2022-09-05
今晚好想食火鍋,之前食過一鍋堂,覺得很好,咁就約朋友一齊食。入座前先揀定湯底,餐廳有十幾種湯底,我哋揀咗沙參肉竹鯊魚骨湯底,湯底濃郁好有滋潤的感覺。而火鍋價格就用牛質數來分等級,有A餐:精選進口肉$208,B餐:特選安格斯$248,C餐:高級澳洲和牛$288,因為剛出糧,決定食和牛餐。入坐後店員就比張QR code,自己用手機落單,快捷方便,上菜速度快,唔會漏單。仲有好多款熟食在自助區任取,我最鍾意食白雲鳳爪,飲品就更加多款,還有自家制飲料,我推介金羅漢果海底椰茶,飲住食火鍋都感到好滋潤。牛肉方面都有7,8款,我覺得牛板腱,封門柳同手切牛最有牛味,M5和牛就油脂分布均勻,入口即溶,簡直係我至愛,我同朋友order咗6,7碟,真係有超值的感覺。其他火鍋料,水魷爽口彈牙,自家制墨魚滑有口感,魚同蝦就好鮮甜,炸魚皮就好香脆,食飽仲有甜品乳酪,簡直有大滿足的感覺!