2019-06-02 72 瀏覽
上星期跟同事去左位於佐敦既七福神,聽說餐廳食物質素很高、價錢抵食,當然就即刻答應放工去!環境方面,地方不算太大,但服務態度也不錯。三文魚腩 (5切):價錢非常抵食,必叫首選!三文魚腩好厚身,入口口感軟軟的充滿口感,而且帶有魚油味。炸雞軟骨:油份吾會好多,雞軟骨炸得剛好又香口,不會太硬身。燒雞翼:共兩串,又是香口的一道菜,師傅燒得剛好!雞翼肉汁慢慢滲出,肉質嫩滑。魷魚鬚唐揚:驚喜的是魷魚鬚一點也不靭,每束有三大條,同樣炸得吾會多油份。芝士肉醬茄子手打烏冬:烏冬不是煙韌果種, 肉醬份量幾多, 茄子好林, 能索左汁, 而每條烏冬亦足夠沾上肉醬, 整體芝士味突出, 如果酸度高少少會更加好, 更加惹味!醬燒豬軟骨湯拉麵:拉麵份量可1-2人分享,拉麵彈牙,湯底濃郁。最愛既醬燒豬軟骨令我每啖也充滿口感,整體味道很配。三文魚腩 (特長)壽司:壽司款既三文魚腩比較薄身,以長度獲勝,長度差不多包起一舊壽司食呢。油甘魚壽司:油甘魚質地林, 味道甘甘地鰻魚壽司:共兩舊的鰻魚壽司無骨,醬汁味道剛好。菠蘿雪葩:每次都定必Order! 雪葩刮下刮下咁食, 好似食沙冰咁, 甜甜地又酸酸地, 解渴之餘, 又可以消濟。

環境方面,地方不算太大,但服務態度也不錯。

炸雞軟骨:油份吾會好多,雞軟骨炸得剛好又香口,不會太硬身。

三文魚腩 (特長)壽司壽司款既三文魚腩比較薄身,以長度獲勝,長度差不多包起一舊壽司食呢。

油甘魚壽司:油甘魚質地林, 味道甘甘地

鰻魚壽司:共兩舊的鰻魚壽司無骨,醬汁味道剛好。

2019-06-02 69 瀏覽
同屋企人來到呢一個興旺嘅佐敦區,見到呢一間七福神,就入去試吓。七福神喺裕畫國貨隔離,一抬頭就見到。四人餐包括:-刺身三品盛合 - 三文魚好新鮮香芒蟹子沙律 - 芒果酸酸甜甜日式炸蝦餅 - 炸到好好味野菜豆腐湯 - 豆腐好滑,好多菜大蝦天婦羅 - 個蝦好大隻香菇椰菜炒 - 超多菜同埋香菇,炒都好入味。網燒牛扒 - 燒到啱啱好,唔會太熟,没有overdone香蒜牛肉飯 - 好多料,好重蒜香味,好味玉子燒 - 本身勁鍾意玉子燒,但係呢一個玉子燒到啱啱好,好好味。雪葩 - 外型勁靚,分別用椰子/桃/蘋果/菠蘿裝住雪糕,首先椰子超級滑,好重椰子味。桃勁香,蘋果甜,菠蘿酸酸甜甜,最後發現原來雪糕先係最吸引。下次必叫。
四人餐包括:-
刺身三品盛合 - 三文魚好新鮮

香芒蟹子沙律 - 芒果酸酸甜甜

日式炸蝦餅 - 炸到好好味

野菜豆腐湯 - 豆腐好滑,好多菜

大蝦天婦羅 - 個蝦好大隻

香菇椰菜炒 - 超多菜同埋香菇,炒都好入味。
網燒牛扒 - 燒到啱啱好,唔會太熟,没有overdone

香蒜牛肉飯 - 好多料,好重蒜香味,好味

2019-06-02 47 瀏覽
今天相約家人吃午餐,選了這間餐廳試試日本菜。我們12點來到,幸好還有位。我們剛好有4個人,所以點了一份四人前。刺身三品盛合-有三文魚、吞拿魚、甜蝦,十分新鮮。香芒蟹子沙律-芒果、蟹子、沙律醬伴上沙律菜,十分fresh。日式炸蝦餅-日式炸蝦餅炸得很香口。野菜豆腐湯-當中有菜、菇、豆腐,十分足料及大碗。大蝦天婦羅-天婦羅夠薄身,炸得很香口。香菇野菜炒-份量十足,而且炒得很香。網燒牛扒-牛排煎得剛剛好,不會韌,十分喜歡香蒜牛肉飯-是石鍋飯來,聞落十分香,吃落很夠味,而且有點飯焦,正!我們又點了三文魚腩。三文魚腩十分肥美,而且肉質鮮嫩。我們又點了一份軟殼蟹天婦羅。殼蟹天婦羅十分大隻,而且炸得很香脆,是我近年吃過最高質的殼蟹天婦羅。我們又點了一份海膽魚子丼。海膽味香濃,而且夠新鮮,加上魚子一同吃,十分滋味。甜品方面,我點了椰子雪葩 。椰子雪葩是用椰子殼裝住,雪糕又夠滑身,椰子味濃郁。今天真得很滿足,下次會再來試試其他菜式。
今天相約家人吃午餐,選了這間餐廳試試日本菜。

我們12點來到,幸好還有位。

我們剛好有4個人,所以點了一份四人前。
刺身三品盛合-有三文魚、吞拿魚、甜蝦,十分新鮮。
日式炸蝦餅-日式炸蝦餅炸得很香口。
野菜豆腐湯-當中有菜、菇、豆腐,十分足料及大碗。
大蝦天婦羅-天婦羅夠薄身,炸得很香口。
香菇野菜炒-份量十足,而且炒得很香。
網燒牛扒-牛排煎得剛剛好,不會韌,十分喜歡

我們又點了三文魚腩。三文魚腩十分肥美,而且肉質鮮嫩。

今天真得很滿足,下次會再來試試其他菜式。
2019-06-02 73 瀏覽
七福神真心食物選擇多,價錢大眾化,我差不多每次經過佐敦都入去食,今日同屋企人行街,又入左去開餐。要飽肚必定食碗麵先,醬燒豬軟骨拉麵我覺得係好稔好入味,麵條亦都彈牙,湯底又有濃郁豬骨湯底,飲完唔會口渴個種。小食就叫得比較多,一隻大碟裝起曬上台,見到都流曬口水,雞翼串剛剛熟透唔,咬落仲有肉汁咇出黎,然後雞軟骨串又係可以不停口食,入口卜卜脆,少少地過口癮又唔會食滯,另外就到鹽燒油甘魚鮫,唔好以為魚頭冇肉食,魚鮫位的確係精華,每啖肉都有大量油脂流出,食到滿滿魚油香,魚皮又煎到好香口,加點檸檬汁更有提鮮作用,而牛油焗帶子我次次都會點,因為份量多而粒粒帶子都好好飽滿,超級鮮甜。而刺身類別就點左刺身套餐,帶子刺身x3,法國生蠔x1,三文魚刺身x2,甜蝦刺身x2,生蠔新鮮清甜,一啖入口食到海水咸鮮,刺身件件新鮮厚切,食完已經感到飽飽。每餐都唔少得菜,點左神戶野菜炒,有多種什,炒得爽口惹味。甜品有椰子雪芭同紅豆雪糕。椰子雪芭好濃椰子香,夾雜了椰子肉,好香滑,食唔停口,紅豆都好香,但椰子較有特色!

每餐都唔少得菜,點左神戶野菜炒,有多種什,炒得爽口惹味。

2019-05-30 70 瀏覽
星期六的中午去尖沙咀行街單純就是大家朋友推介嘅日式餐廳大概11:30左右來到餐廳不是太多人相處觀塘環境也不錯。看見午餐餐牌, 有定食,價錢都是60多包括,小食,面鼓湯,甜品,感覺上10分劃算。首先叫了個刺身三品盛合, 入面包括香芒蟹子沙律,勁大份,伴沙律漿好清新。日式炸蝦餅,大蝦天婦羅, 熱辣辣香噴噴。再來野菜豆腐湯,較清淡健康。香菇野菜炒,有小小油, 網燒牛扒八分熟。香蒜牛肉飯。牛肉油淺進珍珠飯, 十分香口。另外叫了些小食。三文魚腩新鮮又肥美。海膽魚子丼份量小,但魚仔一粒粒鮮明又彈牙,海膽以咁嘅價位。很新鮮很甜。甜品叫了椰子雪葩, 係食過最滑的雪糕。富士蘋果雪葩酸甜好味。好試合和朋友聚餐!日本餐廳而言,份量和味道都很好。

另外叫了些小食。三文魚腩新鮮又肥美。

甜品叫了椰子雪葩, 係食過最滑的雪糕。
富士蘋果雪葩酸甜好味。

好試合和朋友聚餐!日本餐廳而言,份量和味道都很好。
位於佐敦地鐵站附近的日本料理七福神,適合聚會時以放題價錢食到有質素的日本菜蟹籽沙律,叫細份已經好大份,起馬夠4個人食,好多蟹籽同沙律醬雞翼控一定要揀芝麻雞翼,炸得好香脆,入面一啲都唔乾,仲連埋翼尖帶子刺身好鮮甜新鮮,一客六件食完想再食雞泡魚乾有驚喜燒得好香,又唔會太硬,加埋蛋黃醬,飲酒吹水一定要食佢推介甲羅燒,滿滿既蟹膏蟹肉好香好濃郁,配紫菜飯團大滿足厚切牛舌串燒一客有兩串,脂肪好多亦多汁,要加啲檸檬汁才不會太膩沙律醬燒生蠔,蠔好大隻好肥美,上邊鋪啲芝士好豐富好邪惡最後食埋個三文魚親子丼,好大份,刺身係三文魚腩,魚籽都好多好新鮮

帶子刺身好鮮甜新鮮,一客六件食完想再食

推介甲羅燒,滿滿既蟹膏蟹肉好香好濃郁,配紫菜飯團大滿足

沙律醬燒生蠔,蠔好大隻好肥美,上邊鋪啲芝士好豐富好邪惡

2019-05-29 55 瀏覽
接待處服務態度差,食物還可以,某些偏咸。侍應收碟太快,時間太急,不是享受食物。有些失望。因為當天是為了囡囡嘅生日晚餐,食得太急,未能真真正正為她慶祝。最後值得一贊的是取生日蛋糕🎂那位待應招呼滿意的。
接待處服務態度差,食物還可以,某些偏咸。
2019-05-28
慶祝紀念
生日
  • 刺身拼盤
  • 炸雞軟骨
  • 豬頸肉串
  • 八品刺身盛盒
2019-05-27 56 瀏覽
去完老公好朋友佐敦新店開幕儀式後,已經是八點多,行經裕華國貨,老公提起七福神的壽司刺身,質高味美,二話不說直接走去七福神,上去食晚餐。三文魚腩是我的至愛,好新鮮,厚切爽口,肉質純淨嫩滑,魚脂香濃。三文魚腩壽司(特長):三文魚腩的魚油香令我欲罷不能,立即order特長的三文魚腩壽司,味道一樣新鮮美味,壽司飯亦調得夠味!其他壽司也很美味,赤貝壽司爽口、蟹籽壽司有口感、鰻魚壽司惹味、吞拿魚壽司鮮味。海老天婦羅:即叫即炸,面層粉漿不太厚,口感鬆脆,海老爽口。芝麻雞翼:也是即叫即做,金黃色的皮香脆,肉質鮮嫩有肉汁,雞翼亦很入味。石鍋香辣海鮮手打烏冬:大大隻虎蝦好彈牙,帆立貝也有鮮味,手打烏龍麵爽滑,湯底濃郁鮮甜帶香辣味。椰子雪芭:用小椰子殼盛載,椰子雪芭椰子味香濃,口感滑溜又香甜。紅豆雪糕:雪糕甜度適中,紅豆份量多,又林又甜超好味!

海老天婦羅:即叫即炸,面層粉漿不太厚,口感鬆脆,海老爽口。

紅豆雪糕:雪糕甜度適中,紅豆份量多,又林又甜超好味!
2019-05-21
  • 石鍋香辣海鮮手打烏冬
  • 三文魚腩
  • 特長三文魚腩壽司
  • 芝麻雞翼
  • 海老天婦羅
  • 紅豆雪糕
  • 椰子雪芭
每次搜尋佐敦日本菜必然會找到這間七福神,在網絡上排名一直甚高,實屬佐敦人氣小店今次與同行兩位友人一齊去試下睇下係咪真係咁好食先Book左7:15pm,我哋準時到達安排咗卡位,場內眼見都85% full, staff提我哋90分鐘用餐時間,咁我哋就拿拿林叫嘢食先!第一碟上既係三文魚壽司&海膽軍艦,三文魚算新鮮,海膽都鮮甜,紫菜脆既,唔錯!朋友叫咗海膽海鮮炒飯,呢個就好一般,只係喺飯上面有少少海膽,海膽分量少過軍艦上面個d,即使撈勻都唔係好有海膽味道,而炒飯都炒得一般般,無乜海鮮味,未必需要一試。另外,朋友叫左兩款生蠔,但由於我唔食生蠔,所以畀唔到comment,而朋友就話正正常常ok! 呢度嘅蟹子沙律有分兩種size,兩種size只相差$10,我諗住3個人不如叫個大嘅,點知.......個份量相當相當驚人相信係俾6個人以上,呢盤係我食過最大盤既蟹子沙律,蟹籽,青瓜絲,沙律醬份量都好多。至於甲羅燒配紫菜飯團,係我今晚最期待嘅食物,事關我好鍾意食蟹膏,呢個蟹殼上面鋪滿曬蟹膏蟹肉,同樣地以呢個價錢份量相當多,不過我個人就有少少失望,略嫌蟹膏唔夠甜,蟹肉比蟹膏分量多好多,令整個甲羅燒嘅味道都較淡
今次與同行兩位友人一齊去試下睇下係咪真係咁好食先
相信係俾6個人以上,呢盤係我食過最大盤既蟹子沙律,蟹籽,青瓜絲,沙律醬份量都好多。至於甲羅燒配紫菜飯團,係我今晚最期待嘅食物,事關我好鍾意食蟹膏,呢個蟹殼上面鋪滿曬蟹膏蟹肉,同樣地以呢個價錢份量相當多,不過我個人就有少少失望,略嫌蟹膏唔夠甜,蟹肉比蟹膏分量多好多,令整個甲羅燒嘅味道都較淡。軟殼蟹卷,同其他菜色一樣份量真係相當之大,好足料,飯亦好大舊,好飽。叫咗一碟四式串燒,有雞翼,豬頸肉,椒同冬菇,味道都屬於一般,雞翼偏鹹,冬菇比較d乾。天婦羅蝦拼盤,一碟有六隻,炸得鬆脆香口,唔錯。總括而言, 呢間日式食店份量比一般日本菜多好多,個人認為重量多於重質,以價錢計十分抵食,不過期望唔好咁高,始終香港物價高,都係一分錢一分貨。叫咗咁多嘅嘢食,每碟嘅份量都相當大,而埋單只係每人$250...

2019-05-24 68 瀏覽
朋友食過話呢間日文野幾正,於是我地有日放工就去試下。樓上鋪來的,喺裕華附近,幾方便。好肚餓,所以嗌左幾多野食。呢度係自己寫落單紙,記得寫清楚啲號碼芝士焗天火蠔:估唔到又幾鮮甜,肉質爽滑,有海水嘅咸味,芝士好豐富雞軟骨:每次食日本野都嗌,新鮮炸起,熱辣辣,軟骨硬度適中士多啤梨煙三文魚沙律:開下胃,黑醋酸酸地,加埋士多啤梨,平衡返三文魚嘅魚油,唔會膩枝豆:一粒粒豆"bit" 出黎真係好開心,咸咸地,一路傾計一路食幾正芝麻八爪魚:小時候最愛嘅小食,好甜好豐富嘅醬汁,八爪魚爽口鐵板燒牛舌:熱板燒到好香口,肉質彈牙,厚切,好香牛味,個醬汁甜甜地好開胃泡菜芝麻雞翼:釀左泡菜喺雞翼入面,脹卜卜,好豐滿,菜同肉夾埋感覺上食得健康啲😝特長三文魚腩壽司:好長呀!幾新鮮!魚油味香芝麻鰻魚卷:每次食日本野都嗌我最喜歡嘅鰻魚卷,飯量同鰻魚比例適中鹽燒三文魚頭:食返啲熱野暖下胃,好多肉喔牛油果鮮奶沙冰:好有驚喜。有淡淡嘅牛油果香,唔會有陣腥味,好滑,有啲似飲緊奶昔。好味!地點方便,又幾抵食,下次可以再黎過

雞軟骨:每次食日本野都嗌,新鮮炸起,熱辣辣,軟骨硬度適中

芝麻八爪魚:小時候最愛嘅小食,好甜好豐富嘅醬汁,八爪魚爽口

😝特長三文魚腩壽司:好長呀!幾新鮮!魚油味香

鹽燒三文魚頭:食返啲熱野暖下胃,好多肉喔

地點方便,又幾抵食,下次可以再黎過

2019-05-23 70 瀏覽
今天,我和好姊妹到佐敦這家七福神吃晚飯,之前在面書已看到這家店的宣傳,看到玉子燒、刺身等等,都令我食指大動。我們先點了,價錢合宜的一大條鰻魚,十分滿足,魚皮燒得脆脆的。然後,三文魚腩刺身,師傅非常厚切,加上三文魚腩魚脂,令我們回味非常。我們也點了三文魚鮫,充滿魚油的味道,外皮脆卜卜的!我們點了蟹籽青瓜沙律,價錢實在非常相宜, 50大元已有一大盤,而且蟹籽的份量也非常多!我們還點了炙燒三文魚壽司、海膽軍艦,這兩款壽司也令我非常驚喜非常,因為海膽十分新鮮!還點了玉子,軟軟甜甜的,確實不錯!最喜歡的就是吃玉子了!這家店的水準很高。最後來客富士蘋果雪葩,完美!店內還有其他雪葩,下次再試呢!

我們也點了三文魚鮫,充滿魚油的味道,外皮脆卜卜的!

最後來客富士蘋果雪葩,完美!店內還有其他雪葩,下次再試呢!
2019-05-22 68 瀏覽
是日放假同老婆去百貨公司大減價血拼,血拼過後都差唔多到食晚飯時間,老婆想食日式料理,搵左一陣就搵到七福神,見評語唔錯所以沒定一於試一試佢。係佐敦地鐵站行過去唔係好遠,而且門面好易認,行到路口已經見到門面。入到去可能時間尚早,人唔算好多,地方都幾大。好大本菜單,有好多不同種類,十分豐富。幾經挑選我地最後點左8樣野食。細蟹籽沙律:分量好大,好多蟹籽佈局沙律表面,粒粒都好爽口,沙律菜好新鮮爽甜。玉子燒:甜甜地,蛋味濃,厚厚既口感令人食落去好有滿足既感覺。燒冬菇:四隻冬菇都好大隻好厚肉,口感一流,香甜。炸墨魚咀:卜卜脆既表面,炸粉唔厚食得岀墨魚咀既質感,外脆內軟,本身已經調左味加少少檸檬汁已經好好味。泡菜芝士雞翼:新鮮熱辣炸起非常吸引,一咬落去肉汁連泡菜既層次感十分豐富。燒銀雪魚:推介!皮脆肉滑,燒汁甜甜地,肉質唔會易散開,好有口感。軟殼蟹卷:大大隻軟殼蟹,脆卜卜非常足料。泡菜牛肉芝士燒飯:推介!蛋包飯做法,炒飯用泡菜、芝士同牛肉做配料。味道十分岀色。食食下已經坐滿晒人,十分旺場,味道都非常岀色,值得推介。
入到去可能時間尚早,人唔算好多,地方都幾大。
好大本菜單,有好多不同種類,十分豐富。
幾經挑選我地最後點左8樣野食。
細蟹籽沙律
玉子燒
燒冬菇
燒冬菇:四隻冬菇都好大隻好厚肉,口感一流,香甜。
炸墨魚咀
泡菜芝士雞翼
燒銀雪魚
軟殼蟹卷
軟殼蟹卷:大大隻軟殼蟹,脆卜卜非常足料。
泡菜牛肉芝士燒飯

食食下已經坐滿晒人,十分旺場,味道都非常岀色,值得推介。
2019-05-19
2019-05-18 62 瀏覽
很久沒有食過日本料理,難得來到佐敦便選擇了七福神。一進入了餐廳便看到有很多菜色可以選擇。油甘魚刺身,帶子刺身,甘蝦刺身海甘魚是厚切的,每一塊都十分厚身,油脂成份十分高,肉質十分嫩滑,入口油份在口腔中散發,厚切令你食到口感滿足。油甘魚的肉味甜香而且配合充足的油份,在口感和味道都是十分高的享受。帶子厚切,肉質細嫩,有充足油份,用料和選材都十分新鮮。甘蝦也是高水準的,選料新鮮,用質沒有梅,有彈性。三款刺身我都覺得十分好味。七味炸雞一上枱已經感覺到熱呼呼的,皮炸得十分香脆,但內裡的肉汁保存得十分好,咬開一半,看到肉汁流出來,另外雞粒食得出是經過調味的,每一味雞粒都十分濃郁。風味花魚燒食日本菜都會叫的一道菜,除了性價比十分高之外,也十分美味,魚燒的火喉剛剛好,一撕開魚油在內部散發出來,外面是焦香,裡面是油香。只需要點少少豉油,也十分足夠,魚的海鮮味跟炭燒味混合在一起,十分配合。總括而言,這間餐廳的選擇十分多,每一道都十分有水準,餐廳的服務都十分好,是一間值得再來的餐廳。
油甘魚刺身,帶子刺身,甘蝦刺身
帶子厚切,肉質細嫩,有充足油份,用料和選材都十分新鮮。
甘蝦也是高水準的,選料新鮮,用質沒有梅,有彈性。
三款刺身我都覺得十分好味。
七味炸雞
風味花魚燒

2019-05-09
2019-05-16 80 瀏覽
想吃日本菜,所以看評價決定去試試這間,唉,期望愈大失望愈大......壽司是熱的,令所有味道遜色了。刺身只點了三文魚腩還算可以,但沒驚喜,只是還有點點雪藏味。真的大部份圖片只供參考。而且味道一般到不能再一般。令人覺得安慰是軟殼蟹天婦羅及鐵板牛舌是好吃,而海膽燉蛋就真是只有少少的海膽好味,還有少少清甜味,其他就......最後$500+結帳,性價比真的......唉......想試的朋友可以一試,但我不會去第二次。
真的大部份圖片只供參考。而且味道一般到不能再一般。
最後$500+結帳,性價比真的......唉......
想試的朋友可以一試,但我不會去第二次。
2019-05-16
2019-05-13 71 瀏覽
今次已經係第2次來食啦, 因為menu有太多選擇, 頭兩次都試唔晒. 今次就試左幾樣新野, 首先試左呢度d刺身, 比我想像中好食, 叫左油甘魚, 三文魚同北寄貝, 三樣都好食, 北寄貝幾甜, 唔硬唔腥,魚生厚切, 一個字正. 另外熱食我地叫左鰻魚炒飯同冷烏冬, 炒飯用珍珠米炒, 味道唔錯, 冷烏冬都ok. 另外男朋友點左啤酒, 所以就叫多d香口野, 有每次都叫ge炸魷魚鬚, 仲有新試ge墨魚嘴, 兩樣都正, 呢度ge炸物都唔會話一味多炸漿, 岩岩好, 所以次次來都會叫, 推介! 今次仲試左油甘魚鮫, 煎得好香, 下次來都會再叫, 雖然食完第2次, 但都仲想再來食!

另外男朋友點左啤酒, 所以就叫多d香口野, 有每次都叫ge