2017-11-02 1571 瀏覽
果醬!我就鍾意叫果占,因為,有種港式地道嘅感覺,又中又英嘛。以前好鍾意羅拔臣嘅檸檬占,不過,依家好難搵。小弟鍾意食麵包,亦鍾意食果醬,所以,舊年去咗一轉北海道,專登晌富良野到訪「ふらのジャム園」(富良野果醬園),嘩!啲果醬口味多到不得了,兼且好特別,而今晚嚟到「一起果醬」,同樣喺以獨特嘅果醬為賣點。門面一身滴湖水藍,加上一邊擺出全部自家製手工果醬,另一邊放滿各式各樣小盆栽,未入去已有種田園氣息。踏進餐廳,氣氛不俗,仿如經過田園再走入一家小木屋,田園風嘅木枱、不拘一格嘅木椅,配以柔和嘅燈光,少少牆上嘅小擺設,裝修簡約。餐廳尾喺水吧,後面就喺廚房,雖然水吧擺咗好多嘢,但感覺有條不紊,整整齊齊。頭頂嘅木箱,下面貼上唔同顏色嘅木板,都滲出點點原始味。食物,就梗喺唔會得麵包同果醬啦,主餐牌分別有全日早餐、沙律、湯品、小食、前菜、意大利麵、意大利飯、烘焙包點、甜品及各樣飲品。原打算試試佢哋嘅全日早餐,因為有加入「果醬」成份,可惜,到訪當晚無供應。此外,晚市仲另外供應晚餐,一共6款,散點或套餐形式都得,如選擇套餐則包括田園沙律、是日餐湯、主菜及甜品,定價為$199-$239 +10%,飲品有半價優惠

溫馨提示,繁忙時段用餐時間為90分鐘。
田園沙律

好簡單嘅一道田園沙律,單單就喺沙律菜加車厘茄,啲沙律菜頗新鮮,較特色嘅喺配熱情果油醋汁,酸爽醒胃,仲有少少果肉,並灑咗丁點芝士碎。
田園沙律配熱情果油醋汁
是日餐湯

餐湯有羅宋湯及野菌忌廉湯供選擇,我就較偏愛後者多啲。個湯下咗唔少忌廉,啱晒我,入口香滑富菌香,湯內又保留少少菌粒,不俗。如果,加一片多士配一款手工果醬就更好嘞!
野菌忌廉湯
蒜辣青檸醬焗龍蝦配龍蝦汁意粉 $139(散點價) / $199(套餐價)

揀呢道意粉真喺無揀錯,有半隻波士頓龍蝦,貨真價實,鋪滿蕃茄蓉,好鮮活,不過,蒜辣、青檸嘅味道就唔太突出;
蒜辣青檸醬焗龍蝦配龍蝦汁意粉
然而,超多蝦膏,蝦肉亦好爽口,蟹鉗處理過,好易拆走個殼,入口啖啖肉,另有意粉中混入唔少蝦肉粒,所以,唔單單得龍蝦嗰幾啖肉
。再者,意粉嘅份量頗多,又能夠煮到恰好處,咬落有嚼勁,條條意粉掛滿汁,抵食
蒜辣青檸醬焗龍蝦配龍蝦汁意粉
套餐本身包法式焦糖焗蛋,但可加$15轉是日蛋糕,見餅櫃擺放咗3款蛋糕:朱古力脆脆、朱古力蛋糕及檸檬撻,以最後者較吸引,燉蛋雖然都啱食,但檸檬撻更想試。
檸檬撻 +$15

面層加咗烘蛋白,令整件撻嘅賣相更有層次,望落唔會咁寡,而啲烘蛋白入口輕盈軟綿,好有綿花糖嘅口感;中間滿滿檸檬果蓉,既清新,又果香味濃郁,唯一挑剔喺撻殼唔喺脆底,只可以講喺鬆化。
檸檬撻
玫瑰蘋果奶昔 $21(跟餐半價)

之前睇啲食評已好想試搵果細3做嘅奶昔,不過,原來唔喺款款果醬都可以用嚟做,故原本選嘅蛋黃菠蘿唔得,就改以玫瑰蘋果。好有玫瑰香,但蘋果味就弱啲,奶感個人亦覺得唔夠強,未有預期般好。
玫瑰蘋果奶昔
上文提過嘅「ふらのジャム園」(富良野果醬園),都想借個地方介紹吓,店內唔單止有成30多款果醬,而且,不少口味獨特,平常少見,如黑實鶯神樂(Hasukappu)、大黄(Rhubarb)、紅菜頭(Beetroot)、甘筍(Carrot)……等等,最正喺備有麵包及餅乾供各款果醬試味
,慢慢試啱先買。
如果太多口味實在試唔晒,又唔知點揀,就簡單啲不妨晌10大排行榜着手
細心留意,會發現佢哋啲餐具都好精緻,另外,服務好好,逐道菜上,唔急唔慢,唔會放到一枱都喺嘢食,讓客人食得稱心。因為被朋友臨時甩我底,得一支公都照食,第二日話番佢知有幾好味,等我可以沾沾自喜一番
2017-11-01 69 瀏覽
上星期放工後 自己四圍搵野食,主要想搵下有冇d裝飾幾少女又靚,又可以靜靜地食下野嘅。 後來搵到呢間一起果醬,環境好文青影相好靚,以jam做主打幾特別!我叫左一個dinner set , 有沙律、湯、主菜同甜品,飲品就半價我叫左一杯雪耳木瓜鮮奶,上面有一層泡泡,甜度適中,個杯底有好多木瓜粒的,要攪拌好先飲呀沙律 有d啫喱,沙律菜配上熱情果油醋汁,幾清新,又甜甜地餐湯係羅宋湯,都幾足料士多啤梨醬燒豬肋骨呢個上枱真係嘩一聲三大舊,侍應話平時係2舊的,但今次一舊嘅size比平時細,所以俾左3條我。呢個份量係二人份量吧? 附上一樽士多啤梨醬,豬肋骨本身已經有醬,淋埋呢樽就更juicy同埋果香味重。肉嫩,好好味加錢轉左個蛋糕,有幾款揀,我揀左朱古力。個蛋糕夠水份,唔會乾,好濃朱古力味一個人都可以好好享受最緊要食物同環境
影相好靚,以jam做主打幾特別!

我叫左一杯雪耳木瓜鮮奶,上面有一層泡泡,甜度適中,

個杯底有好多木瓜粒的,要攪拌好先飲呀

沙律 有d啫喱,沙律菜配上熱情果油醋汁,幾清新,又甜甜地

餐湯係羅宋湯,都幾足料

士多啤梨醬燒豬肋骨
呢個上枱真係嘩一聲
肉嫩,好好味

一個人都可以好好享受
最緊要食物同環境
2017-11-01 221 瀏覽
<一起果醬 點解甘多特別味既果jam, 野解d甜品甘好味?!>😍#fafafoodblog佐敦鍾意食多士 窩夫 果jam既朋友唔好錯過😍 呢間一起果jam除左有一般西餐食物外 最出名係佢有好多唔同口味既果jam 🍯 可以點唔同飲品甜品🍨🍡 加上唔同味果jam既配搭夠哂創意😃🍴果醬九宮格多士 49 蚊🍞 本身係普通多士 但臨時staff提議改做竹炭多士 我求之不得😍 竹炭多士好厚身🎋🍞 好有口感 又健康😍 上面既九種果jam逐個橫行由左至右分別係1. 第一橫行 -芒果 都幾夠香甜👍🏻-熱帶風情(木瓜,菠蘿,蘋果, 熱情果) 🍍🍎-玫瑰蘋果🍎🌹2. 第二橫行-黑糖四物 (紅桑子,桂圓, 蘋果, 薑) 😃-蛋皇菠蘿🍍🥚 有d似鳳梨酥味-玉桂蘋果 🍎 蘋果味香濃3. 第三橫行-士多啤梨🍓🍓-木瓜雪耳 有雪耳同木瓜碎感覺清甜-桂花雪梨 🍐 桂花味香 雪梨夠甜整體夠創意十分特別又好好味😄😍🍴木瓜雪耳果醬 雪糕窩夫餅 (full size) 79 蚊🍞🍦超大個窩夫 足足有4 塊 外表好colorful首先有4 塊外面好香脆入面比較軟身似蛋糕口感既窩夫 甜味夠 😍 而上面鋪滿住自選果
#fafafoodblog佐敦

1. 第一橫行
-芒果 都幾夠香甜👍🏻
-熱帶風情(木瓜,菠蘿,蘋果, 熱情果) 🍍🍎
-玫瑰蘋果🍎🌹
2. 第二橫行
-黑糖四物 (紅桑子,桂圓, 蘋果, 薑) 😃
-蛋皇菠蘿🍍🥚 有d似鳳梨酥味
-玉桂蘋果 🍎 蘋果味香濃
3. 第三橫行
-士多啤梨🍓🍓
-木瓜雪耳 有雪耳同木瓜碎感覺清甜
-桂花雪梨 🍐 桂花味香 雪梨夠甜

整體夠創意十分特別又好好味😄😍

超大個窩夫 足足有4 塊 外表好colorful首先有4 塊外面好香脆入面比較軟身似蛋糕口感既窩夫 甜味夠 😍 而上面鋪滿住自選果jam木瓜雪耳味 真係有新鮮木瓜同雪耳整碎而成 感覺清甜爽口 夠哂特別😄 加上打得層次感既cream, 新鮮奇異果🥝 士多啤梨🍓 蘋果🍎同香蕉🍌 加上新鮮雪尼拿雪糕 充滿雪尼拿香味 又好味又滿足👍🏻😍

🍴法式焦糖焗蛋 39 蚊 肉桂蘋果jam🔥🥚
焗蛋既上面鋪左好多自選既蘋果肉桂jam 而出面嗰層糖膠好香脆 整開見到入面既焗蛋🥚蛋味香濃 而且密度好高 應該落足料 同蘋果玉桂果jam既清甜味都配搭得幾好🍎 唔錯😄

🍴玫瑰蘋果果醬沙冰 44 蚊🌹🍎❄
用玫瑰蘋果果醬整成既沙冰味道香濃 首先飲落去好香既玫瑰甜味 🌹然後喺沙沙地口感既沙冰入面食到有少少蘋果蓉 十分特別 😁 仲有唔同果jam味值得試下👍🏻

🍴☕桂花雪梨茶 熱36 蚊🌸🍐
用匙羹就會見到桂花係落足料 飲落好香甜 🌸 而雪梨香味都好夠味 梨味足 配搭得好好👍🏻☕

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#一起果醬
尖沙咀松山道15 至17 號地下d鋪
~~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================
2017-11-01
$120 (宵夜)
2017-11-01 59 瀏覽
第一張係要放我最最最愛既芝士條,一見到佢拉曬絲,係咪女吸引呢!芝士控要試啊😂我可以一個食曬一碟,性價極高👍🏼另外,如我想試曬佢哋出名既果醬,九宮格係必選的!因為佢哋每一個醬都咁好味!可以滿足曬貪心、貪咀、貪食既我😂其實我本身係為著鬆餅以來的,呢道既鬆餅勝在可以配自己果醬以如,其實佢地既鬆餅甜度、香脆度、軟硬度都適中,每次想停下來休息都想起的鬆餅配果醬!呢道既真紅豆冰真係不得了!佢係用紅豆加左冰blend 埋一齊,再加原粒紅豆同cream 🎈啲野食未黎齊,我已經飲曬杯野🙈真係好好好好好足料同我味!跟餐加錢係最抵的❤️最後我哋唔係太夠喉,叫左個野菌忌廉湯長通粉。真係超超好味!我連啲湯都唔放過,一啖都無淨的😂😂個湯係勁足料!每一啖都有菌蓉既粒粒碎同散發出無可抗拒既香味!真係大滿足❤️

• 果醬九宮格多士
  • 野菌忌廉湯
  • 炸芝士條
  • 真紅豆冰
2017-11-01 59 瀏覽
午餐同朋友去了柯士甸“一起果醬”食, 店外已見到天然果醬, 隨你配搭食物。裡面裝修很雅致, 且還有免費AdWiFi享用, 外面展示了新假期2017必吃食店大獎。相信這裡的天然果膠製成的果醬是這餐廳的賣點了, 和店名一樣一起果醬。先食沙津加了醋好開胃. 叫了個英式早餐, 多士可選自選果醬口味, 厚身腸仔,煙肉香口,炒蛋很滑都是水準幾好, 還有炒磨菇……黃金蟹肉軟殼蟹意粉, 食軟殼蟹好有口感,蟹肉拆散加在意粉內, 令意粉變成蟹肉味更香滑。 綠茶鮮奶幾好飲。

綠茶鮮奶幾好飲。
午餐
2017-10-31 86 瀏覽
[ 果醬控🍯| 一次過試9隻味 ]••西貢個間就未去過,不過尖沙咀呢間分店就成日去🏠男朋友時不時就話想去食,無論小食定主食、甜品定飲品🍹全部質素都幾好👍🏻-🔹九宮格多士($49)⭐️8.5/10我又係貪心🐶想試哂9款唔同既Jam,每次都唔一樣架😋主打既玫瑰蘋果、玉桂蘋果、桂花雪梨呢啲就一定有🍎🍐蘋果薑就係冬季限定❄️真係每一款Jam都好好味!🤤▪️啲Jam仲可以買返去,搽麵包又得🥐點餅乾又得🍯煮野食又得🍳沖野飲又得🍵-🔹法式油封鴨脾($159/餐)⭐️8/10係我鍾意既油封鴨脾🤤層皮好香脆,仲有少少焦糖甜香,肉質好嫩滑😋熟度非常好👍🏻配丁香香橙果醬係出奇地搭🍊真係好好味啊🤤男朋友好好仲分哂啲皮比我食❤️📌餐有湯、沙津、主菜、飲品、甜品😻其實係好多野食,重點甜品係焦糖燉蛋🐣我至愛❤️-🔺黃金蟹肉軟殼蟹意粉($109),配鹹蛋黃醬🐣醬汁太傑身味道一般,意粉偏稔,唔夠al dente🤔🔺肉類主食,試過哂全部👻比起意粉/飯類,肉類做得比較出色👅每款都配唔同果醬,配搭得好好,我超鍾意😋--
[ 果醬控🍯| 一次過試9隻味 ]

🔹九宮格多士($49)⭐️8.5/10

🔹法式油封鴨脾($159/餐)⭐️8/10
男朋友好好仲分哂啲皮比我食❤️

2017-10-30 51 瀏覽
好開心可以搵到一間以果醬為主體的餐廳,因為我是果醬控! 即刻訂位去食下!餐廳環境舒適,好休閒!黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $109 - 呢一道意粉係我覺得好驚喜,因為味道好完美!炸軟殼蟹是十分新鮮而且不油膩,加了酸酸的醬汁十分開胃!意粉是由多份量的蟹肉、香草、蛋黃及洋蔥炒的,蟹肉的份量多到每口都幾乎有,十分重本!洋蔥帶出點點的辣香味!大讚!慢煮法式羊架配芒果芥末汁$179 - 慢煮的羊架肉質十分鮮嫩,而且頗大份!雖然有丁點兒的羊羶味,但沒有這點點兒的味又那像食羊架?醬汁是精髓,由芒果汁與芥末的調味,我十分鐘意,比起傳統的芥末辣味,這醬汁多了點香,多了點甜,好配羊架!連周邊的配菜也燒得出色,絕不會剩!

2017-10-29
2017-10-30 45 瀏覽
柯士甸道馬會鄰近有一間食店很特別, 門外擺設了很多瓶果醬介紹給有興趣的人品嚐。 見到"一起果醬”的招牌便明顯想起是用果醬配製餐了。頭盤是田園沙律配香芒油醋汁, 少少酸味先醒一醒味覺。 主餐點了士多啤梨燒豬肋骨, 肉質鬆軟多汁很容易切件, 配上天然果膠製成的士多啤梨醬一起吃口感酸酸甜甜很鮮味。加錢叫了杯玫瑰蘋果茶, 及一件特濃朱古力蛋糕, 還好甜度適中。 一邊吃軟滑朱古力的蛋糕, 一邊飲玫瑰香味的蘋果茶真的是人生享受。 晚上也可以與三五知已在這裡飲酒呢 !

2017-10-29 76 瀏覽
我終於有得食喇,其實我已經來左四次,四次都係未開門,因為OpenRice嘅時間同佢實際開門嘅時間都唔一樣,有次仲搞笑打去問佢幾點開,佢話10點開,去到又係未開,本身已經諗住放棄唔會再食lee間野,但人就係咁賤格架啦,吾死心一定要食到一定要食到佢!今日嚟到佢終於開左門佢啲嘢食真係唔錯喎,下次我一定要試吓個九宮格,因為佢嗰啲果醬都真係幾好味!不過啲早餐呢其實就有啲細份,所以我哋要叫多個意大利飯食先夠飽!
2017-10-21
2017-10-28 58 瀏覽
下午茶,來到這個裝修很文青的餐廳其實一直都有打算試,但之前真的是很多很多人...現在過了熱潮,平日其實也算多人,但總算不用排隊...因為已經吃過午餐,所以也不是太餓就點了常在網上見到的九格果醬多士這個真的得適合我,可以一次過試九種味道味道有士多啤梨,雜莓,桂花雪梨,蛋黃菠蘿,丁香香橙,玫瑰蘋果,玉桂蘋果,黑糖四物,冰糖木瓜雪耳...其實真係有d 唔係好食得出...但有d 就真係一食就食到...黑糖四物同冰糖木瓜雪耳都好突出...另外叫左個雪糕都非常夾...覺得呢到d 果醬其實係幾好味ge,難怪可以由saikung 開到尖沙咀
下午茶,來到這個裝修很文青的餐廳
其實一直都有打算試,但之前真的是很多很多人...
現在過了熱潮,平日其實也算多人,但總算不用排隊...
因為已經吃過午餐,所以也不是太餓
就點了常在網上見到的九格果醬多士
這個真的得適合我,可以一次過試九種味道
味道有

另外叫左個雪糕都非常夾...

2017-10-20
  • 果醬九宮格多士
今天豆丁到QE覆診,沿著名校那邊走過來,再轉入草地滾球場旁邊的小路,到柯士甸道那邊午餐。在馬會至山林道之間,看到這家餐廳門前有很多果醬。喜歡甜食的豆丁就被多款果醬吸引著,<死Chur爛Chur>硬要在這裡午餐。湊仔已經很累,只想盡快耳根清靜,享用午餐,唯有入內就座吧!大約有7成的客人,有上班人士,也有學生。先點二份午餐,再加一份小食。原來午市套餐配沙律,感覺很健康。白汁雞皇飯  這名字讓人想到某位炸雞店伯伯。豆丁認得這几個中文字,又是喜歡的啖啖肉系列,於是提出要這個飯。大件雞肉,還有紅椒黃椒。大家以小碟分享這個進階版白汁雞皇飯。   士多啤梨燒豬肋骨  天然的果醬配肉類,當然很和諧。下刀時無需太大力,即可把每條豬肋骨分件及拆肉。而表面紅色的醬料,除了士多啤梨的酸甜味,還帶點香辣。    果醬九宮格多士   店門展示了多款果醬,所以點了九宮格多士,應該可以嚐試不同款式。不過果醬有十款,而多士只有九格。真要細看,是欠缺了哪一款。先參考每格果醬的果肉,粒粒形,圓形,糊狀都有,但不見有類似橙皮/橙肉的物質。馬上明解!大家開始份享九宮格了!  芒果醬~豆丁選擇中央的格子,覺得這是芒果。果然十分眼
在馬會至山林道之間,看到這家餐廳門前有很多果醬。
湊仔已經很累,只想盡快耳根清靜,享用午餐,唯有入內就座吧!
大約有7成的客人,有上班人士,也有學生。
先點二份午餐,再加一份小食。
原來午市套餐配沙律,感覺很健康。
白汁雞皇飯
這名字讓人想到某位炸雞店伯伯。
大件雞肉,還有紅椒黃椒。
大家以小碟分享這個進階版白汁雞皇飯。
士多啤梨燒豬肋骨
天然的果醬配肉類,當然很和諧。
下刀時無需太大力,即可把每條豬肋骨分件及拆肉。
而表面紅色的醬料,除了士多啤梨的酸甜味,還帶點香辣。
果醬九宮格多士
不過果醬有十款,而多士只有九格。
真要細看,是欠缺了哪一款。
果醬九宮格多士
大家開始份享九宮格了!
芒果醬~豆丁選擇中央的格子,覺得這是芒果。果然十分眼利。
果醬九宮格多士~二款蘋果醬
蘋果肉的纖維較細,易於搗碎變為果蓉。
玫瑰蘋果醬~平時焗玫瑰花茶的顏色較淡,估計淡色的是玫瑰蘋果醬。
果醬九宮格多士
玉桂蘋果醬~有黑色點點,應該是玉桂蘋果醬。
桂花雪梨醬~有桂花乾及雪梨粒粒
果醬九宮格多士~冰糖木瓜雪耳
冰糖木瓜雪耳醬~橙色的木瓜肉粒,很容易被辨認出來。
果醬九宮格多士~士多啤梨
士多啤梨醬~深紅色的士多啤梨醬,是熟識的果醬之一。
果醬九宮格多士~雜莓
雜莓醬~顏色最深,且帶藍,最易認出。
果醬九宮格多士~熱帶風情
熱帶風情醬~只看到黑色的熱情果籽,是否也加了芒果/木瓜?但十分肯定是熱帶系列。以熱情果的甜味為主。
果醬九宮格多士~蛋黃菠蘿
蛋黃菠蘿醬~這一格的黃色果醬最實色,有淡淡的蛋黃香,也有菠蘿的酸甜味。
餐後來一杯飲品:
咖啡及英式奶茶
杯子,碟子,茶壺,糖盅,奶壺都有雕花,讓人賞心悅目。
雖然要面對非常麻煩的豆丁,但看到美麗的餐具,心情也會變好!
如果没有帶上豆丁,在此慢慢嘆,實為一樂也!
食飽飽後,沿著柯士甸,再去科學館續證~博物館通行證。
幸好今天是平日,科學館入場人數不多,每款展品輪候時間不長,豆丁玩得很開心。
午餐
2017-10-27 94 瀏覽
今日去開佐敦拎野,於是係行去紅磡站途中揾餐廳醫肚。見到呢個叫間Let's Jam的餐廳,除左氣氛裝飾好舒服外,仲用加入果醬的元素落食物到。我真係好好奇,點樣可以將果醬加入食品甚至飲品內,我的好奇心推動下入左餐廳。睇睇Menu先... 大部分的Main Course都會利用餐廳的果醬做汁。由於想嚐試果醬無被溝開的味道,我揀左鴨脾配丁香香橙果醬,男朋友對黑毛豬比較有興趣,佢就叫左一個Set。呢個係餐湯(白),個湯滿佈蘑菇粒,菇味好重,同市面上得d芡的忌廉湯係兩個層次。呢個係餐的沙律,呢份田園沙律除左新鮮外,油醋汁更有輕輕的熱情果味,令到整個沙律更Fresh。好耐無食過炸芝士條了,呢個芝士條外脆內「In Un」芝士條拉絲的效果我的Main Course叫左份油封鴨脾,鴨脾的皮炸得酥脆,鴨肉又唔會死實實。加埋個丁香香橙果醬,可以平衡返鴨脾的油脷感。呢個係男朋友叫的慢煮極黑毛豬扒⋯⋯塊扒好厚,而且係勁嫩!配埋個肉桂蘋果汁真係幾好味!你睇下,真係好嫩架!餐廳有好多果醬整的飲品,我今次揀左杯玫瑰蘋果果醬奶昔!好驚喜,玫瑰蘋果的味道唔係太甜,但好清香!下次會想試埋其他味。Dinner set會包一個焦

白湯

田園沙律配熱情果油醋汁

好耐無食過炸芝士條了,呢個芝士條外脆內「In Un」

炸香草芝士條

芝士條拉絲的效果

法式油封鴨脾  配丁香香橙果醬

慢煮極黑毛豬扒 配肉桂蘋果汁

你睇下,真係好嫩架!

玫瑰蘋果  果醬奶昔

Dinner set會包一個焦糖焗蛋,上面仲會有一D果醬黎增加層次。
法式焦糖焗蛋

餐廳的果醬唔似一般的死甜,而係清香的味道,令到食物的感覺更Fresh!如果行開佐敦,又想慢慢嘆個Dinner,我推介大家黎呢間試試。
白湯
玫瑰蘋果  果醬奶昔
2017-10-25 43 瀏覽
In Jordan, we stumbled upon this very interesting cafe featuring fruit jams as its theme. It's a very nicely decorated place where you could enjoy dinner with friends.For starter, we've got this pork salad. It was very refreshing using jam as one of its sauce!This was my absolute favourite of the night, soft shell crab spaghetti in salted egg York sauce. I would definitely recommend this to you, it's a must-try here!!! Don't miss thisFor dessert, we got this toast with homemade jam. If you wish

For dessert, we got this toast with homemade jam. If you wish to try as many favours as possible in one goal, this would be the right choice!

The waffle ice cream was also nice, topped with again homemade jam.

For drinks, I would suggest this iced pears tea.
2017-10-24 37 瀏覽
今朝晨早流流就起左身, 去到晏晝已經好眼訓......唔食返個靚TEA提神真係唔得!大家都知山林道好多野食,但原來轉角ge松山道都隱藏左間以果醬為主打的CAFE,可以一試!裝修都唔錯。大啡菇沙律配玫瑰蘋果油醋汁  $69因為點左好多甜品,所以想食LIGHT D的食物平衡返,沙律就係一個好選擇。店員好細心咁已經將個大啡菇切片,軟淋淋咁口感唔錯!個醋同平時普通黑醋唔同,多左份水果香,正!野菌忌廉湯   $39忌廉湯口感比平時的稍稀,可是菇味很濃,不錯!果醬九宮格多士   $49來到主打果醬的餐廳當然不可以錯過這甜品!將多士分成九份,每份點上不同的果醬。可能因為手工製作的關係,可以吃到天然食材的味道, 不是人工香料糖精的味道可比擬的,重點推薦! 果醬雪糕   $49朋友點的雪糕,選擇了丁香香橙果醬,是帶花香的甜橙味。桂花雪梨茶   $36玫瑰蘋果茶   $36兩杯都選了熱的果醬茶,清甜潤喉。
今朝晨早流流就起左身, 去到晏晝已經好眼訓......
唔食返個靚TEA提神真係唔得!

大家都知山林道好多野食,

裝修都唔錯。

大啡菇沙律配玫瑰蘋果油醋汁  $69
因為點左好多甜品,所以想食LIGHT D的食物平衡返,
沙律就係一個好選擇。
店員好細心咁已經將個大啡菇切片,軟淋淋咁口感唔錯!
個醋同平時普通黑醋唔同,多左份水果香,正!

野菌忌廉湯   $39
忌廉湯口感比平時的稍稀,可是菇味很濃,不錯!

果醬九宮格多士   $49
來到主打果醬的餐廳當然不可以錯過這甜品
將多士分成九份,每份點上不同的果醬。

果醬雪糕   $49
朋友點的雪糕,選擇了丁香香橙果醬,是帶花香的甜橙味。

桂花雪梨茶   $36
玫瑰蘋果茶   $36
兩杯都選了熱的果醬茶,清甜潤喉。
2017-10-22
同朋友終於黎試想食好耐好耐嘅Let's Jam!!知道佢地手工果醬真係好出名仲有好多菜式都會加入果醬嘅元素去整~~我本身最鍾意就係多士同果醬 所以真係岩哂我😆.先叫幾款前菜~~黑松露溫泉蛋伴多士條 ($39)多士條炸得非常香脆🤤一上枱已經香氣撲鼻💓就咁食已經好夠做🤤🤤 再加埋個蛋真係不得了~~側邊放左一隻半熟溫泉蛋 上面舖左厚厚一層松露一點就有蛋黃漿溢出正啊!用黎沾黎食 可以減去多士熱氣嘅感覺 非常香口👍🏿係上等嘅前菜😂😂.玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($39)呢個我地又係食到停唔到口啊😂單骨雞翼 所以一上枱見到好多隻~~ 食下食下好快無🙈上面個層玫瑰蘋果汁緊緊圍住每一隻炸香左嘅雞翼香甜而不甜膩🤤 真係好惹味 每一件都散發住陣陣玫瑰香!好好味😋而且雞肉外層仲keep到酥脆 入面肉質嫩滑~.黃金蟹肉軟殼蟹意粉 ($109)黃金係蛋黃~~~ 細細粒 但令到成個麵每啖都帶鹹香~真係好惹味🤤但軟殼蟹炸漿都係有啲偏厚~~ 不過炸得酥脆可口成個麵味道十足!真係非常唔錯💓.果醬雪糕蜜糖吐司 配手工芒果醬 ($79)原來可以自選任何一款手工果醬~~朋友揀左芒果🍋酸酸甜甜果然同雪糕好夾!側面好多生果同唧左啲忌廉
同朋友終於黎試想食好耐好耐嘅Let's Jam!!
知道佢地手工果醬真係好出名
仲有好多菜式都會加入果醬嘅元素去整~~
我本身最鍾意就係多士同果醬 所以真係岩哂我😆

先叫幾款前菜~~
黑松露溫泉蛋伴多士條 ($39)
多士條炸得非常香脆🤤一上枱已經香氣撲鼻💓
就咁食已經好夠做🤤🤤 再加埋個蛋真係不得了~~

側邊放左一隻半熟溫泉蛋 上面舖左厚厚一層松露
係上等嘅前菜😂😂
黑松露溫泉蛋伴多士條

玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($39)
呢個我地又係食到停唔到口啊😂
單骨雞翼 所以一上枱見到好多隻~~ 食下食下好快無🙈
上面個層玫瑰蘋果汁緊緊圍住每一隻炸香左嘅雞翼
而且雞肉外層仲keep到酥脆 入面肉質嫩滑~
玫瑰蘋果醬單骨雞翼

黃金蟹肉軟殼蟹意粉 ($109)
黃金係蛋黃~~~ 細細粒 但令到成個麵每啖都帶鹹香~
真係好惹味🤤

但軟殼蟹炸漿都係有啲偏厚~~ 不過炸得酥脆可口
成個麵味道十足!真係非常唔錯💓
黃金蟹肉軟殼蟹意粉

果醬雪糕蜜糖吐司 配手工芒果醬 ($79)
原來可以自選任何一款手工果醬~~
朋友揀左芒果🍋
酸酸甜甜果然同雪糕好夾!側面好多生果同唧左啲忌廉~忌廉較淡味

所以我自己反而鍾意沾番佢嘅果醬🙈
而吐司炸得非常酥脆 係厚吐司 但做得好係邊皮脆得黎唔會介口!
上面淋上滿滿嘅芒果醬 真係好好味啊🤤

是為大滿足!呢間性價比真係好高😳❤️