2018-02-12 135 瀏覽
天寒地凍真係晚晚都好想打邊爐!今日喺旺角行街 ,行到咁上下又走去創興到搵邊邊!創興大把食店,今日就揀咗一鍋豐食佢出名嘅海鮮邊爐。我哋揀咗$288象拔蚌鮑魚海鮮邊爐,任食兩個半鐘,仲要包紅白藍妹任飲!湯底方面,可惜有人唔食藥材,如果唔係我都好想試下個川芎魚頭鍋,今次我哋就試個喇沙大蝦鍋,湯底又幾香幾有喇沙味喎,仲有幾隻大蝦係入面。先黎一個海鮮拼盤有聖子鮑魚東星斑片象拔蚌等等,材料新鮮相當吸引!大大隻扇貝。配料種類超多,我地不停安哥安格斯牛小扒!紋理對路,牛味不俗!仲有帶子片!頂級肥牛粒都唔錯架,不過滾完就細粒啲,要比機搵返佢地出黎。打邊爐嚟講呢度嘅嘢飲真係算係豐富!又有我最鍾意嘅烏龍茶!甜品方面主要係軟雪糕同埋包裝雪糕糯米糍,雪糕杯和牛牛樂,除左軟雪糕外我地就一行6人食左20粒雪糕糯米糍,哈哈。

大大隻扇貝。

仲有帶子片!

頂級肥牛粒都唔錯架,不過滾完就細粒啲,要比機搵返佢地出黎。

打邊爐嚟講呢度嘅嘢飲真係算係豐富!又有我最鍾意嘅烏龍茶!

2018-02-12 122 瀏覽
天氣持續寒冷,今日就揀咗到旺角創興廣場的一鍋豐,一於約老友去恰吓恰吓。去到時間上早未座滿,一排排的卡位夠特色。餐牌上最貴的價錢是$298象拔蚌海鮮套餐,這套餐可以紅酒白酒任飲,而且可以點川芎天麻大魚頭湯,非常保身。我們就揀咗$238海鮮鍋配鮮茄蜆湯底。餐單上還有得多選擇有手切肥牛海蝦新鮮手打墨魚丸夠彈牙還有花膠、白鱔片,等等除了光鍋還有刺身任點任食火鍋後還有雪糕任食不用加一收費都算抵食。7:30前結賬離座有9折
我們就揀咗$238海鮮鍋配鮮茄蜆湯底。
餐單上還有得多選擇
有手切肥牛
海蝦新鮮
手打墨魚丸夠彈牙
還有花膠、白鱔片,等等
除了光鍋還有刺身任點任食
火鍋後還有雪糕任食
不用加一收費都算抵食。
7:30前結賬離座有9折
2018-02-11 67 瀏覽
238$Two and half hours 2 people at least my favourite Hand cut fatty beef slices White jade fish sashimi -white dolphin 🐬 the hot pot restaurant has a great green vegetables 🥒 Tong ho Chardonnay Young Chinese kale Sprouts white dolphin sashimiGood quality eel slices are specially fresh Even the big fish head Are great Fresh Sweet No smelly at all 🍋👏🕺black cow 🐮 Cola and ice cream drink Only can do it here 2 1/2Hours after I am full So happy beef Before we have to pay 198$Per dish238$Plus tenI've
238$

198$
Per dish
238$
Plus ten
I've had a good impression on the 18 fl
Hot pot
And my friend specially recommend its
Choices of soup
And cold drinks are delicious 😋 😊❄️
Ps

2018-02-11
  • Eel  pieces
  • Hot  pot  soup  choices
2018-02-10 96 瀏覽
平日都超旺場 趁天氣仲未回暖 打個靚邊爐先今次決定要試有海鮮送既一鍋豐去到地方都算幾整潔衛生旁邊仲有一個架去俾我地擺食物算是頗細心 有普通既打邊爐配料之外同超多種類既醬料仲有大路既刺身配料 有我最愛既三文魚已經好夠火鍋前菜係三文魚正到坐低配料都未簡好已經有海鮮碌太抵食了 而且擺落湯底煲 湯底都變埋鮮甜個下先抵食漲卜卜的好新鮮煙un食落好鮮甜 而蝦係可以叫完再叫既瘋狂食蝦不用多說了吧 蝦頗鮮甜材料野食好快就上枱甚少漏單既清況而且食物睇落都幾衛生同新鮮 唔會蓉蓉爛爛咁都幾滿意佢既肥牛一定要試下任食類型既火鍋店好少有咁厚既肥牛而且一d都唔鞋肥瘦均勻嫩口粟米係爆汁既新鮮香甜 點左好幾輪讚魚皮大碟而又香脆 又係叫左三輪真係超飽的 如果唔係真係想繼續食大家可以去試試

平日都超旺場 趁天氣仲未回暖 打個靚邊爐先

魚皮大碟而又香脆 又係叫左三輪

真係超飽的 如果唔係真係想繼續食

大家可以去試試
2018-02-04 235 瀏覽
今日天氣凍想食火鍋,打算試這間未去過的餐廳,有刺身又有火鍋食。點知錯L哂。首先張二人枱窄到呢,問有沒有其他枱換,啲工作人員服務態度差到前所未有。淨係話2人只可坐2人枱,大枱留俾其他人(10pm先食飯,個場有大枱都唔換). 之後叫左$148套餐(3款中最平), 叫左鮮茄蜆鍋。點完火鍋料就取飲品。款式好多,大部分都係韓國飲品同啤酒,烏龍茶都冇。湯底嚟個樣算正常,但蜆得4隻(迷你型)。跟住碟手切牛肉嚟到我已經冇心機食落去。全碟碎上,我以為叫左免治牛肉。仲要半碟啲肉黑色嘅(我有俾機會佢,叫左第2碟,結果一樣)。全張單嚟到最好食的係手打丸,蝦同墨魚丸都不錯。不過呢世都唔會嚟呢間食,大家冇必要亦唔好冒險
2018-02-04
5 分鐘 (堂食)
$168 (宵夜)
2018-02-02 206 瀏覽
呢幾日凍都不得了…緊係要約幾個好友去打邊爐啦朋友介紹一鍋豐食,話任點任食,仲話野食好新鮮添,!當然要去試下啦…即慶去食,所以就book唔到位,為有walk in啦 …去到樓下勁多人排隊等life,上到去無人等位,以為好好彩,點之我地只係第一個等位囉😂😂等咗差不多45分鐘,終於有位,入到去有3個價錢選擇,有$188,$238同$288,最後簡咗$288嘅任食火鍋,點解會簡哩個,係因為有安格斯牛(原來唔記得影相呀…),有帶子,有新鮮海鮮拼盤,仲選擇咗個川芎白芷魚頭鍋底,勁正…食物材料樣樣都新鮮,又好食,仲要有刺身食添yummy,食到好多都唔記得影相
呢幾日凍都不得了…緊係要約幾個好友去打邊爐啦
2018-02-01
45 分鐘 (堂食)
  • 海鮮拼盤, 安格斯牛
2018-01-31 241 瀏覽
今晚慶祝阿媽生日,帶咗家人黎打邊爐!兩個半鐘任飲任食冇加一服務費,我哋揀咗個鮑魚海鮮火鍋套餐!另送海鮮拼盤,有海斑、鮮鮑魚、蘭花蚌,呢個不得了,全部都超鮮甜此外,仲有六款刺身任點任食,全場飲品啤酒任飲,仲有軟雪糕呀!我同媽媽嗌左黑椒牛丸、台灣貢丸、手切肥牛、雞子、鮮滑牛肉、雞件、牛骨髓、海蜆、干吊片、白鱔片、墨魚滑、牛筋腩、魚皮餃、羊肉、炸枝竹、響鈴、生根、芥蘭苗等,食到我地勁飽啊!打邊爐我最愛丸類,呢度d貢丸好好味,可食到大大粒既香菇粒。牛骨髓、干吊片、雞子等唔係度度有,呢間火鍋店選擇算多,而食材頗新鮮,媽媽大人都食得好滿足總結,呢間火鍋店選擇幾多,而且上菜又快,侍應又勤加湯勤換碟,不錯的!
今晚慶祝阿媽生日,帶咗家人黎打邊爐!

兩個半鐘任飲任食冇加一服務費,我哋揀咗個鮑魚海鮮火鍋套餐!

打邊爐我最愛丸類,呢度d貢丸好好味,可食到大大粒既香菇粒。

2018-01-31 179 瀏覽
今日同朋友行完旺角,天氣凍凍地梗係要打邊爐,朋友就介紹左之前食過呢間火鍋店。話款式多籮籮,用料又新鮮,於是我哋就一於嚟食吓啦!上到黎好多人啊,但係等左無耐就已經有位,環境都算大,最緊要座位舒適好闊落!我哋坐卡位,舒服!呢度上菜幾齊幾快!我地點左好多野食,有海帶、花膠、芝士豆腐、芝士雙響丸、炸魚皮、芝士丸、芝士腸、手打墨魚丸、脆肉鯇魚腩、水餃、唐生菜等等,全部都新鮮好食!我地點左番茄蜆湯底,番茄湯底清甜仲有好多粒粒新鮮飽滿既蜆!非常鮮甜仲有刺身任食啊!有馬刀貝、三文魚、劍魚、北寄貝、榮螺、魷魚!!!!!以呢個價錢又有靚海鮮又有刺身食,真係幾底食!喺呢度嘅湯底有好多選擇,食物衛生,果然朋友無介紹錯

以呢個價錢又有靚海鮮又有刺身食,真係幾底食!

喺呢度嘅湯底有好多選擇,食物衛生,果然朋友無介紹錯
2018-01-29 195 瀏覽
雖然真係排左成半個鐘先搭到電梯上到嚟但係呢一間嘅火鍋店絕對係值得一試!店面乾淨光鮮 員工服務到位而且幾有禮貌 有驚喜!今次就試咗佢哋嘅鮑魚海鮮火鍋套餐 只係$238一位加一除咗一份五款海鮮拼盤之外仲可以任點刺身而且仲可以任飲同埋任食好多種唔同嘅火鍋配料而湯底我哋就揀咗香濃嘅沙嗲湯底醬芥可以自行根據喜好加入唔同嘅配料調味架乾淨企理 令人食得放心!響鈴做得都唔錯 口感香脆而且冇嗰陣好難頂嘅油溢味記住唔好滾過龍啊蔬菜籃亦都做得好衛生整齊特別鍾意香菇非常鮮甜其中一樣最抵食嘅就係任食肥牛切片牛肉味香濃肉質又彈牙 真係新鮮淨係我一個人已經食咗幾碟!而且每一碟嘅質素都好平均 唔會一碟大一碟細三文魚刺身食落新鮮打邊爐又有得食刺身 簡直係人生一大享受啦重頭戲黎喇!豪華嘅海鮮拼盤總共有海斑 鮑魚 珊瑚蚌 桂花蚌同大蜆每款都鮮甜無比非常非常新鮮而且隻隻都大大粒㗎鮑魚肉質飽滿真係令人回味無窮果種鮮味係只要點上少少豉油已經好突出好少出到黎都食丸類 但我真係好鐘意食海膽丸同芝士丸餐廳用既都係質素好d既貨式食落就知 唔係死死實實既平價貨芝士好濃郁又夠多 唔錯令到成餐飯更圓滿嘅甜品又點少得呢雪糕方面有紅豆雪糕芝麻雪糕
雖然真係排左成半個鐘先搭到電梯上到嚟
但係呢一間嘅火鍋店絕對係值得一試!
店面乾淨光鮮 員工服務到位而且幾有禮貌 有驚喜!

今次就試咗佢哋嘅鮑魚海鮮火鍋套餐 只係$238一位加一
除咗一份五款海鮮拼盤之外
仲可以任點刺身
而且仲可以任飲同埋任食好多種唔同嘅火鍋配料
而湯底我哋就揀咗香濃嘅沙嗲湯底

醬芥可以自行根據喜好加入唔同嘅配料

調味架乾淨企理 令人食得放心!

響鈴做得都唔錯 口感香脆
而且冇嗰陣好難頂嘅油溢味
記住唔好滾過龍啊

蔬菜籃亦都做得好衛生整齊
特別鍾意香菇非常鮮甜

其中一樣最抵食嘅就係任食肥牛切片
牛肉味香濃肉質又彈牙 真係新鮮
淨係我一個人已經食咗幾碟!
而且每一碟嘅質素都好平均 唔會一碟大一碟細

芝士好濃郁又夠多 唔錯

令到成餐飯更圓滿嘅甜品又點少得呢
雪糕方面有紅豆雪糕芝麻雪糕同埋雪糕糯米糍
超正!
香港冬天時冷時熱,襯住仲係凍凍地都係同朋友去打多幾次邊爐先上網見到人推介話依間打邊爐有喇沙湯底,自己本身好鍾意食喇沙,所以即刻約人去試啦要!去到門口見到都幾多人等緊位,好彩咁啱有張二人枱比我地,坐位都幾闊唔錯唔錯〜原來要揀馬來喇沙大頭蝦湯底,就要叫$288既套餐,不過唔緊要〜我地本身就已經想叫象拔蚌海鮮套餐落單一分鐘左右湯底就勁快上咗,入面真係好足料咁有兩隻大頭蝦,而且個喇沙湯真係好香!然後跟餐既海鮮拼盤都上埋了。入面有七種海鮮,有象拔蚌、聖子、海星斑、鮑魚、馬刀貝等等,淨係食曬碟海鮮都飽咗一半呀哈哈之後我地就落單叫咗好多唔同既配料諗住咩都試下,餐廳好貼心咁會因人數而比合適既份量叫咗啲魚生,朋友食完之後話塊三文魚仲好過出面啲日本放題喎肉類方面特別推介大家點手切肥牛,食落真係食得出好過自己平時買嗰啲好多,所以我地食完一碟又一碟〜呀!同埋蝦都好新鮮,食落真係爽口唔係梅晒既鍾意食海鮮既一定要去試下,依度應該係我食過其中一間高質既打邊爐〜(ps.員工服務好好!好有禮貌)
香港冬天時冷時熱,襯住仲係凍凍地都係同朋友去打多幾次邊爐先

馬來喇沙大頭蝦湯底
然後跟餐既海鮮拼盤都上埋了。
海鮮拼盤

叫咗啲魚生,朋友食完之後話塊三文魚仲好過出面啲日本放題

呀!同埋蝦都好新鮮,食落真係爽口唔係梅晒既

(ps.員工服務好好!好有禮貌

2018-01-16
  • 海鮮拼盤
2018-01-13 274 瀏覽
冬天真是火鍋天凍凍地來打個邊爐確實快樂事。近期工作有些疲累這個冬天應會打很多邊爐吧!潮流興食火鍋放題,大部份香港人的至愛菜式之選,但要慢食最唔啱無耐性的人,火鍋店成行成市,旺角整條街浮現雞煲、傳統火鍋、牛涮鍋和蒸氣鍋,但說到任食$238包刺身、海鮮大家腦海只會聯想粗製濫造吧當晚一家七時許到達,想不到店內滿滿人海,一鍋豐面積頗大闊落卡座,皆因火鍋材料非常豐富,而且份量一點也不少,店主秘製(飽魚拼海鮮盤,按人數端來盆製一盤海鮮精華十分鮮明重料,原鍋放在爐上滾着吃最正!相約三五知己都不失禮,朋友聚會的好選擇要好好把握刺身任點方面,味道水準拍得住營運日式壽司專門店,刺身肉質唔會好乾柴,食落甘香寧舍不同,記有此質素讓人食不停相當難得配料任食,食物勁豐富,爆like!街坊邊爐必備配料,誠意十足這次也不得不破戒一次,讓我對雖則不是甚麼貴價貨讓我對生猛海鮮任食火鍋高質靚肉及手工食材有了另一番見識有美味嘅雪糕同埋糯米糍。

冬天真是火鍋

配料任食,食物勁豐富,爆like!

街坊邊爐必備配料,

誠意十足這次也不得不破戒一次,讓我對雖則不是甚麼貴價貨讓我對生猛海鮮任食火鍋高質靚肉及手工食材有了另一番見識[正]

有美味嘅雪糕同埋糯米糍。
2018-01-12 294 瀏覽
主打任飲平而任食兩個半小時放題火鍋,最近很多連鎖店同姐妹店也大大推價位優惠按平日或宵夜時段推出勁抵食火鍋套餐吸納一眾市民,一人價錢$238可任食2.5小時時段,位於旺角彌敦道創興廣場,幾年前行經這座商業大廈不斷翻新埋藏了不小食肆,而一鍋豐火鍋酒家做高級火鍋也不容易,加上四周都是放題店也是長年賣座保證。要生存不但要適應所以不時也需變陣,貼近市場價格特設宵夜、貓頭鷹仲抵食每位只需$208,全場任飲啤酒,自助軟雪糕任食!總有一款合你心意!每枱都有一次過滿足你幾個願望,款式視乎當日的供應。除了飽魚外還有海斑、蘭花蚌、馬刀貝,有殼蠔,一客5款每枱一客,擺放得細緻之如盤得很精心,沒有因價格而降而影響食材水準,keep得到不得不馬上吃下有12款湯底,我們選了豬骨湯鍋,特別惹味豬骨味濃一般火鍋材料應有盡有,有白膳片、海蝦、牛骨髓、雞件、脆肉鯇魚腩、炸如皮等……可無限任添。白膳片脂肪適中薄切光透,涮一涮好快變色。海蝦大隻原汁原味肉質頗彈軟腍夠鮮鮮味無窮。脆肉鯇魚腩彈牙不死實厚切片,有魚鮮有口感油脂在口腔內滲口感豐盛。雞件大塊雞骨,肉質嫩勝在夠凍質素尚新鮮,絕無欺場。接著其他配料陸續上桌,整晚夜鮮美度十足

按平日或宵夜時段推出勁抵食火鍋套餐吸納一眾市民,一人價錢$238可任食2.5小時時段,位於旺角彌敦道創興廣場[一鍋豐],幾年前行經這座商業大廈不斷翻新埋藏了不小食肆,而一鍋豐火鍋酒家做高級火鍋也不容易,加上四周都是放題店也是長年賣座保證。

每枱都有[冰鎮海鮮拼盤]一次過滿足你幾個願望,款式視乎當日的供應。

海蝦大隻原汁原味肉質頗彈軟腍夠鮮鮮味無窮。

雞件大塊雞骨,肉質嫩勝在夠凍質素尚新鮮,絕無欺場。接著其他配料陸續上桌,整晚夜鮮美度十足好味
實屬另一抵食之最有興趣的可以一試

2018-01-09
5 分鐘 (堂食)
  • 海蝦
  • 雞件
  • 海鮮拼盤
2018-01-08 421 瀏覽
我己經好耐無來過任飲任食嘅打邊爐了,因為九成都係伏的,未食呢間之前我嘅任飲任食邊爐只有油麻地嘅花園酒家,今日比我發掘到呢間性價比極高嘅任食邊爐!先講環境,整體地方好大,而且乾淨(乾淨好重要,最怕打邊爐地方油臨臨!),我地坐卡位都好闊坐得舒服。湯底叫咗藥膳雞煲,藥材味好濃,湯底本身亦有唔少雞件一齊煲,雖然個湯睇落好油,但係個啲係雞油,並非唔討好嘅油益味,只要撇咗去成個湯底就好清好順口。打邊爐套餐有好多款,今次我地叫咗個象拔蚌海鮮火鍋套餐,淨係個海鮮盤已經好impressed我!有幾何打邊爐嘅海鮮係新鮮,爽口,唔霉?呢度每款都好食,淨係睇呢個蘭花蚌都好啖啖肉。另外必食嘅係花膠!一定要叫花膠,啖啖骨膠原,而且唔腥,配合藥膳雞湯底就好夾。打邊爐其實來來去去都係食個啲,所以其餘嘅食材就唔細數了。平日我打邊爐都唔點醬,但係佢個秘製辣椒醬好惹味!帶有豆瓣醬嘅甜味,亦都有麻油花椒油嘅香(我估計,畢竟係秘製,其實睇唔出究竟落左啲咩入去),重點係夠辣!而三度令我impressed嘅係呢度嘅飲品同雪糕選擇竟然有咁多,單係啤酒已經有四個options,而且有雪糕機比客人任擠再加toppings,雖然話甜品飲品

而三度令我impressed嘅係呢度嘅飲品同雪糕選擇竟然有咁多,單係啤酒已經有四個options,而且有雪糕機比客人任擠再加toppings,雖然話甜品飲品呢啲只係extra enjoyment,但係完全augment我對呢間餐廳嘅好感。
食任飲任食嘅邊爐最普遍嘅壞習慣就係大量地叫但又浪費,因為大眾都會認為既然係任食洗咩同佢慳,我會話呢啲多數應用係劣質嘅邊爐度,喺呢度一來佢會因應你人頭數目offer食物比你,二來呢度嘅嘢食係真心好食,你根本唔會想浪費!
2018-01-07
2018-01-06 318 瀏覽
最近都有留意開一啲雜誌報導,經常介紹一間價錢比較貴,但用料上盛既任食火鍋,自問食過不少任食火鍋既我自然對此非常感興趣,所以就在早一星期,幾經辛苦下終於訂到位同太太試下~呢間叫一鍋豐確實唔係講少,一去到門口已經人山人海,即使有訂位都要等一陣先可以有得入去食,而且佢既價錢以任食火鍋黎計算係偏貴,但偏偏就大家越貴越要食,令我對佢都非常期待~呢個任食火鍋既一大賣點,除左食品種類吸引外,餐廳仲會提供刺身同酒類無限任食,呢個真係非常吸引我~我地選攞左288一位既套餐,未食火鍋之前,首少點一個甜盤既刺身食下,足足有6款選擇,雖然唔係日式餐廳,但刺身一啲都唔輸蝕,有水準!食完刺身,立即好快就送上海鮮拼盤,全部都係挑選咗時令海鮮,未食已知勁新鮮,刺身, 聖子皇, 鮑魚 ,蟹 及生蠔等是按人頭配給,份量好足夠湯底點咗佢地既招牌之一,川芎天麻大魚頭湯,聽聞係好有益,專治頭風~從來未試過有一間任食火鍋可以對湯底有咁高既水準,香噴噴勁濃味,基本上可以直接飲湯都得~另一大特色之一,任飲既飲品選擇勁多,除此之外,仲有紅白酒任飲,藍妹都任飲.真係第一次飲得咁爽~點菜既配料紙同平時食開既任食火鍋紙類同,但我感覺上所有配

點菜既配料紙同平時食開既任食火鍋紙類同,但我感覺上所有配料都係提升左一個層次既質量,可以比美專業既火鍋餐廳,手切牛頸脊肉雖然只送一點,但2個人係一定夠食,食嘅嘢超滿足,其實都食唔曬,我哋只能食到一半左右已經飽到上心口,如果有大胃王去,可能就會好啲,另外值得一讚, 餐廳啲服務員好搞笑, 搏命叫我哋加油加油,努力努力,想我地食多啲,心態好好~

最好努力埋甜品時間,真係太飽,食唔到太多,淨係火鍋既一PART 已經夠满足!!

講真,我覺得一分錢,一分貨,呢間野真係貴得有道理,靚料已經值回票價,我下次一定會選擇再黎~
2017-12-11
10 分鐘 (堂食)
2018-01-05 214 瀏覽
記得之前朋友帶過我去一次 一邊食住高級邊爐一邊談天說地 令我最深刻印象就係嗰度啲牛肉唔錯 有牛味 而且雪花分佈平均 唔會肥瘦偏向邊邊太多 而且僱主服務態度都好好 仲見到佢有同熟客打交道