2010-05-15
一行六人放工去左清水灣布袋澳食海鮮慰勞一下平辛勞的自己!呢餐飯真係約左好耐時間喇...所以我地點都一定會山長水遠入去食餐勁!去到人都不算是很多很多! 我同同事G就拿拿林去左搵野食, 唔知今晚有咩好食呢?同事G好怕D識得郁既動物, 所以好多時都係我走去睇下有咩好食, 佢就驚到企到好遠好遠~那個老闆娘(我估係掛)打晒識, 想食咩就同佢講, 點煮法就由佢話事就好喇...刺身是一個食法, 再將佢兩味, 又係一個好主意喎!好快地就叫左一桶桶的海鮮, 真係唔記得叫左D咩黎喇真係...到左番埋枱先逐樣逐樣上, 咁先記得叫左D咩!白灼蝦唔洗講都是係好新鮮啦! 如果唔得既, 我個一定會即刻生瘡, 好中咖! 所以依度D海鮮真係好新鮮, 只只都好生猛咁!墨魚刺身嘩~好精螢通透, 睇落去好似會發光咁~爽口彈牙不在話下, 鮮味真係好重要!!!海膽蒸旦估佢唔到咁好味喎~平時不吃海膽的我, 都覺得真係好好味! 送飯真係一流, 可惜我地太多送喇, 所以唔可以叫飯!芝士龍蝦伊面熱辣辣, 好香蝦味呀! 肉多彈牙, 真係令人一而再, 再而三地向它下手喇! 伊面又索晒龍蝦的鮮味同芝士的香味, 正~象拔蚌刺身又係好FRESH,
刺身是一個食法, 再將佢兩味, 又係一個好主意喎!
到左番埋枱先逐樣逐樣上, 咁先記得叫左D咩!
象拔蚌刺身又係好FRESH, 同墨魚既口感差不多, 一樣係新鮮?新鮮!
椒鹽鮮魷唔咸喎,但係都好彈口喎~之不過就少了一份香味~
膏蟹+象拔蚌粥嘩~好多紅色橙色的膏喎~仲有好多蚌呀~今次之最!
粉絲蒜泥蒸扇貝大只,味美,唔洗講,好味! 唔洗落豉油都好好味呀~
椒鹽琵琶蝦(瀨尿蝦) 蝦蝦蝦蝦, K哥哥話想食, 就叫啦! 好大只蝦呀, 點解佢會咁大只咖?一開4都得?
食晒上面所有野, 真係飽到上喉嚨頂!
連埋汽水啤酒一人都係五舊水, 想點呀?
叫左勁多野食, 真係抵到暈左係度...
最後叫埋甜品: 昆布綠豆沙+木瓜雪耳糖水+馬蹄露
呢一餐真係好滿足而歸!