餐廳: 一遊
資訊:

2024-03-20 35 瀏覽
明明復活節要去日本,但我同🐷又忍唔住去居酒屋,一去到我地就立即叫左Suntory生啤同巨峰提子燒酌就展開我地美食😊刺身盛五合帶子,油甘魚,三文魚,赤蝦,吞拿魚:刺身鮮甜肥美,肉質爽口,再配雞冠海草爽脆鮮甜,刺身食材上乘。上湯炸豆腐:炸左既豆腐放入上湯,無想到豆腐嫩滑再配鰹魚和櫻花蝦,鮮甜味道層次提升。厚燒玉子,沒想到口感滑嫩,當中甜蛋的味道十分濃厚。是餐廳必叫名物。野菜天婦羅:將紅蘿蔔,南瓜,茄瓜炸至金黃酥脆,帶來蔬菜的天然甜味,清新可口。燒雞翼串和燒煙肉車里茄炭火燒烤的獨特風味,入口嫩滑多汁。一口車厘茄和煙肉直接放口中,完全無得頂❤️石碢薑汁豚肉飯作結尾,豚肉醃製入味,搭配鮮辣的薑汁,加上石碢令飯慢慢形成飯焦,令人一口又一口地吃下去👍

刺身盛五合

2024-03-16 340 瀏覽
呢間餐廳夠晒闊落!之前客人同我做完嘢喺度醫肚吹水!Assorted Sushi 10 kinds(十種壽司拼盤):海膽壽司非常飽滿,鮮甜無比!帶子好厚身!甜蝦晶瑩剔透好似透明咁!望吓每一舊壽司的色澤就知道新鮮!- 雞軟骨雞肉棒:雞軟骨增加口感,而且有濃郁嘅燒烤味!- 蔥花雞肉:蔥花雞肉串燒在雞肉上添加了蔥的清新香氣,豐富口味。- 烤牛肉車厘茄串:牛肉有彈性,更加令我懷疑自己係食緊牛舌!一啲都冇油膩感!- 烤牛肉靈芝菇:烤牛肉蘑菇串燒結合了烤牛肉和靈芝菇嘅香味!菇控必叫!- 烤牛肉蘆筍:感覺幾健康,而且好夾!牛肉炒蛋豆腐煲:這道菜將嫩滑的豆腐、充滿肉味的牛肉和蛋混合在一起,口感豐潤,如果我哋唔係咁飽嘅話絕對可以用嚟拌飯!- 豬肉蔬菜煲:呢個湯有少許胡椒味,用石鍋嚟上好暖身!這道菜將嫩滑的豬肉與新鮮的蔬菜一起煮在熱鍋中,仲有好滑嘅豆腐同埋蛋!同時豬肉的鮮美汁液也融入了湯汁Apricot orange sour(杏桃燒酎梳打):這道菜可能是一種以杏桃和橙子為基礎的酸甜飲料。杏桃和橙子都是酸甜可口的水果,它們的結合可能帶來一種令人愉悅的口感和豐富的果香。荔枝椰果海鹽梳打大大杯好抵飲!而且唔算好
呢間餐廳夠晒闊落!之前客人同我做完嘢喺度醫肚吹水!

海膽壽司非常飽滿,鮮甜無比!

- 雞軟骨雞肉棒:雞軟骨增加口感,而且有濃郁嘅燒烤味!

- 烤牛肉蘆筍:感覺幾健康,而且好夾!

牛肉炒蛋豆腐煲:

- 豬肉蔬菜煲:

Apricot orange sour(杏桃燒酎梳打):

荔枝椰果海鹽梳打

大大杯好抵飲!而且唔算好甜味道都唔假!啲椰肉仲充滿梳打味,好正!
呢間餐廳喺合和中心放工過嚟夠晒方便!1.藍莓茶酸酸地仲可以有糖漿!自己調節甜到夠晒健康🫶🏻🫶🏻2. Kumquat with honey(蜂蜜金桔):好濃郁嘅味道,最啱冬天滋潤喉嚨又具有豐富的維生素C!而且大大杯可以飲成晚!3. Assorted sashimi 5 kinds(五種刺身拼盤):這道菜包含五種不同的新鮮生魚片,刺身好厚切夠晒有口感!甜蝦晶瑩剔透!刺身完全冇腥味、雪味非常新鮮!4. Stewed Abalone Salad(燉鮑魚沙拉):呢個沙律超級有驚喜!應該用咗麻油同埋其他秘製醬汁,所以沙律充滿鮑魚味!好食到停唔到口,以燉煮的方式製作使鮑魚變得鮮嫩多汁,必叫!5.豬肉青椒串燒估唔到串燒嘅青椒係唔苦!而且啲豬肉超級飽滿,唔會好多粉!滿口都係肉汁6.蔬菜天婦羅:呢間餐廳出名食天婦羅!炸粉好鬆脆好薄!好食嘅天婦羅,絕對可以鬆脆之餘同一時間可以保留蔬菜嘅汁! 值得一讚就係呢間餐廳嘅天婦羅全部都做到以上條件,特別係南瓜天婦羅同埋番薯軟腍腍!脆口的麵衣炸至金黃,保持了蔬菜的原汁原味,同時帶有香脆的口感。7.鰻魚蛋飯:鰻魚好堅挺,一啲都冇腥味,蛋的濃郁口感與飯的蓬鬆結合在一起!
呢間餐廳喺合和中心放工過嚟夠晒方便!

1.藍莓茶

酸酸地仲可以有糖漿!自己調節甜到夠晒健康🫶🏻🫶🏻

2. Kumquat with honey(蜂蜜金桔):

這道菜包含五種不同的新鮮生魚片,

好食到停唔到口,以燉煮的方式製作使鮑魚變得鮮嫩多汁,必叫!

5.豬肉青椒串燒

6.蔬菜天婦羅:

7.鰻魚蛋飯:
2024-03-07 406 瀏覽
👨🏻‍🍳一遊 (灣仔)📍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖 「灣仔必試居酒屋👍🏻」 同好耐無見既朋友黎灣仔食日式料理😝合和3樓,上電梯轉左,就見到「一遊」😝6點有位😆6點半7點到就開始多人。 裝潢連員工服飾都滿滿和風,好似去左日本咁🤤有客人入黎,佢地都有口號歡迎,同埋個個都好好笑容,即刻有種relax既心情😆👍🏻🍽️燒雞泡魚乾燒到好香口,又吾會乾成身好硬🤤配上卡夫醬,系日本既味道😆 👍🏻🍽️壽司6貫海膽、三文魚、赤蝦、帶子、吞拿魚、油甘魚平時好怕食海膽,好多都腥臭/吾新鮮,但系呢到好鮮!!一D都吾臭🤤其他壽司都新鮮,大大舊,啖啖脂香😋 👍🏻🍽️白身魚薄切 (鯛魚)必點‼️對上系omakase食過,今次水準都系一樣😆口感煙韌,就咁食可以食到鮮味,加上蔥同柚子汁,更加惹味🤤 👍🏻🍽️厚燒玉子一食「wow」左一聲🙈吾系平時就咁食到既玉子燒,🙅🏻‍♀️芝士🙅🏻‍♀️焦糖,而系加左小小薑、酒既玉子燒😻小小,吾會太濃,吾會搶左蛋味,但系多左種「好補」既感覺😝加埋蘿蔔蓉仲可以消濟👍🏻👍🏻🍽️海膽芝士海苔 天婦羅外脆內軟,海膽、芝士、海苔,三種味道、食物,夾埋一齊,都吾會搶左大家個味,反而好夾😋 👍
👨🏻‍🍳一遊 (灣仔)
📍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖

「灣仔必試居酒屋👍🏻」

同好耐無見既朋友黎灣仔食日式料理😝
合和3樓,上電梯轉左,
就見到「一遊」😝
6點有位😆6點半7點到就開始多人。

裝潢連員工服飾都滿滿和風,
好似去左日本咁🤤
有客人入黎,佢地都有口號歡迎,
同埋個個都好好笑容,
即刻有種relax既心情😆
燒雞泡魚乾

👍🏻🍽️燒雞泡魚乾
燒到好香口,又吾會乾成身好硬🤤
配上卡夫醬,系日本既味道😆

👍🏻🍽️壽司6貫
海膽、三文魚、赤蝦、帶子、吞拿魚、油甘魚
平時好怕食海膽,好多都腥臭/吾新鮮,
但系呢到好鮮!!一D都吾臭🤤
其他壽司都新鮮,大大舊,啖啖脂香😋
白身魚薄切

👍🏻🍽️白身魚薄切 (鯛魚)
必點‼️
對上系omakase食過,今次水準都系一樣😆
口感煙韌,
就咁食可以食到鮮味,
加上蔥同柚子汁,更加惹味🤤
厚燒玉子

👍🏻🍽️厚燒玉子
一食「wow」左一聲🙈
吾系平時就咁食到既玉子燒,
🙅🏻‍♀️芝士🙅🏻‍♀️焦糖,
而系加左小小薑、酒既玉子燒😻
小小,吾會太濃,吾會搶左蛋味,
但系多左種「好補」既感覺😝
加埋蘿蔔蓉仲可以消濟👍🏻
海膽芝士海苔  天婦羅

👍🏻🍽️海膽芝士海苔 天婦羅
外脆內軟,海膽、芝士、海苔,
三種味道、食物,夾埋一齊,都吾會搶左大家個味,反而好夾😋

👍🏻🍽️串燒
必點‼️求其點都好食🥹🥹
調味岩岩好,熟度岩岩好!!
雞軟骨 : 超好食,比其他更香口,脂肉多
鹽燒三文魚 : 好食😝
牛肉露筍串 : 露荀爽脆多汁👍🏻
牛肉車厘茄串 : ⚠️小心車厘茄會爆汁😆⚠️
清酒煮蛤蜊石頭湯

👍🏻🍽️清酒煮蛤蜊石頭湯
超大粒蛤蜊😻😻
啖啖肉之餘仲要無沙!!
湯加左胡椒,味道會濃左,不過蛤蜊嗦左D湯,又岩岩好,同時又帶鮮👍🏻
生薑豚肉石頭燒飯

👍🏻🍽️生薑豚肉石頭燒飯
超香口,豚肉半肥瘦,
成個醬汁配搭得好夾,仲要有飯焦‼️
重點 : 飯焦吾痴牙🥹🫶🏻
巨峰乳酸梳打

👍🏻🍹巨峰乳酸梳打
巨峰味濃,酸度岩岩好,好醒胃😆
陳年柑桔蜜

👍🏻🍹陳年柑桔蜜 (熱)
!!超特別既柑桔蜜,真系有陳皮個種味,好潤喉👍🏻

「一遊」真心推,
一入門就感覺到個種黎輕鬆、chill既氣氛。
座位好闊落,
我地2人叫到成枱食物都放得落🙈🙈🤣
吾知有無比我地食量嚇親🙈
員工個個都好好笑容,好難得🥹
無左香港個種急促、壓迫感。
同埋食物真系食得出用心鑽研過,
好少系其他地方食到某D味,
即叫即整,上枱仲冒煙🫶🏻

#一遊 #一遊居酒屋 #灣仔美食 #灣仔居酒屋 #灣仔日式料理 #灣仔一遊

燒雞泡魚乾
厚燒玉子
海膽芝士海苔  天婦羅
清酒煮蛤蜊石頭湯
生薑豚肉石頭燒飯
巨峰乳酸梳打
陳年柑桔蜜
【已收藏👍🏻高質居酒屋】 友人帶吃,6時入席。員工熱烈的歡呼聲,很元氣!由帶座到完席,這家居酒屋的員工都笑容滿面,十分親切!餐廳以日系為主,微暗燈光、寬敞座位,讓人寫意。 我倆點了一桌子的食物,整桌都十分滿意!由其白身魚刺身,其鮮味和口感都是中上級,薄切仍保留緊實,清淡中帶有微微油脂,再蘸上自家的醬汁,酸、咸,更香!燒雞泡魚乾,助酒一流,燒過,火候控制得宜,仍保留魚肉質感,容易咀嚼。 厚燒玉子是真厚燒喔,員工很貼心的為我們分成小份,蘸點蘿蔔蓉亦可解膩! 天婦羅海膽芝士海苔,外脆內軟。壽司飯暖,魚生新鮮不腥,不是凍冰冰的壽司!燒物更具創意!牛肉車厘茄串多汁,並沒有完全燒乾;牛肉露荀串亦是保留露荀的水份,爽脆清甜;雞軟骨,我和友人都很喜歡,調味剛好,口感剛好;鹽燒三文魚亦然👍🏻 清酒煮蛤蜊石頭湯,蛤蜊肉肥鮮美!沒有沙粒,湯加了胡椒,味濃,但是蛤蜊味道剛好。最後一道生薑豚肉石頭燒飯,為整頓晚餐畫上完美句號!熱騰騰的石頭鍋飯,滿佈香氣,飯下有焦,飯身軟硬度適中,豚肉不肥不榎,整碗飯實在太滋味了! 這家居酒屋個人收藏了,環境好,氣氛佳,食物質素高,難怪平日的晚上都人流湧湧。 一遊 (灣仔)灣仔
【已收藏👍🏻高質居酒屋】

一遊 (灣仔)
灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖

平日星期二18:00嚟到,第一枱客。陸陸續續開始有其他客,但唔會好逼,又唔會好嘈,坐得好舒服,適合同朋友邊慢嘆邊吹水👍🏻呢個前菜類似平時居酒屋燒雞泡魚乾,但多肉啲,好香口,值得一叫👍🏻可惜我唔飲得酒,配酒一流👍🏻白身魚薄切 $280好似即係大真鯛?🤣連埋配菜點佢個醬👍🏻- 壽司六貫 $180有啲似Omakase嘅壽司,搽咗醬,唔洗點豉油都得。- 傳統厚燒玉子 $65好厚但好嫩同juicy,配埋蘿蔔蓉食就唔濟啦👍🏻- 生薑豚肉石頭鍋飯 $98有飯焦🥰好香- Fried Clam with Butter $90超級無敵大粒同多肉,必叫!👍🏻呢3樣熟食一上菜仲冒緊煙,抵讚👍🏻- 鹽燒三文魚 $28- 燒牛肉露荀串 $48- 燒牛肉車厘茄串 $38- 燒雞軟骨 $28呢度燒物全部都好好食,亂叫都得🤭好想試曬😫- Deep Fried Sea Urchin with Cheese $95好特別嘅炸物🤭總結🗣️:食物質素唔錯,環境一流,適合慢嘆傾計嘅餐廳👍🏻每個員工服務態度都超級好,值得一讚👍🏻

平日星期二18:00嚟到,第一枱客。

白身魚薄切 $280
好似即係大真鯛?🤣連埋配菜點佢個醬👍🏻

- 壽司六貫 $180
有啲似Omakase嘅壽司,搽咗醬,唔洗點豉油都得。

- 傳統厚燒玉子 $65
好厚但好嫩同juicy,配埋蘿蔔蓉食就唔濟啦👍🏻

- 生薑豚肉石頭鍋飯 $98
有飯焦🥰好香

- Fried Clam with Butter $90
超級無敵大粒同多肉,必叫!👍🏻

呢3樣熟食一上菜仲冒緊煙,抵讚👍🏻

- 鹽燒三文魚 $28
- 燒牛肉露荀串 $48
- 燒牛肉車厘茄串 $38
- 燒雞軟骨 $28
呢度燒物全部都好好食,亂叫都得🤭好想試曬😫

好特別嘅炸物🤭

總結🗣️:

2024-03-05
2024-03-01 31 瀏覽
行到灣仔就想去一遊食日式料理,餐廳環境充滿日本居酒屋風格八爪魚沙律🥗八爪魚刺身配沙律,酸甜醬料,令八爪魚味道更提升壽司10贯🍣有10款不同味道時令壽司,包括海膽、吞拿魚、帶子、三文魚、油甘魚等石頭鍋麻醬烤豬肉🥓用熱熱石頭鍋放入軟滑烤豬肉配麻醬及蔬菜,味道好吸引,越食越開胃天婦羅有各款蔬菜天婦羅,包括茄子、秋葵、南瓜等,一點都不油膩,外脆而且蔬菜好新鮮牛肉露筍串燒/牛肉蕃茄串燒燒粟米串燒雞翼🍢各款串燒都係即叫即燒,新鮮好味道豬肉蔬菜湯鍋湯鍋除了有豬肉蔬菜,還有豆腐等,熱騰騰湯鍋好好飲玉子鰻魚燒飯熱鍋上玉子鰻魚燒飯好香巨鋒燒酌🍶梅子燒酌🍶兩款燒酌各有特色,巨鋒有提子濃甜香味,而梅子有清新酸甜味道😊
行到灣仔就想去一遊食日式料理,餐廳環境充滿日本居酒屋風格

八爪魚沙律🥗
八爪魚刺身配沙律,酸甜醬料,令八爪魚味道更提升

壽司10贯🍣

石頭鍋麻醬烤豬肉🥓

天婦羅

牛肉露筍串燒/牛肉蕃茄串燒
燒粟米
串燒雞翼
🍢各款串燒都係即叫即燒,新鮮好味道

豬肉蔬菜湯鍋
湯鍋除了有豬肉蔬菜,還有豆腐等,熱騰騰湯鍋好好飲

玉子鰻魚燒飯
熱鍋上玉子鰻魚燒飯好香

巨鋒燒酌🍶
梅子燒酌🍶

2024-02-28 34 瀏覽
今晚約了朋友一齊食日式料理,走到灣仔就好喜歡到一遊,這間餐廳好有日本feel,仿如日本居酒屋般,而且食物質素有水準,食日本料理不異之選👍八爪魚刺身沙律八爪魚配特製沙律醬料好開胃😋壽司點了壽司10贯,有不同種類壽司魚生,全部當日時令的,好新鮮👍野菜天婦羅🥬 🎃 全部新鮮即炸天婦羅,蔬菜有秋葵南瓜等,全部好新鮮及不油膩麻醬烤豬肉好香烤豬肉,加上麻醬好入味,還配有蔬菜一起食串燒粟米串燒牛肉蕃茄串燒牛肉露筍即叫即燒串燒好味道,還有燒雞翼🐤玉子鰻魚燒飯玉子雞蛋加燒鰻魚石頭飯,好香鍋物飯豆腐豬肉石頭湯鍋石頭鍋還有豆腐蔬菜湯,好健康,還可以食到好多蔬菜金菇巨鋒燒酌提子味燒酒好香甜梅子燒酌梅子酸甜味燒酒一樣好味

八爪魚刺身沙律
八爪魚配特製沙律醬料好開胃😋

野菜天婦羅🥬 🎃
全部新鮮即炸天婦羅,蔬菜有秋葵南瓜等,全部好新鮮及不油膩

麻醬烤豬肉
好香烤豬肉,加上麻醬好入味,還配有蔬菜一起食

串燒粟米
串燒牛肉蕃茄
串燒牛肉露筍
即叫即燒串燒好味道,還有燒雞翼🐤

玉子鰻魚燒飯
玉子雞蛋加燒鰻魚石頭飯,好香鍋物飯

豆腐豬肉石頭湯鍋
石頭鍋還有豆腐蔬菜湯,好健康,還可以食到好多蔬菜金菇

巨鋒燒酌
提子味燒酒好香甜

梅子燒酌
梅子酸甜味燒酒一樣好味

2024-02-26 351 瀏覽
時令白身魚刺身 太刀 $280每日都有唔同白身魚空運到港,今晚我哋點嘅係太刀。每塊薄切刺身都好考師傅刀功。晶瑩剔透 肉質鮮嫩爽口。入口陣陣麻油香 配合酥炸海苔同蔥頭 ,味道一絕😋海膽吞拿魚壽司 🍱$268綿綿口感的吞拿魚蓉,再以肥美的吞拿魚放上面,最後更添上入口即溶的鮮甜海膽,層次豐富!👍🏻野菜天婦羅🍤 好好食,酥脆之餘,又唔會油淋淋。清酒煮蜆 清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配!汁燒雕魚頭這個真的超級好食!醬汁香濃,魚肉超級嫩滑,仲要Menu冇㗎因為來貨和功夫問題,一星期只會生產兩碟,今次師傅特登專程炮製,真係大飽口福!串燒拼盤🍢-燒雞中翼-燒鮮冬菇-免治雞肉釀日本青椒-翠玉瓜Whiskey 🥃 威士忌 $88Peach Soda $42Citron Soda $42Fresh Fruit Tea ☕️ $42一遊 📞 2861-2023📍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖
時令白身魚刺身 太刀 $280

海膽吞拿魚壽司 🍱$268

野菜天婦羅🍤

好好食,酥脆之餘,又唔會油淋淋。

清酒煮蜆

清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配!

汁燒雕魚頭

這個真的超級好食!
醬汁香濃,魚肉超級嫩滑,仲要Menu冇㗎
因為來貨和功夫問題,一星期只會生產兩碟,
今次師傅特登專程炮製,真係大飽口福!

串燒拼盤🍢

• 汁燒雕魚頭
  • 海膽吞拿魚壽司
  • 時令白身魚刺身
2024-02-24 51 瀏覽
週末出巡,到訪日式居酒屋晉餐。海鮮天婦羅盛合的海鮮包括有大蝦、魚仔、大片魚肉、魷魚、海膽等等,而野菜則有蕃薯、茄子、秋葵等等,陣容鼎盛,甫上桌已被那澎湃的氣勢震懾到!炸物皆是香脆不油膩,除了天婦羅汁之外,旁邊有些普通鹽以及抹茶鹽。蘸些鹽再沉浸入汁,味道剛剛好,樂透了!我們點選了兩客定食:鐵板肉眼和特上刺身,俱配有味噌湯、前菜、白飯及餐飲。味噌湯不特別濃,湯裡有些菇菌,而前菜是一小碗漬青瓜,甜甜的作為開胃小食也還討好。鐵板肉眼跟有刺身三點,店方表明九洲直送,真的十分鮮香!鐵板牛扒已切好奉上,烤得夠香,除了一塊有筋外,其餘的亦很可口,沾了燒汁更即時提升食味!特上刺身同樣以大堆頭出場,三文魚、吞拿魚、魷魚、海膽及牡丹蝦自是不二之選,當中首選是牡丹蝦,肉質清甜,蝦頭的膏更是滋味!這個定食還有紅豆麻糬做甜品,飽足滿意!找不到不對勁的地方,是一頓愜意的午餐!
週末出巡,到訪日式居酒屋晉餐。

海鮮天婦羅盛合

味噌湯、前菜

刺身三點

鐵板肉眼

特上刺身

甜品

凍檸茶

找不到不對勁的地方,是一頓愜意的午餐!
海鮮天婦羅盛合
味噌湯、前菜
刺身三點
鐵板肉眼
特上刺身
甜品
凍檸茶
2024-02-23 31 瀏覽
✨位於合和中心的"一遊‘’, 是一間充滿懷舊色彩的居酒屋,空間感大,座位舒適,很適合和友人一起相聚 😍🥗海鮮沙律 $108材料有三文魚,油甘魚,牡丹蝦, 沙律菜,蕃茄和海帶,配柚子汁,酸酸的好開胃🥰🐟吞拿魚tataki $280炙過的吞拿魚配上自家製柚子汁,魚味濃郁,口感軟滑 ,上面鋪滿生洋蔥,柚子汁的酸加上生洋葱的辛辣味,十分美味👍🍤芝士海膽海苔天婦羅卷 $95鬆脆的天婦羅海苔卷包住芝士和海膽 ,外脆內軟, 芝士和海膽味道很夾很美味! 茄子天婦羅口感鬆脆乾身,正 😋🍲玉子鰻魚石鍋飯 $148以鰻魚粒,洋蔥 ,蛋和本菇混合一起,加入芝麻, 味道濃郁滋味。🫖水果茶 $78有新鮮的蘋果, 橙和雪梨肉, 甜甜酸酸的,好開胃。🍹Peach Soda $42桃味濃郁,加上水蜜桃肉的香甜,refreshing 😍

🥗海鮮沙律 $108

🐟吞拿魚tataki $280

🍤芝士海膽海苔天婦羅卷 $95

🍲玉子鰻魚石鍋飯 $148

🫖水果茶 $78
有新鮮的蘋果, 橙和雪梨肉, 甜甜酸酸的,好開胃。

🍹Peach Soda $42
桃味濃郁,加上水蜜桃肉的香甜,refreshing 😍
我最近去了位於灣仔的一遊吃晚餐。😁餐廳外面長這樣。 😎餐廳裏面長這樣。 menu上的食物都附有圖片,餐廳很細心喔~ 白身魚薄切以新鮮的白身魚為主角,切得薄而嫩滑。魚肉的質感十分細緻,口感清爽,帶著淡淡的海洋風味。海膽吞拿魚壽司我是海膽的大粉絲!!海膽的鮮甜與吞拿魚的鮮嫩完美結合,每一口都讓人感受到豐富的口感和美妙的風味。clam stone headache這道菜的名字讓人好奇,但它絕對不會讓你頭痛。這是一道以蛤蜊為主的料理,蛤蜊的鮮甜與豐富的湯汁完美融合,令人回味無窮。snaper head以鯛魚頭為主,魚頭經過烹調後,肉質鮮嫩多汁,搭配著豐富的醬汁,帶來濃郁的海鮮風味,是一道令人難以忘懷的美味。新鮮生果茶在這頓豐盛的晚餐中,我點了一壺新鮮的生果茶,它清涼解渴,帶有水果的天然甜味。串燒串燒包含了牛肉露荀、冬菇、翠玉瓜、免治雞肉、雞中翼和雞肉京蔥等。每一種食材都經過烤製,保持了它們的鮮嫩和風味,搭配著醬汁,吃起來十分美味。海鮮天婦羅以新鮮的海鮮為主,炸得金黃酥脆。每一口都能品嚐到海鮮的鮮甜和外層酥脆的口感,絕對是海鮮愛好者的最愛。salmon seafood fried rice以鮭魚
我最近去了位於灣仔的一遊吃晚餐。😁

餐廳外面長這樣。 😎

餐廳裏面長這樣。

menu上的食物都附有圖片,餐廳很細心喔~

海膽吞拿魚壽司
我是海膽的大粉絲!!

clam stone headache

snaper head

新鮮生果茶

海鮮天婦羅

salmon seafood fried rice
以鮭魚和海鮮為主,與炒飯完美結合。鮭魚的鮮嫩和海鮮的鮮甜融入炒飯中,每一口都帶來豐富的口感和美味。

2024-02-20
$491.25 (晚餐)
  • 白身魚薄切
  • salmon seafood fried rice
  • 新鮮生果茶
  • clam stone headache
  • 海膽吞拿魚壽司
  • 海鮮天婦羅
  • 串燒
2024-02-18 57 瀏覽
相約好友dinner, 大家都想食日本菜,最後揀了座落在合和中心的"一遊‘’。店子裝修以木為主調, 瓦屋頂充滿江户時代懷舊色彩, 昏暗的燈光更顯氣氛, 感覺置身於日本的居酒屋。吞拿魚tataki~ 吞拿魚輕輕炙過,口感軟滑 味濃,上面鋪滿生洋蔥,味道有少許辛辣, 配自家製柚子汁,好惹味。芝士海膽海苔天婦羅卷~ 天婦羅海苔卷表面十分鬆脆,裏面包住芝士和海膽 ,味道好夾好美味! 茄子天婦羅炸漿又脆又薄, 十分出色。串燒~雞肉串~表面燒得金黃, 肉滑嫩多汁,好味!金菇牛肉卷~ 燒得很脆口裏面包住牛肉,十分香口。豚肉大蔥卷~ 豚肉香甜,大葱口感柔軟甘甜,正。玉子蛋~ 玉子蛋蛋味濃郁,嫩滑,好好味啊!柚子豚肉石頭湯~ 湯底有豆腐,豚肉,日本本菇和黃芽白, 湯頭鮮甜, 味道帶味酸,好開胃!蜜桃梳打~ 酸酸甜甜的味道加上水蜜桃肉, 好fresh好解渴!水果茶~ 有蘋果, 橙和雪梨, 甜甜酸酸, 好濃郁的水果香甜味。

串燒~

雞肉串~表面燒得金黃, 肉滑嫩多汁,好味!

金菇牛肉卷~ 燒得很脆口裏面包住牛肉,十分香口。

豚肉大蔥卷~ 豚肉香甜,大葱口感柔軟甘甜,正。

玉子蛋~ 玉子蛋蛋味濃郁,嫩滑,好好味啊!

2024-01-22
  • 柚子豚肉石頭湯
  • 吞拿魚tataki
  • 芝士海膽海苔天婦羅
2024-02-18 33 瀏覽
味道:😋😋😋😋價錢:💰💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️前幾日團年飯,屋企人提到話想食日本嘢,我就揀咗間係灣仔嘅居酒屋八爪魚沙律 🥗八爪魚伴左蕃茄蓉加埋醬汁酸味較重好醒胃壽司十貫 🍣十件壽有好豐富咩都有啲,款款都好新鮮海膽入口即瀜冇臭味,吞拿魚好香,帆立貝好大粒夠厚身亦鮮甜蟹肉厚玉子 呢個厚燒玉子內裏仲有滿滿嘅蟹肉,蛋味好夠! 豚肉豆腐煮熱辣辣上枱既豆腐豚肉煲香噴噴,豚肉份量都好少,加埋好滑溜嘅豆腐,同埋洋蔥都好入味蕃茄海鮮石頭湯 蕃茄海鮮湯我地4個人一人都飲到一碗 ,蕃茄湯好甜又好濃郁,入面仲有好豐富嘅海鮮,包括有大頭蝦、蜆同魷魚等等滑蛋鰻魚石頭燒飯 石鍋上既燒飯咁就可以保持住d飽都係熱辣辣,識食一定係會食埋飯焦好香口!鰻魚好夠味一啖食,正野菜天婦羅盛盒野菜天婦羅d炸粉好薄,除左南瓜、番薯、茄子,仲有秋葵同青椒等等好豐富牛肉蘆筍串牛肉車厘茄 同蘆筍或者蕃茄一齊食,入口冇咁膩,牛肉味夠濃免治雞肉串雞肉明太子雞肉京蔥串雞中翼 黎得呢度唔少得食串燒,最鍾意佢呢度嘅雞串肉質好嫩滑唔會燒得過乾!蜜桃梳打 鹽味荔枝梳打 提子乳酸梳打 水果茶 唔同嘅嘢飲都有提供,真係非常多選擇

味道:😋😋😋😋
價錢:💰💰💰💰
抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

八爪魚沙律 🥗
八爪魚伴左蕃茄蓉加埋醬汁酸味較重好醒胃

壽司十貫 🍣

蟹肉厚玉子

呢個厚燒玉子內裏仲有滿滿嘅蟹肉,蛋味好夠!

豚肉豆腐煮

蕃茄海鮮石頭湯

滑蛋鰻魚石頭燒飯

野菜天婦羅盛盒

牛肉蘆筍串
牛肉車厘茄
同蘆筍或者蕃茄一齊食,入口冇咁膩,牛肉味夠濃

免治雞肉串
雞肉明太子
雞肉京蔥串
雞中翼

蜜桃梳打
鹽味荔枝梳打
提子乳酸梳打
水果茶
唔同嘅嘢飲都有提供,真係非常多選擇
⭐️評分:4/5-隱藏日料,內裡裝潢日式氣氛濃厚出色日料,令人耳目一新-✳️Sliced White Fish 真目鵰 👍👍👍刺身爽身帶綿密感肉質鮮嫩,魚皮爽口配搭鹹香鮮爽海帶,口味更豐富酸汁開胃誘人-✳️Sea Urchin and Tuna Sushi 海膽吞拿魚👍👍👍海膽鮮甜柔滑😍😍吞拿魚入口即溶😍紫菜增加鹹香,提升吞拿魚的海鮮鹹香味-✳️Toyo Roll 牛油果鰻魚卷 👍👍👍😍牛油果Fans !!!😍軟熟綿滑牛油果柔軟香甜燒汁鰻魚綿上添花雙重軟滑,同樣柔軟的班戟皮帶淡淡奶香-✳️Assorted Seafood Tempura 天婦羅 👍👍日料經典,食材豐富尤其喜愛炸蕃薯、炸南瓜🤭炸魚、炸蝦也是相當大條-✳️Onsen Egg Salad 溫泉蛋沙津 👍溫泉蛋8成熟,蛋黃略為成形香濃稠結超誘人😍綿密感滿分-✳️Fried Chicken in Spring Onion 炸雞加上醬汁及芝麻,香口雞肉仍柔軟-✳️Grilled Chicken 燒雞翼加上七味粉,更增添風味-✳️Grilled Beef with Tomato 燒牛車厘茄爆汁Juicy 蕃茄🤤✳️Fried Ginger with P
⭐️評分:4/5
隱藏日料,內裡裝潢日式氣氛濃厚
出色日料,令人耳目一新
✳️Sliced White Fish 真目鵰 👍👍👍
刺身爽身帶綿密感
肉質鮮嫩,魚皮爽口
配搭鹹香鮮爽海帶,口味更豐富
酸汁開胃誘人

海膽鮮甜柔滑😍😍
吞拿魚入口即溶😍
紫菜增加鹹香,提升吞拿魚的海鮮鹹香味

✳️Toyo Roll 牛油果鰻魚卷 👍👍👍
😍牛油果Fans !!!😍軟熟綿滑牛油果
柔軟香甜燒汁鰻魚綿上添花
雙重軟滑,同樣柔軟的班戟皮
帶淡淡奶香

日料經典,食材豐富
尤其喜愛炸蕃薯、炸南瓜🤭
炸魚、炸蝦也是相當大條

✳️Onsen Egg Salad 溫泉蛋沙津 👍
溫泉蛋8成熟,蛋黃略為成形
香濃稠結超誘人😍綿密感滿分

加上醬汁及芝麻,香口雞肉仍柔軟

✳️Grilled Chicken 燒雞翼
加上七味粉,更增添風味
爆汁Juicy 蕃茄🤤

✳️Fried Ginger with Pork on Rice 豚肉炒飯 👍👍
石鍋底,噴熱氣,還有飯焦
米飯完美吸收醬汁,但仍保持乾爽

✳️Pork with Vegetables on Hot Pot 豚肉豆腐蔬菜煲
清新鮮爽,豆腐滑溜

✳️Hot Sake
米味濃郁,偏厚身,尚算滑身
日料最好配搭
⭐味道 4/5