2017-08-15 166 瀏覽
我常去灣仔道修頓球場玩樂,  也經過  一番風味 多次, 總沒停下來看此餐廳的食品.今次約了朋友, 她說灣仔道的餐廳差不多都到過, 提議試試 一番風味, 大家在門外看看餐牌, 食品選釋很多, 立即內進. 有午市套餐, "午市免收加一"  好吸引.踏入餐廳時, 正中午 11:50, 店內座位仍未客滿, 再觀察, 原來此餐廳, 街舖門面細, 其實內部面積很大, 有卡位, 方桌, 大圓檯, 可容納五六十人, 真是別有洞天,  餐廳光線柔和, 裝修有懷舊風格, 有想當年的香港街道照片.  可以向兒童及年青人細說香港歷史, 又可令人成年人回顧當年, 多個話題.店員安排我們卡座, 整潔舒適, 看過餐牌, 點了午市套餐. 共有 16 個選擇, 價錢 $52 ~ 78, 加湯 多 $6, 加白灼時蔬多 $12, 熱飲加 $4, 凍飲加 $6, 頗合理. 點餐後, 先來我們點了的凍檸茶及熱檸水, 檸檬味香, 好解渴.話梅豬手 $52-話梅酸味味, 適合夏日天時,  菜飯大大碗, 份量足夠男仕啊.豬手炆得稔滑,  肉質鬆軟, 數量不少, 配了話梅汁完全不覺得膠口,  yummy!剁椒/欖豉蒸龍躉頭腩 $7
有午市套餐, "午市免收加一"  好吸引.
踏入餐廳時, 正中午 11:50, 店內座位仍未客滿,
店員安排我們卡座, 整潔舒適, 看過餐牌, 點了午市套餐. 共有 16 個選擇價錢 $52 ~ 78, 加湯 多 $6, 加白灼時蔬多 $12, 熱飲加 $4, 凍飲加 $6, 頗合理.
話梅豬手 $52-
剁椒/欖豉蒸龍躉頭腩 $78-
蒸龍躉熱 騰騰上檯, 份量足料夠大碟, 配上蔥花面, 好睇好食, 欖角豉味香, 菜飯也是大大碗.
龍躉新鮮肉質優, 魚肉嫩滑,  骨少而肉多. 配上欖角和豆豉同蒸, 味汁濃郁, 送飯極滋味.
本來已好飽肚, 菜飯也未吃完, 但我的大胃口朋友被隔鄰座的 黃金蝦 吸引, 所以也即點一份.
黃金蝦 $108-, 好大碟, 夠熱又香噴噴, 顏色金黃, 好搶眼.
蝦肉大隻,  咸蛋黃金香燦爛, 炸漿薄脆.
蝦肉鮮嫩, 肉質爽口彈牙,  味鮮.

一番風味, 店名好貼切, 提供有質素的食材, 中午套餐烹調不錯, 食品有齊: 色, 香, 味 !!
餐廳位置方便, 價錢經濟, 下次要和家人來吃個小炒及海鮮晚飯 !
  • 剁椒/欖豉蒸龍躉頭腩
  • 話梅豬手
  • 黃金蝦
2017-08-15 95 瀏覽
灣仔咁多餐廳,終於有日可以嚟到呢間都幾多人食嘅一番風味啦(^^)中午早小小到就唔洗排隊,過1點就有機會要排啦!餐廳每日都有d唔同嘅lunch menu. 今日就揀左個set a,係南瓜炆煮排骨,包菜飯同例湯,價格都ok.一個餐48蚊。南瓜幾甜同林身,排骨亦好多件,幾入味,不過整體偏咸。菜飯幾好味唔會油淋淋個種。而個湯就真係太咸啦!係飲唔落口ge.:-(同事嗌左回鍋肉,套餐價都係52蚊,有d油,但幾惹味,份量偏小。

而個湯就真係太咸啦!係飲唔落口ge.:-(
2017-08-14 121 瀏覽
<一番風味 好有風味!>😋落足料既羔蟹粥 ,夠鑊氣既海鮮😋呢間喺灣仔道既一番風味外表睇落普普通通😮 茶餐廳格局 估唔到晚市既小炒甘正 食店以粤菜為主👍🏻 可以散點 亦有set餐 , 我同朋友剛好4 人就試左佢既998 蚊(未計加一) 既 4 人餐<餐前小食>🍴青瓜雞絲🥒🐥雞同青瓜切成碎 配上麻辣汁 辣得黎好夠入味 🌶有d似四川小吃😋🍴醃青瓜🥒用酸醋醃既青瓜 切成一條條 青瓜爽口清新😋 酸得黎開胃👍🏻🥒🍴招牌羔蟹粥 🍲🦀用瓦煲載住膏蟹粥 😙一開蓋香噴噴 望到佢甘黃既顏色就知道佢d膏有幾多 ,😍😈本身隻蟹都唔細 但落既膏一定遠遠多過一隻蟹😋😋 蟹粥膏又香粥米又軟 好夠火喉 🔥蟹肉都算鮮甜軟滑 推介🤓😋超好食!🍴風沙鮮鮑😋極邪惡😈 將鮑魚用風沙既整法炸 🔥😈 鮑魚出面有一層厚度適中既炸粉 好香口 😙而入面既鮑魚新鮮彈牙 出面粉粉同炸蒜完全冇蓋過 鮑魚鮮味😋 加埋上面炸得勁香脆既風沙蒜粒 跟本冇得輸😈😋👍🏻(蒜粒帶有微辣 要黎撈飯或蟹粥一流🦀) 🤓🍴黃金海蝦 🥚🦐用咸蛋皇炒蝦 出面勁多蛋皇 沙既口感好香口 😋充滿住咸蛋味 入面既蝦殼炒得脆到可以食埋 🦐而蝦肉彈
<一番風味 好有風味!>
😋落足料既羔蟹粥 ,夠鑊氣既海鮮😋

<餐前小食>
🍴青瓜雞絲🥒🐥

🍴醃青瓜🥒

🍴招牌羔蟹粥 🍲🦀

🍴風沙鮮鮑😋
(蒜粒帶有微辣 要黎撈飯或蟹粥一流🦀) 🤓

🍴黃金海蝦 🥚🦐
用咸蛋皇炒蝦 出面勁多蛋皇 沙既口感好香口 😋充滿住咸蛋味 入面既蝦殼炒得脆到可以食埋 🦐而蝦肉彈牙 多汁鮮味足 好正😄😍

🍴芝士焗扇貝🧀🐚
原隻扇貝 加上唔同既切碎菇類 上面放住芝士汁去焗 芝士醬偏濃但感覺白汁既比例多d 🧀😙. 加上爽口多汁既 菇 同新鮮既扇貝係一個幾好既配搭😄👍🏻

🍴㰖椒蒸龍躉球 🐟
切成片既龍躉都幾厚肉 本身食既係佢煙靭彈牙既厚感 加上d木耳同㰖椒調味 已經好唔錯 唔洗點加其它調味 😋🐟

🍴蒜蓉炒時蔬🌿
係炒芥蘭 芥蘭顏色鮮綠 一睇就知新鮮🌿 普通既炒菜都整得好夠鑊氣 🔥好滿意👍🏻

整體全個4 人餐既食物都整得好正 但個人最推介係佢個羔蟹粥🦀, 夠足料煮得用心 ,同個風沙鮮鮑 整法特別 又好味 👍🏻

Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#一番風味
灣仔灣仔道138 號明豐大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-14
2017-08-13 130 瀏覽
I have heard of Crabtain restaurant few times through magazine or newspaper article, but never have the chance to try on it. Finally i have the time to try on it this time. It was located at Wanchai, about 5 min walk from MTR. Even though their signature dish is crab or Guangdong dishes, they do offered lunch set too. They offered several types of Guangdong dishes, ranging from $52 to $78. I can top up money for additional soup, vegetable or drinks. Daily soup - Soup was boiled with corn, winter

Daily soup - Soup was boiled with corn, winter melon and meat. Soup was extremely tasty, with no MSG tasted as it t has absorbed the essence of the ingredients. Corn was juicy and soft as well.

Watermelon juice - Watermelon juice was sweet and refreshing, perfect in this hot weather. The chef has used 100% watermelon to blend as i could taste the meat in it, with no syrup or water added.

Steamed giant fish pieces with fermented black bean - The fish used is giant grouper, which was one of my favourite. This was one of the best fishes i have tasted. It was steamed till soft and smooth, with it melting in my mouth. Black bean complimented nicely with the rice.
同女朋友食完個夜晚唔係好夠飽又唔想食甜品,所以趁人少少上咗嚟食飯個宵夜之前已經食過一次覺得幾好食。奴豆腐, 上面淋左好多芝麻醬,再加埋下面一件件好凍同埋好滑嘅豆腐,豆味都幾重,豆腐都有十件,兩個人share岩岩好。要小心d夾,好易爛。呢個吉列牛肉係推介,出面係少少炸粉所以可以炸到好脆,入面嘅牛肉係生嘅所以有兩個感受,入面嘅牛肉嘅脂肪都幾多,而且係因為生所以好林同埋好有咬口,不過都幾易咬開。而且咬個時唔會有啲咩牛肉嘅血反而每一口都係肉所以幾好食同埋唔會有牛肉嘅蘇味。煙肉荔枝卷都幾得意一條有三件,煙肉燒到好脆,啱啱好熟啲油啱啱出晒黎,所以好香,包住入面一粒厚厚的荔枝肉,甜甜地。一鹹一甜咁樣都幾夾幾特別,而且呢個味道都幾特別第一次食到雞翼出邊完全冇炸粉,所有皮都炸到好脆勁香。同埋啱啱乍起而又唔會老曬。所以入面嘅肉超級嫩滑,面頭小小鹹鹹地加上好龍嘅雞味食三隻一定唔夠。如果可以加少少辣粉或者少少立刻地會更加完美。金菇牛肉就有六件,不過牛肉唔算好肥而且每一件較為細件,唔係太抵食。不過味道都幾夠同埋金菇都幾香啱啱燒起,有一定的吸引力。最好嘅係炸薯格,一來夠晒脆唔係硬果種。二來分量夠晒多,係碼有成15

最好嘅係炸薯格,一來夠晒脆唔係硬果種。二來分量夠晒多,係碼有成15件,仲要係大件的超夠飽肚。薯格入面仲有小小嘅薯蓉,面頭有少少辣辣地嘅粉幾好食,而且因為份量較多所以都幾飽肚。
最後職員態度都幾好,而上菜唔快不過就每樣都即起,個氣氛幾啱吹水。
2017-07-17
2017-07-31 260 瀏覽
今日lunch 有4個人,去左食一番風味。午市多過三個人入座可每人贈送例湯 (兩個人入座想飲湯要加$6/碗)我地每個人都叫唔同既菜式,咁就可以交換試下味。今日例湯係菜乾豬骨湯,餐廳標榜無味精,湯有淡淡既菜乾味。梅菜蒸鯇魚因為魚好難同人分享食,我同事自己一個食,佢話梅菜同豉油好香,撈菜飯好好食但因為係魚腩位,細骨比較多,食既時候要小心d黑椒牛仔骨聞落好香黑椒味,牛仔骨份量多,好惹味豉椒苦瓜排骨苦瓜雖然好苦但好爽身仲有一味咸香雞,但賣相唔多ok,食落雞皮同肉都梅梅地....唔好食。
今日lunch 有4個人,去左食一番風味。

我地每個人都叫唔同既菜式,咁就可以交換試下味。

今日例湯係菜乾豬骨湯,餐廳標榜無味精,湯有淡淡既菜乾味。

梅菜蒸鯇魚
但因為係魚腩位,細骨比較多,食既時候要小心d

黑椒牛仔骨
聞落好香黑椒味,牛仔骨份量多,好惹味

豉椒苦瓜排骨
苦瓜雖然好苦但好爽身

2017-07-31
灣仔放工晏左煩惱去邊食飯之際,同隊員W去左試呢間「一番風味」😻~喺灣仔道超方便完全唔使驚搵唔到😹~--------------------聽聞呢度蟹粥好出名,身為海鮮迷的搵食軍團當然要即刻點一鍋👻~果然無失望,亦無吹噓之嫌😋,因為真係太·好·吃🤤🤤🤤!成鍋粥超級大鍋,絕對得起呢個價錢😳~ 平時食嗰啲蟹粥可能系白粥樣,但呢度就係淺橙色的,不為其他,只因煲粥極多蟹膏⋯係超級鮮味🦀!!鮮到一個程度係以為自己喺海洋中🌊!成隻羔蟹很大隻,食到隊長B超滿足~連個蓋都超多羔~~鮮甜到一個點🌝~~ 之後就到砵酒炸桶蠔~蠔是繼續超級大隻😍~食得出好有砵酒味,蠔水水滑滑的,無想像桶蠔都有呢種酥炸惹味😌~加上生菜同豆瓣醬的配合(雖然隊長B覺得豆瓣醬唔多match😅)都幾fresh 至於蒜香炒龍躉球,因為隊員W係唔食魚😒,所以呢碟係隊長B係獨吞嘅😝😝~龍躉片好滑好有口感,雖然平時炒龍躉片多數會榎口,但呢碟就好鮮好嫩,口味偏淡,雖然相對較油,但有西芹吊味都係不錯👍🏻~ ---------------------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:201-400服務態度👨🏼‍🍳:
--------------------
---------------------------
好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:6.5/10
乾淨指數🌝:6.5/10
2017-07-19
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌羔蟹粥
2017-07-24 328 瀏覽
灣仔地鐵岀後走幾分鐘,就到達飲食節目曾介紹過的熱捧小炒蟹粥店,門口跟內裏主打黑白二色,懷舊得來見簡約,而地舖來說,佔地也相當大呢,在街上清楚容易見到,好幾次坐巴士也經過此處呀。是日跟小粒子跑到這餐廳去吃小菜,地方舒適,人客半滿但不用等位真好呀。另外,溫度光線都和諧,等吃的我們特別期待。黎呢度一定要食招牌蟹粥啦,粥底軟綿有米香,一人大約有好幾碗份量,蟹肉蠻足料,不得不提是蟹羔滿滿,令成煲粥充滿蟹味,令白粥帶橙,十分吸引。我倆又點了兩隻避風塘炒瀨尿蝦,女生嘛,比較不會拆殻,吃起來有點無儀態,但炒得相當有風味,又不過咸,蝦個子小,肉也嫌少,但實在是津津入味,炸蒜較油膩,但吃到最後也忍不住盛蒜吃才肯罷休。這邊師父做的蒜蓉粉絲蒸扇貝,沒下太多油去做令面,加上是蒸,沒平時吃的那麼多油,粉絲少了油幸而不會干身,蒜下得剛剛好,扇貝不算小,加上干蒜和干蔥,調味不重,更顯新鮮。食後感:師傅炒的菜實在拿手,份量略少,但二人吃卻剛剛好,價錢港島區來說也合理👍🏻P.S.眼見蟹粥差不多是每枱客人都必點呢,值得一試。

P.S.眼見蟹粥差不多是每枱客人都必點呢,值得一試。
  • 招牌蟹粥
2017-07-23 2660 瀏覽
上個禮拜同朋友去左食海鮮餐,朋友話好食之餘又唔貴,係灣仔好方便咁話。點知原來佢講既就係「一番風味」,我之前已經去過喇雖然今日係平日,但係都好似好多人。我地都鐘意食海鮮,但係我地得2個人,所以都係唔叫蟹粥喇,驚食唔晒。所以我哋決定叫三個小菜食呢個係蒜香炒龍躉球🐟,味道好香,蒜蓉味好重魚肉鮮味又夠結實,唔會一夾就散。西芹都炒得好香,好爽口呢個係黃金蝦🦐,差唔多有六隻。黃金蝦即係外皮係用蛋黃做呢,味道好甘香。蝦肉爽口彈牙,每隻差唔多有一隻手指咁長呢個係避風塘炒肉蟹🦀,好香!好香!好香!!!係好香蒜蓉同埋蔥味,好夠穫氣而且佢預先幫你開咗啲肉,所以自己開都唔會好難開,肉質結實仲好鮮味,味道辣辣地,好開胃!本來我哋都唔諗住叫飯,但見到呢個餸,我哋都叫咗一個飯一齊share呢度我差唔多有成大半年冇來啦,但估唔到個水準依然保持得咁好,食物好新鮮,又夠穫氣而且以食海鮮來講,呢度嘅價錢都好合理

呢個係蒜香炒龍躉球🐟,味道好香,蒜蓉味好重
魚肉鮮味又夠結實,唔會一夾就散。西芹都炒得好香,好爽口

而且以食海鮮來講,呢度嘅價錢都好合理
2017-07-13
2017-07-21 248 瀏覽
年頭曾經來過吃4人蟹粥($988),對其黃金的蟹粥念念不忘,於是今次就帶幾位朋友來嚐嚐招牌蟹粥和其他精美小菜。《招牌蟹粥 $348》蟹粥呈金黃色相當吸引,因為餐廳採用多肉又多羔的越南羔蟹煮成。粥底軟綿,蟹味十足,羔蟹亦很鮮甜,蟹蓋還有很多蟹膏呢!《薑蔥炒桶蠔 $168》有五大隻用薑蔥爆香過的桶蠔,肥美肉甜,鮮味而香口。《黃金蝦 $108》海蝦呈現黃金是因為外層塗上黃金的咸蛋黃醬,所以味道帶微咸很香口惹味。蝦肉新鮮彈牙質感,非常可口。《紅酒扣牛尾 $88》牛尾份量多,炆得算軟腍入味有嚼感,洋蔥清甜,醬汁惹味,伴飯定不錯。《時蔬 $58》菜芯新鮮無渣。環境:店內除了門口的幾張餐桌外,步行入內還有數張大圓枱。牆上掛有一些香港的舊街道照片,增添懷舊感。

《招牌蟹粥 $348》

《薑蔥炒桶蠔 $168》
有五大隻用薑蔥爆香過的桶蠔,肥美肉甜,鮮味而香口。

《黃金蝦 $108》

《紅酒扣牛尾 $88》

《時蔬 $58》
菜芯新鮮無渣。

2017-07-20
2017-07-21 189 瀏覽
今晚去伊館睇比賽,完場和友人都想食粥同小菜,行經灣仔道,看到一番風味的門面,看看菜單原來主打食蟹粥,一於試試如何。店內外裝修好有復古風格,店內也擺放了很多舊時代街道照片,坐得舒適。招牌蟹粥 ($348)主角招牌羔蟹粥十分足料,羔蟹好大隻好多膏。粥底呈金黃色,光看已食慾大增,蟹膏既鮮味又濃郁,每啖粥都食有蟹羔,蟹肉鮮甜富蟹味,粥底又綿又滑,不會變水,每人都食到有两碗,十分滿足。薑蔥炒桶蠔 ($168)以大量薑蔥及濃郁醬汁炒十分夠鑊氣,微微焦香,蠔身脹卜卜又大隻,入口蠔味香濃,鮮美滋味。黃金蝦 ($108)黃金海最正就是可以連殼食才夠風味,塗上黃金蛋黃醬的炸得火喉剛好,外脆內彈牙,口感味道同樣一流。紅酒扣牛尾 ($88)店員推介的新菜式,份量不少滿滿一鍋全鍋都係牛尾,牛尾煮得不算太腍,咬着很粘牙,而紅酒汁調味很好,紅蘿蔔和洋蔥都入味。時蔬 ($58)菜新鮮翠綠,蒜蓉炒最合心意。

招牌蟹粥 ($348)
薑蔥炒桶蠔 ($168)
黃金蝦 ($108)
紅酒扣牛尾 ($88)
時蔬 ($58)
菜新鮮翠綠,蒜蓉炒最合心意。
2017-07-20
2017-07-17 261 瀏覽
裝修好乾淨,坐得舒服,侍應都好好。係廁所差小小,不過比起其他小菜館已經超班了兩個人叫左1) 避風塘炒蟹 - 楝左膏蟹,膏蟹貴肉蟹一百多,都多膏同大隻,好夠香又入味,唔算好辣,仲要唔多油如果d蒜可以脆口d就更完美了2) 脆炸牛腩 - 脆漿唔算厚身,不過個人覺得牛腩可以再淋d,同埋唔夠入味,淡口左d3) 粉絲節瓜煲 - 有媽媽煮家飯既感覺,夠鮮味但都係偏淡口,濃味精可能唔慣但好難得出街食飯唔會成口濃味味精,都唔錯我叫左奇異果汁, 有驚喜,杯野好濃郁好足料呀,正
兩個人叫左
如果d蒜可以脆口d就更完美了
3) 粉絲節瓜煲 - 有媽媽煮家飯既感覺,夠鮮味但都係偏淡口,濃味精可能唔慣[我有小小]但好難得出街食飯唔會成口濃味味精,都唔錯
我叫左奇異果汁, 有驚喜
,杯野好濃郁好足料呀,正
2017-07-15
  • 果汁
  • 避風塘炒蟹
2017-07-15 2066 瀏覽
在灣仔道的一番風味,很低調,類似的餐廳很多,你或許不會留意到它,可是我得告訴你,這餐廳很有實力,食物的出品是會令人回味的,今晚約幾個朋友黎食晚餐。金銀蛋莧菜莧菜現在當造呢,煮完仍保持嫩綠,口感也是十分嫩,無渣,而且它軟身,吸收了湯汁精華,確是美味,金銀蛋即鹹蛋和皮蛋份量可不少,還有肉碎增添鮮味,調味剛好不會太鹹,很多港式餐廳弄這一味都偏重口味,這裡就不會。紅酒扣牛尾紅酒的酒味已蒸發,餘下的是帶點甜的香味,那醬汁我更彷彿嚐到蔬菜的味道,不知是否以蔬菜作材料煮出來,牛尾煮得入味,炆到軟腍,完全不費牙力,如果來一碗飯會很配,還有些洋蔥片蠻甜的。蒜蓉粉絲蒸聖子蒜蓉足料,好夠味,粉絲蒸到軟身,量夠,索了蒜蓉海鮮的味道,不容錯過,聖子口感爽彈,沒有蒸得過火,是剛剛好的,最重要是鮮味十足,好鮮甜,真令人留下深刻印象,這裡的海鮮蠻出色的,下次要再吃其他海鮮菜式!價錢相宜,坐得舒適,食物水準高,朋友聚餐想食中菜,一番風味是不錯的選擇!

金銀蛋莧菜

紅酒扣牛尾

蒜蓉粉絲蒸聖子

2017-07-14 805 瀏覽
這間餐廳以前曾去過,食物的味道已經模糊了,只記得那裏最出名的是蟹粥。昨天巧合地與朋友一起再去到那裏吃飯。看看餐牌,好像比之前來的食物選擇多了很多今天天氣很熱,所以我們決定不吃蟹粥了。便叫了很多招牌的小菜,尋找那忘記的味道。菠蘿咕嚕肉 $68這個炒得很香,份量不少。咕嚕肉一向是我家的招牌菜,味道酸酸甜甜,很開胃。除了咕嚕肉外,還有菠蘿,青椒,洋蔥及紅椒,顏色豐富,很吸引人呢!避風塘炒蟹 既然我們不吃蟹粥,當然要食返蟹來補償我們心靈的損失這個避風塘炒蟹很大碟。份量很足料,真的有一隻很大的蟹。味道辣辣的,很開胃蒜蓉時菜另外我們還叫了一個菜吃,這個很特別。這個菜是用湯浸的,而且還有大量配料,上面有豬肉皮蛋鹹蛋雞蛋等等,吃起來味道清淡,但又不失鮮味這間餐廳環境很好,座位舒服。最重要的是食物質素很好,不論是海鮮或是小炒,味道也恰到好處。價錢方面也十分合理,地點也很方便

看看餐牌,好像比之前來的食物選擇多了很多

菠蘿咕嚕肉 $68

避風塘炒蟹
既然我們不吃蟹粥,當然要食返蟹來補償我們心靈的損失

蒜蓉時菜

2017-07-13
2017-07-13 267 瀏覽
今日在灣仔有點事辦,就到這裡吃過簡單晚飯吧。店員請我們到最入的卡位,但由於嗅到的漂白水味,於是要求換個位置,店員很好,亦能安排坐較通風的座位。 花鵰蒸瀨尿蝦($116),蝦的肉質不夠爽,而花鵰水蛋的味道則可以,略嫌酒味太濃。 薑葱炒肉蟹($288),這道菜很有鑊氣,蟹肉很鮮味,醬汁調味得宜。 南乳粗齊煲($58),菜夠新鮮爽口,南乳的味道則不夠香,茨汁過厚,味道可以,這道菜則有點失準。 奇異果汁($22),新鮮搾的,酸酸的,夠醒胃。 西瓜汁($22),應該也是鮮搾的,飲得到西瓜肉,味道很甜。

奇異果汁($22),新鮮搾的,酸酸的,夠醒胃。
西瓜汁($22),應該也是鮮搾的,飲得到西瓜肉,味道很甜。
2017-07-11