2021-12-15 136 瀏覽
剛剛11月才開業的日本過江龍滿天星蛋包飯,人氣爆燈,夜晚去到要大排長龍呀~芸芸眾多款蛋包飯之中,推薦必點漢堡扒蛋包飯($238),漢堡扒口感鬆軟,滋味無窮,煎蛋薄身,口感順滑,底下是帶蕃茄醬味的西炒飯,比較濕潤,表現平均安格斯牛扒蛋包飯($298),安格斯牛扒已經代為切好,畢竟這裏不是一間西餐廳,期望不會太高,但牛扒肉質鬆化,可以接受忌廉蟹肉餅($148),一份有兩件蟹肉餅,價錢中上,香脆的外層包著與忌廉混合在一起的蟹肉碎,口感像薯蓉一樣滑溜,連同配菜薯仔沙律也很好吃來這裏吃他的梳乎厘班戟也不錯,朱古力香蕉梳乎厘班戟($138)有香滑而唔過甜嘅朱古力醬,梳乎厘班戟非常軟熟,值得一試

首先,要感謝下男友,又破費啦~👏🏻👏🏻👏🏻 平時食蛋包飯幾十蚊就食到,最多都係百幾,而呢間餐廳賣到成二百幾蚊一個,究竟係有咩咁特別呢? 原來,呢間餐廳係日本東京著名嘅蛋包飯專門店「グリル滿天星」!43年老字號、由天皇御廚弟子創辦、長期都大排長龍,真係來頭唔細! 尖沙咀海港城店係日本「グリル滿天星」係香港開設嘅第一間門店,店內裝修簡約舒適,光線足,座位寬,坐得舒服! 🧡滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯($238)的確係幾出色,食得出係用咗靚料炮製而成,同埋每樣野都做得好細緻!味道溫和,入口舒適,可以食到每樣食材本身嘅味道,尤其個蛋香,好正! 🧡慢煮牛肉咖喱飯($178)咖喱好香濃,但食落好溫和,唔會覺得重味精!牛肉入口即化,口感一流!好鐘意! P.S. 餐廳搞緊活動,參加仲有荷包蛋襟章送~
首先,要感謝下男友,又破費啦~👏🏻👏🏻👏🏻

🧡滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯($238)
滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯

🧡慢煮牛肉咖喱飯($178)
慢煮牛肉咖喱飯

P.S. 餐廳搞緊活動,參加仲有荷包蛋襟章送~
2021-12-15 2145 瀏覽
正當大家都仲未可以東瀛遊時,日本其實早已慢慢滲緊入黎香港。近日又有一間蛋包飯老字號「グリル滿天星」登陸海港城,引來大批人流天天排隊,連P哥同E神都要搵XO仔兩兄弟一齊過海去探過究竟。週六中午,長長嘅走廊早已企滿老中青嘅食客,當中連BB車都見唔少,幸好翻枱迅速,四口子等咗半個鐘即成功入座。一如其他食評家所講,店內好多時都有吉枱,P哥亦心明此乃生意佬為製造人氣蛇餅所度嘅竅。店子內外嘅白色牆身望落光鮮潔亮。樓底高高嘅用餐大堂排出三行以防疫膠版隔開嘅二至四人枱。最舒適係圍邊嘅半梳化合拼式散座。餐桌上有大大樽水及自用餐具。因早已知悉必須以電子落單,所以就襯排隊時細閱牆上中、日、英對照嘅大型彩圖餐牌,選定菜式。最健康嘅哥哥點咗客「日式海鮮沙律」($148)。小肥個人簡單啲,揀咗餐牌上幅相最大嘅「滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯」($238),諗住鎮店主打最有保證。蛋包飯嘅賣相同相片分別不大,橙亮鮮黃嘅蛋蛋鮮濃軟滑,絕對係碟上之最!反而蛋蛋下面嘅蕃茄炒飯唔似用日本米炒出,因飯粒細小且唔得肥潤;厚厚嘅漢堡扒亦唔夠鬆嫩,由於大家對$238嘅要求都較高,難免會覺得失望。意外地,P哥客「日式咖喱吉列豬扒蛋包飯」($2
週六中午,長長嘅走廊早已企滿老中青嘅食客
店子內外嘅白色牆身望落光鮮潔亮。
樓底高高嘅用餐大堂排出三行以防疫膠版隔開嘅二至四人枱。
最舒適係圍邊嘅半梳化合拼式散座。
餐桌上有大大樽水及自用餐具。
最健康嘅哥哥點咗客「日式海鮮沙律」($148)。
日式海鮮沙律
小肥個人簡單啲,揀咗餐牌上幅相最大嘅「滿天星肉汁漢堡扒包飯」($238)
,諗住鎮店主打最有保證。
滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯
意外地,P哥客「日式咖喱吉列豬扒蛋包飯」($228)除咗可以汁另上,吉列豬扒極之鬆化香脆
,完全唔乾唔嚡,同貴十蚊嘅漢堡扒差好遠囉!
日式咖喱吉列豬扒蛋包飯
年輕嘅服務生非常友善,為四人充當攝影師之餘,更提到凡惠顧任何蛋包飯後只需於「グリル滿天星」嘅社交平台專頁讚好,埋單時即可獲贈香港限定嘅滿天星紀念襟章
,不過每日名額只有一百個,好快送完。
原本落單叫甜品時發現「抹茶窩夫」($128)售罄,好彩細佬把聲夠大
,旁邊嘅妹妹仔即告知此為系統錯誤,一分鐘內迅即更新成功,既專業又有效率,掂呀!
兩件窩夫厚而鬆脆,伴配嘅抹茶軟雪糕醇香幼滑,塗上滑溜嘅忌廉及甜美嘅紅豆即令口感倍添層次
抹茶窩夫
另一款「士多啤梨窩夫」($128)嘅窩夫同樣鬆厚脆身,碟上球士多啤梨雪糕雖不及抹茶軟雪糕柔軟,但勝在微甜不溜滯,黏上白滑嘅忌廉,再以清甜爽潤嘅士多啤梨果肉脆脆點綴,甜品已夠可口
士多啤梨窩夫
人氣過江龍「グリル滿天星」環境光猛企理,服務生態度良好,無奈主打漢堡扒包飯略為失色,不甚符合高企嘅價格,性價比偏低
,反而吉列豬扒窩夫甜品帶有驚喜,成功挽回部份失掉咗嘅分數。同行三位哥哥嘅結論都話滿天星午餐唔可以話好正,但又未差到要喊,食得開心全因四人組合擦出嘅火花永遠都咁燦爛
2021-12-11
30 分鐘 (堂食)
日式咖喱吉列豬扒蛋包飯
士多啤梨窩夫
又一間日本過江龍,喺東京有唔少分店同名氣,排曬長龍啊!好在我哋喺6點前到,唔洗點排隊🤣-滿天星肉汁蛋包飯🍛 ($128)採用蘭王蛋,蛋味非常突出,又香又滑😋💓肉汁濃郁,配上茄汁炒飯,嚟個濃味大匯聚🤣🥴面頭仲有少少帶子粒同蔬菜,唔洗叫餸都食得曬成個飯~不過我略嫌味道太強烈,飲左好多水🤣-士多啤梨梳乎厘班戟🍓🥞 ($138)係我食過最濃蛋味嘅梳乎厘!🤣一上枱就聞到好香蛋味😻食落有空氣感之餘唔會pee左🤣唔通呢個就係蘭王蛋嘅威力?🤣❤️‍🔥-食完成餐覺得都幾好食嘅,但講句公道說話,就係唔值咁貴囉...本身唸住叫漢堡蛋包飯,但加左漢堡就要成舊水,窮人如我就真係食唔起啦🤣份量偏少又貴,又唔係十分好食,試過一次就夠啦~
滿天星肉汁蛋包飯🍛 ($128)
不過我略嫌味道太強烈,飲左好多水🤣
士多啤梨梳乎厘班戟🍓🥞 ($138)
2021-12-15 168 瀏覽
琴日朋友介紹幫襯咗呢間由日本引入嘅蛋包飯專門店。我哋叫咗招牌漢堡扒蛋包飯同埋慢煮牛肉咖哩飯,蛋包飯的蛋真係好香好滑,而個慢煮牛肉好淋冇渣好好味,爭啲想叫多個,但因為都唔平最終都冇叫到。 甜品方面叫咗草莓同原味梳乎厘pancake,個pancake真係超鬆化超香,最特別係個原味pancake有舊帶少少鹹味嘅雪糕,真係食過返尋。 除咗啲嘢好食之外,間店裝修得幾簡潔舒服,不過張枱就比較細咗啲。最後想講下侍應嘅服務都非常之好, 有機會一定會再返嚟幫襯。
,爭啲想叫多個,但因為都唔平最終都冇叫到。
2021-12-14 115 瀏覽
6點9去到 等左半個鐘度。坐低用QR code自己落單叫野食,叫左鰻魚蛋包飯$248、蟹肉薯仔沙律$108、朱古力奶昔$78同埋雜莓梳乎厘班戟。食物等侯時間唔會太耐,溫度都夠熱既。蛋包飯中間有炒過,但無咩味,鰻魚就同出面一般鰻魚一樣味,最好味係啲蛋。至於個沙律份量唔算太多,普通當一個前菜,兩個人分都夠既。然後,朱古力奶昔真係唔建議叫,除非你好鍾意食好甜既牛奶朱古力,成杯野主要飲到好重既忌廉奶口感。甜品梳乎厘可以一試,空氣感夠既,因為即製既,所以餐牌有提醒製造時間約20分鐘。配搭雜莓同忌廉食,味道岩岩好。連加一$6xx 尼個價錢尼講,唔會想係尼間餐廳食,名氣大但食物質素同價錢就麻麻地,唔會再食。
6點9去到 等左半個鐘度。

食物等侯時間唔會太耐,溫度都夠熱既。

至於個沙律份量唔算太多,普通當一個前菜,兩個人分都夠既。

2021-12-14 69 瀏覽
新開源自東京的日式西餐廳, 主打蛋包飯及梳乎厘班戟。餐廳裝修簡潔, 外面長期排長龍。今日我地特意提早五點多就來探店,幸好不用等。這家餐廳也是用QR code點單,我們各自點了蛋包飯,加一份小食。原條蒲燒鰻魚蛋包飯果然名不虛傳。鰻魚又大又厚肉, 蒲燒汁甜香但又過濃。蛋世飯用的是蘭王雞蛋, 色澤金黃蛋味濃郁。飯底是蝦仁炒飯,每個細節都很用心, 非常好味。咖喱炸大蝦蛋包飯,汁另上, 同樣係蘭王蛋, 飯底係咖喱炒飯,超級香同惹味,三大隻炸蝦隻隻彈牙。小吃吉列廣島蠔配他他汁, 想不到有四大隻,蠔味鮮甜好味,脆漿略嫌還是厚了點。他他醬好濃郁,解膩。另外拌碟的薯仔沙律都好好味,很日式的味道。最後食埋佢地招牌的雜莓梳乎厘班戟。制作時間需要20分鐘, 所以如果想無縫接上就要在開吃主菜時就下單。兩件大小剛好的班戟,軟綿綿的, 蛋香味很吸引,配上綿密濃厚的忌廉,入口有即溶化的口感,但不會好似一陣風。

2021-12-14
  • 雜莓梳乎厘班戟
  • 蒲燒鰻魚蛋包飯
2021-12-14 827 瀏覽
朝聖蛋包飯界嘅愛馬仕🤣 係op 同ig 睇左好多comments 好壞參半😹 但點都要親身試試先結果埋單食左$8xx幾 crazy 🤣🤣🤣🐟🥚蒲燒鰻魚蛋包飯 🍚$248 (香港限定)原條鰻魚放在蛋包飯上 用上3隻蘭王蛋 個蛋橙黃色真係好滑好香濃😌😌好彩冇令我失望 個炒飯都好好👍🏻粒粒分明 仲有帶子同肉蝦仔 鰻魚都好大條 肉質係比較淋身d 味道不錯👍🏻😌 🍔牛油果素肉漢包🥑($188)😄去蛋包飯專門店叫burgers 嘅後果 ….大伏🥲塊素肉堅難食 放左入口都想吐返出黎 大家千祈唔好試🤢🤮🤢🤮🥞原味疏乎厘pancakes ($108)見都每枱都必點網上評價都不錯但我覺得j.s foodie 的flipper 好食多了Pancakes 是鬆軟 但略嫌濕左d 同埋味道甜左d 有d假😢反而楓糖漿同牛油同忌廉幾出色🍓士多啤梨芭菲🍨($108)😌😌 層次都幾豐富 雪糕加yogurt 加士多啤梨漿仲有啲cream cheese 嘅感覺 幾好食不過雪糕奶味可以再濃d 🍵抹茶milkshake ($78)搽茶味香濃 好creamy 🍎日本蘋果汁🍹($48)總結經驗🤣下次淨係叫蛋包飯算 雖然貴 但日本野
結果埋單食左$8xx幾 crazy 🤣🤣🤣

🐟🥚蒲燒鰻魚蛋包飯 🍚$248 (香港限定)
原條鰻魚放在蛋包飯上 用上3隻蘭王蛋

🍔牛油果素肉漢包🥑($188)

😄去蛋包飯專門店叫burgers 嘅後果 ….大伏🥲
塊素肉堅難食 放左入口都想吐返出黎 大家千祈唔好試🤢🤮🤢🤮
牛油果素肉漢包

🥞原味疏乎厘pancakes ($108)
見都每枱都必點網上評價都不錯
但我覺得j.s foodie 的flipper 好食多了
原味疏乎厘pancakes

🍓士多啤梨芭菲🍨($108)

🍵抹茶milkshake ($78)
搽茶味香濃 好creamy

🍎日本蘋果汁🍹($48)
蒲燒鰻魚蛋包飯

總結經驗🤣下次淨係叫蛋包飯算 雖然貴 但日本野係咁上下 當懷念下日本🇯🇵🥲芭菲都可以😌pancakes 就食隔離嗰間😅 💸💸💸💸💸閒日lunch 時間排隊排左半個鐘之內 餐廳唔係坐full 晒 但唔比人入 可能試業期間未上手做唔切掛或者想營造排隊效果🦍
2021-12-08
30 分鐘 (堂食)
午餐
蒲燒鰻魚蛋包飯
2021-12-13 124 瀏覽
滿天星~ 日式西餐廳。蛋包飯的專門店!標榜來自日本,選用蘭王雞蛋,俾佢嘅蛋包飯吸引,其實一路都想試,奈何成日見到條龍都超級長,所以一路都冇試。難得今日朋友請纓率先去排隊,既然唔使我等就梗係試一試佢啦點餐嘅時候,因為都等咗一陣好肚餓,我哋一人叫咗一個蛋包飯,蛋包飯啲飯熱立立加上雞蛋又夠滑,好好味呀再加杯嘢飲,朋友叫咗杯虹吸咖啡,我就叫咗杯綠茶拿鐵,住食完再加個甜品,點知食完個飯已經超級飽,最後只能夠放棄甜品
滿天星~ 日式西餐廳。蛋包飯的專門店!

綠茶拿鐵
綠茶拿鐵
  • 滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯
2021-12-12 108 瀏覽
今日終於去嘗試滿天星,原本想食鰻魚蛋包飯,但朋友唔食鰻魚,所以就叫咗肉汁安格斯牛扒蛋包飯,個飯真係好好味😋,牛扒唔會整得太熟,唔會太乾,配嘛汁一齊食更好味😋。本身想試吓Pancake,原來2:30後先有,所以就叫咗朱古力芭菲杯同藍莓紫薯窩夫,窩夫裏面有紫薯蓉,甜品相當出色👍,我會再次幫襯😎
這間來自東京的滿天星蛋包飯洋食屋於上月進駐海港城,必想到一定會排哂長龍,餐廳裝修現代簡約,環境舒適。當日幸運地六點到餐廳門外排一至兩枱就可以入座,可以一嘗人氣蛋包飯的味道😋 Menu上食物選擇很多,除了招牌蛋包飯外,還有沙律、小食、三文治及鐵板扒類。🌟這裏的🥚都是用上蛋之貴族 - 蘭王蛋,色澤及蛋香比一般普通蛋更靚🤩✨蒲燒鰻魚蛋包飯$248相信很多來吃的人一看到Menu上會被這個原條鰻魚吸引到(我不例外),鰻魚食落嫩滑無刺,金黃滑蛋包住d炒飯,炒飯入面加了香菇粒、洋蔥粒、粟米等令口感豐富,份量都幾大份,一個女仔可能會食唔晒🤭🍛日式咖喱吉列豬扒蛋包飯$228友人就點了咖喱吉列豬扒,炸粉不厚,豬扒看起來以為很乾,但食落是軟熟的,味道不錯,而這個炒飯是加了咖喱汁一齊炒,淡淡都充滿着日式咖喱汁(起初驚d汁唔夠送飯),加埋香濃蛋味的滑蛋,不錯🥔忌廉蟹肉餅$148這個見Menu上有⭐️便點了試試,咬落去幾creamy,見到有絲絲蟹肉,外面炸得香脆,加上茄汁少少酸酸的幾好味,旁邊還配上一球薯蓉🥞士多啤梨梳乎厘pancake$138食完主食仲想試下它家的梳乎厘,梳乎厘極富蛋香,整個都好綿密,入口即融,士

✨蒲燒鰻魚蛋包飯$248

🍛日式咖喱吉列豬扒蛋包飯$228

🥔忌廉蟹肉餅$148

🥞士多啤梨梳乎厘pancake$138

食完主食仲想試下它家的梳乎厘,梳乎厘極富蛋香,整個都好綿密,入口即融,士多啤梨也不酸

🥤朱古力奶昔&抹茶奶昔$78

奶昔入口香滑細膩,on top加上綿綿的cream,mix埋幾好,飲哂一整杯都不會過甜
2021-12-12 117 瀏覽
係比一般好食既,但問題係好香港味,我相信係出面平一半有多就食到既野。蛋包飯既精神係包住成個飯, 點知佢就成個蛋就咁鋪上飯面。個蛋係大快活早餐蛋做法, 飯係西炒飯。唔值咁貴。我叫左豬扒加漢堡扒蛋包飯, 豬肉係老既, 咬落去係實,但感覺個材料係高級既,不過煮得唔得。個漢堡係唔差,但唔會係食過番尋味。我見好多人排隊,感覺係因為 蘭王wo 日本wo 滿天星wo 蛋包飯wo但唔好意思, 呢度好似上面咁講, 個蛋都唔係包住個飯既。

蛋包飯既精神係包住成個飯, 點知佢就成個蛋就咁鋪上飯面。

個蛋係大快活早餐蛋做法, 飯係西炒飯。

唔值咁貴。

個漢堡係唔差,但唔會係食過番尋味。

但唔好意思, 呢度好似上面咁講, 個蛋都唔係包住個飯既。

2021-12-12
20 分鐘 (堂食)
2021-12-11 198 瀏覽
其待巳久的「グリル滿天星」終於可以試了。在外面食蛋包飯的店也有,但我未必想去食⋯⋯⋯😅我們選擇了平日的1點多到,見到輪候人數大約8-10位,以為會等好耐,好彩只等了10幾分鐘便到。(注意用餐限時90分鐘)(純粹個人喜好,我認為餐廳裝修得不夠好,非常普通的一間新餐廳在海港城海運大廈。)職員態度正常有禮,地方整潔乾淨。我們今次點了日式咖哩炸蝦🍤蛋包飯、滿天星咖哩蛋包飯、日式炸雞、炭燒咖啡奶昔、抹茶窩夫🧇。來了來了,就是這個令人期待的蛋包飯😋蛋質地是非常之好,可能是採用了蘭王蛋的關係,蛋味十足,而蛋包住的飯也非常有料😋單食這個蛋包飯已經好滿足🤤當然再配上適量的日式咖哩汁😋巳經可以秒殺了碟飯😋炸蝦雖然做了配角,但都不可不提,因為蝦好大隻,而且完全冇油膩感😋日式炸雞,炸雞嘅雞皮完全冇油脂,脆卜卜,但係雞肉完全唔乾,好味😋炭燒咖啡有好香濃嘅咖啡味,唔會好甜🥤抹茶味窩夫🧇配合香濃抹茶奶味嘅雪糕🍦,簡直絕配怎可不試。非常大滿足的一餐😋😋😋一定再回頭✌🏻

我們選擇了平日的1點多到,見到輪候人數大約8-10位,以為會等好耐,好彩只等了10幾分鐘便到。(注意用餐限時90分鐘)(純粹個人喜好,我認為餐廳裝修得不夠好,非常普通的一間新餐廳在海港城海運大廈。)職員態度正常有禮,地方整潔乾淨。我們今次點了日式咖哩炸蝦🍤蛋包飯、滿天星咖哩蛋包飯、日式炸雞、炭燒咖啡奶昔、抹茶窩夫🧇。來了來了,就是這個令人期待的蛋包飯😋蛋質地是非常之好,可能是採用了蘭王蛋的關係,蛋味十足,而蛋包住的飯也非常有料😋單食這個蛋包飯已經好滿足🤤當然再配上適量的日式咖哩汁😋巳經可以秒殺了碟飯😋炸蝦雖然做了配角,但都不可不提,因為蝦好大隻,而且完全冇油膩感😋日式炸雞炸雞嘅雞皮完全冇油脂,脆卜卜,但係雞肉完全唔乾,好味😋炭燒咖啡有好香濃嘅咖啡味,唔會好甜🥤抹茶味窩夫🧇配合香濃抹茶奶味嘅雪糕🍦,簡直絕配怎可不試。非常大滿足的一餐😋😋😋一定再回頭✌🏻
滿天星咖喱蛋包飯
日式炸雞
炭燒咖啡奶昔
滿天星咖喱蛋包飯
日式炸雞
炭燒咖啡奶昔
2021-12-09 645 瀏覽
平時見好多人排隊,難得見到今次唔洗排隊,即刻入座去試下個蛋包飯。 除咗叫左佢出名招牌蛋包飯配漢堡外, 仲叫左蛋包飯配牛排。 蛋包飯不過不失, 飯有啲熱過頭,漢堡有啲乾, 牛排就出乎意料地好食。整體而言,食物質素唔差,惟獨覺得有啲overpriced。呢個價錢可以食得更多、更好…

2021-12-08 197 瀏覽
又一間過江龍,本身無諗住專程去試,但嗰日經過見唔算太多人排隊,又差唔多晚飯時間,就決定一試啦。坐低用手機落單,叫咗招牌的肉汁漢堡扒蛋包飯($238) ,同埋慢煮牛肉咖哩飯($178)。店家標榜用近年香港極為盛行的「蘭王」來做蛋包飯,放低見到滑蛋真係「蘭王」的深橙黃色,但顏色無關味道,最多打卡靚啲,蛋包飯最緊要整體配合。滿天星行滑蛋系路線,炒好的滑蛋鋪在先炒後焗的茄汁飯上。滑蛋雖然係滑,但剩餘的蛋汁不多,做不到蛋汁與炒蛋混和的效果。另外,蛋漿混入了帶子粒,視為其特色,份量上一啲都唔孤寒,但我就覺得有啲多餘,有無都無所謂。漢堡扒係牛豬混合,有少少煎得太燶,入面亦都唔太juicy,油香亦欠奉。至於蛋包飯的肉汁吃得出牛味,蕃茄味如果重啲,多返少少酸味會好食啲,不過個肉汁食落無渣,相信經過幾細心嘅處理。講開又講,我鍾意食的蛋包飯,將飯完全包在蛋內的嗰種,抑或日本橋老店泰明軒的蒲公英蛋包飯,將煎好的蛋放在飯上,然後一刀切開,內裡蛋汁流哂出嚟嗰種,都離不開要有充足蛋汁,撈埋啲飯一齊食,先係蛋包飯精髓。Anyways,返返香港先,另一款慢煮牛肉咖哩飯,牛肉係煮得幾腍身,唔錯嘅,只不過咖哩汁就有啲失望,

肉汁漢堡扒蛋包飯

Anyways,返返香港先,另一款慢煮牛肉咖哩飯,牛肉係煮得幾腍身,唔錯嘅,只不過咖哩汁就有啲失望,因為我實在吃不出這款是偏向辛口或甘口,咖哩的香料味不太出,有點死鹹感覺,而日本咖哩向來較為濃稠(相比起印度咖哩),這裡的亦比較稀身,不是我喜歡或食開嘅日本咖哩。

由於我未食過日本嗰間滿天星,難以比較質素,但獨立嚟評論,只能話不過不失,加上價錢唔算親民,可能試過一次就算了。