2013-03-29 557 瀏覽
朋友生日就黎呢度食番餐煎米粉 味道好淡但幾特別醉雞味道唔錯雞都滑溜士多啤梨骨 , 但唔多覺士多啤梨味正直生炒骨 , d 啤梨只係用黎伴碟= = 莧菜鯪魚 , 合時菜唔會差得去邊椒鹽白飯魚唔錯唔錯~北京填鴨+ 糢糢 有好多塊抵食~~用淨左既鴨肉連茄子炒 , 呢個就豬頭骨左d 價錢大眾化 , 下次可以再試~
朋友生日就黎呢度食番餐
煎米粉 味道好淡但幾特別
醉雞味道唔錯雞都滑溜
莧菜鯪魚 , 合時菜唔會差得去邊
椒鹽白飯魚唔錯唔錯~
北京填鴨+ 糢糢 有好多塊抵食~~
用淨左既鴨肉連茄子炒 , 呢個就豬頭骨左d

價錢大眾化 , 下次可以再試~

2013-03-06 504 瀏覽
今天親友相約晚飯,本來選定尖沙咀的香港老飯店,不過預早很多也訂不了位,及後有長輩提議去吃任飲任食火鍋!老實說,本身對火鍋也就不太感冒了,更何況是任飲任食?不過既然長輩安排了,我也會乖乖赴約的。原來長輩所說的是在港灣豪庭的一品燒鵝海鮮酒家,以往與同事也來過飲茶,不過火鍋就真的是首次。侍應安排我們坐在角落處,以火鍋來說,位置算是比較理想。任食火鍋會送一碟燒味拼盤及每四任送一只大閘蟹。燒味賣相不甚討好,加上份量很少,各人吃過食味也就普通,大閘蟹只有兩位親戚吃,看他們拆蟹時也沒怎麼見到蟹黃,想來也是玩票性質而已。回到正題,說說火鍋食物吧!鍋的設計分為兩格,一面要了藥膳雞鍋湯底,另一邊要了莞茜皮蛋湯底,因此我們又多了半只雞,份量很足,煮熟後吃起來味道還不錯的。其他食物方面,種類可說包羅萬有,牛豬雞羊甚至鴕鳥肉也一應俱全,質素還算不俗。海鮮河鮮也夠齊備,包括海蝦,魷魚及脆肉鯇等,可惜脆肉鯇以外沒有草鯇,不然就更好了。肉丸餃子方面,丸子不論豬、牛還是墨丸,吃起來還蠻有爽勁,餃子方面,Size適中,餡料也多,味道不俗。菜蔬及公仔麵、烏冬等副食品等是自取的,也可說是一應俱全,唯一可惜是沒有西洋菜,火鍋吃

菜蔬及公仔麵、烏冬等副食品等是自取的,也可說是一應俱全,唯一可惜是沒有西洋菜,火鍋吃西洋菜是最搭配的。另外還有些點心也是自取,包括蝦餃、燒賣、叉燒包、馬拉糕等,不過質素與茶市時吃到的卻相去甚遠!

飲品
汽水包括百事、橙汁甚至有一款啤酒也是任飲,最弔詭的卻是有兩款紙包涼茶飲品,一紅一黃,起初還以為是黃老吉,心想店方也真落本,再看清楚原來只是內地不知名的飲料,味道怪怪的樣子。

酒家其實頗大,因此坐起來其實不算劑迫,可惜侍應經常貪方便走捷徑,在客人枱與枱中間穿插,本來一個人在當中穿梭,理應沒有問題,問題是侍應捧著大推火鍋食品依舊穿梭其中,變相除了衛生問題外亦有一定危險。食具衛生問題似乎也是火鍋店的通病。

至於食物質素上,除了食材質素外,烹調方法也很重要,像我們長輩那種不理好醜,一次過將所有配料倒入鍋中,老實說是很難吃出每種食材的味道的!公平點說,就食物的種類,份量,出茶的速度,計及一百多個大洋的價錢,還算是令人滿意的,雖然不至於十分味美,但親戚上下,嘻嘻哈哈又一晚,百多個大洋,也是理所當然的了。

Berlin
2012-10-22 323 瀏覽
假期同老豆媽子家姐飲茶 第一次選一品等10分鐘有檯 算快..點了叉燒飽,燒賣,蝦餃,雞扎,叉燒腸,沙翁及蝦角叉燒飽 皮厚 但叉燒多蜜汁多燒賣 味淡肉實蝦餃 皮厚 但蝦肉夠爽OK雞扎 味道唔太鮮味叉燒腸 腸粉幾滑 料較少OK沙翁 鬆化香甜炸蝦角 四大隻 又熱又脆口 蝦肉彈牙
假期同老豆媽子家姐飲茶 第一次選一品

等10分鐘有檯 算快..
點了叉燒飽,燒賣,蝦餃,雞扎,叉燒腸,沙翁及蝦角
叉燒飽 皮厚 但叉燒多蜜汁多

燒賣 味淡肉實

蝦餃 皮厚 但蝦肉夠爽OK
雞扎 味道唔太鮮味

叉燒腸 腸粉幾滑 料較少OK
沙翁 鬆化香甜

炸蝦角 四大隻 又熱又脆口 蝦肉彈牙
10 分鐘 (堂食)
2012-05-05 245 瀏覽
阿媽話想黎呢到食好耐啦於是走左黎飲下午茶搵左一陣先搵到叫左碟叉燒腸、粉果、芋蓉包同酥皮叉燒包,仲有樣唔記得係咩俾左張點心紙阿姐之後先見到有炸鮮奶即刻問阿姐落左單未,未就唔知唔記得個樣xDDD轉做炸鮮奶因為唔係間間茶樓都有得食等左好耐呀,應該差唔多有兩個字啲野食先開始黎最先黎既係炸鮮奶甜品應該最尾食至岩既,不過其他野都唔知幾時到就食左先啦夠熱,不過無乜奶味同埋好油食哂碟炸鮮奶,碟腸粉就黎啦好短身呀,無乜叉燒味阿媽食左一條就無食我包底又係食哂個陣,粉果同芋蓉包就黎啦粉果唔夠尋日添好運個餡咁豐富而且呢個皮太厚啦個芋蓉包無食到,打包拎番屋企因為要留番個肚食酥皮叉燒包等左勁耐,問阿姐係咪漏左單點知真係諗住試下呢到啲手勢所以繼續等催下佢就黎到一見到個皮,啲色水好似未焗好咁款不過就新鮮出爐既一食落去,嘩!真係唔係個回事,個皮完全唔掂個叉燒餡同尋日食個餐真係差得遠呢餐仲要食左$103真係無下次呀!
阿媽話想黎呢到食好耐啦
於是走左黎飲下午茶
搵左一陣先搵到

叫左碟叉燒腸、粉果、芋蓉包同酥皮叉燒包,仲有樣唔記得係咩
俾左張點心紙阿姐之後先見到有炸鮮奶
即刻問阿姐落左單未,未就唔知唔記得個樣xDDD
轉做炸鮮奶
因為唔係間間茶樓都有得食

等左好耐呀,應該差唔多有兩個字
啲野食先開始黎
最先黎既係炸鮮奶
炸鮮奶 + 叉燒腸粉
甜品應該最尾食至岩既,不過其他野都唔知幾時到
就食左先啦
夠熱,不過無乜奶味
同埋好油

食哂碟炸鮮奶,碟腸粉就黎啦
好短身呀,無乜叉燒味
阿媽食左一條就無食
我包底
芋蓉包 + 粉果
又係食哂個陣,粉果同芋蓉包就黎啦
粉果唔夠尋日添好運個餡咁豐富
而且呢個皮太厚啦

個芋蓉包無食到,打包拎番屋企
因為要留番個肚食酥皮叉燒包

等左勁耐,問阿姐係咪漏左單
點知真係

諗住試下呢到啲手勢
所以繼續等
催下佢就黎到
酥皮叉燒包
一見到個皮,啲色水好似未焗好咁款
不過就新鮮出爐既
一食落去,嘩!
真係唔係個回事,個皮完全唔掂
個叉燒餡同尋日食個餐真係差得遠

呢餐仲要食左$103
真係無下次呀!
2012-04-07
$51.5 (下午茶)
2012-02-03 231 瀏覽
春節假期的其中一天,曾來這兒打邊爐。貪它是一口價全包,不收加一、茶芥,,汽水啤酒任飲,還奉送基本的湯底。:湯底選了最普通的鴛鴦鍋底,這兒因為是任點任吃式的打邊爐,名貴材料當然欠奉啦!不過這裡的基本火鍋料都幾多、蔬菜、肉類都幾齊全,而且還有些餐前小吃好像咖喱魚蛋、韭菜雞紅、潮州粉果、糯米卷、馬拉糕等讓客人在吃火鍋前先行享用,這安排都不錯。這任點任吃火鍋是有海鮮盤奉贈的,但質素欠佳,唯一最好的只是蝦,夠新鮮,味道也甜,但那兩隻青口則像剛從雪房拿出來一樣,青口肉上猶如舖了一層薄霜,放進爐中滾一滾,最好不過。九肚魚滑潺潺的,自己很不喜歡呢!說到底,這天來打邊爐,純粹是貪圖方便,滿足一下這個冬天完全沒有吃過火鍋的我的心願,順帶暖暖胃,驅驅寒而已,百多元的價錢,可以任點任吃,使我倆夫妻吃到捧腹而回,即使水準平平,也不太介意了。
。:
蝦幾新鮮
酒家一角
蝦幾新鮮
2012-01-08 104 瀏覽
又到了放飯時間,為了之後可以有多些空餘時間,當然是去附近的啦,這家是在商場二樓的,一路走來已經見到員工在街上派傳單,拿了一張看看,有一至五例餐和每日例餐(學生餐),賣點是一律$20,送汽水or糖水,一坐下,叫了個醬燒雞脾飯,一分鐘速到,其實所謂醬燒雞脾飯,就是豉油雞脾飯,雞脾ok,吃到豉油和醃味,飯也有飯香整體來說,學生餐算是ok了,不算很特別,純粹是因為$20,真係好划算。
醬燒雞脾飯
今日一行三人去港灣豪庭廣場的一品燒鵝海鮮酒家食午飯呢間酒家同事之間都經常瘋傳價廉物美的好酒家同埋a lot of choice好多野食揀因為有部份同事住upstairs....今日忍唔住一於要嘗試吓 好濃好濃既鮮奶香味worth to try it外脆内暖perfect match 出面真係食唔到Quite creative 好爽口又healthy 唔錯 唔錯出面未試過腐皮同魚肉好Match if you would like to try some sweet and sour foods it must the one you would love the favorite dim sum 真係味道一流尤其我最愛的PLUM 酸酸甜甜好惹味又開胃又係好開胃小小辣同酸酸地woo hoo wonderful做appetizing 一流同埋個sauce 好小人做到咁好效果估下咁大碟How much is it? 登登登登.....It costs $38 好香濃既curry同椰香好滑好香真係幾好又好抵抵抵抵抵抵抵抵臘腸好好好好食呀!好香唔太肥又煲得岩岩好 又係$38大大大大煲 真係世間
今日一行三人去港灣豪庭廣場的一品燒鵝海鮮酒家食午飯

抵抵抵抵抵抵抵
馳名雙腸煲仔飯$38
臘腸好好好好食呀!好香唔太肥
又煲得岩岩好 又係$38大大大大煲 真係世間罕物
Tatol6-8張order paper 放上一小part先
OVERall真係好難得又平又好食又有$1飯HOTPOT都係$108全包我唸我無介紹錯
重有渣車滿$100 free parking 2hours
由於工作需要經常要去大角咀基本上附近酒家試過 又貴又唔太好食 一D梗本放唔入口
恕我直言
呢一個亦係我first post 希望介紹到好野比大家
2011-11-02
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
話梅豬手
馳名雙腸煲仔飯$38
ロ水雞
  • HOTPOT $108同點心
因家住附近的親友有喜事,是日就在其家準備一番,晚上就來了附近的酒樓醫肚,這一所酒樓,自稱其燒鵝頂瓜瓜,大家可能也知道,香港可能十個有八個人都喜歡吃燒鵝,此酒樓作出如此的陳述,相信真的會吸引不少人來吃它一吃。我和唔太是晚了一點到達,此時已經是點好菜了,我們就又是等吃了,那麼就先來吃點小吃吧,此酒樓的小吃不是什麼花生及鹹酸菜,而竟然是韓式的泡菜,不過總算爽口又夠味,但所指的味,不過是夠鹹味,而不是什麼酸酸辣辣的味道,相比之下,本人還是喜歡韓國式的多一點。第一味菜式上場,就是是夜的主角燒鵝了,我們十一人左右,點了全隻,燒鵝的鵝體不算很大,比起年前在陳記吃的差遠了,但至於吃味,也總不能以其大小來定奪,夾起一件也還頗有肉地的鵝背來吃,燒鵝皮看來挺薄,不過原來吃入口又乾又硬,皮下的凝脂仍不少,鵝肉又柴皮,店家還說自己是,什麼燒鵝皇,真的是教人嘖嘖稱奇。天生我材必有用,至少燒鵝的味道,全下放了在鵝汁之中,汁夠味而又夠稠,那鵝油令鵝汁很挺稠,用來下飯或是吃碗粉,也真的一流,不過坦然跟日前在一樂的鵝汁,吃起來的複雜程度仍稍遜。失望的主角之後,不知道其他配角又可否爭回一口氣呢?第二味菜是本人喜歡的羊腩煲,
大角咀的中式食店可能不太多
泡菜總算爽口又夠味,但所指的味是夠鹹味
燒鵝皮薄但入口又乾又硬,鵝肉又柴皮

汁底薄得如水的羊腩煲,羊腩質素則好壞參半
失望的主角之後,不知道其他配角又可否爭回一口氣呢?第二味菜是本人喜歡的羊腩煲,每個冬天都要吃上數煲方休不過這個汁底薄得如水的汁,基本上沒甚南乳味,腐竹雖說不上是柔滑透薄的靚貨,但也未至於吃得人滿口渣,只要有個好的醬汁,吸飽了來吃也美味,所以最弊都是個汁,就算有好腐竹,都是徒然。

羊腩都夠多,部份鬆軟有羊肉香,不過有部份就簡直是在吃肥膏,而且味道也是太淡,吃味就來得普通,其他的配料如馬蹄及冬菇等,就算是不過不失,不過在冬日有煲熱食,再煮點生菜吃,新鮮爽口熱辣,也沒有難吃的道理。
菠蘿咕嚕肉死酸而不香甜,排骨肉質不鬆化軟腍
菠蘿咕嚕肉一看就知道不太行,水汪注的一堆汁在碟底,令整碟菜過濕,直接影響了炸排骨的脆口感,怪不得吃起來就是不太透脆,加上排骨的肉質又不鬆化軟腍,配料如菠蘿、洋蔥、青椒也非常之生,口感過份的爽,跟整道菜格格不入,就連本是開胃的咕嚕汁,也是真的開胃開得過了火位,得個死酸而不香甜,在酸甜之間取不到平衡,看來店家要在多方面下點工夫,就可以做好一味看似簡單,而又毫不簡單的咕嚕肉了。
沙嗲金菇牛肉粉絲煲不錯,但久了點沙茶醬味
本人喜歡吃煲仔菜,因為貪它就是夠燙,尤其是在冬日吃,而這味沙嗲金菇牛肉粉絲煲,以煲仔上確是夠熱,樣樣材料都夠腍,金菇、绍菜、芽菜、粉絲及牛肉都很夠腍,當中的绍菜及芽菜帶點爽口,牛肉不像用了很多化學物攻擊過,吃起來還有點肉味,而且味道夠濃,實在惹味,不過就是沒太濃沙茶醬味,要不然會更好。
金菇瑤柱扒時蔬蠔油味夠,吃味還蠻不錯
通常跟家人吃飯會吃多一點菜,接下來的一味仍是屬多菜類別,這一味金菇瑤柱扒時蔬,在白白菜仔上淋上金菇瑤柱汁,相信是以大量的金菇及一點點的瑤柱絲,再以蠔油去加味,金菇及瑤柱絲煮得很夠腍,加上個汁夠蠔油味,味道夠濃,伴上無味的白菜仔吃就剛好了,看來此店煮家常一點的菜還蠻不錯的。
蒸蝦膠釀豆腐的蝦肉不彈牙又沒味道
可能是本人剛才讚壞了它,接下來的這味蒸蝦膠釀豆腐,豆腐上釀入的蝦肉,不但不彈牙,且又冇味,軟腍腍的比豆腐差無幾,像極不知撈了什麼似的!加上豆腐又沒什麼豆味,豉油又不香濃,吃味很麻麻。
糯米飯硬了一點,而且沒甚香味吃味
人生在世吃過不知多少次糯米飯,那麼少腊味的,也還是首次,整碟糯米飯如沒腊味可言,只有丁點冬菇及蝦米,腊腸是有一丁點的,切成其細的大小,試問又怎會有太多吃味呢?加上就連最為便宜的花生也是一點也不脆,在這個陣容的配料下,主角糯米飯變得沒甚香味,最可憐的,就是連店家撈的豉油也沒什麼香味,加上糯米飯本身是硬了一點,沒有了吃糯米綿糯的感覺,教人大是失望。
籠仔蒸竹絲雞鹹肉故然是搶味,但竹絲雞也味濃
最後還有兩味菜式,籠仔蒸竹絲雞是比較特別的一道,因為通常竹絲雞都是用來煲湯,據聞竹絲雞有養陰補血之效,真的很合男士吃呢!這個蒸雞另一特別之處,莫過於就是其配料了,除了墊式的荷葉之外,用上了草菇及鹹肉去蒸,另再撒上一點薑片及蔥花提香,所以味道相當之濃,相當惹味。

鹹肉故然是搶味,所以教人吃不出荷葉香了,不過竹絲雞也不是善男信女,入口雖未算細滑,但肉質至少不嚡,最重要的是其雞味比起普通的雞更濃,很不俗的雞味,是那種豐富蛋白質的味道,這味菜式用來下飯真的不錯。
魚湯煮鯰魚的魚湯淡,魚肉又嚡又腥
魚湯煮鯰魚用上了氣體爐來保溫,保持熱度的魚就更不會腥了,先是喝一口魚湯,以為奶白色的湯會很甜嗎?不!絕對是說不上是清甜,而且味道可說真的很淡,所以伴煮的勝瓜都沒什麼味好吸了,而放湯面的那堆鹹酸菜,也由此証明了明顯是後加的,酸菜自身有一點點鹹酸味,而魚肉還帶點泥腥味,肉質又很嚡,實在是不太行。
紅豆湯起沙又夠粉,紅豆味不俗,不過個人稍嫌太甜
最後送上每人一碗紅豆沙,紅豆湯起沙又夠粉,紅豆味不俗,不過個人稍嫌太甜,如果店家可以隔走多一點豆殼,蓮子煲得再鬆化點,而且放多點點陳皮,再減點點糖,那就更好了。

坦然此店也不盡是一無是處,但多味菜式也是觸礁居多,就連自家是招牌的燒鵝,也是非常麻麻,怎說也是吃得不滿意,不過可能此區中式食店不多吧,在此也只能希望店家努力求進吧。
大角咀的中式食店可能不太多
金菇瑤柱扒時蔬蠔油味夠,吃味還蠻不錯
籠仔蒸竹絲雞鹹肉故然是搶味,但竹絲雞也味濃
  • 籠仔蒸竹絲雞
2011-04-30 52 瀏覽
既然住係港灣一段時間, 有時都想食下其它野. 去依間酒都係食過一兩次飯, 尋晚兩個人再去一次.今次叫左一盅燉湯(~$20), 涼瓜燜頭腩($78), 片皮鴨($98). 個湯都算好清, 唔覺太咸. 食頭腩都預左少肉, 但都算正常.而片皮鴨就即場由侍應切片, 有兩籠薄餅, 蔥段同青瓜條, 同埋勁多油既甜醬.初頭以為咁大隻有排食, 但最令人驚訝既係片皮鴨只係得"皮", d皮好油, 仲要超多肥膏, 成碟得一兩片好薄既肉. 點食呀? 問個部長, 佢竟然話, 可能侍應片得唔夠深, 唔多肉, 同埋片皮鴨係食皮, 唔係連肉食. 仲建議加$38二食, 就會有d肉. 小弟應該食米唔知米貴, 井底之蛙, 98蚊想有肉食? 98蚊係比人搵笨! 我真係從未食過冇肉既片皮鴨, 個部長既解釋簡直當人係傻!去完依間酒樓真係好後悔, 作為依度既獨市酒樓, 好似亳無競爭力, 所以佢地都可以搵人笨! 去酒樓食野樣樣都要收你錢, 埋單就會覺得好唔抵!永無下次!

只係得皮既"搵笨片皮鴨"

永無下次!
2011-04-01 32 瀏覽
唔事先聲明可能有人以為我係打手。只因港灣豪庭前後左右都沒有甚麼酒樓,中午飲完茶,晚上竟又然來光顧一次火煱。其實任飲任食打邊爐的酒樓好多都大同小異,不過有啲就有隱藏收費,呢間都算OK啦,$108全包。火煱紙上的配料其實不算太多款,不過總算叫乜有乜。推介生蝦、鮮墨魚丸。仲好古老咁用GAS爐........皮蛋芫茜湯底,皮蛋都唔少。而且伙記都主動加水。送的只生蠔、芝心墨丸、鱔片、九肚魚。每人各一件。可惜鱔片係很多地方都係任剔,但呢度就沒有。炸魚皮是我的至愛,不過剔了三碟,其中兩碟都係魚皮碎。要讚的是他們的汽水是罐裝兼任飲的。$108已包加一、茶芥湯底都算係咁啦。不過如果如果想新新鮮同新奇配料,應該要去對面萬發先得。請給予與食評內容相符的分數:$108一位全包,好抵又唔算.唔抵又唔係,所以我俾3分.....味道,環境都係俾3分.....咪講咗因為好多酒樓都係大同小異囉...服務2分係因為除左主動加水外,服務生都唔會主動做其他嘢,例如收碟.次次幫襯我都會基於該次光顧的質素而俾分,.環境就算同一酒樓,你都會發覺啲檯有時密啲有時無咁密.同埋無鋪檯布既火煱環境都唔同鋪檯布既下午茶時段啦!!!請加入更多
唔事先聲明可能有人以為我係打手。

仲好古老咁用GAS爐........
皮蛋芫茜湯底,皮蛋都唔少。而且伙記都主動加水。
送的只生蠔、芝心墨丸、鱔片、九肚魚。每人各一件。

可惜鱔片係很多地方都係任剔,但呢度就沒有。
炸魚皮是我的至愛,不過剔了三碟,其中兩碟都係魚皮碎。

要讚的是他們的汽水是罐裝兼任飲的。

請給予與食評內容相符的分數:

請加入更多有關食物的味道或賣相等的描述,或其他內容,例如服務﹑環境等,以增加食評對別人的參考性,使其他用戶都能夠清晰了解閣下想分享的經驗

如果你問我食物既質素:
我推介咗生蝦同鮮黑丸,因為生蝦真係仲郁既,好新鮮.而鮮墨丸就比較彈牙.
個皮蛋芫茜湯底本身其實好清,不過勝在皮蛋多,所以煲多陣都叫做有啲皮蛋既味道同芫茜既香.
肉既材料其實唔多,牛肉我地無叫到,雞肉同駝鳥就唔錯....雖然唔期望係鮮雞,但因為份量都俾到算係咁.
鯪魚滑會有刀俾你自己片,片大片細隨意,而且打得幾滑,無骨.

服務扣分原因係因為服務生比午茶的生手(幾乎是兩批人,只有部長是同一人),好多時叫佢收張order紙都等好耐...所以呢度就扣咗分!!!

2011-03-26
2011-03-28 31 瀏覽
中午飲茶,想不到十二時半已經多人到要等位。好彩只是等了一會兒,便獲分配了一張六人檯。其實我們得兩個人,但是因為沒有搭檯機制,所以很容易出現等位的情況。煎黑魚餅,已經比農曆年前的細件了一個圈,畢竟食材來貨貴吧。但味道不錯,微燶的新推出的限定點心,魚腐丸子。要剔彩色的限定點心紙才有。彈牙無骨,不錯。燒賣皇。蝦肉多而瘦肉少,而且沒有甚麼肥肉。雖然不算正宗,卻勝在大粒。另一新推出限定點心,雞球大包$12.8。真的很大個。內裡的餡料都不少!另一好吃推介:炸鯪魚球。
中午飲茶,想不到十二時半已經多人到要等位。

另一新推出限定點心,雞球大包$12.8。真的很大個。
內裡的餡料都不少!
另一好吃推介:炸鯪魚球。
2011-03-19
2011-03-14 26 瀏覽
食品:多咗好多新嘢,有一張新的彩色點心紙環境:坐大廳比較舒服,如果坐房入面就比較凍,而且侍應較少.服務:服務不錯,大多主動斟水.總評:這次試了其他點心。其中比較推介蘿蔔絲酥餅和煎堆仔。這兒有煎堆仔和大煎堆兩種,都是中點,但大煎堆沒有餡,小煎堆則有奶皇流沙。上素餃然最後先出,但勝在水晶皮極薄,透明內裡的料,賣相不俗。
食品:

多咗好多新嘢,有一張新的彩色點心紙

環境:

坐大廳比較舒服,如果坐房入面就比較凍,而且侍應較少.

服務:

服務不錯,大多主動斟水.

總評:

2011-03-12
2011-03-07 53 瀏覽
食品:講真,港灣豪庭做食肆其實都幾獨市生意。附近都沒有甚麼大酒樓。兩個人遇啱是日齋期,家吃素,所以叫了以下點心:杏仁炸鮮奶不嬲都係一品的代表作。炸得很滑,而外邊的杏仁很脆。芋絲餅勝在大件,不過不是純芋絲,有少許南瓜絲以加強味道層次。白腸粉真的很靠個鼓油。而鼓油同很多地方一樣,加了味精再煮過的。雞絲粉卷。勝在大件。環境:環境不錯,應該唔駛搭檯。我地兩個人獨霸一張六人檯。服務:主動開茶,主動添茶。而傳菜員個個都好有禮貌。衛生:一般酒樓衛生環境,個洗手間就趟大。價格:過年後全部大中小點都加了$2,不過還算可以。以附近沒有甚麼酒樓與之相比,價格在一個新興商場內的酒樓算係咁。總評:我們因為不想坐廳房的關係,所以換了一次檯。因為廳房守備力不足,伙記經常唔得閒添茶。反而大廳似乎人手過盛。點心款式多,點心紙都分幾張。(主力點心紙一張,煎嘢食一張,限期推出點心一張)。應該可以再幫襯。
食品:

講真,港灣豪庭做食肆其實都幾獨市生意。附近都沒有甚麼大酒樓

兩個人遇啱是日齋期,家吃素,所以叫了以下點心:
杏仁炸鮮奶
煎芋絲餅
布拉白腸粉
雞絲粉卷。來錯了,本來我是要鴨腳扎的,應該是入單入錯了號碼。
雞絲粉卷。勝在大件。

環境:

環境不錯,應該唔駛搭檯。我地兩個人獨霸一張六人檯。

服務:

主動開茶,主動添茶。而傳菜員個個都好有禮貌。

衛生:

一般酒樓衛生環境,個洗手間就趟大。

價格:

總評:

我們因為不想坐廳房的關係,所以換了一次檯。
轉檯了。

應該可以再幫襯。
2011-03-05
杏仁炸鮮奶
煎芋絲餅
布拉白腸粉
轉檯了。
2011-01-07 39 瀏覽
位於大角咀港灣豪庭廣場1樓126號舖,的一品燒鵝海鮮酒家 Perfect Roasted Goose Seafood Restaurant,想不到他們的鹵味也有水準之作,鹵水豆腐,豆腐滑不流口...無牙都食到鹵水腩肉,好味到,非筆墨所能形容..豬大腸更是一絕...正正正
鹵水豆腐,豆腐滑不流口...無牙都食到
鹵水腩肉,好味到,非筆墨所能形容..
豬大腸更是一絕...正正正
2010-08-14 21 瀏覽
之前叫開燉湯,今次試個孖寶$198,半隻燒鵝+海星豬展湯.呢到啲燒鵝不嬲都有保證,味道夠,肉不會靱,皮亦夠脆,也不會太過肥,幾乎係必然之選.至於個湯,可能因為啲料無咁重身,所以比起燉湯還多了一至兩碗,更加好的是豬展肉質很淋,不過最喜歡的是這裡的湯很夠味,但不會咸,所以就算得兩口子嚟都會叫一個大盅的.

之前叫開燉湯,今次試個孖寶$198,半隻燒鵝+海星豬展湯.

2010-08-07