2023-12-28 86 瀏覽
今日同朋友到葵芳食飯,我們到達餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了放題套餐C,湯底選擇了滋補花膠雞鍋。入面有花膠同鮮雞,味道清甜,而且感覺滋潤。我們叫了日本產黑毛和牛、澳洲和牛、牛舌、半殼帆立貝、手切白鱔片和野生竹笙等。日本產黑毛和牛和澳洲和牛有濃厚牛香味,而且澳洲和牛入口口感更滑嫩。而日本產黑毛和牛的牛肉味比較重。另外牛舌的味道香濃而且爽口彈牙。而海鮮新鮮,味道鮮甜。而半殼帆立貝鮮甜彈牙 。外面還有很多小食同自家製飲品,其中我最愛薄荷烏龍茶,味道清爽,又不會失去茶香味 。最後還試了個胡椒麵,香胡椒味但又唔會辛辣 。整體來說,性價比高,而且座位舒適。
今日同朋友到葵芳食飯,我們到達餐廳不需要等位就可以入座。
而海鮮新鮮,味道鮮甜。而半殼帆立貝鮮甜彈牙 。
最後還試了個胡椒麵,香胡椒味但又唔會辛辣 。
整體來說,性價比高,而且座位舒適。
2023-12-04
我輪候號碼73,啱啱1分鐘前叫完,我啱啱响電梯口應唔切,下一個74號都未叫。我撲上到去,個女人reception黑起塊面,話唔比入,無論點講都唔比,我柴灣特登過嚟葵芳搵呢間鋪頭幫襯,隨時仲有兩位長者,個黑面女人reception都係唔比就唔比,要你補飛102號,然後就叫74號入座。我知我遲到係唔啱,但問題係你下一張都未叫,洗唔洗咁無情。企响附近人客都又有長者都過一兩張飛都無得入。好耐冇咁嬲,擺明係玩你咁。#cry#mousexm
2023-12-22 106 瀏覽
由夜晚六點開始拎飛等到夜晚九點都冇得入座店員話得大檯將所有B、C飛全部入座先,基本上你拎A飛就有排等,B、C飛你即場拎飛就入得。如果係2個人食,建議大家真係要提早訂座!依次真係好令人失望。
由夜晚六點開始拎飛等到夜晚九點都冇得入座

如果係2個人食,建議大家真係要提早訂座!

依次真係好令人失望。

2023-12-22
任食火鍋放題,最平138起😍鍋底有15款左右,揀都有排揀,加$50 就可以鴛鴦湯底,我每次都點養生藥膳湯,而朋友就揀枳城喇沙湯底,可以滿足唔同人喜好!和牛套餐亦超高質,任點10款牛類配料,有好嫩滑嘅和牛肩、安格斯牛肉、封門柳、牛小排等。 而我就推介手切牛脊肉,色澤較紅潤,食落非常柔軟肉味濃,好有驚喜😂 我同朋友兩人一點左9 碟😆😆😆 肉類仲有西班牙🇪🇸伊比利亞黑毛豬,及粟飼豬肉、紐西蘭羊捲肉、麻辣撈雞柳等。 另外手工滑都確實唔錯👍🏻,蟹籽手工蝦滑、有營南瓜墨魚滑,都彈牙爽口! 另外蔬菜🥬、丸類、小食、飲品、湯品、糖水、主食等都以自助型式! 小食嘅麻辣雞腎、鳳爪、土豆絲都好味! 飲品亦可以揀自己製香茶,消滯解膩!

任食火鍋放題,最平138起😍

• 手切牛脊肉
  • 封門柳
  • 美國安格斯牛肉
  • 澳洲M5和牛板肉
2023-12-18 104 瀏覽
冬天又到打邊爐的季節!!!任食火鍋的話一鍋堂永遠係我的首選,因為餐廳非常乾淨!而且全場都係卡位座得非常舒服。湯底我地選擇左韓式泡菜鍋和番茄濃湯,韓式泡菜鍋味道濃郁不會太辣,連我不是太能吃辣的都能夠接受,裡面更有豆腐和泡菜等得材料。而番茄濃湯真材實料,湯料更有牛肉粒令湯頭味道更為鮮味。餐廳係使用QR code落單方便快捷!而且食物好快就上齊,完全唔漏單的情況。澳洲和牛:色澤紅潤油脂分佈也很平均,大概8-10秒變熟透,和牛有一股甜香的牛油味!口感嫩滑而且沒有筋膜,入口即化。黑毛豬:肉味豐腴而且肉質軟嫩,油脂不多但是亦完全不會覺得鞋口。另外餐廳的脆肉鯇,海鮮等等都非常新鮮!更有不同的自家製產品例如:菠菜韭菜餃,南瓜墨魚滑,魚子蝦滑等等。食物種類選擇多之餘食物也是非常高質。另外自助區更有大量小食,蔬菜和飲品提供!!!最後更可享用雪糕做完美的句號。
2023-12-14 86 瀏覽
返咗嚟香港幾日,#小秘書 幾乎每晚都有「粉絲見面會」😎 所以呢個weekend點都要留返一日陪吓daddy同mammy😉 識我嘅人都知我好鍾意 #打邊爐,而呢個飲食習慣當然係遺傳㗎啦… 所以每次我哋諗唔到食咩嘅時候,我都會帶佢哋去我嘅 #飯堂 一鍋堂 Epot 擦一餐🤭🤭Mammy對 #一鍋堂 嘅 #沙參玉竹沙魚骨湯 情有獨鍾,話貪佢清淡得嚟又有陣陣嘅魚香鮮味,最適合用嚟 #火鍋 用!我哋呢日揀咗個 #澳洲和牛套餐C,其實本身個餐已經好多嘢食,不過我都係忍唔住補咗少少錢加咗啲 #海鮮,等兩老可以「吃個飽」吖嗎🤭 嚟得幫襯,狂擦 #牛肉 當然係指定動作,#澳洲和牛、#封門柳… 肉味濃郁得嚟又唔會鞋口,啱晒我嘅要求🤤 大大隻嘅 #帶子 同 #鮑魚(指定海鮮每款一件)相當吸引👀 配埋個湯底一齊食份外鮮味🤤 水魷魚、竹笙、花膠… 幾乎想得到嘅火鍋料都樣樣齊,最啱食得唔多,又花心嘅我😎不得不提佢哋嘅 #蔬菜、#養生茶,同埋各式各樣嘅 #飲品 都係無限量供應,100分鐘內任飲任食,放題有咁嘅質素實在難得!加上餐廳嘅環境夠晒舒適,日系嘅間格感覺非常治瘉🍃 所以大家應該明白,點解 #小秘書 會封佢做「

不得不提佢哋嘅 #蔬菜、#養生茶,同埋各式各樣嘅 #飲品 都係無限量供應,100分鐘內任飲任食,放題有咁嘅質素實在難得!加上餐廳嘅環境夠晒舒適,日系嘅間格感覺非常治瘉🍃 所以大家應該明白,點解 #小秘書 會封佢做「飯堂」啦🤭

📍 一鍋堂 (新都會廣場) (葵芳)興芳路223號新都會廣場6樓601-610號舖
2023-12-09
午餐
2023-12-12 81 瀏覽
天氣凍凍地梗係要打邊爐暖一暖身啦,性價比唻講我就覺得一鍋堂非常出色,肉類選擇夠哂多之餘、仲有好多冷盤配菜,未開始淥肉已經飽左一半呀,加上有自加沖調既下火飲品,非常貼心!今日我地七點去到新都會已經大排長龍,不過鋪頭夠哂大、但座位闊落,唔使等太耐已經可以入座,一坐底先叫將menu既牛肉叫一round,出去拎配菜既同時,都未坐返埋位,牛肉已經全部送哂唻,上菜效率極高,牛肉高質唔在話下,估唔到海鮮都幾新 鮮,絕對值得一而再再而三幫襯!
2023-12-11 319 瀏覽
上次跟朋友食過「一鍋堂」火鍋,已知道他們具備豐富菜單和高品質食材。今天我還成為新會員,食店即送上一份帶子和鮑魚,讓我們對這家餐廳的印象更加分不少。 首先我們點了個沙爹湯底,這是香港最受歡迎的湯底之一。湯裡有沙爹醬、咖哩粉和花生醬,味道非常濃郁。 接下來,我們品嚐了日本和牛和澳洲和牛,兩者都非常優質,肉質軟滑,油脂豐厚,入口即溶。 封門柳和杞子牛柳也不錯,肉質鮮嫩多汁,非常美味。 海蝦和白鱔片也是必點菜品。海蝦鮮甜彈牙,白鱔片口感扎實,非常適合海鮮控之選。 紐西蘭羊肉片和西班牙黑毛豬片也是非常出色,沒半點騷味,口感豐富。 除了肉類,還有提供多款新鮮菜蔬,如生菜、油墨菜、西洋菜和白菜仔,款款都整潔地放在盤子內,讓人選取時更加方便整潔。另外,我還點了紅心蘿蔔,外觀美麗,食落清甜,沒有 瀝澀味。竹笙和花膠也是必點高價食材,竹笙口感清爽。花膠大大片厚厚的,還帶有膠質。兩者吸收了沙爹湯底的甜香,真係非常美味。 甜點方面,提供 Da Dino 雪糕,有四種口味選擇,我就選了荔枝、柚子和香芋。雪糕非常清新好吃,口感綿密。 飲品選擇多的是,汽水、果汁、啤酒、養生茶款款都想試,最後我們選了香茅檸檬茶和玫瑰
帶子,鮑魚

沙爹湯底

澳洲和牛

封門柳和杞子牛柳也不錯,肉質鮮嫩多汁,非常美味。
杞子牛柳

海蝦、白鱔片

西班牙黑毛豬片

紐西蘭羊肉片

生菜,油墨菜

花膠

Da Dino 雪糕

飲品選擇多的是,汽水、果汁、啤酒、養生茶款款都想試,最後我們選了香茅檸檬茶和玫瑰花黑枸杞茶都非常清新解膩。
飲品

總括來說,這家火鍋店提供了豐富菜式和高品質的食材,環境舒適又整潔,讓我們的用餐體驗非常愉快。如果你正在尋找一家高品質的餐廳,這家餐廳絕對是一個好的選擇。
帶子,鮑魚
Da Dino 雪糕
飲品
  • DaDino雪糕
2023-11-26 119 瀏覽
唔知點解,最近好想打邊爐!lunch就約左同事去葵芳新都會一鍋堂開心下,揀咗C餐,牛羊豬款式多啲,仲有澳洲和牛揀!

QRCODE落單,圖文並戍;餐廳裡仲有自助區,包括蔬菜、茶飲、醬汁、丸類、沙律、雪糕等等。當中茶飲款式好豐富,仲有自家製飲品:降火洛神花茶、養顏玫瑰花黑枸杞茶、提神薄荷烏龍茶、清新解毒香茅檸檬茶等等。揀咗養生藥膳鍋,藥味唔算勁重,滾耐咗都唔會咸!C餐牛肉款勁多,當然每款牛都試下,當中有幾款想特別credit,例如 #澳洲和牛(鮮紅色、肉質好嫩滑)、#手切牛肩肉(切得厚身,但滾耐咗都唔會韌)、牛舌(爽口)、#美國進口牛板腱(雖然中間有筋位,但無影響口感,同樣易咬開)。豬肉想credit #西班牙依比利亞黑毛豬(肉味濃郁 ),基本上唔駛點醬都夠味!一鍋堂仲有特別菜單:#蟲草花雞肉燒賣、 #手打魚腐、 #紅心蘿蔔、 #野生竹笙等等,中意試特別菜單可以試下!*
蔬菜類(時令蔬菜):娃娃菜、唐生菜、羽衣甘藍、菠菜、時令菜等等。沙律區:甜蝦、醃蘿蔔、麻油菠菜、薯仔絲、四季豆、泡菜等等。九類:木耳丸、芝心包、雞肉腸、芝士腸、牛丸、濃汁豬肉丸、香菇貢丸等等。*

店內環境、座位之間算寬

沙律區:甜蝦、醃蘿蔔、麻油菠菜、薯仔絲、四季豆、泡菜等等。

店內環境、座位之間算寬敞,自助區位於長長走廊,唔會有迫嘅感覺!送餐快唔會漏單、補湯快,餐點都算新鮮無雪味,而且餐廳仲有lunch套餐,大家都不妨一試。

2023-11-21 120 瀏覽
經過新都會一定係去一鍋堂打邊爐。一鍋堂係我由中學開始已經成日食的餐廳,質素咁多年都冇差到!好抵讚,今次豪啲食個最貴的套餐!😍😍最好食的係日本產黑毛和牛,個肉質係有入口即化的感覺😍😍我地叫左好多碟嚟食,完全係食得返個價錢!其次係澳洲上乘牛肉都好食,但就冇和牛咁好食海鮮:都會有好新鮮的海蝦,同埋元貝花膠可以食,另外仲有8吋長的蟹棒可以食!配菜:選擇都有好多,有唔同的餃子,例如豬肉餃,蝦餅餃等等,細細粒唔會好飽阻住左個肚去食其他野!飲品:有幾個大雪櫃去放曬所有野飲,好多選擇

飲品:有幾個大雪櫃去放曬所有野飲,好多選擇
之前幫襯過一次,那次選了個B餐,覺得唔錯!今次再來光顧,今次選了個C餐及選了冬日滋補限定“花膠乳鴿養生湯”和每位送一件的有壳鮑魚及珍寶帶子可惜呀~今次的體驗感覺不好。1. 坐下後朋友點了食物,但等了15分鐘都沒食物來,之後有職員說系統死了要用點菜紙重生點過,好啦~重新點好後準備交紙時又話系統恢復番(想點呀~😮‍💨)又再等食物到,由入坐到有點的食物來足足等了30分鐘😑其間只能食湯底食物填肚~2. 其中點了的蜆,有好多黑沙,搞到成個湯由奶白變成灰黑色😟點食呀~最後同職員講要求換過湯底再繼續食,整個溝通過程職員態度良好👍3. 我們點了一份日本和牛試下先賣相唔錯👆入口濃牛味及軟淋,其後再點了2份,可惜再不是如上圖般油脂多,反而沒咩油脂,食下很鞋😕同澳洲和牛一樣。5. 有職員來詢問用餐如何、食物到齊嗎?因系統問題可以延長10分鐘,我聽到後同職員溝通,因入座後點菜到發生了系統問題+蜆沙將湯變成灰黑色再換新湯底都係時間,補回10分鐘不合理,最後補回30分鐘。
之前幫襯過一次,那次選了個B餐,覺得唔錯!
花膠乳鴿養生湯

有壳鮑魚及珍寶帶子

可惜呀~今次的體驗感覺不好。
3. 我們點了一份日本和牛試下先

2023-11-16 131 瀏覽
建議2位以下都唔需要食,因為佢係唔會叫A飛(即細枱)寧願丟空張枱多人用餐嗌晒啲b飛,已經冇人等候,1張a飛都冇叫過,人多的話基本即時入得🌚如果人少又好想食,建議先訂位
建議2位以下都唔需要食,因為佢係唔會叫A飛(即細枱)
寧願丟空張枱多人用餐

如果人少又好想食,建議先訂位
開始入秋啦 天氣轉涼最好就係食火鍋🍲今晚同朋友約食飯我地揀左位於葵芳的 一鍋堂📍-這間可以任食呢! 今晚揀左C餐 可以多D食物款式選擇🔖我地好好彩 2人坐到4人位 相對就舒服好多🔎湯底我地首先揀左芫茜皮旦湯🥬清新之選-火鍋最重要當然要肉類 分別點了🥩牛舌🥩封門柳🥩美國安格斯牛肉🥩西班牙粟飼豬肉個人最鍾意牛舌🥩細細塊而易入口 唔會太厚太薄❤️-其他食材我們點了🔸蟹籽手打蝦滑🔸野生竹笙🔸手切脆鯇魚片🔸墨魚仔🔸八吋長腳蟹棒🔸牛栢葉🔸芋絲🔸金針菇🔸冰山蚌🔸稻庭烏冬材料好豐富✔️個人最愛野生竹笙同八吋長腳蟹棒因為好吸味,入晒湯底真係好岩😋-飲品同甜品方面 我地試左🍹自家製檸檬茶🍹自家製洛神花茶🍹益力多乳酪雪糕選擇夠多!-滿足的晚上 任食最重要係有選擇💡不過最好預先BOOK位 可以坐得舒服闊落D‼️
開始入秋啦 天氣轉涼最好就係食火鍋🍲
今晚同朋友約食飯
我地揀左位於葵芳的 一鍋堂📍
這間可以任食呢!
今晚揀左C餐 可以多D食物款式選擇🔖
🔸金針菇
🔸冰山蚌
🔸稻庭烏冬
材料好豐富✔️個人最愛野生竹笙同八吋長腳蟹棒
因為好吸味,入晒湯底真係好岩😋
飲品同甜品方面 我地試左🍹自家製檸檬茶
手切脆鯇魚片
自家製飲品
芫茜皮旦湯
  • 牛舌
身為火控嘅我,好鍾意打邊爐經常都會喺屋企打邊爐但係發覺而家啲食材越嚟越貴買靚牛肉、豬肉、丸類同菜都好幾百蚊我鍾意外出同友人食任飲任食火鍋一煱堂嘅食材款式多,午市100分鐘每位成人只需300元 點解要揀貴D? 因為有貴野如澳洲和牛肩、西班牙黑毛豬、醬爆攋尿牛丸等。。分分鐘出去食仲慳家我去街市買一少pack安格斯靚牛都160元我寧願出去食多幾碟都仲著數😘🍲今次我嗌咗冬陰功湯底估唔到好有驚喜少辣,味道濃郁,首半個鐘都仲係好濃味唔需要將嘢食沾好多醬油都已經好味了其他火鍋選擇:🐮🐷肉類方面我推介必食好鮮甜又軟嫩嘅花雕浸安格燒牛肉、牛味濃郁嘅封門柳、重豬味又唔鞋嘅西班牙黑毛豬、色香味濃嘅紐西蘭羊卷肉、爽口薄切嘅牛舌等🥬常常買海味嘅我,就知野生竹笙越嚟越貴,難得任食要珍惜機會,我就唔客氣喇總共食左三碟,好爽口又索湯。第二最值回票價嘅係金蟲草孢子(即蟲草花),可抗癌又有益!我平時煲湯都係加佢。蔬菜方面我推介大家食排毒王嘅羽衣金蘭,如唔鍾意食硬莖,可以食多些葉。🦆身為內臟控嘅我,推介大家一定要食新鮮爆膏鵝腸,好爽口!🥟另外手打菠菜皮韭菜餃,嚴選新鮮韭菜,好醇香味美,無論多飽都好值得一試。如果唔鍾意電話落
身為火控嘅我,好鍾意打邊爐
經常都會喺屋企打邊爐
但係發覺而家啲食材越嚟越貴
買靚牛肉、豬肉、丸類同菜都好幾百蚊

我鍾意外出同友人食任飲任食火鍋
一煱堂嘅食材款式多,午市100分鐘

每位成人只需300元
點解要揀貴D? 因為有貴野如澳洲和牛肩、
西班牙黑毛豬、醬爆攋尿牛丸等。。

分分鐘出去食仲慳家
我去街市買一少pack安格斯靚牛都160元
我寧願出去食多幾碟都仲著數😘

🍲今次我嗌咗冬陰功湯底估唔到好有驚喜
少辣,味道濃郁,首半個鐘都仲係好濃味
唔需要將嘢食沾好多醬油都已經好味了
其他火鍋選擇:

🦆身為內臟控嘅我,推介大家一定要食新鮮爆膏鵝腸,好爽口!

如果唔鍾意電話落單,可以外出攞食材,出面嘅凍櫃食材款式多,如鍾意食邊樣拎邊樣,可以減少浪費食物嘅情況,佢熟食都好多款可以揀,連炒飯都有。

🍹🥃一鍋堂自家製花茶
我每一次都會飲玫瑰花茶,難怪每次食客都會拎,即芳香又味濃,好真材實料,比外出如只有添加糖的飲品更好喝,我甚至覺得應該要推出市面!

不叫午市任飲任食,也有一人火鍋70分鐘:

2023-11-13 67 瀏覽
聽講一鍋棠嘅套餐有和牛任食,特登慕名而嚟,另外估唔到呢度嘅小食、牛肉嘅品質都好高。日本黑毛豬和牛,牛脂肪分佈均勻,食落口油脂味好濃郁澳洲和牛,肉質嫩滑,牛味濃郁牛肩肉對比就稍微韌咗少少
日本黑毛豬和牛,牛脂肪分佈均勻,食落口油脂味好濃郁
澳洲和牛,肉質嫩滑,牛味濃郁
牛肩肉對比就稍微韌咗少少