以刺身丼的價錢就可以享受到Omakase級別廚師在開放式廚房在你面前製作的極高質刺身丼定食?就在中環的Stanley 11頂層伴着極開揚高層景觀在這裏吃上一個午餐絕對是fully recharged!!!˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!LUNCH SET ランチ定食Served with appetizer, miso soup, Japanese savory egg custard and stew前菜、味噌汁、ちゃわんむし、シチュꕤ Deluxe Sashimi Sushi Rice Bowl Set碎切刺身壽司丼 $280連加一後大概要$300的碎切刺身丼絕對不便宜但是價錢完全反映在食材上師傅說刺身丼的食材全部採用當天時令新鮮的刺身小公主到訪的當天便有拖羅、海膽、穴子、象拔蚌、日本馬友、鰤魚等等總共足足18種食材絕對是超豐富Desu!而且師傅即席在你面前的開放式廚房製作很多餐廳的角切魚生飯都是用邊邊角角的食材因為切成粒粒客人們不太能吃得出刺身的部位但這裏完全不會!可以
刺身丼的價錢就可以享受到Omakase級別
廚師在開放式廚房在你面前製作的
極高質刺身丼定食?
就在中環的Stanley 11頂層
伴着極開揚高層景觀

ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!

LUNCH SET ランチ定食
前菜、味噌汁、ちゃわんむし、シチュ

碎切刺身壽司丼 $280
連加一後大概要$300的碎切刺身丼絕對不便宜
但是價錢完全反映在食材上
師傅說刺身丼的食材全部採用當天時令新鮮的刺身
小公主到訪的當天便有
拖羅、海膽、穴子、象拔蚌、日本馬友、鰤魚等等
總共足足18種食材絕對是超豐富Desu!
而且師傅即席在你面前的開放式廚房製作
很多餐廳的角切魚生飯都是用邊邊角角的食材
因為切成粒粒客人們不太能吃得出刺身的部位
但這裏完全不會!
可以看到製作整個刺身丼的過程
最喜歡的就是馬糞海膽 非常的鮮甜
而且米飯只佔整個丼飯的三分之一
刺身是有足足三份二的 很誇張!
2024-05-06 11 瀏覽
一個人响中環想食好啲,就決定試下呢間食omakase 但又有lunch set 既餐廳❤️雖然lunch都有omakase ,但係lunch set有麵鼓湯,沙律,茶碗蒸再加個丼👍叫左個北海道丼,食材全有北海道運來,有馬糞海膽 ,鱈場蟹棒,帶子,鰤魚帶子,鰤魚,全部都鮮甜肥美❤️馬糞海膽够濃郁再帶有一點鮮味,而且味道留在口腔十分強烈。開頭以為lunch set 份量未必多,但想不到海膽份量十份多,再加上帶子,鰤魚也十分厚切👍下回決定要試下omakase 另外也見到sake menu也很吸引下次回訪❤️

2024-05-03 8 瀏覽
一個人係銅鑼灣有咩可以食?突然好想食壽司,上網搵到呢間竟然夜晚都可以食lunch set既餐廳🫨上到去見到其他人都係食緊omakase,以為冇啦,點知問下店員竟然真係有lunch set叫😂叫左碎切壽司刺身丼,真係超級大份,$280蚊夜晚食真係覺得好抵🤭份量十足又超級新鮮,入面應該有十幾種碎切刺身,雖然話係碎切,但都算大塊!而且幾乎三分二都係刺身,好滿足😌入面有穴子、toro、獅魚、海膽、赤身、笛鯛、北極貝、蝦等等,本身已經淋有醬油,配上飯入面搭配既漬物,超級鮮美🤤🤤🤤呢個套餐仲配有前菜沙律、茶碗蒸同味增湯,食到好飽滿足地離開❤️

2024-05-02 17 瀏覽
中環高質素細碎切壽司丼辛苦了一個星期,週末去了中環Stanley 11頂樓高級日本料理一緒一番酒場獨食犒勞自己。餐廳的落地大玻璃可以讓食客一邊享受美食,一邊飽覧中環城市景致,設有的開放式廚房及吧枱座位可以近距離欣賞師傅的手藝。食量不大的我選擇了碎切刺身壽司丼定食 $280,定食包括了日式雜菜沙律、茶碗蒸、麵豉魚湯。碎切刺身壽司丼的刺身種類多元,包括海膽、吞拿魚、帶子、鰻魚、蟹柳等,厚身且味道鮮美,丼中三分之二都是刺身,三分之一是壽司飯,十分豐富,感到相當滿足。📍一緒一番酒場中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
中環高質素細碎切壽司

食量不大的我選擇了碎切刺身壽司丼定食 $280,
定食包括了日式雜菜沙律、茶碗蒸、麵豉魚湯。

📍一緒一番酒場
2024-04-29 14 瀏覽
見到網上面有好多好評就嚟到呢度試吓食最出名嘅北海丼,入到餐廳雖然係面對着城市景色,但係依然覺得個景好靚。另外座位唔係好多,大家記得要book位🤭午市套餐—北海丼$280北海丼是一個以三款新鮮,質量上乘既刺身為主既丼飯,包括北寄貝2片、鰤魚4片同埋海膽。帆立貝:爽口彈牙、一啲腥味都冇鰤魚:口感非常嫩滑,沈咗魚鬆粉係面,味道更加有層次感海膽:有鮮甜味道,入口即化,冇腥味另外仲搭配左生醃白蘿蔔片和壽司薑片作為底部墊底,呢啲配料提供左清爽的口感和微微的辣味,能夠平衡丼飯的豐富口感,令整體味道更加平衡另外午市套餐仲有-沙律—沙律菜新鮮爽脆,好Juicy-茶碗蒸—好足料-麵豉魚湯—帶有鮮美既魚湯風味,冇出面嘅日式餐廳咁咸👍🏻

午市套餐—北海丼$280

帆立貝:爽口彈牙、一啲腥味都冇
鰤魚:口感非常嫩滑,沈咗魚鬆粉係面,味道更加有層次感
海膽:有鮮甜味道,入口即化,冇腥味

另外午市套餐仲有
-沙律—沙律菜新鮮爽脆,好Juicy

-茶碗蒸—好足料

-麵豉魚湯—帶有鮮美既魚湯風味,冇出面嘅日式餐廳咁咸👍🏻
溫暖、人情味、味道、誠意係現今香港好多食肆都欠缺既。今晚同老婆黎食餐好,慶祝記念日。第一次黎,叫左880 set 同生啤。食物質素唔洗多講,味道好好,非常之喜歡。最緊要既係,食客同師父、老闆、老闆娘既互動,大家閑話家常,成餐飯食得好開心,老闆重不定時自家浸酒,比食客品賞,非常好客。老闆對食物既誠意、老闆娘既熱情款待、師父既互動,哩餐飯我會用四個字形容:賓至如歸
溫暖、人情味、味道、誠意
係現今香港好多食肆都欠缺既。

今晚同老婆黎食餐好,慶祝記念日。
第一次黎,叫左880 set 同生啤。
食物質素唔洗多講,味道好好,非常之喜歡。
最緊要既係,食客同師父、老闆、老闆娘既互動,
大家閑話家常,成餐飯食得好開心,
老闆重不定時自家浸酒,比食客品賞,非常好客。

老闆對食物既誠意、老闆娘既熱情款待、
師父既互動,哩餐飯我會用四個字形容:賓至如歸
2024-04-22
紀念日
  • 刺身
  • 壽司定食
  • 廚師發辦
(*˘︶˘*).。.一緒一番酒場Best Together Bar & Grill:*♡第一次來到士丹利街Stanley 11 的一緒一番酒場Best Together Bar & Grill,一開Lift門著實被眼前景色吸引,居高臨下的景色實在十分美好,有種大地在我腳下的feel❤️❤️他們高質的午市丼飯套餐也讓人很驚豔清新爽脆的沙律,滑嫩的茶碗蒸和暖心暖胃的麵豉湯,前菜簡單,卻喚醒了味蕾。-主菜點的北海丼,以新鮮的北海道海鮮為主打。丼飯盛滿了鰤魚、帆立貝、馬糞海膽和魚鬆,食材和份量也是棒棒的。鰤魚肉質鮮嫩,油脂豐富;帆立貝爽甜彈牙;馬糞海膽甘甜濃郁;師傅還特地撒上魚鬆增加咸香感。即使米飯也煮得軟糯,每一口都讓人回味無窮。-一緒一番酒場Best Together Bar & Grill中環士丹利街11號Stanley 11 26樓#一起一番酒場 #午市丼飯 #北海丼 #鰤魚 #帆立貝 #馬糞海膽 #魚鬆 #中環美食 #香港美食

一開Lift門著實被眼前景色吸引,
居高臨下的景色實在十分美好,
有種大地在我腳下的feel❤️❤️
他們高質的午市丼飯套餐也讓人很驚豔

主菜點的北海丼,以新鮮的北海道海鮮為主打。
丼飯盛滿了鰤魚、帆立貝、馬糞海膽和魚鬆,
食材和份量也是棒棒的。

鰤魚肉質鮮嫩,油脂豐富;

帆立貝爽甜彈牙;馬糞海膽甘甜濃郁;

師傅還特地撒上魚鬆增加咸香感。

即使米飯也煮得軟糯,每一口都讓人回味無窮。

2024-04-22 13 瀏覽
一緒一番酒場 🏙️#約會慶生之選餐廳位於26/F,可以飽覽城市景色,而且樓底好高好開陽🌃佢座位唔多,等師傅可以專心serve吧台前面嘅客人,而且open kitchen嘅設計都可以俾大家見到師傅烹調食物嘅手法😗一時用下火槍炙燒壽司,有時用乾冰整前菜,無論係視覺上定味覺上都係一種享受😋1️⃣ 前菜有紅菜頭、牛蒡、同埋超特別嘅魚子海膽豆腐!必食👼🏻👼🏻👼🏻2️⃣ 北海丼 $280 北海都係師傅推薦嘅一個大熱午市套餐,包括沙律菜、茶碗蒸同麵豉魚湯。佢有厚身嘅北寄貝、鰤魚、海膽,再配上生醃白蘿蔔片同薑片墊底,好豐盛😚😚尤其是係鰤魚肉質緊緻,灑上魚鬆粉,令佢有少少微甜🙂‍↕️海膽都咁近乎入口即溶,好新鮮好高質💝3️⃣ 特製燒牛腿肉有機蔬菜 $248牛腿肉半熟,內部保持住肉質嘅嫩滑同多汁,而沙律偏酸味重,頗開胃🥩🥗
一緒一番酒場 🏙️
#約會慶生之選

1️⃣ 前菜
有紅菜頭、牛蒡、同埋超特別嘅魚子海膽豆腐!必食👼🏻👼🏻👼🏻

2️⃣ 北海丼 $280

3️⃣ 特製燒牛腿肉有機蔬菜 $248
2024-04-15
  • 前菜
2024-04-22 17 瀏覽
一緒一番酒場位於中環Stanley 11頂樓,一出電梯就見到佢哋開放式嘅廚房,可以一邊享受美食一邊睇住廚師烹調美食,視覺同埋味覺一齊享受,加上佢哋位置喺頂樓,窗外觀景更加靚~今次我選擇咗~Hokka Sashimi on Sushi Rice Bowl定食有;日式雜菜沙律、茶碗蒸、麵豉湯、北海丼~北海丼有鰤魚、海膽、帆立貝鰤魚肉質細緻、入口充滿魚油香味~北海道嘅海膽、入口即溶~新鮮嘅帆立貝,好鮮甜~好豐富嘅午餐好滿足!

今次我選擇咗~
定食有;日式雜菜沙律、茶碗蒸、麵豉湯、北海丼~

北海丼有鰤魚、海膽、帆立貝
鰤魚肉質細緻、入口充滿魚油香味~
北海道嘅海膽、入口即溶~
新鮮嘅帆立貝,好鮮甜~

好豐富嘅午餐好滿足!

2024-04-21 9 瀏覽
餐廳位於大廈頂樓,並搭配落地窗設計,可欣賞到繁華的中環鬧市及半山一帶的景色。定食附上沙律🥗茶碗蒸、麵豉湯、飯🍚刺身拼盤定食$398笛鯛🐟上面灑上柚子皮,食落更清新鯖魚🐟油份較高,上面落咗少少蔥,口感豐潤鰤魚🐟肉質嫩滑,口感柔軟,有著淡淡的甜味拖羅🐟顏色粉嫩,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香活八爪魚🐙 檸檬片上放上八爪魚吸盤及八爪魚身,口感爽脆活北寄貝:味道鮮美,口感滑嫩且彈牙鰹魚🐟上面放上新鮮蔥花及紫蘇葉

定食附上沙律🥗茶碗蒸、麵豉湯、飯🍚

刺身拼盤定食$398

笛鯛🐟上面灑上柚子皮,食落更清新

鯖魚🐟油份較高,上面落咗少少蔥,口感豐潤

鰤魚🐟肉質嫩滑,口感柔軟,有著淡淡的甜味

活八爪魚🐙 檸檬片上放上八爪魚吸盤及八爪魚身,口感爽脆

活北寄貝:味道鮮美,口感滑嫩且彈牙
鰹魚🐟上面放上新鮮蔥花及紫蘇葉
2024-04-19 10 瀏覽
早幾日食咗一間係中環Stanley 11嘅日本菜,呢間日本餐廳位於Stanley 11頂樓,餐廳環境幾闊落,唔係好多座位,以bar枱形式為主,可以全程近距離望住師傅準備食材同有互動🤣午餐有lunch set,而晚餐就主要係唔同嘅omakase set,今次就叫咗個lunch set食🙌🏻1️⃣ 刺身拼盤定食 $398 呢個刺身拼盤定食包咗一人份嘅前菜、麵湯、茶碗蒸、主食同一碗白飯🙌🏻呢個刺身拼盤係師傅發板,師傅準備前會問清楚客人有冇食物敏感~今次嘅刺身有九州產鯛魚,上面用咗柚子皮、海膽、中拖羅、赤身、赤足海老、象拔蚌、帆立貝配上生紫菜、銀雪魚🍣📍Address📍一緒一番酒場 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

1️⃣ 刺身拼盤定食 $398

📍Address📍
一緒一番酒場
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
我們在中環的Stanley11 26樓發現了一家名為「一緒一番酒場」的日本餐廳,這裡的裝修非常有格調,可以看到落地玻璃,而用餐的形式是坐在師傅的周圍。今天是星期六,我們來享用了他們的午市定食,不過我們也知道他們有Omakase供應。我們點了兩個餐點,一個是北海丼,另一個是一番爐端燒串燒拼盤。所有的套餐都包含前菜,包括沙拉、麵湯和茶碗蒸。值得一讚的是他們的茶碗蒸,溫度熱辣辣的,蛋十分嫩滑,裡面還有菜和蘑菇的鮮味。沙拉是由玉米、蕃茄和生菜組成,搭配著芝麻醬,非常新鮮。北海丼的配料非常豐富,包括北海道紫海膽,質地非常creamy,非常鮮甜。另外還有北海道活帆立貝,它的肉質比冷凍的帆立貝更為實淨,非常美味。還有一塊厚切的鰤魚,每一口都是鮮美。在飯的上方,有一層粉紅色的魚鬆粉,帶有一點點甜味,讓整個丼飯增添了不同的層次。而另一款串燒定食有六種選擇,包括蝦釀秋葵、燒豆腐、雞軟骨、雞皮、雞腎和汁燒豬肉串。上桌時溫度剛剛好,燒得恰到好處,而且調味也非常適中。

2024-04-13 8 瀏覽
中環有間日本料理幾抵食,夜晚都可以食到lunch set~佢位於Stanely11,中環地鐵站D出口行幾分鐘就到😆而且佢係大廈嘅頂樓,配合埋落地窗嘅設計,可以見到靚靚夜景🥰每個set都有前菜三點、沙律、茶碗蒸、麵豉湯~前菜分別有芥末雞肉、蟹膏豆腐、紅蕎頭,作為開胃菜幾適合❤️刺身拼盤定食一共有六款刺身:馬友魚、帶子、池魚、中拖羅、獅魚、牡丹蝦😚刺身全部都好新鮮好鮮甜,而且仲好肥美添😍飯用嘅係日本珍珠米👍🏻

2024-04-09 6 瀏覽
呢間日本料理餐廳位於中環Stanley,主打廚師發辦、壽司、刺身、唔同牛串嘅稀有部位同季節性限定清酒。採用開放式廚房,可以邊食邊觀賞師傅烹調菜式,係視角同味蕾嘅雙重享受😋 店員服務態度十分有禮,淨係呢樣已經大大加分!先送上前菜,第一次食海膽豆腐,味都突出,上面以黑松露點綴,嫩滑可口,入口即溶,旁邊有赤雞胸,來自日本,完全唔嚡,點埋醬汁,讚。之後到鯛魚,師傅話唔會比柚子同豉油,用竹炭鹽點,真係好夾,更能帶出魚嘅鮮甜味。值得一讚喺壽司飯淡淡香味,唔會淨係用白米!師傅已將全部壽司調味,用上唔同醬汁,逐件放上碟。赤貝粉嫩肥美、地金木鯛濃厚魚香、深海池魚晶瑩剔透、烏賊帶點煙靭、赤蝦鮮甜,黏黏哋、馬友鮮嫩多汁、蠔又大又甜、中拖入口即化、海膽甜濃唔腥、鰻魚滿滿油脂、各有千秋。串燒做得幾有心思,秋葵放上肉餡,令口感同層次昇華咗、白鱔嫩滑又juicy,鮮甜美味、雞翼帶啖啖燒香氣,肉質鮮嫩,肉骨分離。麵豉湯熱呼呼,仲有大量配料,飲完暖笠笠。最後以甜點作結,為呢餐畫上完美嘅句號。
呢間日本料理餐廳位於中環Stanley,主打廚師發辦、壽司刺身、唔同牛串嘅稀有部位同季節性限定清酒。採用開放式廚房,可以邊食邊觀賞師傅烹調菜式,係視角同味蕾嘅雙重享受😋 店員服務態度十分有禮,淨係呢樣已經大大加分!

• 前菜
  • 刺身
  • 串燒
2024-04-09 7 瀏覽
📍中環- 一緒一番酒埸今日帶大家去中環食日本餐🫶🏻✨首先呢間餐廳係地理位置超級方便 係喺娛樂行對面Stanley 11 一棟比較新嘅Building 都聚集着幾多唔同嘅餐廳🫶🏻✨我覺得性價比幾高 但係地理位置同埋環境都好適合去慶祝生日🎁 🍣刺身拼盤定食 $398 嗰日就食咗佢哋嘅lunch set🍣🐟呢個刺身拼盤除咗刺身之外 仲有三款前菜 包括麻醬沙律 茶碗蒸 同埋麵豉湯!當然都仲有配刺身嘅飯啦!刺身方面份量都唔少🐟🍣赤蝦🦐配海膽刺身比較爽口!另外中拖羅來完全冇筋 咬落去超級順口!雖然只係中拖羅 但係都有唔少嘅油脂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!跟住我覺得最深刻印象一定係日本馬友!因為師傅有微微灸燒過 所以食落去雖然肉質比較實,但係都好香口!———-📍中環- 一緒一番酒埸地址: 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
📍中環- 一緒一番酒埸

🍣刺身拼盤定食 $398