2021-06-12 52 瀏覽
平時食東南亞菜式必點一定係沙嗲既我今次係巧合下揾到呢間沙嗲專賣店可以買到已然醃好既沙嗲拎返去燒.趁住黎緊同朋友黎屋企gathering就買定大量沙嗲到時開party.原來店內仲做緊promotion,每買夠10盒沙嗲仲附送特製電燒烤爐,又有食食又有得試下自已燒串燒既體驗.今次買晒4款沙嗲黎試,一共齊雞,豬,牛,羊.每份沙嗲都以真空每裝,每包一共有一打既份量.除左沙嗲仲附上原味同辣味花生醬各一盒.除左自家電烤爐沙嗲包裝上都推介左唔同方法加熱相當貼心,氣炸鍋同焗爐等等都可以加熱.用專用電烤爐加熱既時間可以自己掌握同控制火力,燒到自己鍾意既焦度.係上層加熱沙嗲既同時底下可以加熱花生醬.一邊燒既時候屋內充滿住沙嗲香.每一款沙嗲都醃相當入味而且燒起後仍然保持每款肉既質感,不乾柴又夠腍.味道充滿咖哩及香料香,最主要係醃料天然不含添加味精及防腐劑可以方心食用.

• 沙嗲雞肉
2021-06-10 20 瀏覽
朋友話好想食串燒,但係星期六好多人出去食飯,我就話不如一齊去買啲串燒自己燒,之前我見fb話有間舖頭係香港製造嘅串燒,梗係要支持下本土製作,所以就去左幫襯。我買咗沙嗲牛、羊、豬同埋雞串燒,仲有個花生醬同麻辣汁。舖頭啲人話可以將啲醬汁擺喺個Raclette到燒到暖暖地點黎食!佢呢家買10盒免費送貨,仲送串燒專用電爐一個,唔係嘅話我都唔知道我點燒,岩曬我d懶人夠方便。羊唔重蘇味,夠新鮮!牛好淋,而且牛味突出。我不嬲都麻麻哋鍾意食豬,但係佢啲沙嗲汁令到個豬好好味。個雞都唔錯嘅,d肉幾滑。同埋其實佢本身個沙嗲醬醃肉醃得好入味,所以其實我覺得唔點汁都好好食,但係再點埋個花生醬真係同個沙嗲醬好夾!

我買咗沙嗲牛、羊、豬同埋雞串燒,仲有個花生醬同麻辣汁。
羊唔重蘇味,夠新鮮!
牛好淋,而且牛味突出。
我不嬲都麻麻哋鍾意食豬,但係佢啲沙嗲汁令到個豬好好味。
個雞都唔錯嘅,d肉幾滑。
依家冇得去旅行咁悶 成日都想發掘下d新嘢試下之前有朋友share左呢個社交平台post俾我睇見到呢間鋪頭嘅沙嗲串燒係香港製造🇭🇰買十盒串燒仲有一個自家出品嘅電爐有得食又有得玩真係好吸引🤩 .鋪頭位於香港大學站附近 但係位置比較隱閉就算搵左地膽朋友帶路一齊去都睇左陣地圖都搵唔到🤣原來佢位於一條橫巷 仲要再落幾級樓梯先到.🌟串燒套裝- 雞肉:$70 / 豬肉:$75 / 牛肉:$80 / 羊肉:$85- 原味花生醬/香辣花生醬:$40- 電爐.串燒一包有12串 全部都香港製造 包裝背後有標示各種嘅煮食方法可以用佢嘅電爐慢慢烤 又或者想一次過煮多d亦可以放入焗爐同氣炸鍋串燒唔乾身又易煮👍🏻而且本身已經有好香嘅沙嗲味 就算唔點醬汁都夠晒惹味🤤串燒嘅沙嗲味比較甜 而且一啲都唔辣咁多款串燒來講最有驚喜嘅係羊肉 完全冇羶味 .舖頭亦都有自家製嘅醬汁分別係花生醬🥜同辣醬🌶辣醬唔係好辣 唔食得辣嘅朋友都會食到而且仲好香蝦米味花生醬有好濃郁嘅花生味 質地亦都好易沾上串燒用個電爐烤一烤 更加可以發揮到佢嘅味道.至於個電爐比我想像中迷你 易於收藏仲有Baby Satay嘅小logo設計都幾美觀而且佢嘅烤板同
依家冇得去旅行咁悶 成日都想發掘下d新嘢試下

設計都幾美觀
而且佢嘅烤板同主機係分開 好方便清洗

仲附送兩個小煎pan 烤熱返d醬
用黎煎蛋亦得 🍳
呢個爐仲可以調教熱度 除左串燒之外仲可以煮其他嘢 完全唔會浪費
成個體驗都好好 串燒又好食又好玩🤗
不過食嘅時候要小心 d 因為沙嗲好足料
洗碗發現沙嗲汁嘅黃色有d難洗 所以如果彈左上淺色衫就麻煩了🤫
2021-06-05 43 瀏覽
眾所周知而家日情嚴重, 堂食都只係開到十點 如果同一班朋友一齊玩食到十點真係好冇癮, 所以今次特登嚟到呢間外賣嘅沙爹串燒舖, 入到嚟呢就買到一包包嘅預備好嘅串燒,買點數係拎到返屋企一開就可以燒嚟食,完全唔需要又醃又落街市買嘢,真係方便之極。你買完佢啲嘢原來仲送一個電熱爐, 雖然爐仔細細 但同一時間都燒到成五,六串串燒,所以真係絕對夠用。 真係連爐都幫你諗埋,你仲真係唔使再買其他嘢啦。串燒方面豬牛羊雞都有齊曬, 只需要食之前一日喺急凍度放返落冷格, 或者食之前用暖水去解凍,全部肉都已經醃好味,食落都幾重沙嗲味,而且肉質都幾嫩口,如果唔夠味佢仲配埋個沙嗲汁畀你點嚟食。本人覺得係朋友屋企聚餐之推介外賣, 咁就唔使成日淨係打邊爐啦。

2021-06-05 24 瀏覽
之前聽朋友大力推介呢間一口沙嗲~今日經過所以你們是買沙嗲試吓返屋企燒嚟食~連埋佢個燒爐一齊咁樣燒真係幾正,我地買左豬、牛、羊、雞番去試試~我哋又用燒爐又用焗爐慢慢燒! 係門市買個陣都附送埋冰袋,我地搭左半個鐘車番屋企都仲係冰凍既,冇溶到雪,個冰袋真係好緊要hahaah佢嘅串燒如果就咁燒嚟食其實本身都已經好夠味因為佢本身醃嘅醬汁都已經好香,當然都可以加埋佢嘅沙嗲醬燒烤醬一齊食啦,又係另一番滋味!咁多款入面我最鍾意嘅就係羊,平時其實我都唔係好食藥,因為好怕佢嗰種騷味帶佢呢隻藥全消一啲蘇媚我都食唔到,大約食到藥嘅味道,嗰陣我真係好神奇覺得好好食!呢間沙嗲專門店真係絕對要encore!

呢間沙嗲專門店真係絕對要encore!

2021-06-02 11 瀏覽
『六一』國際兒童節,收到一份禮物,對我而言,是份大禮。可以回憶起細細個時,爸爸用爐火整串燒,煙薰了屋企,成屋充滿香氣,那是印尼風味,爸爸風味的串燒,全家圍住一齊食,其樂無窮,完完全全係我童年的美好回憶。而今天的禮物係一部串燒機器連埋local出產的馬來風味沙嗲串,朋友訂購咗,趁住6.1.呢日由我自己親自到到西環領取,收到嗰一刻,開心到跳起,未到屋企喺地鐵已經影番相sd畀朋友來多謝佢。從此之後我可以喺家中食串燒啦,睇下有成48串串燒,分别係牛,羊,雞,豬,宜家不適於開party,只好分開幾day慢慢嘆,如果你睇到呢篇文章時,我仲未食完,歡迎你過來齊齊喺屋企,望住出邊嘅海假装係海邊BBQ。朋友細心哋訂滿1set,連埋醬料(原味及辣味),咁我淨係插嗰電掣,預熱咗10分鐘先,然後就可以同屋企人慢慢燒,干祈唔好心急,10幾分鐘之後,香氣慢慢係咁滲出,但又沒有細個時咁大煙,因為不是用爐火嘛。跟住擺喺碟度來嘆,加D生果冇咁熱氣,有口感的豬肉串,醃得入味,配埋特别調製好的由花生,辣椒,蝦米,植物油,鹽,糖,天然香料的辣味花生醬,真係yummy,頗為嫩滑的羊肉串連同佢特有的羊味亦獲得家人讚賞,牛肉,雞肉

朋友細心哋訂滿1set,連埋醬料(原味及辣味),咁我淨係插嗰電掣,預熱咗10分鐘先,然後就可以同屋企人慢慢燒,干祈唔好心急,10幾分鐘之後,香氣慢慢係咁滲出,但又沒有細個時咁大煙,因為不是用爐火嘛。跟住擺喺碟度來嘆,加D生果冇咁熱氣,有口感的豬肉串,醃得入味,配埋特别調製好的由花生,辣椒,蝦米,植物油,鹽,糖,天然香料的辣味花生醬,真係yummy,頗為嫩滑的羊肉串連同佢特有的羊味亦獲得家人讚賞,牛肉,雞肉串未食住,有機會再分享。

2021-05-28 26 瀏覽
近排真係多左起屋企食飯,煮飯煮到悶悶地,想食下熱辣辣的串燒加杯凍飲就正啦。不過外賣回家又會凍左,一般叮叮果D又無咁惹味。好彩俾我發現 @Baby Satay 一口沙嗲岩哂我要求,買10盒免費送貨,仲會送串燒專用電爐一個,想食多燒幾多,解凍後燒十幾分鍾就食得,真係幾時想食都無問題啦Baby Satay 係正宗新加坡風味風味沙嗲串燒,有4款肉可以揀,一盒12串。沙嗲雞肉 ($70)、沙嗲豬肉 ($75)、沙嗲牛肉 ($80)、沙嗲羊肉 ($85)為番起來,最平6蚊就有一串, 幾抵食。抵食得來,佢的肉一D都唔馬虎。全都係不含味精、防腐劑、人造色素、鬆肉粉等等。打開真空包裝袋已經聞到好香~而電爐好易用,燒緊果時有少少煙,燒好的肉會有焦香,真係拍得住明火喎!肉質夠腍夠juicy,羊肉都唔羶。沙嗲味道甜甜地又夠香,真係好好味!食沙嗲點少得個醬,佢有2款手工醬 ($40/200g)。分別係原味花生醬同辣味花生醬。真空包裝仲有食物盒仔裝住,食唔哂都可以蓋好,好貼心。串燒專用電爐下層有2個pan仔,就可以用來幫手工醬加熱,正。辣味花生醬唔會好辣,入面有D蝦米,帶微辣的咸香,有少少XO醬的感覺。不過其實~

為番起來,最平6蚊就有一串, 幾抵食。

不過其實~用氣炸鍋一次過解凍再炸埋都一樣又快又方便😋

在家都可以食到有質素的串燒,真係唔錯。
外賣自取
疫情之下,好多時連出街食飯嘅意慾都會大減,「宅在家」已經成為習慣,一係就自己煮一係就叫外賣番屋企食,但有啲野食外賣就會變得無咁好味,好似炸物、串燒咁,即叫即製先至最好食!但而家係屋企都可以食到即燒嘅串燒喇~上網睇下啲野食片,咁岩見到有人介紹外賣嘅串燒套餐,唔係普通嘅係餐廳整完拎番屋企果種,而係可以係屋企自己燒果隻。呢個串燒套餐有齊4包肉(分別係牛、羊、豬、雞)同埋一盒辣味花生醬同原味花生醬而且仲有一個細細地嘅鐵板爐仔,人人都可以係屋企係即燒嘅熱辣辣串燒!每包肉都有12串肉,姐係一set就可以食48串肉,兩個人食都綽綽有餘!兩盒花生醬都好足料,就算係我呢啲鍾意點多醬嘅人都夠哂食!原味花生醬個質地好順滑,一點就可以黐住串燒;而辣味花生醬入面就有原粒花生,配埋串燒一齊食都幾惹味架~唔好睇佢爐仔細細,其實火力十足,一次過可以燒5-6串都無問題,下面仲有兩個兜兜,可以用黎放兩款醬料去整熱佢黎點串燒食。而且個爐勝在的骰實用,今次食完仲可以清洗乾淨等下次食,放係屋企又唔會好佔空間,為番個套餐都算幾抵。串燒一定要熱辣辣先好食,每一輪大約燒5分鐘就可以食,每一包串燒都已經調好味先講雞肉串燒好易入口,最岩

呢個串燒套餐有齊4包肉(分別係牛、羊、豬、雞)
同埋一盒辣味花生醬同原味花生醬

先講雞肉串燒好易入口,最岩用黎點辣味花生醬。牛肉同羊肉串燒就幾易咬又唔會好多筋。豬肉肉味都幾香,整體上四款都唔錯!

2021-05-24 34 瀏覽
今日係520,當然要精心準備一餐特別嘅晚餐同男朋友一齊慶祝下😂知道男朋友鍾意食馬來西亞串燒,就上網睇下有乜好推介,竟然俾我搵到位於西環嘅「一口沙嗲專門店」,有得外賣串燒返屋企慢慢燒,大時大節就唔使等位,唔洗同人哋迫🤣今次分別買咗雞肉、豬肉、羊肉、牛肉,四款串燒,每包有12串,仲有佢地2個醬汁,分別係香辣花生醬:同原味花生醬:番到去就即刻洗下佢送嘅迷你專用燒烤電磁爐,電磁爐有上下兩層,下層有兩個小煎pan可以俾你放晒兩種醬汁加熱,而且電磁爐旁有得調教火力,都幾方便同實用!用電磁爐燒大約10-15分鐘就食得,如果想有燒焦嘅效果可以燒耐小小,自制串燒入口熱辣辣,配埋佢地手工製醬汁,食落十分惹味!四款串燒已經醃好咗,打開個包裝已經聞到好香,醃得好入味!呢間嘅串燒主打冇味精、冇防腐同冇色素,比起其他串燒尙算健康啲😋四款食落都有濃濃既沙嗲味,羊肉同雞肉食落較香嫩,肉質好滑,勁好食!😍😍而牛肉食落牛味都好出,食落都幾Juicy ,味道好正宗very yummy🤤 豬肉味道唔錯,肉質食落較有口感。

同原味花生醬:

四款串燒已經醃好咗,打開個包裝已經聞到好香,醃得好入味!
豬肉味道唔錯,肉質食落較有口感。

2021-05-20
慶祝紀念
情人節
2021-05-22 37 瀏覽
難得520大日子,又撞正疫情唔係好想喺外邊慶祝,於是我準備咗少少驚喜,就係喺屋企度燒串燒,因為我哋兩個都好鍾意食馬來西亞串燒😍😍😍今次幫襯左呢間一口沙嗲專門店嘅外賣串燒,佢仲有部串燒機跟住😍😍 簡直滿足左我在家串燒嘅願望😝😝👍🏼我揀咗牛肉、雞肉、豬肉同埋羊肉串燒,呢間舖頭嘅包裝好衛生,全部都係真空處理,所以買得都好放心☺️👍🏼部串燒機好易用,放喺上面燒大概10分鐘就食得,中間可以圍爐傾吓計,都幾寫意🤪👍🏼我自己就最鍾意食雞肉同牛肉,雞肉好亂滑,啲醃料又好夠味,最正係佢嗰兩個醬,整熱左之後,真係超夾🤪🤪👍🏼呢個自己在家燒串燒既慶祝都好特別🤪👍🏼我地都好滿意😝 值得再戰😝😝👍🏼👍🏼

2021-05-20 29 瀏覽
星期五happy friday緊係黎個bbq啦,但天氣咁熱,當然屋企bbq最方便。呢次我搵到間做promotion勁抵,就係買十盒串燒就送電子燒烤爐仲要免費送貨。燒之前記得要將啲肉溶雪,同埋要將個爐事前預熱8至10分鐘,咁樣先燒到靚靚嘅串燒。因為一盒有12串嘅關係,剩係燒住羊同雞先。羊肉建議燒耐啲,一面8至10分鐘,之後另一面就5分鐘左右,如果嫌唔夠可以其他幾面都再燒燒,唔使額外加調味粉,本身已經好入味好食嘅,再配埋佢提供嘅沙嗲醬確實無得輸。因為呢個醬好有花生味,夠香,而沙嗲醬略帶甜味,令同肉類好夾。下一樣就係燒雞串,我個人最鍾意食雞,因為雞肉帶有脂肪,燒起上黎係會愈燒愈香,同埋唔會咁易燒燶。無諗到原來屋企燒烤都可以咁方便。

2021-05-14
2021-05-19 81 瀏覽
疫情之下困在香港,襯著假期四出找尋,過往在外地嘗過的美食。是日就來到西環一口沙嗲店,購買幾包以往只能在新加坡吃過的一口串燒。一口沙嗲在西環香港大學地鐵站附近,走三幾分鐘就到,一次過購買豬肉,牛肉,雞肉,羊肉,再加兩盒口味不同沙嗲醬。值得一讚,店家之保溫包裝。串燒可用各種烹調方式,悉隨尊便,是夜就用最基本燒烤方式,5-10分鐘就一口即食,串燒已有基本調味,味道亦好,再加上店家的沙嗲醬,絕配。個人較喜歡豬肉及牛肉串燒,味道香濃,較適合辣味沙嗲醬,星馬風味十足,好食。

2021-05-19
2021-05-19 34 瀏覽
呢間舖頭賣嘅串燒好有星馬風味, 佢之前嘅優惠係買㗎買夠十盒串燒就會有一個燒烤電磁爐送, 非常之抵,有得食,又有電器送。啱曬而家喺疫情下,可以喺屋企燒烤。我哋試咗雞肉,牛肉,羊肉,同埋豬肉嘅串燒, 仲叫試左佢嘅花生辣醬, 同埋原味醬。 呢個組合同專業嘅燒烤感覺一樣。每個包裝後面都有營養標籤 ,煮法和材料 等等嘅資料。鋪頭仲好貼心,你order咗嘅燒烤串,會有一個銀色嘅保溫袋幫你裝住,令肉質唔會變壞。花生醬都好好大盒。 味道都好香濃,花生好有口感, 辣得嚟好有風味, 配上串燒嚟食,更加帶出星馬嘅風味。我哋開咗電燒烤爐,解凍咗串燒, 將串燒放上去燒,燒一陣,肉串嘅香味四散。燒烤爐下層有兩個pan,可以用嚟用放燒烤醬,加熱, 或者用黎煎其他食物。我今次燒嘅係雞肉串同羊肉串, 肉質好彈牙, 咬落去好香濃嘅沙爹肉汁,味道非常之正, 拍得住專業嘅燒烤水準。

每個包裝後面都有營養標籤 ,煮法和材料 等等嘅資料。

2021-05-17 429 瀏覽
早排經過開 香港大學站 附近 見到有間完全唔起眼既 串燒店影低左個menu 之後再上網睇下, 見到一包包咁都幾乾淨, 同埋買十包 送個爐 得閒可以係屋企 一路燒一路食就去買左十包 試下一一共4款串燒都係雞牛羊豬架啦羊85 牛80 豬75 雞70一包有十二串 計返 6-7蚊一串一定平過係街食既我覺得每人要食十幾串先夠 個爐 免費送黎講 都幾高質上面塊鐵 分左兩面 一面有坑 一面冇我就用左有坑個面 感覺會冇咁油下面就有兩個小pan 可以熱左啲醬佢除左串燒, 仲有得賣埋 花生醬有辣同唔辣兩款辣個款 好香口, 有啲似XO醬咁, 好有口感唔辣個款就 好滑啲串燒本身唔加醬都好有味, 牛肉十二支 有一支有少少筋, 其他都夠淋羊肉 唔會點羶 好淋 豬 唔會鞋 雞 應該用左雞髀肉 好滑最鐘意 雞 》羊🐑 〉牛 》豬🐷燒燒下 燒左成晚送杯啤酒 疫情 係屋企 又多樣野玩
早排經過開 香港大學站 附近 見到有間完全唔起眼既 串燒店

上面塊鐵 分左兩面 一面有坑 一面冇
我就用左有坑個面
感覺會冇咁油
下面就有兩個小pan 可以熱左啲醬佢
除左串燒, 仲有得賣埋 花生醬
有辣同唔辣兩款

辣個款 好香口, 有啲似XO醬咁, 好有口感
唔辣個款就 好滑

啲串燒本身唔加醬都好有味,
牛肉十二支 有一支有少少筋, 其他都夠淋
羊肉 唔會點羶 好淋

送杯啤酒
疫情 係屋企 又多樣野玩

2021-05-15
2021-05-17 40 瀏覽
朋友知我鍾意食串燒,佢就介紹喺西環有間串燒外賣店好好味, 於是就試一試啦。 外賣店喺香港大學港鐵站B2出口, 行去都唔洗5分鐘。 入到外賣店, 有位女仕就介紹串燒比我, 分別有沙爹豬,牛,羊,雞, 重有2款醬料,有辣有唔辣。 最特別係送埋個專用電爐, 真係在家串燒無難道。返到屋企就開工整串燒, 個電爐細細個,收藏容易又唔阻定, 岩哂我呢d住納米屋人士。打開包裝,食材已預先醃好,唔需要自己再醃, 真方便。 今次整左豬, 牛, 雞,每款大約煎左6-8 分鐘就已經起烤焦效果, 堅有串燒風味外賣醃好串燒味道係點呢? 完全係夠野味,有風味, 好入味電爐下面重可以整熱d花生醬料。雞肉嫩口,唔痴牙, 點埋個花生醬料,真係無得輸。牛肉有肉味, 煎得耐左都唔覺老。豬肉肉質嫩滑,加埋燶邊,一包有12串, 有排食, 值得推薦。

每款大約煎左6-8 分鐘就已經起烤焦效果, 堅有串燒風味
外賣醃好串燒味道係點呢? 完全係夠野味,有風味, 好入味

電爐下面重可以整熱d花生醬料。

雞肉嫩口,唔痴牙, 點埋個花生醬料,真係無得輸。

牛肉有肉味, 煎得耐左都唔覺老。

豬肉肉質嫩滑,加埋燶邊,

一包有12串, 有排食, 值得推薦。