食過最好食嘅滷豬耳 滷寶貝 2025-07-05滷水汁好香,香到食完剩返個盒都仲覺得好香。唔係普通街市檔滷水雞翼嗰種味,而係層次好豐富,帶少少微辣,相信係老闆娘自家秘方(?)試過豬耳、雞翼、腩肉。豬耳好入味,滷到起晒膠質,係我食過最好食嘅滷豬耳,軟骨係爽嘅,好好咬。雞翼同腩肉都好香,再入味D會更好。試業中,加油,感覺係好有心嘅小店,下次再試埋佢地嘅飲品同其他便當。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享食過最好食嘅滷豬耳 滷寶貝 https://s.openrice.com/QrLT0KqbT00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食用餐途径外卖自取
好食,性價比高 酉是酉胡 2024-10-29嗌咗擔擔湯+刀削闊麵+鹽酥雞一食好驚喜,冇諗過咁好食!!擔擔湯好濃,好香麻醬味,仲有得揀辣度。食完個麵我仲飲咗幾啖湯,好好味。麵條都中上,有咬口又唔會太韌。滷蛋中上,唔會太乾又夠味。肉燥好食,夠味夠香又唔會太肥,但又唔鞋烚烚。鹽酥雞中上,外皮夠脆,肉唔算嫩但唔鞋,食完唔會好口乾好涸喉。唯一係調味鹹咗少少。飲品揀咗跟餐珍珠奶茶,好香茶味,仲有幼滑嘅口感。珍珠都中上,有咬口香香地,唔係得舊粉。呢間舖頭嘅台式飲品係認真嘅,唔係跟餐就求其沖杯嘢嚟hea你,係真係可以攞出去賣嘅質素,但佢跟餐仲要唔洗加錢,真係良心價😂埋單$58,真心覺得好抵食,每樣item都滿意又夠飽,其實佢賣貴$20都仲得店員仲好好禮貌,雖然座位窄坐得唔係咁舒服,限時又有d短,但咁嘅性價比真係完全唔會令人唔開心!整體嚟講,感受到老闆係識食嘅(因為好多時出街食飯都心諗個老闆係咪冇味覺,咁嘅質素都攞出嚟賣),而且亦都有心去提供好嘅食物同service俾客人。食完好滿足,嚟開西灣河一定會再幫襯!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好食,性價比高 酉是酉胡 https://s.openrice.com/QrLT0ZC5N00检举 张贴 评分5味道3环境5服务4卫生5抵食推介美食擔擔湯麵用餐途径堂食
好味但貴 ○de▽ 鯛白湯らーめん (電氣道) 2022-10-27第一次食,試沾麵。沾麵$148蛋$15無糖可樂$25首先要講佢個湯真係好味,好濃厚嘅魚味,而且冇一般豚骨沾麵咁漏。麵係好似台式關廟麵咁,好食,好掛湯。蛋煙燻味好出,但相對地醬油味唔出,係新奇同幾好食嘅。跟住到扣分位。麵冇得揀份量,女仔食一碗好~飽~如果有得揀份量就好。湯裡面有少量切粒嘅魚肉,豬肉,洋蔥,但真係好少量,以呢個價錢嚟講性價比太低。與其用乾冰鋪底標住煙靚靚咁出場,不如用d budget加多幾粒魚肉。豚肉個樣同味道都同港式燒味嗰種燒肉冇分別。雖然呢間舖頭係sell魚,但一係唔好放豚肉,一係俾d誠意整得好味d有特色d。另外就係飲品價錢太貴,可樂一罐都要$25。個人認為食拉麵係必須有飲品refresh吓口裡面嘅味道,先至唔會越食越漏。飲水都得,但冇有味飲品咁有效。而且店內冇酸菜之類提供,只有一舊青檸同一堆炸蒜酥可以轉吓口味,所以就更容易越食越漏。(炸蒜酥好食!)最後係服務好,員工細心有禮。門口嗰位妹妹店員好體貼咁逐個客人提醒小心有兩級梯級。的確嗰個位一轉身就可能唔為意叉錯腳,仆親嘅話都幾應,希望遲d會裝返個欄杆。總結:好食但性價比太低,未必會再嚟。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味但貴 ○de▽ 鯛白湯らーめん (電氣道) https://s.openrice.com/QrLT07Hb600检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生2抵食用餐日期2022-10-27用餐途径堂食人均消费$188 (午餐)
好食,但太鹹,會再嚟 麵鮮醬油房周月 (景隆街) 2020-11-06第一次嚟食,真心好食,但有d嘢好重要,寫俾第一次食嘅人睇。本人嗌咗一個黑豚肉沾麵,有以下感想:1. 唔大食嘅女仔揀100g麵就夠!本人係偏大食嘅女仔,原本諗住100g嘅話即係同個大cup noodles size差唔多啦,就算加埋水,佢又有餸,咁100g都夠食啦。但落單時店員話100g比較少,正常份量係200g,咁我就改番做200g。後來真係食咗一半就食唔落...2. 正常地重口味嘅人嗌淡汁就夠!本人一向自問重口味,食親拉麵都鍾意有咁濃得咁濃。但呢個濃汁堅係好漏同好鹹,連我都carry唔起。原本我睇食評話個汁鹹同漏,仲心諗「沾麵係咁架啦」。但如果你只係正常地重口味,應該都會同我一樣carry唔起。呢點希望店家都會睇到,香濃同鹹係兩回事,冇咁鹹嘅話就會多d人飲埋d汁,唔好嘥咗個咁香濃嘅汁。(我聽側邊每枱人都話唔加雞湯,覺得有d可惜。而我本身都食唔晒,當然冇加)另外,麵有麵條香味,豬肉都有燒過嘅香味,油脂好正。筍爽,好食。蛋入味,不過略鹹。特別一提我碗黑豚肉沾麵,放喺麵上面嗰三片肉好好食,係值得加嘅。yam咗汁多咗陣醬油香仲好味。不過因為片肉本身已經有足夠鹹味,食到中途就已經唔可以再yam汁,會鹹死。其實嗰三片肉油脂咁豐富,唔落調味都得,由得我浸汁嘅話我會仲開心。至於本身浸喺汁入面嗰d角切豚肉,一開始食覺得有燒過嘅香味,d汁嘅味入晒去,好好食。但越浸越鹹,又或者係我嘅味蕾開始疲勞,到後期就唔係太想食。建議店家浸一陣就好撈番上嚟,分開上或者放麵上面會好d。總括嚟講,雖然偏貴但可以翻兜。麵好食豬肉好食配料好食汁好食,下次我會揀淡汁同100g。p.s. 店員好有禮貌,服務態度好好。如果嗰個加一係落佢地袋嘅話我唔介意俾。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好食,但太鹹,會再嚟 麵鮮醬油房周月 (景隆街) https://s.openrice.com/QrLT0RDWw00检举 张贴 评分4味道3环境5服务4卫生3抵食用餐日期2020-11-06用餐途径堂食用餐时段晚餐