2022-06-07 295 瀏覽
🔸雪糕拉麵 (豚肉,半熟蛋,半支花生醬雪糕,辛辣豚骨湯底) 🔸💬特點💬🔸兩間高質黃店 “想甜嚐甜””一生懸麵”合作,每日20碗,旺角店40碗,當雪糕遇上拉麵會否為伏呢?🔸一生懸麵慕名而久,剛好這次和另一間高質黃店想甜嚐甜合作,加上本人最愛嚐嚐新奇好玩的美食,因此沒有拒絕的理由而去嘗試。咁個賣點應該係雪糕嘅冰,配合辣湯底嘅火,形成一個冰火的感覺所以個雪糕送上的時候,個雪糕係已經放咗喺拉麵入面,而不會分開上,或者你會點樣食呢個拉麵呢?我哋嘅選擇係,先將雪糕攞起,品嚐下雪糕嘅感覺,先再放番落去等佢地冰火交融不過重有幾點可以分享一來辣湯底未夠熱二來略嫌雪糕可以做到好似雪芭嘅感覺,等佢溶化嘅速度會慢啲,加上若果湯底夠熱嘅話,咬起上嚟,會更有冰火嘅刺激感帶出當然有嘢值得一讚,雪糕水準一如以往,同想甜嚐甜一樣咁有水準,花生醬味濃烈而且雪糕要做到吸收湯汁後都不易散開,是不容易的,所以誠意度加分拉麵方面,我一向好少食拉麵嘅原因,因為香港係拉麵貴日本兩三成,但質素就下降兩三成不過呢間拉麵還算不錯的,不論價錢或質素,都比較貼近日本的。只係由於雪糕嘅甜度,辛辣湯底變得不再辣,建議辣度可提高。豚肉為半肥瘦,資訊

💬特點💬

咁個賣點應該係雪糕嘅冰,配合辣湯底嘅火,形成一個冰火的感覺

不過重有幾點可以分享

一來辣湯底未夠熱

不過呢間拉麵還算不錯的,不論價錢或質素,都比較貼近日本的。

只係由於雪糕嘅甜度,辛辣湯底變得不再辣,建議辣度可提高。
豚肉為半肥瘦,資訊顯示會用火槍燒一燒,入口軟綿

當日店非常忙,要體諒服務員
雪糕拉麵
  • 雪糕拉麵  (限量發售)
2022-06-06 159 瀏覽
呢間店都唔係第一次食 次次黎都係食沾麵 同佢期間限定麵 今次 都係沾麵 佢既麵用上喬麥麵 麥味重 香口彈牙 叫左魚湯底 淡淡魚香入鼻 唔會太濃太搶味 溫度又夠 最正係炙燒個叉燒 完全係入口融 又有炙燒香味 價錢超值下 都跟有半隻溏心蛋 愈食愈大啖 雖有好快食完 但輸後記會好飽 係一間一試愛上巴店黎!
最近見好多人講起雪糕拉麵自從見到係同我最鐘意嘅甜品店 #想甜嚐甜 合作就一直心思思好想試下❣️******************************食物s:🍜雪糕拉麵 ($98)辛辣湯拉麵配上半球嘅花生醬味雪糕🍦呢個配搭都幾新奇趁雪糕未融前 分別試咗佢地嘅味道先😉最初見辛辣湯底顏色幾紅 以為會幾辣 但原來食落又唔係太辣 又幾過癮😝至於雪糕 入口有好濃郁嘅花生醬味我覺得就咁食都好好食想甜嚐甜嘅出品果然係高質唔覺唔覺已經食左一半😝跟住我先醒起要融入湯底😂融合埋一齊時湯底辣度被中和咗個湯食落就會變咗暖暖哋咁個人比較鐘意熱辣辣多啲拉麵份量都幾多食完一碗標準size真心飽麵條我揀咗正常硬度 掛汁又彈牙 幾正但因為得返少少雪糕撈落個湯底度我就只係食到"少少"花生醬味 嗱 正常食法好似係會食到類似擔擔麵味道👈好彩本身個辛辣湯底都唔錯但就少少變咗將2樣野分開咗嚟食咁😌值得一讚係佢個叉燒幾厚身 而且燒過嚟夠肥又好有香味 認真邪惡😈🍗唐揚雞 ($32) 唐揚炸雞即叫即製 一碟有4舊 炸得夠香脆 食落都有肉汁唔會乾 唔錯唔錯😆******************************環境:店舖環境幾
最近見好多人講起雪糕拉麵
自從見到係同我最鐘意嘅甜品店 #想甜嚐甜 合作
就一直心思思好想試下❣️

食物s:

🍜雪糕拉麵 ($98)
辛辣湯拉麵配上半球嘅花生醬味雪糕🍦

好彩本身個辛辣湯底都唔錯
但就少少變咗將2樣野分開咗嚟食咁😌
值得一讚係佢個叉燒幾厚身 而且燒過嚟
夠肥又好有香味 認真邪惡😈

🍗唐揚雞 ($32)
唐揚炸雞即叫即製

為食指數:7/10
性價比:7.5/10
環境舒適度:7.5/10
雪糕拉麵
來到既時間,佢哋啱啱開門入邊有幾枱客坐低咗我哋揀咗吧枱私隱度好似高d,面壁吧!寫紙仔落單一張紙,代表一碗麵可以自己加餸,加小食,加飲品白湯豚骨拉麵湯底濃濃,有啲似醬汁呢個拉麵嘅餸好多,食到尾都仲有餸豬肉算係厚切,雞蛋糖心做得好好👍🏻海路拉麵賣相好靚,打卡一流滿滿嘅海老圍住糖心蛋好食😋燒餃子🥟正常!整體來講,性價比高價錢相宜,不用加一⭕️進店前量度體溫 ✅店員人手處理進入食肆之安心出行 ✅枱面有提供搓手液 ✅枱面提供水杯及水壺 ❗️部分座位為開放式(商場)
來到既時間,佢哋啱啱開門
入邊有幾枱客坐低咗
我哋揀咗吧枱
私隱度好似高d,面壁吧!

寫紙仔落單
一張紙,代表一碗麵
可以自己加餸,加小食,加飲品

白湯豚骨拉麵
湯底濃濃,有啲似醬汁
呢個拉麵嘅餸好多,食到尾都仲有餸
豬肉算係厚切,雞蛋糖心做得好好👍🏻

海路拉麵

⭕️進店前量度體溫
✅店員人手處理進入食肆之安心出行
✅枱面有提供搓手液
✅枱面提供水杯及水壺
❗️部分座位為開放式(商場)
2022-05-02
平時唔算成日食拉麵,但經常聽身邊朋友提起一生懸麵 呢度,一來鋪頭名好好聽,二來雪糕拉麵呢個gimmick太過令我念念不忘!🤤而家開左三間分店,好就腳就食到。挑了星期六中午來試試看,荃灣店人流都不少,入座等咗大概15分鐘,秒速決定好食咩,等咗5分鐘就有得食喇!🚀先上了煎餃子(係拉麵店嘅第二靈魂!),表面煎得很香脆,內裏沒有冰箱雪過嘅質感,不錯的,如果肉汁更多更佳,略嫌餃子汁會蓋過餃子本身的味道。再來就是今餐的主角——期間限定雪糕拉麵!看看完整地浮在水面上的雪糕,拍完照就先食一口雪糕,單獨食都好好食(係真實嘅花生醬味),絕對唔係為咗砌個樣而濫竽充數嘅質素。但大家食都要記得忍住口唔好食晒,要留番嚟浸入湯底啊。辛辣湯底對唔食得辣嘅人嚟講會有少少挑戰性,可以想像係小/中辣嘅程度,但mix完雪糕不單止無咁辣,入口都順滑咗,不過唔知係咪我食得太多雪糕😂,撈完之後花生醬味消失咗,不過身為第一靈魂嘅湯頭咁特別,食落係好開心的,而個cone浸淋咗吸晒湯汁又幾正(但應該有人會覺得怪的)。另外想特別highlight麵質,拉麵有手作嘅質感,形狀偏闊身,主要食口感,作為硬麵派真係好滿足!🤸🏽期間限定雪糕拉麵賣相

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
埋單望一望,以現今拉麵嘅市道嚟計真係唔算貴,menu其他款都係$80上下,仲要係良心店,突然想食拉麵不妨試下,尤其唔知雪糕拉麵期間限定幾耐啊🫶🏽
2022-05-28
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 雪糕拉麵
2022-05-22 185 瀏覽
又出荃灣搵好西食,行到過嚟千色!突然之間想食拉麵!咁就簡左呢間餐廳!一坐低就叫咗碗拉麵!小編叫咗碗白豚骨拉麵!首先講吓個拉麵湯底!個湯底都濃既,唔算好鹹嘅!至於麵嘅質地屬於普通,唔會太硬,亦唔會話太軟!至於豚肉方面,雖然都有啲火炙嘅味道!小編就覺得呢間分店可以再做好少少,因為同旺角分店表現得比較好少少!至於蛋都算唔錯嘅!個蛋黃仲係流心嘅!另外紫菜都唔錯嘅!浸落湯味道會更佳,咬落去鹹鹹地,林林地!都好正下!至於服務方面都好有禮貌嘅!

至於服務方面都好有禮貌嘅!
2022-05-18
2022-05-21 196 瀏覽
拉麵、沾麵真係食極都唔會厭,我同朋友都好鍾意食❤️自從知道有雪糕拉麵之後就覺得好得意,心郁郁想試下。上星期日,終於約到朋友黎到荃灣試下😋😋😋因為星期日,都幾多人等位,我地大幾等左20分鐘左右。排隊期間店員好醒目問我地係唔係要食雪糕拉麵,因為每日限定,要統計返個數量。特濃豚骨沾麵 $78湯底好香濃,夠熱,仲有幾舊豚肉,用料十足叫左硬麵好有口感,仲加$15/100g麵,豚肉好厚,好淋雪糕拉麵$98雪糕係花生味,同拉麵好夾,真係有驚喜😍,一定會再黎

特濃豚骨沾麵 $78
湯底好香濃,夠熱,仲有幾舊豚肉,用料十足

叫左硬麵好有口感,仲加$15/100g麵,豚肉好厚,好淋

雪糕拉麵$98
雪糕係花生味,同拉麵好夾,真係有驚喜😍,一定會再黎
2022-05-17 237 瀏覽
點解會知道咁Hit嘅雪糕拉麵?真係因為AhoTV😂😂😂Sunny介紹,見到就已經好想試瘋癲程度。。三日去咗兩次第一次係去荃灣分店 (因為知道旺角真係唔夠人排)嗰日12點去到,竟然唔使排隊…入到去梗係食限量版啦,友人就叫咗辛辣味雪糕拉麵真係好啱我口味花生雪糕同個湯底好夾,趁佢未溶飲一啖湯,辛辣程度都幾高,之後夾咗一口雪糕,好香花生味~等佢慢慢溶化之後…甜味減輕咗辣味,令到個湯底更加有層次感,出色!另外值得極度推介就係佢嘅叉燒,油花分布平均,入口溶化,非常甘香!仲有佢嘅面底,屬於粗面嘅一種,好有咬口,個人選擇標準煙韌度,好啱我口味!男人嘅辛辣麵面嘅質地同上,湯底濃郁,糖心蛋亦係值得一讚!另外嗌咗餃子同埋雞軟骨串餃子真係屬於一般貨色,略嫌唔夠熱雞軟骨串有驚喜,中間有啲細細粒嘅軟骨,咀嚼時口感豐富,再加埋佢嘅沙律醬,好惹味!總括:一定要再嚟😋
點解會知道咁Hit嘅雪糕拉麵?
真係因為AhoTV😂😂😂
Sunny介紹,見到就已經好想試

瘋癲程度。。三日去咗兩次

第一次係去荃灣分店 (因為知道旺角真係唔夠人排)
嗰日12點去到,竟然唔使排隊…
入到去梗係食限量版啦,友人就叫咗辛辣味

雪糕拉麵真係好啱我口味

男人嘅辛辣麵
面嘅質地同上,湯底濃郁,糖心蛋亦係值得一讚!

另外嗌咗餃子同埋雞軟骨串

餃子真係屬於一般貨色,略嫌唔夠熱

總括:一定要再嚟😋

2022-05-13 234 瀏覽
提起食日本嘢除咗壽司魚生之外又點少得拉麵呢!之前都幫襯過旺角分店嘅一生懸麵,今次嚟到荃灣口痕又想再食佢嘅海老沾麵!🤪荃灣呢一間比起旺角分店裝修靚咗,環境亦都比較闊落。坐低咗之後就點咗一份海老沾麵嚟回味下。🍜一如以往可以係order紙度揀自己想要麵嘅硬度,配菜嘅添加等等。過咗冇一陣,所點嘅沾麵已經上檯,係一大鍋嘅海老湯底!🦐即刻夾啲麵浸落去食,今次感覺上個湯底比較唔夠濃,個味道唔夠入味。😳個溏心蛋同叉燒都係水準之內,撇除個海老沾麵湯稍為淡之外都還可以。不過湯底嘅濃淡嘅偏好係因人而異,個人比較偏向之前旺角店食個種比較濃郁嘅味道。😂

海老沾麵
2021-10-11
5 分鐘 (堂食)
1K
2022-05-12 152 瀏覽
I have heard of ice cream ramen in the past but it was in Japan and finally we get to try in Hong Kong.The price is also quite reasonable. However, please note this  ice-cream ramen is limited per session(lunch, dinner). I tried to go on the 9/5(public holiday) at 12 and it was already sold out. It was easier to try it at a weekday dinner where I arrived 6:30pm(the dinner session opens at 6pm) and the ramen was still available.You only have 1 option for the ice-cream ramen.I loved the fact they
I loved the fact they prepared hand sanitizers for us at the table so I don't need to get it out of my bag.
The ramen came and it looked really good. Moreover, it tasted great as well. I would suggest to take a bit of the ice cream first before letting it melt in the soup. The ice cream's flavor was peanut and it wasn't too sweet. The nutty flavor complemented the spicy soup and after the icecream gradually melts, the soup will become creamy with a slight peanut aroma to it. The tasted became a bit like Dandan noodles.
Ice Cream Ramen
題外話/補充資料: Come early as the ice-cream is sold out quickly
2022-05-10
Ice Cream Ramen
2022-05-09 294 瀏覽
今日去食一間好出名嘅一生懸麵,拎咗飛大約等咗45分鐘先入得,勁勁勁多人,而且未入座12點半就已經賣哂雪糕拉麵,有d失望,本來諗住食!😢😢😢唔緊要,總有機會食到雪糕拉麵,如果醫生繼續批我嘅話,今次食住其他拉麵先。最後我叫咗辛辣拉麵、唐揚雞同章魚燒!😋😋😋辛辣拉麵$79(9/10)唔會好辣,無食到流鼻水,似bb辣!拉麵唔硬,兩舊叉燒肥瘦適中,湯底鹹咗少少,但都飲哂落肚!👍👍👍唐揚雞$32(8/10)4件都算大舊,炸粉唔厚,雞肉嫰而有肉汁,好正!👍👍章魚燒$28(8/10)一碟有5個,每一個章魚燒都有1粒章魚粒,都算大粒彈牙煙韌,而且熱辣辣好好味!👍👍@issyoukenmen地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖#拉麵 #一生懸麵 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfood

辛辣拉麵$79(9/10)

唐揚雞$32(8/10)
4件都算大舊,炸粉唔厚,雞肉嫰而有肉汁,好正!👍👍

章魚燒$28(8/10)

@issyoukenmen

地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖

#拉麵 #一生懸麵 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
辛辣拉麵
章魚燒
辛辣拉麵
章魚燒
2022-05-09 131 瀏覽
尋晚睇完sunny 介紹,對呢個雪糕拉麵好有興趣,所以今日做完正事就落附近荃灣食佢,點知去到,可能假日關係,停車場要等位。介紹返,荃灣匯停車場食滿200可免1小時。而呢個停車場係$14半小時。等咗大約3個字左右就入到去停車場然後上3樓食拉麵就見到呢個牌。有啲失望,但都嚟咗,無理由唔食,睇表現,好既話下次食晚市等咗大約半小時有位。我叫左個白湯豚骨拉麵$69我覺得好食。個湯好似打起咗,有啲棉棉感而且湯同麵都夠熱,岩晒我但🥲原來呢個湯係配比較幼嘅麵。而我係。鐘。意。食。粗。麵。的我都有拎我老公碗麵既粗麵過嚟配下我個湯我又明點解我個配係配幼麵係真係掛到湯多啲嘅但食到尾就覺得有啲過濃味不過本身我係食我淡味嘅人而且基本每間拉麵鋪我都有呢個問題,所以唔關拉麵鋪事,係我個人問題叉燒有燒過,好香又厚又有啲肥肉,配落去好好食,近肥肉位都有入口即溶感覺配料都有好多,我都出現食晒啲麵仲有好多配料淨🤣荀無窄木耳夠爽脆蔥係大蔥最緊要個蛋,流心老公叫咗辣味拉麵$79老公話初頭食無料到,點知越食越辣佢話佢覺得薄叉好食過厚叉燒佢略嫌個麵過硬,佢已選擇普通硬度佢話下次會揀淋啲小食叫咗餃子$28 同章魚燒$28味道一般,普

尋晚睇完sunny 介紹,對呢個雪糕拉麵好有興趣,
所以今日做完正事就落附近荃灣食佢,
點知去到,可能假日關係,停車場要等位。
然後上3樓食拉麵

等咗大約半小時有位。
我叫左個白湯豚骨拉麵$69

我覺得好食。個湯好似打起咗,有啲棉棉感
而且湯同麵都夠熱,岩晒我
但🥲原來呢個湯係配比較幼嘅麵。
而我係。鐘。意。食。粗。麵。的
我都有拎我老公碗麵既粗麵過嚟配下我個湯
我又明點解我個配係配幼麵
係真係掛到湯多啲嘅

但食到尾就覺得有啲過濃味
不過本身我係食我淡味嘅人
而且基本每間拉麵鋪我都有呢個問題,
所以唔關拉麵鋪事,係我個人問題

叉燒有燒過,好香
又厚又有啲肥肉,配落去好好食,
近肥肉位都有入口即溶感覺

配料都有好多,我都出現食晒啲麵仲有好多配料淨🤣
荀無窄
木耳夠爽脆
蔥係大蔥
最緊要個蛋,流心

老公叫咗辣味拉麵$79
老公話初頭食無料到,點知越食越辣
佢話佢覺得薄叉好食過厚叉燒
佢略嫌個麵過硬,佢已選擇普通硬度
佢話下次會揀淋啲

小食叫咗餃子$28 同章魚燒$28
味道一般,普通野

總括
性價比唔錯
價錢算中等
食物比中等高啲
細細個成日聽人講🤣「又甜又咸生飛滋架!」估唔到今時今日🍜🍜🍜成個雪糕可以擺落碗拉麵度開頭我係抱住試伏心態去🥲點知一試難忘!🥳🥳🥳呢個大名成日都聽真正試都係第一次💯估唔到又幾正✅✅✅碗麵本身辣辣地🌶花生嘅香令辣味更突出加上雪糕「冰」🧊同拉麵「火」嘅口感🔥喺個雪糕溶與未溶之間即係頭果幾啖係最過癮而碗麵本身啲條件都好好叉燒特別肥美入口即溶湯底又夠曬濃郁🌞🌞🌞但飲落唔會覺口渴想食嘅朋友記住早少少去因為每日限量幾十碗架咋好矜貴,隨時賣曬!🌜

細細個成日聽人講🤣

「又甜又咸生飛滋架!」
估唔到今時今日🍜🍜🍜

湯底又夠曬濃郁🌞🌞🌞
但飲落唔會覺口渴

想食嘅朋友記住早少少去

因為每日限量幾十碗架咋
好矜貴,隨時賣曬!🌜

2022-04-23 231 瀏覽
好耐冇出面堂食,今次試餐牌推介嘅特濃豚骨沾麵😋豚骨湯底幾濃郁,因為自己中意食比較有口感嘅麵,所以揀咗硬身,食落的確掛得住汁又煙韌👍🏻。而且環境唔錯,上菜都好快,侍應態度都好好。整體黎講,味道雖然唔算好驚豔,但性價比高,有行過附近都不妨一試。
好耐冇出面堂食,今次試餐牌推介嘅特濃豚骨沾麵😋

2022-04-20 271 瀏覽
今次試左好出名嘅一生懸麵試左兩款比較多人推介嘅兩款沾麵店舖仲有提供湯麵同小食👼🏻魚介豚骨沾麵🍜 $79上枱已經聞到好香濃嘅魚介豬骨湯味🐟湯底味道香濃但湯底質地偏稀😶‍🌫️重口味嘅小編有啲失望🫥麥麵條口感彈牙但未能夠掛到好多汁兩舊叉燒有燒過食落好香口溏心蛋煮得啱啱好但醃得唔夠耐整體嚟講不過不失🧐👅味道:7/10🙋🏻‍♂️推薦:7/10👼🏻櫻花蝦沾麵🍜 $85湯面舖滿櫻花蝦🦐未飲已經聞到陣蝦味湯底飲落似濃郁豬骨湯味加左櫻花蝦嘅香氣🐽好在飲落有蝦嘅鮮甜滿啖都有櫻花蝦食落口😋湯連麵咁食完都唔覺得口乾👅味道:7.5/10🙋🏻‍♂️推薦:7.5/10🌟👼🏻唐揚雞🐥 $32炸雞大大粒完全唔hea🍗炸粉唔會好厚雞肉嫩口有肉汁🤤炸雞擺到最後食都仲熱🔥呢個有驚喜!🤩👅味道:8/10🙋🏻‍♂️推薦:8/10📌整體性價比高,以沾麵嚟講價錢唔貴😎湯汁雖然濃味但質地比較稀,比較難掛上麵身,未必適合中意重口味嘅朋友😶‍🌫️下次會試下湯麵可能更出色🧐繼續支持良心小店💛🤩中意嘅記得Like 同 Follow Instagram: @kb.foodie_ ‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
今次試左好出名嘅一生懸麵
試左兩款比較多人推介嘅兩款沾麵