人生總有好多決擇,嚟到岔路口,有時左右都難選,何況喺三岔路口!不過,今晚同朋友嚟到尖沙咀嘅「三岔路口」,只管食,唔使諗咁多。呢度喺家韓燒店,但唔食韓燒,其海鮮湯鍋一樣好有睇頭
。走進餐廳,地方幾大,就喺見慣見熟嘅一貫韓燒店格局,圓形不銹鋼枱,上抽式抽風,電油桶櫈;此外,仲有幾列卡位,感覺闊落。再者,講到服務,幾位侍應有禮之外,更不時主動收拾碗碟,而侍應多為韓國人,亦有香港人,唔怕溝通唔到
。枱上已放好餐具、燒烤工具、紙巾,而點餐就用枱旁嘅電子屏幕,所以,今次就影唔到餐牌俾大家參考喇。
韓式泡菜、大豆芽、醃蘿蔔
食韓國菜其中一大特色,就喺餐前必奉送韓式前菜,今回有傳統嘅韓式泡菜、大豆芽同醃蘿蔔,泡菜微辣啱晒我嘅辣度,大豆芽清爽,蘿蔔就爽脆酸香,正所謂各有特色。最正嘅喺,所有前菜都歡迎無限添加,夠大方。
乳酸汽水 $10、葡萄汁 $15、梨汁 $15
飲品無特別心水,小弟就隨心揀咗罐梨汁,以前去食放題都飲過,覺得都唔錯,味道喺幾清甜,又唔太甜,裡面仲有少少梨肉纖維。
辣醬醃蟹 $248
老友未食過醬油蟹,所以,先嚟一道加辣版嘅辣醬醃蟹,唔好睇佢一片紅卜卜,其實韓式辣醬唔喺好辣,易入口,蟹肉新鮮軟滑,鹹鹹哋,辣辣哋,仲配上一大碗紫菜飯,配飯食效果特別。
海鮮韭菜煎餅 $98

煎餅晌韓國菜都好有特色,頭盤食完個醃蟹,就再嚟個煎餅先。一睇就知非常足料,每一口都食到海鮮同韭菜,而且,煎得香口,唔油膩,口感軟糯,沾少少醬油,更有提鮮之效。
炸醬拉麵配芝士煎蛋 $68
如果有睇開韓劇嘅朋友都知,韓國人好鍾意食公仔麵及炸醬麵,呢個炸醬拉麵唔知算唔算二合為一呢?隻蛋煎得好靚仔,將芝士撈入麵中溶透之後再拌勻,麵條入口有韌性,味道香濃,唔錯!唔錯。
螃蟹湯 $588
是晚嘅重點菜式卒之登場,全部新鮮材料共冶一鍋當你面即場煮,材料非常豐富,有鮑魚、大虎蝦、3大隻螃蟹,仲有啲似喺內臟之類,並配有大量大豆芽同蘿蔔,堆得滿滿一大鍋,侍應會全程幫你處理,大概10-15min就滾起有得食。個湯有咁多海鮮一齊去煮,自然鮮味無限,飲落鮮甜帶點微辣,更喺好暖身。無論鮑魚,抑或虎蝦、螃蟹,都非常鮮味,啲蟹更可謂幾爆膏,絕對交足貨
,實在過癮。今晚唔算多人,所以,招呼亦好熨貼,侍應亦好細心,好似食醃蟹時又奉上膠手套,令整晚用餐體驗幾唔錯。此外,亦食得出用料有質素。…Read More
Like