熱飲更佳👍🏽 賞茶 2020-01-03之前飲過呢間台式飲品店幾次,感覺熱飲較出色,再加上天氣都凍,所以今次就叫咗熱飲——波霸鮮奶賞紅茶(少甜)由於即叫即制,所以落單後都要等一陣,適逢聖誕期間有靚靚限定版聖誕插畫杯👍🏽 奶茶用咗真鮮奶,奶味充足,而茶味亦唔會太濃太澀,兩者之間好平衡👍🏽👍🏽 珍珠qq彈彈唔痴牙,不過怕甜嘅人記住叫少甜,個人覺得全糖會太甜總結:奶味茶味甜度各方面都平衡,珍珠好味,係冬天嘅comfort drink😋…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享熱飲更佳👍🏽 賞茶 https://s.openrice.com/QrLT0Fbmt00检举 张贴 评分5味道4环境5服务5卫生4抵食推介美食波霸鮮奶賞紅茶用餐途径堂食
麻麻地嘅車仔麵 永年士多 (兆安廣場) 2019-12-05元朗起家做到港九新界都有鋪,一於試試永年嘅虛實🍴四十幾蚊三餸一麵價錢算正路,叫咗時菜生根流心蛋米粉(微辣)。餸嘅份量正常,通菜ok,生根唔推介,平時打邊爐好鍾意食生根因為好索湯好入味,但問題係個湯底冇乜鮮味,所以生根食落只有油味。而店家推介嘅流心蛋的確流心,質地唔錯,但因為完全無滷過,所以除咗微微嘅蛋味其實冇咩味... 米粉份量同質地都正常,叫咗微辣,辣汁都幾辣吓,但唔太香,總括而言,普普通通,可能唔太啱我口味總結:價錢&份量適中,味道普通…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享麻麻地嘅車仔麵 永年士多 (兆安廣場) https://s.openrice.com/QrLT0oWmt00检举 张贴 评分2味道3环境3服务3卫生3抵食用餐途径堂食
工廈內的綠洲,must encore🤤 師父飯堂 2019-11-23以前喺太古呢頭返工,最煩惱嘅就係lunch冇乜選擇,到離職後先發覺原來東達有間隱世高質飯堂,如果早啲發現就好喇🙉飯堂裝修主要以淡藍及木色為主調,環境舒適寬敞。menu有肉食亦有素食,主要有意粉、飯、沙律,夠晒多選擇。今次先試試芝士番茄辣意粉&野菌卡邦尼意粉🤤想大讚兩款意粉都好出色,各有千秋👍🏽 芝士番茄辣意粉好惹味,意粉質地啱啱好,鮮茄嘅酸味加上微辣嘅調味令人一啖接一啖停唔到口🤤 芝士味唔算濃,但有拉絲,成個意粉配搭好正👍🏽 而野菌卡邦尼就係另一種美味,首先不得不提個汁好creamy好香濃,即使冇煙肉都唔會覺寡,而野菌亦都同個汁好夾,食到尾都唔會膩👍🏽 跟餐叫咗熱檸茶,茶底唔澀👌🏽總結:環境舒服,意粉好味,跟餐飲品正常發揮,價錢適中,絕對會再幫襯P.s. 飯堂嘅杯碟好靚,餐具控一定會鍾意…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享工廈內的綠洲,must encore🤤 師父飯堂 https://s.openrice.com/QrLT0kDus00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食熱檸茶芝士番茄辣意粉野菌卡邦尼意粉用餐途径堂食
湯底竟然咁出色 老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡 2019-11-17大埔有好多粉麵店臥虎藏龍,如果唔係朋友介紹都發掘唔到呢間位於內街嘅老虎岩🤓第一次試決定嗌牛腩河,返到屋企食一開蓋已經香氣撲鼻,個湯底好正啊😍 有油脂嘅香,但質地唔會太油膩,湯底味道夠濃郁而且帶點鮮甜,附送嘅配菜(生菜)吸到湯味,非常滋味👍🏽 河粉滑溜,同湯底都好夾,可惜係有點兒碎,就咁夾好難夾,要用匙羹幫手。而牛腩我留畀家人食,佢話都好好味,唔乾、有牛味、唔會痴晒牙👍🏽總結:湯底出色,下次再食想試佢嘅麵🤤…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享湯底竟然咁出色 老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡 https://s.openrice.com/QrLT0Wj8s00检举 张贴 评分5味道4环境5服务4卫生4抵食推介美食牛腩河用餐途径堂食
好味新開車仔麵店🤤 多多車仔麵 2019-09-22大埔廣場有另外一間車仔麵店係我以前讀書時期好鍾意幫襯嘅,但近年水準每況愈下,喺呢頭真係好麵難求。最近有朋友話廣場有間新開車仔麵好味,等我又出動試吓先😋買咗外賣三餸一麵,清湯米線+紫菜+滷蛋+聰明哥豬扒(+少少辣汁)。店家分咗湯,餸同麵底亦都有隔開,到食嘅時候湯都仲係熱辣辣,米線同餸亦都唔會過淋👍🏽 米線滑溜又有口感,不過我覺得清湯普通,下次再食會叫其他湯底🤤 餸方面就三種都好出色👍🏽👍🏽👍🏽 紫菜好好食、冇沙,辣汁加咗喺餸面,同紫菜好夾,麻麻辣辣,正👍🏽 滷蛋好入味,仲好味過唔少滷味店賣嘅滷蛋👍🏽 聰明哥豬扒我屋企人食嘅,佢話炸皮脆薄,豬扒入味、唔韌唔鞋,好惹味,相信堂食會更好食👍🏽 店家仲附送咗一小包菜甫,菜甫微辣好開胃,好想用嚟整菜甫蛋😂總結:餸嘅種類多,唔只得丸嗰類hea嘢,而且試三款餸三款都好高質。麵底湯底正常發揮,期待試其他湯底😋…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味新開車仔麵店🤤 多多車仔麵 https://s.openrice.com/QrLT0X1is00检举 张贴 评分5味道4环境5服务4卫生5抵食推介美食紫菜、滷蛋、聰明哥豬扒米線用餐途径外卖自取
推介芝士伊麵 明星海鮮酒家 2019-09-21假日同屋企人飲茶,食量不大所以三個人叫三樣嘢就夠我好鍾意芝士又鍾意伊麵,所以如果間酒樓有芝士伊麵我通常都會叫😋 明星嘅芝士伊麵係配蝦而唔係龍蝦,不過由於我唔食蝦亦唔食龍蝦,所以對我嚟講冇分別😂😂 芝士汁水準穩定,芝士味香濃,唔會有騷味,質地稠身,好容易就掛滿喺伊麵👍🏽🤤 而伊麵就水準冇咁穩定有時彈牙啲有時淋身啲,今次就略微太淋,不過撈埋芝士汁都好好食,推介👍🏽🤤另外叫咗燒汁煎釀茄子同家鄉甜薄罉,茄子走油/炸過,外脆內軟,配燒汁好夾,但燒汁水準唔穩定,有時味濃啲有時淡啲,撞手神😂家鄉甜薄罉好味,煎完嘅薄罉捲成一條切件,再灑上香脆花生碎,我特別鍾意食頭尾,因為多邊位脆啲,而花生碎就似平時糯米糍啲餡,都同薄罉夾嘅👍🏽總結:呢間酒樓水準唔太穩定,但差極有個譜,由其推介芝士伊麵👍🏽…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享推介芝士伊麵 明星海鮮酒家 https://s.openrice.com/QrLT08nOs00检举 张贴 评分4味道4环境3服务4卫生4抵食推介美食芝士蝦球伊麵、家鄉甜薄罉、燒汁煎釀茄子芝士蝦球伊麵用餐途径堂食
惹味嘅咖哩飯 加藤屋 2019-09-20閒日夜晚8點幾去試加藤屋,都幾full好彩咁啱有人走,見周圍啲人大部分打邊爐,但我盡量戒肉所以成個menu我揀到嘅就係咖哩雜菜飯😂咖哩汁同飯分量夠多,飯質適中,唔會太軟太硬👍🏽 咖哩汁好好味😋😋 比平時嘅日式咖哩辣同香,我揀小辣覺得好味👍🏽 啲汁啱啱好夠撈晒全部飯,雜菜有白烚西蘭花、椰菜花同甘筍,唔會烚得太耐,沾咖哩汁食好味,如果單食應該會好寡總結:淨係咖哩汁撈飯已經好正,會encore,如果有多啲非肉類選擇就好(e.g. 蛋、薯仔)…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享惹味嘅咖哩飯 加藤屋 https://s.openrice.com/QrLT0q10s00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生5抵食推介美食咖哩雜菜飯$41用餐途径堂食
好味嘅腸粉同咖哩汁🤤🤤 渣哥一九九六 2019-09-02之前聽講渣哥啲腸粉同某米芝蓮腸粉店同廠造,作為腸粉愛好者嘅我一直都想試試,今次試咗頭抽香滑腸粉($16)+香滑齋($15)頭抽香滑腸粉,名符其實非常香滑,腸粉熱辣辣好正。平時好怕啲腸粉好大陣粉味,好彩渣哥啲腸粉唔臭粉味,仲有淡淡米香,豉油同甜醬辣醬分量啱啱好,好味🤤😋另外仲叫咗份香滑齋(+咖哩汁),咖哩汁微辣非常香,加落齋度好夾啊😍 冇記錯一共有五大嚿,如果每嚿可以剪開兩半就更加方便食👍🏽總結:試咗兩樣嘢都非常好食,腸粉香滑,齋配上咖哩汁係畫龍點睛,一定會再食😋😋😋…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味嘅腸粉同咖哩汁🤤🤤 渣哥一九九六 https://s.openrice.com/QrLT0iSSr00检举 张贴 评分5味道4环境5服务5卫生5抵食推介美食頭抽香滑腸粉+香滑齋$31頭抽香滑腸粉香滑齋用餐途径外卖自取
超足料西瓜冰!!!! 糖水雄 2019-08-28同另一半經開呢頭決定試試好多人推介嘅糖水雄,鋪頭唔大,有室內室外位,不過咁熱我哋都係坐室內,然後發現店裡面好多利物浦嘅裝飾品,我同另一半都係利迷,未食已經加分😂🔴🔴🔴坐低之後嗌嘢食,我哋叫咗兩個飲品兩個小食,結果係一半好好食一半普通😂 首先講好食嘅有西瓜沙冰,勁大杯勁足料,透心涼啊🤤 飲得出係天然西瓜味,唔係糖漿溝出嚟,質地幼細,唔會有好粗嘅冰粒👍🏽仲有xo醬炒麵都係必食,麵質乾身、味道惹味之餘,食落仲有少少脆好香口,勁正,唔知係咪xo醬入面有啲脆卜卜嘅嘢呢🤤普通嘅有冰鎮芋圓冰同腸粉,冰鎮芋圓冰嘅芋圓煙韌,其實唔係唔好食,但我哋以為係有刨冰再加芋圓,點知原來係芋圓、糖水加冰粒,所以同期望有啲落差而腸粉就普通,有少少粉味總結:西瓜沙冰&xo醬粉麵超水準,一定會再嚟食,芋圓冰&腸粉就唔會再叫,下次再叫其他嘢試吓😋…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享超足料西瓜冰!!!! 糖水雄 https://s.openrice.com/QrLT0rh0r00检举 张贴 评分4味道5环境4服务4卫生5抵食推介美食西瓜沙冰Xo醬炒麵用餐途径堂食
後悔冇叫石鍋炒腸粉 彩福欣宴 2019-08-27早前同阿媽去咗彩福飲下午茶撐枱腳,兩個人所以食得唔多嘢,叫咗一個下午茶孖寶(油雞米粉+千層糕)同一個豉油皇炒腸粉油雞米份量夠,味道正常,千層糕唔錯,成日都會叫,豉油皇炒腸粉勁大碟但味道普通,下次都係叫返石鍋炒腸粉🤤🤤 雖然貴少少但惹味同乾身好多,後悔冇叫😫總結:兩個人下午茶齊頭$100,味道正常,份量夠,算係咁啦😋…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享後悔冇叫石鍋炒腸粉 彩福欣宴 https://s.openrice.com/QrLT0Ewer00检举 张贴 评分3味道4环境3服务4卫生4抵食推介美食杏片千層糕用餐途径堂食
水準穩定嘅飯堂 譚仔三哥米線 (置富第一城) 2019-08-22好多時諗唔到食咩就會去三哥,多嘢揀之餘又抵食,而且唔同分店食物水準都穩定,所以基本上唔會有伏👍🏽我例牌都係叫木耳絲十小少米😂😂 木耳絲依舊爽脆,分量夠多👍🏽 米線同湯底都係一如既往嘅味道,我鍾意👍🏽…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享水準穩定嘅飯堂 譚仔三哥米線 (置富第一城) https://s.openrice.com/QrLT0hPGr00检举 张贴 评分4味道3环境3服务4卫生5抵食推介美食木耳絲米線(十小)(少米)用餐途径堂食
大埔驚喜雞蛋仔🤤 TakEateasy X FirsTeǎ 2019-08-21大埔賣雞蛋仔嘅鋪頭唔多,都係賣比較傳統嘅口味,直至呢間小店開張,見menu有大概10隻味,除咗原味仲有其他甜、咸、甚至辣味,仲可以加雪糕,夠曬多選擇👍🏽👍🏽 之前經過已經覺得好香,但嗰陣趕時間見太多人等冇試,今次終於有機會試😋😋😋我本身好鍾意食jacob’s隻橙餅,所以毫不猶豫就揀積及橙味,飲品都幾多款式有生果類、奶茶類、乳酸類,今次就試比較特別嘅百香火龍果龍井,套餐優惠仲減$4添因為都多人買同埋即整關係,所以要等幾分鐘,好彩商場有冷氣如果唔係熱死🥵飲品好fresh好啱夏天飲,我叫咗少甜,味道啱啱好,茶味夠,百香果酸酸甜甜好有咬口,不過唔太覺有火龍果,可能淨係想攞個顏色😂然後雞蛋仔一攞已經好香橙味,食落就係jacob’s橙餅味🤤 外脆內軟,裡面唔係空心,質感同味道都調得好,jacob’s fan一定會鍾意🤤 總結:食物款式多,味道有驚喜,會encore👍🏽…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享大埔驚喜雞蛋仔🤤 TakEateasy X FirsTeǎ https://s.openrice.com/QrLT0qv0r00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食積及橙朱古力雞蛋仔$24百香果火龍果龍井茶$25用餐日期2019-08-20等候时间5 分钟 (堂食)用餐时段下午茶