2023-08-16 44 瀏覽
這間日本餐廳裝修富有日本特式,有櫻花,牆身放滿日本清酒,讓人有置身日本的感覺。蟹籽壽司,壽司飯上放滿鮮甜蟹籽,每一口都充滿了海鮮的鮮味,讓人回味無窮。另外一道讓我驚艷的菜式是特長燒鰻魚壽司。這個鰻魚好新鮮,沒有一點腥味,搭配著微甜的鰻魚醬汁,口感豐富且味道鮮美。珍寶赤蝦是我在這家店品嘗到的一道絕品菜。赤蝦鮮甜肥美。炸軟殼蟹反卷是我必須提到的一道菜。炸得酥脆香口的軟殼蟹和新鮮的蔬菜作為主要成分,搭配著美味的醬汁,味道鮮美且口感豐富。肥牛野菜葛絲鍋是一道非常滿足的一道料理。這道鍋菜以嫩滑的肥牛片和新鮮的野菜為主要材料,加入了特別的葛絲,讓湯底更加濃郁。這道菜不僅味道鮮美,而且讓人感覺溫暖。海老天婦羅是我在這家店中另一個喜愛的菜式。這個天婦羅由新鮮的大蝦裹上鬆脆的炸粉而成,外酥內嫩,蝦肉鮮嫩多汁,絕對是一道令人垂涎欲滴的料理。特長燒鰻魚壽司同珍寶赤蝦都是贈送的,食到好飽同好抵食。

蟹籽壽司壽司飯上放滿鮮甜蟹籽,每一口都充滿了海鮮的鮮味,讓人回味無窮。

珍寶赤蝦是我在這家店品嘗到的一道絕品菜。赤蝦鮮甜肥美。

特長燒鰻魚壽司同珍寶赤蝦都是贈送的,食到好飽同好抵食。
2023-08-15
📍 一本食堂 🧭觀塘鴻圖道30號3樓人均消費: HKD214去開觀塘又揾食😋 今次去#一本食堂 @itsuponsyokudou ,都幾遠,要係酒樓門口入去搭𨋢!地方大,價錢好怪,有啲幾平,有啲幾貴🧐⭐️阿根廷赤蝦 $12特價$12隻,爽口的!但唔鍾意放係冰上面⭐️佐口裙邊壽司 $15原來無燒嘅係爽口,其實無咩味,但口感唔錯🆗三文魚壽司$19係大件,但個味同平時三文魚唔同咁😅$19一件三文魚真係理解唔到⭐️油甘魚壽司$24唔錯,幾大片幾香🆗三文魚籽壽司$40個紫菜係淋咬唔開㗎⭐️大大花之戀$38本身就係俾佢吸引🤓 睇相唔覺但其實真係拳頭咁大!好多蛋黃醬,好味,但一舊夠晒皮⭐️大拖羅壽司$56佢話剛剛到未解凍要等20分鐘,好彩好味!好香油脂勁多!係有食到滿口油香果種🆗赤龍卷$55有蝦嘅加洲反卷,佢係炸蝦,但真係輕輕炸過下咁,唔香⭐️脆炸蝦反卷$69同樣係蝦反卷但好味啲因為係吉列蝦,細細件好食好多🆗蟹子沙律中華冷麵$69睇落好似正常,但麵底下係水汪汪咁好稀⭐️一口芝士$45即炸即食嘢好難唔好食😂⭐️吉列炸蝦$50佢吉列都可以,好鬆脆,蘸蛋黃醬好味⭐️網燒雞泡魚干$55有少少硬但可以接受🆗蟹柳手卷 $13🆗蟹

📍 一本食堂
🧭觀塘鴻圖道30號3樓

人均消費: HKD214

⭐️阿根廷赤蝦 $12
特價$12隻,爽口的!但唔鍾意放係冰上面
阿根廷赤蝦

⭐️佐口裙邊壽司 $15
原來無燒嘅係爽口,其實無咩味,但口感唔錯

🆗三文魚壽司$19
係大件,但個味同平時三文魚唔同咁😅
$19一件三文魚真係理解唔到

壽司

⭐️大拖羅壽司$56
大拖羅壽司

🆗赤龍卷$55
有蝦嘅加洲反卷,佢係炸蝦,但真係輕輕炸過下咁,唔香
赤龍卷

⭐️脆炸蝦反卷$69
同樣係蝦反卷但好味啲因為係吉列蝦,細細件好食好多
脆炸蝦反卷

🆗蟹子沙律中華冷麵$69
睇落好似正常,但麵底下係水汪汪咁好稀

⭐️一口芝士$45
即炸即食嘢好難唔好食😂
一口芝士

⭐️吉列炸蝦$50
佢吉列都可以,好鬆脆,蘸蛋黃醬好味
吉列炸蝦

⭐️網燒雞泡魚干$55
有少少硬但可以接受
網燒雞泡魚干

🆗蟹柳手卷 $13
🆗蟹籽手卷 $15
蟹柳手卷,蟹籽手卷

質素一般般,性價比中等吧

#MFJ觀塘 #MFJ日本菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #kwuntongfood #sushi
#相機食先 #觀塘美食 #日本菜 #壽司

一口芝士
吉列炸蝦
網燒雞泡魚干
2023-08-07 138 瀏覽
今個假期,同老公去了觀塘海濱公園放狗,正在減肥的,我首選一定係食日本料理,而今次選擇這間一本食堂,店裏的刺身竟出奇地新鮮,真的好像去了日本當地食的風味,鮮甜又美味,而且價錢親民!珍寶赤蝦刺身 $12/隻活赤貝刺身 $65/隻時令生蠔🦪$15/隻日本海膽刺身100g鮮帶子刺身8片$65劍魚腩刺身3片$47油甘魚刺身(日本)$101大拖羅刺身,3片 $158汁燒原隻日本魷魚筒 $138甲羅燒 $68活鰻串$39

珍寶赤蝦刺身 $12/隻

汁燒原隻日本魷魚筒 $138

甲羅燒 $68

活鰻串$39

2023-08-06
10 分鐘 (堂食)
  • 時令生蠔
  • 甲羅燒
2023-07-31 166 瀏覽
官塘差唔多38度高溫下晚上去幫襯, 起初只係小半場滿但室內好熱、一問之下話冷氣壞壞地等待搭棚維修(OMG) 咁算啦佢都盡量開幾部冷風機、要求換台近啲部機話唔得☹️☹️!算! 一路食一路滴汗,已經吾係太知食物如何🤨🤨完😵‍💫😵‍💫😵‍💫⋯⋯價錢合理、唯有冬天先再去啦👋👋

2023-07-28 492 瀏覽
假期兼打風,帶住萬分期待,帶同小朋友及太太前往去試試呢間多數評價為“廉價優質”平民日本料理。為左此行,前一日已在open rice預訂第二日,即7月17日5時45分入座。仔仔同女女十分好雀躍,未到時間已經嘈住要出門,好啊,預早少少,一向我都唔鐘意遲到。到達食堂,時間為5時30分,店面烏燈黑火,門面張貼左張手寫通知,餐廳4時至6時休息,入面有員工面對門口坐住休息。我心諗唔係啊,3號颱風,休息?我自己唔緊要,最可憐係失信於太太同小朋友。我推開門問,“妳地今日餐廳休息?”個員工萬分不願意咁應左我,“6點後開”.....都算好啦,既然黎到,等多半個鐘....等待區位於後梯,有幾張凳,同部無開大風扇,空氣悶熱,想出去行行,但打風又落緊雨,唯有座係度等。仔女太太都好體諒,知道唔係我問題,都坐住係度等。“其實餐廳係咁既環境,打風落雨都慕名而黎而打開方便之門?至少都開返把後梯風扇。”為左分散佢地注意力同不滿,而門口又有幾張大海報,大家可研究下一陣食乜。但發現只有午市同茶市既菜式...安慰佢地,“嗯.唔緊要睇完,我地打次黎吃中午同下午茶...”傾下講下,終於到5點55分,餐廳開燈表示營業...前面既“勞
傾下講下,終於到5點55分,餐廳開燈表示營業...前面既“勞蘇”發完,入座吃野...
吃完總體感覺吃材尚好,服務環境,尤其預約等待,不太滿意,至少休息時段,致電講聲。吃完呢餐,都知道點解咁多身邊朋友返大陸消費,除食物質素,服務同價錢都優勝許多。最後仲有一點勁不滿,係open rice買左飲食卷寫明呢間適用,而且去前問過用到,到賣單,既然話部機壞左抵左去整未拎返返黎....呢d咁既藉口都講得出,通常壞機都會俾返部機妳頂檔。道歉都無句,剩係強調,我地收現金,八達通同visa.妳既飲食卷可以留係去第二間用。(呢間餐廳,可一不可再,完!!!)

2023-07-16
30 分鐘 (堂食)
2023-07-15 188 瀏覽
網上外賣平台叫外賣 !可能踩線叫啦!但的確係不知所謂!!!-項目更改唔通知! -魚生變壞照岀貨! 收工重要,定食物衛生重要? 黑名單!咁既價錢,比咁既質素,衛生! 我真係寧願食爭鮮都無咁嬲!
網上外賣平台叫外賣 !
可能踩線叫啦!但的確係不知所謂!!!
-項目更改唔通知!
-魚生變壞照岀貨!
收工重要,定食物衛生重要?

黑名單!
咁既價錢,比咁既質素,衛生!
我真係寧願食爭鮮都無咁嬲!
粒粒魚生飯
2023-07-15
外賣送餐
2023-07-15 175 瀏覽
一本食堂位於觀塘鴻圖道的30號3樓,是一家以日本菜聞名的餐廳。我和另一位朋友在晚餐時段來到這裡,品嚐他們的美食。首先是日式叉燒烏冬,這碗麵的賣相令人讚嘆。麵條彈牙有嚼勁,配上濃郁的麵豉湯底,為整碗烏冬增添了豐富的味道。叉燒肉質鮮嫩多汁,讓人回味無窮。接下來是冷蕎麥麵,這道涼麵清爽宜人。蕎麥麵條筆直細緻,搭配清涼的醬汁,讓人在炎炎夏日中感到涼爽。配料豐富,加入了蔬菜和海苔,提供了口感的層次和風味的豐富度。最後是日式炒雜菜,這道菜色彩鮮豔,讓人食慾大增。蔬菜炒得剛熟,保持了它們的鮮甜口感,加上適度的調味,使整道菜的味道均衡而美味。一本食堂的食物質量可圈可點,每道菜的賣相都令人滿意。味道鮮美,份量適中,能夠滿足飢餓的胃口。餐廳的環境舒適,讓我們在用餐時感到輕鬆愉快。總的來說,一本食堂以其正宗的日本菜聞名,我對他們的日式叉燒烏冬和冷蕎麥麵印象深刻。食物的賣相吸引人,味道鮮美,份量足夠。如果你對於正宗的日本菜有興趣,不妨來品嚐一本食堂的美食。我期待再次光臨,品嚐更多美味的日本料理。

2023-07-11 83 瀏覽
.一本食堂公司附近有間日本餐廳都未試過,琴晚放工自己一個走左去試🤤,幾有驚喜🫨唔貴,位置闊落,質素仲幾好👍🏻…………火焰壽司拼盤(6件)($122)我簡左個拼盤,最適合選擇困難症嘅人😆有齊炙燒帶子、吞拿魚、左口魚、三文魚,基本上每一件都好有水準😋………..鮮帶子壽司(件)($19)帶子都幾大隻,好鮮甜,感覺都算新鮮🤤………..劍魚腩壽司(件)($26)劍魚腩正常應該比較重油脂,但今次食就比較瘦,帶點咬口……….加拿大海膽壽司(件)($36)海膽好鮮甜,性價比超高🤤,超出預期地好食😋……….我晚市黎食仲有雪糕送🤤,大概200蚊左右,性價比好高👍🏻……….地址:一本食堂 (觀塘)觀塘鴻圖道30號3樓………..
一本食堂

…………
火焰壽司拼盤(6件)($122)
………..
鮮帶子壽司(件)($19)
帶子都幾大隻,好鮮甜,感覺都算新鮮🤤
………..
劍魚腩壽司(件)($26)
劍魚腩正常應該比較重油脂,但今次食就比較瘦,帶點咬口
……….
加拿大海膽壽司(件)($36)
海膽好鮮甜,性價比超高🤤,超出預期地好食😋
我晚市黎食仲有雪糕送🤤,大概200蚊左右,性價比好高👍🏻
地址:

一本食堂 (觀塘)
觀塘鴻圖道30號3樓
2023-06-15
2023-07-10 1669 瀏覽
High quality spacious Japanese restaurant@Kwun Tong My friend and I went to a restaurant called "Itsupon Syokudou" (一本食堂)located in 3/F, 30 Hung To Road, Kwun Tong觀塘鴻圖道30號3樓The restaurant is very spacious with Sakura tree and other Japanese touches."Stir fried veggie inJapanese style"日式炒雜菜HKD$56.fresh,crunchy.bright,clean and light.healthy yet flavour"Japanese cheese rice cake "日本芝士年糕HKD$40.crispy on the outside,soft and chewy on the inside.yummmmm"Pan fried gyoza"日式煎餃子HKD$44/6 pcs 隻.juicy and

觀塘鴻圖道30號3樓

日式炒雜菜
HKD$56
fresh,crunchy
bright,clean and light
healthy yet flavour

"Japanese cheese rice cake "
日本芝士年糕
HKD$40
yummmmm

"Pan fried gyoza"
日式煎餃子
HKD$44/6 pcs 隻
juicy and moist filling
crispy and crunchy golden wrapping
serving with vinegar

"Butter garlic salmon trimmings"
蒜香牛油三文魚骨腩
HKD$42/6 pcs
golden crispy crusts
with scrumptious grease render out

Sesame wings
芝麻雞翼
HKD$42/2 pcs
juicy,soft,tender and moist on the inside
golden crispy on the outside q

"Halibut"
照燒比目魚
HKD$84
flaky and moist
served with teppanyaki sauce

"Butter garlic chicken cartilage"
蒜香牛油雞軟骨
HKD$58
generous portion
buttery,garlicky and flavourful

• "StirfriedveggieinJapanesestyle" 日式炒雜菜
  • "Japanesecheesericecake" 日本芝士年糕
  • "Buttergarlicsalmontrimmings" 蒜香牛油三文魚骨腩
  • Sesamewings 芝麻雞翼
  • "Buttergarlicchickencartilage" 蒜香牛油雞軟骨
  • "Panfriedgyoza" 日式煎餃子
2023-07-08 95 瀏覽
主打日式料理既餐廳,裝修非常之有日式餐廳既氣氛,仲有啲櫻花裝飾🌸有手卷/鍋物/刺身/炒飯/烏冬/拉麵等等好多選擇~🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🍚三文魚親子丼 三文魚份量都算多,仲有蟹籽同埋三文魚子撈飯不錯😂真係超級抵食!!!!🥘滑蛋吉列豬扒鍋飯 豬扒唔算厚皮,非常適合無牙力既人咬塊吉列豬扒,因為已經煮到連皮都好腍🤗啲材料好特別 除左有洋蔥同炒蛋,仲加埋金菇😹🦀三文魚軟殼蟹壽司飯卷 用三文魚包住壽司飯卷,塊三文魚簡直超值呢個價錢!!!!!!🤑軟殼蟹反而夠脆,只係食到炸粉既味道🤧🐟鹽燒三文魚頭 比較上出色既料理,有三文魚味,而且上碟既時候仲係熱辣辣~外皮香脆

🍚三文魚親子丼

🥘滑蛋吉列豬扒鍋飯

🦀三文魚軟殼蟹壽司飯卷

🐟鹽燒三文魚頭
今日同同事收得比較夜,就係公司附近呢間日本餐廳食個簡單夜晚飯要咗香芒芥末脆脆卷,炸雜錦天婦羅,雜錦刺身碗。芥末脆脆捲一客8件,上面鋪有木魚絲,芥末同芒果醬,裏面就包咗青瓜同三文魚,食落去口感同味道都非常豐富味道,多重味道,好食!炸天婦羅都好好食,炸漿皮唔會太厚有炸蝦,蟹柳,青柳等等,最特別係有一個外型好似樹嘅炸物做點綴,望落一點一點有d似櫻花樹。呢個刺身碗(唔記得佢個名),有大量吞拿魚蓉,三文魚籽同海膽,有少量飯係底,亦有跟紫菜配埋一齊食,食材夠鮮味,食落海膽滑又甜,好滋味,總算滿足下我地加班嘅弱小心靈!絕對有下次!

要咗香芒芥末脆脆卷,炸雜錦天婦羅,雜錦刺身碗。

炸天婦羅都好好食,炸漿皮唔會太厚

2023-07-05 79 瀏覽
📍一本食堂 (觀塘)呢間都算係觀塘區性價比最高嘅日本嘢之一。最正係食物有過百款選擇。基本上諗到嘅都會搵到🧐。✨清酒煮蜆$87有成幾十隻蜆,性價比高。鮮甜而且完全冇沙。湯汁酒味超濃。✨日本磯煮鮑魚刺身$47/隻鮑魚口感柔軟唔韌,吸收晒醬汁超味。✨芥辣八爪魚壽司$17✨三文魚籽壽司$40✨日本生松葉蟹棒壽司$60次次嚟都會嗌壽司🍣,貪佢比起外面大件,多飯多料,質素又唔錯。三文魚籽嘅來貨幾好,味道鹹鮮,一啲都唔腥。芥辣八爪魚正常來貨質素。松葉蟹棒味道幾清甜。✨加州巻$58配料同其他地方唔同,係冇牛油果嘅🥑。不過雞蛋、青瓜、蟹柳呢個配搭食落去都唔錯🤣。✨芝麻雞翼$42新鮮炸起脆卜卜。✨海老天婦羅$89質素比香港大多數餐廳好。麵衣夠薄,油溫夠高,香脆唔油膩。✨鹽燒冬菇$16✨汁燒茄子$16✨迷你甜薯$22呢度嘅串燒一向出品唔錯。新鮮冬菇燒完都咁多汁。茄子配燒汁超夾,唔使次次都係配蒜蓉。甜薯係正常來貨質素。✨日式煎餃子$44餡料係豬肉+蔥+韭菜,感覺好熟悉🫢。煎得幾香,不過餃子皮比較厚。✨香蒜牛油炒雜菇$65嚟到先知係用錫紙包住嚟焗😯。不過份量又多,重牛油香又唔會油淋淋。✨香蒜雞軟骨$58雞軟骨口
📍一本食堂 (觀塘)

✨清酒煮蜆$87
有成幾十隻蜆,性價比高。鮮甜而且完全冇沙。湯汁酒味超濃。

✨日本磯煮鮑魚刺身$47/隻
鮑魚口感柔軟唔韌,吸收晒醬汁超味。

✨芥辣八爪魚壽司$17
✨三文魚籽壽司$40
✨日本生松葉蟹棒壽司$60

✨加州巻$58

✨芝麻雞翼$42
新鮮炸起脆卜卜。

✨海老天婦羅$89
質素比香港大多數餐廳好。麵衣夠薄,油溫夠高,香脆唔油膩。

✨鹽燒冬菇$16
✨汁燒茄子$16
✨迷你甜薯$22

✨日式煎餃子$44

✨香蒜牛油炒雜菇$65

✨香蒜雞軟骨$58
雞軟骨口感爽脆,蒜香好重好惹味。

2023-07-04 75 瀏覽
今日一個人行完觀塘醒起之前有見到個呢間餐廳嘅易拉架影低左相,想搵機會試下,擇日不如撞日就黎左依度試下,環境好有日本風,粉紅色櫻花樹佈置,感覺舒適寫意,呢到地方都好夠大,座位闊落。要左泰式生蝦,估唔到佢會有泰式生蝦,又估唔到個刻我真係抽起條筋唔想食赤蝦食生蝦,冰陣蝦爽口彈牙,配埋泰式辣汁,夠晒開胃。食左呢個好似刺身丼咁但食法唔同, 佢跟左好多紫菜,比你自己自由配搭,有海膽,吞拿魚蓉,三文魚籽同蛋黃,食材新鮮,海膽好鮮甜,三文魚籽獨有嘅鮮味,咬落去慢慢滲出好味道,吞拿魚蓉同樣滋味,啖啖不同口感同味道,大滿足。晚飯仲有送雪糕,香港製造,yummy!

晚飯仲有送雪糕,香港製造,yummy!
成日喺觀塘覓食,如果唔係朋友帶我嚟,都唔知道呢度三樓有間咁寬敞、咁靚櫻花佈置嘅日本餐廳。櫻花下,聽住日文歌、食壽司刺身,又坐得幾舒服。🐠深海池魚王刺身(4片) $96質素確係🉐️,魚油甘香細膩🍣赤貝壽司$16🍣京蔥拖羅蓉壽司$22🍣加拿大海膽壽司$36壽司飯香軟,唔會硬/乾。海膽同拖羅蓉都好好味,份量上都算畀得多,海膽超級鮮甜!推介要試👍🍡鹽燒雞軟骨串$16🍡鹽燒牛舌串$25鹽燒調味啱啱好。雞軟骨脆口好好咬,牛舌好厚切、好大件,超級淋,一啲都唔韌。🍦食到最後,仲有驚喜!原來晚巿每位都有雪糕送!最初都有d擔心送嘅雪糕唔知會唔會好難食(其他地方食過好難食嘅雪糕有陰影🙈😹),點知質素都唔錯! 是日送嘅係朱古力雪糕,好食既,原本想減肥,又一不小心成杯雪糕食曬😅😆🤣
成日喺觀塘覓食,
如果唔係朋友帶我嚟,
都唔知道呢度三樓有間咁寬敞、咁靚櫻花佈置嘅日本餐廳。

櫻花下,聽住日文歌、食壽司刺身,又坐得幾舒服。

🐠深海池魚王刺身(4片) $96
質素確係🉐️,魚油甘香細膩

🍣赤貝壽司$16
🍣京蔥拖羅蓉壽司$22
🍣加拿大海膽壽司$36
壽司飯香軟,唔會硬/乾。
海膽同拖羅蓉都好好味,
份量上都算畀得多,
海膽超級鮮甜!推介要試👍

🍡鹽燒雞軟骨串$16
🍡鹽燒牛舌串$25
鹽燒調味啱啱好。
雞軟骨脆口好好咬,
牛舌好厚切、好大件,超級淋,一啲都唔韌。

🍦食到最後,仲有驚喜!
原來晚巿每位都有雪糕送!
點知質素都唔錯!
是日送嘅係朱古力雪糕,好食既,
原本想減肥,又一不小心成杯雪糕食曬😅😆🤣

🎏雜錦刺身適合二至四人嗌👯‍♂️一份拼盤有齊三文魚、帶子、油甘魚、大甜蝦、八爪魚同埋北寄貝刺身,成盤一共26片😍咁多款刺身當中,油甘魚係最正,鮮甜,帶有魚油香氣;我作為紫蘇葉忠粉,一定會夾住一齊食🤪 🐟三文魚反卷冇諗過餐牌上反卷都可以有咁多選擇,除咗呢一款之外仲有軟殼蟹卷、牛油果卷等🤩壽司頂頭嘅三文魚都好厚肉,好大件🐷鹿兒島豚肉蜆肉鍋食咗咁多生冷嘢係時候暖吓胃仔,餐牌上嘅鍋物選擇都有7款可以揀,仲可以自選湯底添,如果唔想食鍋物其實亦都有好多拉麵或者飯類可以選擇,價錢$5X 已經有交易🍲除咗蜆肉同肉片之外,鍋底仲有葛絲、野菜、冬菇同豆腐♨️ 葛絲除咗冇咁容易淋之外,亦都好容易吸取湯汁,每啖都好濃嘅壽醬油味😙
🎏雜錦刺身

🐟三文魚反卷