2021-03-06
之前在北角食過,非常好,食物及服務質素都好。咁橋見到奧海城原來有間新開,我同個friend去馬莎買嘢,買完就去咗奧海城呢間食。我強調返投訴嗰間係奧海城,北角嗰間非常好,好有禮貌。本來都好地地,我睇睇下Menu,然後我朋友問個路過的男侍應:「今日有冇午餐?」,個男士就講咗一大段嘢,話我哋:「過咗兩點就冇,set 唔set lunch都係一樣錢,啲嘢都係一樣,(下刪3000字⋯⋯)」我唔知佢係有心串我哋?定係工作經驗少?講咁大段嘢,講咗成分鐘嚟串我哋,真係用心良苦。我解釋返點解我朋友會問有冇set lunch呢?因為呢間野係我想食,佢唔知有乜好食,佢唔想諗,求其食乜都得,所以先話求其要個set lunch就OK,唔係貪平。何況set lunch個價錢係貴過 tea set。如果真係貪平就食 tea set,佢只係純粹唔想諗,求其揀個A B C D就算數。所以個男 waiter 咁樣答我地係有啲問題。再講,我都係問你有冇set lunch ?你答我有定冇就得啦,講成分鐘教訓我,唔使掛?本來佢串完我個 friend,我都算,當佢冇心,可能工作經驗唔夠,唔識講嘢,唔識表達。好衰唔衰,我臨走之前,
本來佢串完我個 friend,我都算,當佢冇心,可能工作經驗唔夠,唔識講嘢,唔識表達。好衰唔衰,我臨走之前,等緊佢同事攞張單過嚟埋單。佢同身邊一個女同事,細細聲喺度講,「呢兩個人真係怪怪地」,企喺我張枱隔離。擺到明係話我哋,咁明目張膽企喺個客張枱前面,講人是非,真係第一次見。我自問都係有修養嘅人,我就唔會企起身,大大聲指住佢,問佢頭先細細聲喺度講乜嘢?講個客壞話?
奉勸一下個男 waiter,我唔知你下次有冇咁好彩?遇着啲客真係唔係好似我咁有品,即刻企起身鬧你喺度講乜嘢?係你自己冇面咋。我就選擇喺呢一度,用最斯文嘅方法去表達我對呢個男 waiter 嘅不滿。
我都唔敢帶其他朋友嚟食啦,啲服務態度咁樣。我介紹個friend嚟食,仲要俾你串?我都冇晒面啦,介紹間咁嘅嘢俾人。anyway,奧海城呢間以後唔會再去,impression 太差,亦都唔敢再介紹人去。
有需要可聯絡我索取圖片,以作證明。