2017-03-09
是日晚上,預約咗七點鐘同友人撐枱腳。我哋準時入席,間鋪頭裝修好明亮,地方都算闊落,坐落吾逼,牆邊仲掛咗件和服㖭,都幾有日式風格!一坐低侍應姐姐就帶咗餐牌俾我哋,仲好細心咁逐頁同我地介紹, 細心嘅侍應姐姐真係值得一讚紅茶佢哋主打嘅係海藻烏冬, 其實呢樣野我之前從未食過亦都冇聽過, 但見隔離枱啲人全部都係叫呢樣野, 個賣相又OK, 唔係唔試吓化。最後我同友人各叫左一個海藻烏冬配甜品特價餐!我叫嘅係日本產温泉蛋海藻烏冬,配抹茶蛋卷,是日紅茶係earl grey ,不過我同友人見啲沙冰好吸引,都加錢叫左沙冰!而友人就叫咗一個煙三文魚海藻烏冬,配草莓小蛋卷。呢個就係青蘋果沙冰&日本草莓沙冰喇~我個杯係日本草莓沙冰,食落都咬到有士多啤梨籽,好清甜友人個杯我冇試到,但佢話食到有青蘋果肉,好清新!跟住上嘅就係主角喇,係海藻烏冬呀!個温泉蛋真係好正呀,忍不住一啖食左,再呑埋落肚湯底清甜一啲都吾油,同温泉蛋好夾,而最重要嘅烏冬就好彈牙,我一路食一路禁電話,食到尾聲都冇林到!吾通就係海藻嘅magic ?!初時睇落以為好少,但點知個碗原來好深,份量好足架!友人點嘅煙三文魚海藻烏冬,佢話啲烏冬配沙律汁好好食喎(
呢個就係青蘋果沙冰&日本草莓沙冰喇~
跟住上嘅就係主角喇,係海藻烏冬呀!
仲有蛋卷甜品未食呀!
友人嘅草莓小蛋卷我試左一小塊,蛋卷好軟熟,好香忌廉味,草莓好甜,如果多啲就更好喇。
總括而言:大滿足!