2017-01-26 798 瀏覽
唔攞傳單都唔知間餐廳嘅存在,Openrice內唔打佢嘅全名都搵佢唔到,上到去眼前一亮,好似隱世小店咁,同工廠大廈簡直兩個世界,佢哋啲外觀相就唔放啦,有得佢繼續隱世啦。前菜相當仔細,味道清新,又有香口的脆炸紫菜飯團,主菜有蝦飯卷,又有芝士紫菜卷,可能我太喜歡紫菜,我女朋友叫左燒牛脷,白飯任裝,仲有甜品炸蘋果,加油拉花的熱及凍Latte,真係同朋友之前講食過lunch一樣,咖啡味好濃郁,出面嘅咖啡店真係好難飲得到,怪不得朋友話上嚟食lunch都係因為呢度嘅咖啡,加$12都係一個值得的好ending下次都一定要黎試吓佢哋嘅lunch先。整體覺得餐廳職員服務親切,上菜時間一道一道上,每道菜嘅時間都啱啱好,職員仲不斷幫我加茶。食物手工加未到完全對得起這個價錢有多,比想像中有驚喜,我都會因為記得這個味道,下次會為這個味道返嚟再食,觀塘的其他餐廳很少能做到。

前菜相當仔細,味道清新,又有香口的脆炸紫菜飯團
下次都一定要黎試吓佢哋嘅lunch先。

2017-01-25
  • 天婦羅
2017-01-24 514 瀏覽
一個人,夜晚上左一間樓上cafe食Dinner😌,感覺好日式,寧靜的環境好近乎我現在的感覺。叫左一個set dinner,有湯丶前菜、主菜丶甜品及飲品,大根湯飲落好日式湯,有濃濃的牛味,成個人暖晒,羊架有綠色香草包圍住,有青草味又香口,店內員工都好有日本的服務態度及氣氛,他們隨傳隨到丶服務親切,但又不會打擾我一個人的寧靜。想一個人靜下來,這裏真的是一個好地方。

,成個人暖晒
,羊架有綠色香草包圍住,有青草味又香口

想一個人靜下來,這裏真的是一個好地方。

大根湯
焗燒羊架
2017-01-18
焗燒羊架
2017-01-24 510 瀏覽
上個月無意中接到傳單,前日終於有時間去呢度食。我地一行5人訂左位,準時去到,員工預留左榻榻米俾我地,但吃飯唔太方便,結果要等一陣才有其他位置入座。我叫左海鮮番茄意粉,家人叫左卡邦尼意粉,煙三文魚沙律,和兩份滑蛋海老丼。唔駛5分鐘,卡邦尼意粉就到左,頭盤沙律都未有,再等5分鐘,再黎煙三文魚沙律,嘩,從未見過整得咁求其既沙律,三文魚又少,仲好意思收$68,再等10分鐘,海老丼到左,都仲未有沙律,咁我媽咪就問店員幾時到,跟住個戴帽既男店員「極差」禮貌話等等整緊,ok...我地繼續傾下計,食食下個煙三文魚沙律無曬汁,咪舉手叫店員俾少少沙律汁我地,點知!真係谷到爆!個戴帽店員好惡咁一個句回應:得!咩態度!?結果等左15分鐘先上頭盤沙律,而我叫既海鮮番茄意粉亦隨後上埋...已經好肚餓,但...點解可以咁難食?成碟係無味,海鮮?我搵到一粒蝦乾,同幾舊魷魚...唉...食物同服務都唔得,諗住咖啡應該唔會差....我加左$8轉latte,嗯,同Starxxx一樣咁難飲真係好後悔上左黎呢度食...!!

咩態度!?

真係好後悔上左黎呢度食...!!

午餐
  • 沒有
2017-01-14 589 瀏覽
逢星期四都會在官塘覓食,見到這間banner,好似新開便上去試下。環境舒服清靜,我們還說包場也不錯。只有set dinner menu, 4-5款,有湯,頭盤,主菜(扒類或tempura),甜品,coffee tea, $148-178。友人問有冇a la carte menu, waitress 去check 完後,誤會了我們想將跟餐的飯轉意粉。。。oh ..算吧! 我算了南瓜湯,味道我講唔出係咩嚟,似溝咗好多水,友人的吸物其實是關東煮,冇味。頭盤我是三文鱼(本來menu 係海膽但話冇货),朋友是鴨胸,正正常常。食完等了一輪到我的tempura ,算正常但偏淡,有3隻蝦。等了又等,催了又催,已說了趕住去上堂,最後友人的黑毛豬在我食完晒之後先到,足足等了一個鐘。友人說豬扒很“鞋”,又dry, 這個價$一点也不值。友人未吃完,waiter 已說幫我地準備甜點,但吃完後等極都冇,催極像未瞓醒的waiter 也冇反應。不吃了!埋單!夠晒鐘去上堂! waiter 說不好意思,話以為晚上的客是悠閒的可慢吃。。。不是已催了很多次我們趕時間嗎?究竟你瞓醒未? 最後是行出門口埋單,一位像chief 的人說不好意思說比多5min 佢,還等?我們遲到了! chief 叫我們下次再來揾返佢比返個甜品我地,多謝了,還有下次?其實我地入去時只有2個女仔客,我們食頭盤時有一家大小8-9人進來,就是掛住serve 人地,我友人的豬扒才遲遲未上,hey 請分先後好嗎? 還有,悠閒客再悠閒也不應一個客食晒佢份main course 你先上同桌友人的一份吧!
2017-01-12
60 分鐘 (堂食)
2016-12-21 756 瀏覽
之前已經光顧過這裏的午餐,現在這餐廳正在做聖誕前預約有85折優惠,所以提早同女朋友慶祝聖誕節餐廳環境佈置及裝飾洋溢住聖誕氣氛,仲有真嘅聖誕樹這個南瓜湯是餐廳職員推介,用新鮮南瓜打成,清新開胃前菜選了溫室豆苗火雞沙律,感覺清新好實在主菜我女朋友選了宮崎黑毛豬扒,我就選了鰻魚雪球,個名好有聖誕氣氛,黑毛豬扒有一種雲腿的鹹香味,因為之前未食過黑毛豬,所以覺得味道好特別,配上酸酸甜甜的醬汁,juice美味而我的鰻魚雪球,賣相五星級,令我喜出望外,連我的女朋友也非常妒忌,這款日式用西式的擺法,不得不讚,味道不過不失,但本人覺得黑毛豬扒更好吃甜品是十勝紅豆配炸日式年糕,這個日式甜品真係冇得輸,又是一個驚喜位雖然價錢唔平,但個人覺得值回票價,之前聽到好多餐廳以聖誕節掛羊頭賣狗肉,這餐廳看得出是真心為餐飲付出,職員用心解答問題,這是外面餐廳無法比較的

餐廳環境佈置及裝飾洋溢住聖誕氣氛,仲有真嘅聖誕樹
這個南瓜湯是餐廳職員推介,用新鮮南瓜打成,清新開胃
南瓜湯
前菜選了溫室豆苗火雞沙律,感覺清新好實在
溫室豆苗火雞沙律
宮崎黑毛豬扒
,但本人覺得黑毛豬扒更好吃
十勝紅豆配炸日式年糕
2016-12-21
慶祝紀念
聖誕節
南瓜湯
十勝紅豆配炸日式年糕
2016-12-19 648 瀏覽
論環境尚算可以,但其餘就乏善可陳。點菜時侍應說今晚只有聖誕餐,沒有其他選擇。點解訂位時唔同客人講明。首先,先來的南瓜湯溫度唔夠熱。頭盤的鵝肝配聖誕雲,這個聖誕雲看似美麗,但入口啖而無味,吃不出是用甚麼材料。到了主菜,我太太揀了黑毛豬,想要8成熟,但侍應說廚房要煮10成熟。到了上菜的時候,碟上是兩片薄的豬排,一入口只有咸味,沒有半點豬味,但最令人失望的是作為配菜的西蘭花和茄子是7成生。整體而言,食物的質素與價錢不成正比,有很大改善空間。
論環境尚算可以,但其餘就乏善可陳。
首先,先來的南瓜湯溫度唔夠熱。
整體而言,食物的質素與價錢不成正比,有很大改善空間。
2016-11-04 1275 瀏覽
今日難得放假,約咗朋友夜晚觀塘食飯,所以中午先到APM行街,但APM商場啲餐廳毫無新意,最後我用openrice搜尋樓上cafe,最後揀咗呢間新開嘅樓上日式cafe。我平時都只會用openrice搜尋,都未試過寫食評,但這次真的說服了我成為第一次的食評。 我上到呢間樓上cafe,原來要喺14樓,經過樓梯上多一層,以為去錯地方,之後才知道這間Cafe點解要係頂層。我一到達門口,便急不及待真係要影張相,佢哋嘅Cafe招牌真係好用心同埋好精美,原來佢哋叫做日式喫茶店,係觀塘我都好少見到有日式Cafe。經過佢哋店主解說,才知道他們的小店是以小老鼠做主題,我是男生都影咗一張沙發上面嘅老鼠公仔。依間Cafe裏面,有個日本產品counter,可惜我係男仔,對依啲女仔產品興趣不大。 不過其實重點係個環境,睇張相顯而易見頂層的好處,我可以理解如果依間cafe只要低一層,窗外的風景都應該會樓望樓,但這裏可以看到APM及遠處的山景。加上這裏的環境,播放着柔和的日本經典歌曲,充斥着日本的和風味道,舒適的沙發座位令我差唔多訓着覺。我點左一個原條炸魚burger加一杯mocha,對比起出面其他cafe及餐廳,兩樣

加上這裏的環境,播放着柔和的日本經典歌曲
,充斥着日本的和風味道,舒適的沙發座位令我差唔多訓着覺。

我點左一個原條炸魚burger加一杯mocha,對比起出面其他cafe及餐廳,兩樣加埋至少過100蚊,但系佢哋只系70幾蚊,心中都唔會對佢有太大期望,但大家只要看到照片真係無話可說。
原條炸魚Burger Lunch Set
條炸魚柳仲大過個包,用實木制餐盤上菜,仲有日式沙律做前菜........
最重要係個burger裏面嘅醬汁令到個包好juice
,店主都有主動過來問我啲嘢好唔好食,我都有跟他反映,佢同我講裏面嘅醬汁係佢哋自家新鮮手調,傾談中,原來他們店內的所有菜色都是不加味精,我見他們都很友善,應該唔會講大話掛。

佢仲同我講佢哋嘅咖啡全部都係足咖啡,不會偷工減料,跟外面的連鎖咖啡店只會飲到糖水及咖啡水,他們說在這裏一定不會出現。我的特選咖啡跟餐都只係加$8,出面閑閑地叫一杯都要30幾40蚊,有着數梗系要攞啦。佢哋仲同我講,佢哋嘅咖啡係用意大利空運進口的拉桿咖啡機,我對咖啡不太有研究,但見他們拉動咖啡機上的桿,真係好有趣。

講到杯咖啡,都飲得出杯咖啡真係好有香濃嘅咖啡味,不過又唔會有苦澀的味道,我飲晒成杯都冇落過糖,女士們都應該很容易入口,真係唔錯
,佢哋話小店的咖啡不會有大中細之分,因為咖啡會因為時間變凍而失去原有味道,佢哋話可以加$8添飲一杯,真係貼心,這就是小店的用心。
旁邊見到有榻榻米的地方,佢哋話這個榻榻米不用坐在地上,因為他們說已把座位墊高,等客人唔使坐得咁辛苦,加上店裏的地板丶餐枱都是以實木鋪砌,周圍都充斥着日本的原木味道。

最令我驚喜的,是店主非常體貼細心,他的每一句解算都可以聽得出他投入很多心機在他的店設計及要把最好的給客人的理念。這是我為他們寫這篇食評的最大原動力,希望他們能夠繼續堅持理念。
2016-10-29
原條炸魚Burger Lunch Set
  • 原條炸魚Burger
2016-10-26 951 瀏覽
又過了繁忙的一天,今日再次上到一間樓上日式cafe享用午餐,今次叫咗個波菜魚卷定食,個賣相當吸引,食落非常美味,個魚卷好有質感同埋分量有啱啱好,今餐好滿足又好飽!一定要再來吃過。
波菜魚卷定食
2016-10-25
午餐
波菜魚卷定食
2016-10-25 755 瀏覽
忙裡偷閒的一天,難得下午過後有時間,又有啲肚餓,咁我就去試咗一間位於官塘的樓上日式cafe。享受咗一個好有特式嘅下午茶就係特式蝦多士配薯角沙律,望落去相當吸引,佢哋特別調教咗好美味醬汁Mango Sauce去配合蝦多士配薯,食落十分美味,加上咁啱間cafe搞緊萬聖節主題,啲食物十分美味之餘,連氣氛也相當吸引,真是個忙裡偷閒的好地方,真的急不及待想快啲再來吃過!
,真的急不及待想快啲再來吃過!
2016-10-24
2016-10-22 576 瀏覽
一直響觀塘返工,已經習慣左捐窿捐罅搵野食, 以前既選擇都係都係茶餐廳或者酒樓飲茶. 不過附近愈來愈多寫字樓落成,所以附近多左好多不同種類既食軾. 我尤其鍾意去樓上cafe, 所以一有新cafe我一定會去試, 剛好星期六要返半天工,下班就諗下去邊可以享受一下打風後陽光午餐, 早兩天聽到隔離team同事去左一間日式樓上cafe,食物跟環境都不錯, 所以決定一放工就去依間樓上cafe試試.地點都不太難找, 我由APM經港貿中心落地面 已經係巧明街, 大部份樓上食軾都集中在這邊, 轉右邊行大概3分鐘就已經到達, 不太難找.一入到CAFE, 已經被一排透光的窗所吸引,真是很難得在觀塘能找到不是密不透風的食店,心情即時大好. 食店原來由日本產品零售及CAFE組合而成, 由店員帶領到CAFE窗邊其中一張檯.決定點了海鮮蕃茄意粉 及 Caramel Latte 焦糖牛奶咖啡 意粉麵質是我喜歡的質地, 爽身及彈牙, 而蕃茄醬汁香濃但不會過酸, (我真的試過在另一間CAFÉ食完蕃茄意粉胃痛.), 而份量亦剛剛好.焦糖牛奶咖啡真的是有驚喜, 我並沒有要求少甜, 但焦糖份量剛好, 濃郁咖啡滲透著淡淡的焦糖味,

海鮮蕃茄意粉
焦糖牛奶咖啡 Caramel Latte
焦糖牛奶咖啡真的是有驚喜, 我並沒有要求少甜, 但焦糖份量剛好, 濃郁咖啡滲透著淡淡的焦糖味, 這是我在STARSBUCK喝不到的味道(因為STARBUCK的少甜仍好像喝糖水),值得推介!
不得不提這裡的環境, 真的很喜歡, 每一張凳都是梳化, 而且檯與檯之間有足夠的空間, 一路喝咖啡,一邊望窗外風景, 同時不斷播放日文歌, 舒服到差點訓著.

留意到小店的員工不斷在水吧討論沖調咖技巧, 有說有笑, 感覺這小店充滿了正能量, 臨走前CAFE店老闆還問我有什麼意見可以改進, 可見得出這小店真的用心經營.
店裡有一CORNER是榻榻米TATAMI,  好特別的,下一次TEAM LUNCH 時我一定會提議這裡的.
2016-10-22
海鮮蕃茄意粉