2017-08-15
我常去灣仔道修頓球場玩樂, 也經過 一番風味 多次, 總沒停下來看此餐廳的食品.今次約了朋友, 她說灣仔道的餐廳差不多都到過, 提議試試 一番風味, 大家在門外看看餐牌, 食品選釋很多, 立即內進. 有午市套餐, "午市免收加一" 好吸引.踏入餐廳時, 正中午 11:50, 店內座位仍未客滿, 再觀察, 原來此餐廳, 街舖門面細, 其實內部面積很大, 有卡位, 方桌, 大圓檯, 可容納五六十人, 真是別有洞天, 餐廳光線柔和, 裝修有懷舊風格, 有想當年的香港街道照片. 可以向兒童及年青人細說香港歷史, 又可令人成年人回顧當年, 多個話題.店員安排我們卡座, 整潔舒適, 看過餐牌, 點了午市套餐. 共有 16 個選擇, 價錢 $52 ~ 78, 加湯 多 $6, 加白灼時蔬多 $12, 熱飲加 $4, 凍飲加 $6, 頗合理. 點餐後, 先來我們點了的凍檸茶及熱檸水, 檸檬味香, 好解渴.話梅豬手 $52-話梅酸味味, 適合夏日天時, 菜飯大大碗, 份量足夠男仕啊.豬手炆得稔滑, 肉質鬆軟, 數量不少, 配了話梅汁完全不覺得膠口, yummy!剁椒/欖豉蒸龍躉頭腩 $7
蒸龍躉熱 騰騰上檯, 份量足料夠大碟, 配上蔥花面, 好睇好食, 欖角豉味香, 菜飯也是大大碗.
黃金蝦 $108-, 好大碟, 夠熱又香噴噴, 顏色金黃, 好搶眼.
一番風味, 店名好貼切, 提供有質素的食材, 中午套餐烹調不錯, 食品有齊: 色, 香, 味 !!
餐廳位置方便, 價錢經濟, 下次要和家人來吃個小炒及海鮮晚飯 !