七福神食物絕對對得起他的價錢,也算是平民價啊
跟朋友又來七福神了
信心保證!

地點也很方便,下班容易來
先点了個六盛刺身拼盤

豐富吧~ 三文魚 吞拿魚 帶子 北寄貝 甜蝦
全部都很新鮮 特別是吞拿魚,很肥美,質素不錯。

看到特長三文魚覽壽司就立即点了!
很吸引
還有試試我愛的海膽壽司
海膽味道還好,不會有腥味,配上小青年,味道剛好中和

炸芝麻雞翼燒得金黃色的,也很入味,裡面肉汁豐富喔。
兩人吃份量剛好

哈哈,這個燒魚頭一來到有点嚇人
味道十分好,咸咸的燒魚,魚肉不會很硬,很多肉

最後當然不少得甜點,点了椰子雪巴

椰奶的香味,吃下冰冰綿綿的,值得一試

七福神食物絕對對得起他的價錢,也算是平民價啊
2018-04-23 127 瀏覽
日本菜係我一向最喜歡菜式之一,所以我選擇左佐敦既七褔神和食亭,book左5位食晚餐,覺得價錢合理,食物質素高,座位舒服!我地一班人叫左20種美食有:枝豆$30(好好味好爽口)滑蛋豬扒飯$60(蛋好滑,豬扒夠大,飯分量夠)石鍋燒蒜牛肉飯$65(牛肉,燒得好好)海膽海鮮炒黄金飯$50鰻魚炒飯$68海老天婦羅(6件)$72每人都有一件食芝士焗天火蠔$70(芝土易入口,蠔有海鲜味)蒲燒鰻魚$128(鰻魚汁好正好味)蟹籽沙律$65(好多蟹籽仲有芒果青瓜絲伴料)脆皮煎餃子$45(唔燶煎得好好)石鍋香辣海鮮手打烏冬$88(唔太辣易入口)魷魚鬚$48(好脆好熱魷魚鬚)雞軟骨粒$38(好脆口)綠茶雪糕$44芝士鐡板燒豆腐$50(嘩^V^好多芝士)荔枝青蘋果梳打$32(有荔枝蘋果味)芒果活乳酸$36(好飲唔酸)熱檸檬菊花蜜$20
我地一班人叫左20種美食有:
枝豆$30(好好味好爽口)
海膽海鮮炒黄金飯$50
鰻魚炒飯$68

海老天婦羅(6件)$72每人都有一件食

芝士焗天火蠔$70(芝土易入口,蠔有海鲜味)

蒲燒鰻魚$128(鰻魚汁好正好味)

蟹籽沙律$65(好多蟹籽仲有芒果青瓜絲伴料)

脆皮煎餃子$45(唔燶煎得好好)

石鍋香辣海鮮手打烏冬$88(唔太辣易入口)

魷魚鬚$48(好脆好熱魷魚鬚)

雞軟骨粒$38(好脆口)

綠茶雪糕$44
芝士鐡板燒豆腐$50(嘩^V^好多芝士)

荔枝青蘋果梳打$32(有荔枝蘋果味)
芒果活乳酸$36(好飲唔酸)
熱檸檬菊花蜜$20
2018-03-20