2023-12-07 450 浏览
布袋澳這地方,相信知道香港新界有這地方的人不會少,但真正去過的,我相信卻會很少人。其實這裡是一個海灣、一個簡樸的漁村是吃海鮮的好地方。雖然簡樸,卻有寧靜清純的感覺,在那裡吹著海風吃著海鮮,實是一樂也的事。今天與友人行山,行的是清水灣鄉村俱樂部一帶,邊行邊記起二十年前我曾在布袋澳吃過一次海鮮,友人即時回應說,布袋澳就在前面那條路向下行就是了。二人即時興起,說不如去一去吃過海鮮午餐。我重臨布袋澳村,二十年前曾在那店吃過海鮮的印象已模糊一片,見到村口附近有一間叫 - 海鮮島海鮮酒家,就坐了下來。我們二人行得有點口渴,見到這店的雪櫃放滿了可口可樂,即時二話不說先叫了兩瓶。海鮮方面,因為吃得不多,今餐我們簡單就算了,先來的是漁翁蜆湯。足料的大蜆非常鮮美,湯底還有大量的粉絲、香芹和蘑菇。湯底鮮甜,應該是用魚淆成。墨魚刺身是這店的招牌菜,門面已見大大個招牌作介紹,就點了來吃。一上桌吸睛之餘顯得也澎湃。墨魚新鮮爽口,切得也薄片,點些山葵來吃再一啖可口可樂,發覺口腔裡有點求共融的衝擊。花雕蛋白蒸紅蟹,蟹吃得出是真材實料啖啖的肉,不是無肉水蟹,雞蛋蒸得嫩滑也不過火。近海吃海,簡樸的漁港,海鮮不需外求,靜靜

近海吃海,簡樸的漁港,海鮮不需外求,靜靜地在此與知己共吃,與在西貢繁華鬧市人煙鼎盛地吃,總感到有一點區別。每天無奈地過著熱鬧生活,但間中遠離煩囂作點寧靜,人生才得以有點平衡。
2023-12-05
2023-11-14 327 浏览
布袋澳喺朋友之間都成日聽過,係一個食海鮮嘅好地方。今日同朋友一齊入嚟食🤩。雖然地方睇落好唔方便,但係佢勝在有免費泊車👍🏻,如果唔揸車,餐廳仲有免費shuttle喺坑口地鐵站接送👍🏻👍🏻👍🏻我哋睇完價錢,發覺佢哋啲海鮮既新鮮,價錢又親民🫣,我哋最尾叫咗一個海鮮四人餐,如果唔鍾意亦都可以去佢哋舖頭出面嘅大魚缸揀,明碼實價😲呢個四人餐好抵食,$1680就有龍蝦、鮑魚、龍躉、扇貝🤤龍蝦大隻又啖啖肉,朋友都話比出邊其他出名食海鮮嘅地方好食😲,再加埋個芝士伊麵底,好正🤤鮑魚大大隻,用豉油蒸帶出鮮味。每人都有一隻🤤金蒜銀絲蒸海皇貝😋,都係每人一隻,大大隻。粒帶子勁大粒,又爽口。連埋粉絲豉油👍🏻👍🏻👍🏻清蒸沙巴龍躉(1斤)😲,其實食到呢度已經好飽,但冇辦法佢條魚都好正,蒸到啱啱好,唔會太熟,肉同骨好容易就分離😋跟餐仲有油菜同埋生果拼盤😲📍 海鮮島墨魚刺身專門店地址: 西貢清水灣布袋澳6號地舖電話: 27195730

呢個四人餐好抵食,$1680就有龍蝦、鮑魚、龍躉、扇貝🤤

鮑魚大大隻,用豉油蒸帶出鮮味。每人都有一隻🤤

跟餐仲有油菜同埋生果拼盤😲

📍 海鮮島墨魚刺身專門店
地址: 西貢清水灣布袋澳6號地舖
電話: 27195730
2023-11-03 1253 浏览
難得放假就同爸媽揸車入左布袋澳食海鮮😋全個島得兩間酒家架咋 今次去左遠啲嗰間 食物高質 服務態度又好啲👍🏻三個人食 埋單$1695(包左四樽可樂同兩個椰青) 抵到爛✨.📌花甲湯都幾足料 好多花甲 不過size唔算太大 但都厚肉 冇沙唔腥🐚仲有好多粉絲, 西芹, 少量大頭菜同蘑菇🍲湯頭幾清 唔會太濃味 加左薑同黑椒 癖腥又惹味🫚.📌椒鹽瀨尿蝦兩隻面頭鋪滿香口炸蒜, 椒絲等等 橙黃色 賣相好吸引🧄🌶️瀨尿蝦外殼薄脆勁厚肉 肉質軟嫩等嚟又爽彈 味道超鮮甜 完全冇比椒鹽蓋過🦞唔算炸得好通透 媽咪就麻麻 我就幾鍾意 相對冇咁油 仲更加突出個鮮味👅.📌蒜蓉粉絲蒸蟶子蟶子配蒜蓉同粉絲蒸 真係絕配🙌🏻蟶子鮮甜 爽彈有咬口 唔會過韌🤍粉絲爽晒個蒜香汁 就咁食個粉絲都好正🧄.📌油泡墨魚墨魚身同鬚位爽彈 但頭嘅部份就有啲韌 不過幾滑🦑蜜豆唔太熟 會有啲草青味 但好爽脆🫛另外有啲薑絲, 蘑菇同紅蘿蔔一齊炒香 清清地 唔錯🫚🍄🥕.📌蒜蓉蒸鮑魚鮑魚就普普通通 厚肉大隻 食落唔會太韌 加埋蒜蓉一定夾 不過佢連殼冇起肉 又冇除內臟 要自己整個肉出嚟 都幾唔方便 同埋好污糟🦪.📌蒜蓉西蘭花正常發揮 西蘭花僅熟 好爽脆 要

📌花甲湯
花甲湯

📌椒鹽瀨尿蝦兩隻
面頭鋪滿香口炸蒜, 椒絲等等 橙黃色 賣相好吸引🧄🌶️

📌蒜蓉粉絲蒸蟶子

蒜蓉蒸鮑魚
蒜蓉西蘭花
椰青
Zero
難得天氣放晴,便駕車到海邊享受了一頓豐盛的海鮮晚餐,有清蒸鮑魚、芝士龍蝦伊面和薑蔥肉蟹。這個組合真是美味絕頂!清蒸鮑魚,鮑魚肉質鮮嫩彈牙,完美地保留了鮑魚的原汁原味。清蒸鮑魚的烹調方式非常簡單,不僅保留了鮑魚的鮮甜味道,還突顯了它的優雅口感。每一口都帶來滿滿的海鮮風味,令人愛不釋口。接下來是芝士龍蝦伊面。這道菜結合了龍蝦和伊面的經典組合,加上濃郁的芝士醬,給整道菜帶來了一種豐富的口感。龍蝦肉鮮美多汁,與伊面的結合更為出色。芝士醬的奶香味與龍蝦和伊面的鮮味完美融合,每一口都帶來滿滿的濃郁味道。最後介紹薑蔥肉蟹,一只只肥美的蟹只被切成小塊,搭配著薑絲和蔥段。蟹肉鮮嫩多汁,薑絲和蔥段的辛香與蟹肉的鮮美相輔相成,讓味蕾在香氣中舞動,回味無窮。在美食的陪伴下,享受著晚風輕拂面頰的感覺。這一頓豐盛的海鮮晚餐,能讓人感受到幸福的滋味。

星期日當然周圍去香港搵地方玩,今次我哋再去布袋澳食海鮮呢間西貢嘅海鮮島海鮮酒家我睇網上面可以預約專車接送,由大坑地鐵站帶我車入去食海鮮提前喺WhatsApp預訂咗,司機亦都好好人準時就喺大坑地鐵站接我哋車程10分鐘左右就已經去到一個與世無爭好清幽嘅布袋澳,亦係行山嘅好地方我哋兩個人隻叫咗幾樣海鮮,包括有:白灼花螺:螺肉好新鮮,好彈牙,因為唔食辣,所以無嗌辣酒花螺,如果食辣嘅朋友,呢個應該會更加嘢味😋😋芝士龍蝦伊麵:龍蝦好鮮甜,好入味,芝士味亦都好濃郁,龍蝦仲新鮮過澳洲嘅龍蝦😆😆蒜蓉蒸蟶子:呢個至愛😆😆聖子一啲都無沙,而且蒜蓉加粉絲烹調得好入味,我哋每人兩隻,食到舔舔脷😆😆蒜蓉炒白菜仔:除咗海鮮之外,佢嘅炒菜亦都好吸引,大大碟,都只係$68🤣🤣有專車接送,成班人嚟食一啲問題都無。望住個海景食海鮮,無論你係兩個人拍拖,定係一班人嚟慶祝,都係一個好地方😎

我哋兩個人隻叫咗幾樣海鮮,包括有:

2023-08-20 333 浏览
爱上香港的100个理由,夏天的海上活动绝对是Top 10!周末天气正好,和小伙伴们包游艇出海,开启乘风破浪的一天行程安排:早上从尖沙咀九龙码头上船,中午行至布袋澳午餐,下午在清水湾玩水超级推荐布袋澳海鲜岛,不是本地人带路你应该永远也不知道这个海鲜大排档。菜够硬够鲜够美味,4个人以上就可以走起每道菜都好吃,个人最爱:芝士龙虾伊面底,切得大块,肉够扎实,一口下去非常饱满!芝士不会喧宾夺主,而是让入口的龙虾肉更顺滑店名:海鲜岛海鲜酒家地址:西贡清水湾布袋澳7号B铺营业:11:00-23:00人均:$300
爱上香港的100个理由,夏天的海上活动绝对是Top 10!

周末天气正好,和小伙伴们包游艇出海,开启乘风破浪的一天

每道菜都好吃,个人最爱:

店名:海鲜岛海鲜酒家
地址:西贡清水湾布袋澳7号B铺
营业:11:00-23:00
人均:$300
今天渣車 想去西貢食海鮮, 朋友介紹試下去布袋澳。 我同男朋友偏向食高質海鮮, 所以選擇咗單點自選新鮮嘅海鮮,下次會再來試套餐。豉椒炒蜆 ($98) 份量好多, 最抵食 , 味道會同豉椒炒蟶子有啲分別, 中規中舉啦最推介必食!!蒸南非大鮑魚($68/ 隻) 真心一定一定要食,到咗夜晚都好回味, 用佢啲鼓油食咗成碗飯。 蒸紅蝦 (200/ 4 隻) 有驚喜呢隻紅蝦以前未食過, 兩隻有膏,兩隻有膏 ,皮脆,肉質好滑(我夠膽講係我食過最滑既蝦肉。) 食完都唔知佢係咩品種。環境 : 今日比較好彩啱啱落完雨加上係戶外嘅有蓋場地, 望住個海景, 好有慢活既感覺。 佢哋仲會提供蚊香, 如果你比較吸蚊嘅可以要求。 食完過咗隔離碼頭,拎住個魚牌釣魚一個鐘一人一條魚仔。
今天渣車 想去西貢食海鮮, 朋友介紹試下去布袋澳。

佢哋仲會提供蚊香, 如果你比較吸蚊嘅可以要求。

食完過咗隔離碼頭,拎住個魚牌釣魚一個鐘一人一條魚仔。
豉椒蟶子
南非大鮑魚(  必食)
蒸大蝦
椒鹽炒蜆
2023-08-19
豉椒蟶子
南非大鮑魚(  必食)
蒸大蝦
椒鹽炒蜆
  • 蒸鼓油南非大鮑魚
2023-08-08 229 浏览
休閒四人餐每席$980白灼生海蝦生猛海蝦大大隻,食落口鮮嫩同埋肉質彈牙,蝦頭滿滿既蝦膏,貼上少少辣醬油,提升鮮味既層次金蒜銀絲蒸海皇貝(4隻)游水海皇貝好新鮮,加埋蒜蓉粉絲一齊蒸,調味岩岩,味道真係冇得輸古法蒸鮑魚(4隻)新鮮游水鮑魚同樣大大隻,用適量既陳年果皮同醬油蒸,更能帶出鮑魚鮮味,好彈牙好爽口海鮮豆腐湯湯料有海蝦、豆腐、小白菜、石班魚肉等料理,份量十足,飲落鮮味十足,真材實料。椒鹽鮮魷好香椒鹽味, 亦食到鮮魷嘅爽口彈牙鮮味千燒伊麵啱晒我口味,唔係太咸同埋太油郊外油菜大大顆白菜勁新鮮,簡單白灼加D蠔油,已經好好食。飯後生果橙賣相勁有心思,切成一片片,方便一啖食落口。
休閒四人餐每席$980
白灼生海蝦

金蒜銀絲蒸海皇貝(4隻)

古法蒸鮑魚(4隻)

海鮮豆腐湯

椒鹽鮮魷

好香椒鹽味, 亦食到鮮魷嘅爽口彈牙鮮味

千燒伊麵

啱晒我口味,唔係太咸同埋太油

郊外油菜

大大顆白菜勁新鮮,簡單白灼加D蠔油,已經好好食。

飯後生果

橙賣相勁有心思,切成一片片,方便一啖食落口。
2023-07-27 242 浏览
係西貢玩左一日艇, 晒足一日,好餓,決定要食餐勁, 醫下個肚。所以去左朋友推薦布袋澳既呢間海鮮酒家食, 朋友話食過唔錯,可以一試。我地一行6個大人一個小朋友,叫左白灼蝦,好新鮮,6隻清蒸鮑魚,好大隻, 好鮮味,胡椒湯煮蜆,勁正,一人飲左兩碗叫左一碟炒飯,一碟泥炒通菜,蒸左條石班,重有椒鹽瀨尿蝦,呢個椒鹽瀨尿蝦勁野味, 個個讚口不絕。蒜蓉粉絲蒸帶子, 成個手掌咁大隻, 不得了。野飲方面, 一般啤酒氣水都一定有, 但我地encore 左4次新鮮椰青,一黎好解暑, 同埋可以了埋入面d果肉食, 啖啖肉, 小朋友都好鍾意,老闆重送左碟已切好既鮮甜燈比我地添。食到最後, 見到可以用15蚊買糖水,當然唔好錯過試一試, 嘩,好驚喜, 我地叫左綠豆沙, 涼粉,芒果西米露, 全部都好足料,又夠凍無唸過15蚊可以食到咁大碗又足料既糖水, 好滿足。埋單一共3176 , 為返都係一人500 蚊, 飲飽食醉好抵比,重點, 老闆包埋旅遊巴車返我地出大坑地鐵站, 好貼心既安排。為今日劃上完既句號。
我地一行6個大人一個小朋友,叫左白灼蝦,好新鮮,
叫左一碟炒飯,一碟泥炒通菜,蒸左條石班,重有椒鹽瀨尿蝦,
呢個椒鹽瀨尿蝦勁野味, 個個讚口不絕。
蒜蓉粉絲蒸帶子, 成個手掌咁大隻, 不得了。
好既鮮甜燈比我地添。
無唸過15蚊可以食到咁大碗又足料既糖水

好滿足。
為今日劃上完既句號。
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 白灼蝦
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 蒜蓉蒸扇貝
2023-07-18 584 浏览
海鮮島墨魚刺身專門店 (西貢) 西貢清水灣布袋澳6號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:鮑魚龍蝦二人套餐$598(+$200加大龍蝦),椒鹽瀨尿蝦$280,椒鹽魷魚$148,椰青$45等候時間:0分鐘鮑魚龍蝦二人套餐:包括芝士龍蝦伊麵底、古法蒸鮑魚2隻、椒鹽骨、海鮮豆腐湯、郊外油菜,非常豐富!👍👍👍芝士龍蝦伊麵底:龍蝦是生猛游水的,即揀即劏即烹調,加$200可選加大龍蝦,龍蝦肉扎實飽滿,加上芝士伊麵底,大大碟香噴噴上枱,一家三口齊享用,滋味樂無窮!😍😍😍古法蒸鮑魚:大大隻靚鮑魚,用果皮葱花、蒜蓉蒸至金黃色,淋上香濃豉油,再用竹簽拮住當砵仔糕食,豪華的享受! 😋😋😋海鮮豆腐湯:湯料有海蝦、炸魚肉塊、豆腐、青菜,煮成可口的奶白色,湯料足,湯水鮮甜,令人讚不絕口!👏🏻👏🏻👏🏻椒鹽瀨尿蝦:瀨尿蝦亦是生猛游水即揀即劏的,椒鹽煮法有避風塘口感,蝦肉炸至通透,蝦膏特多,十分惹味!❤️❤️❤️椒鹽魷魚:炸魷魚數量非常多,椒鹽的煮法與魷魚非常匹配,既香口又脆口,但卻完全不會覺得油膩,超水準之作!😄😄😄
海鮮島墨魚刺身專門店 (西貢)

西貢清水灣布袋澳6號地舖

• 鮑魚龍蝦二人套餐
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 椒鹽魷魚
  • 椰青
海鮮島墨魚刺身專門店 (西貢)地址 : 西貢清水灣布袋澳6號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:鮑魚龍蝦二人套餐、椒鹽瀨尿蝦、椒鹽魷魚等候時間:0分鐘招牌墨魚+靚景海鮮餐廳原來去布袋澳是非常方便,我們可以坐地鐵到將軍澳新都城中心,轉16號小巴便到。遠離煩囂,一邊吃海鮮,一邊欣賞美景,人生一大樂事!傳統大排檔格局,枱與枱之間的空間闊落,坐得舒服!服務員親切友善,有不明白的地方,會樂意地細心講解,而且笑容可嘉,非常親切!海鮮豆腐湯用料上乘,有兩大隻鮮蝦、鮮魚、豆腐和小白菜。豆腐湯非常有海鮮味,我們一下子便喝光了!鮑魚龍蝦二人套餐$598非常抵吃,份量十足,我們三個人也足夠分量。非常推介!👍👍👍芝士開邊龍蝦加伊麵底我們另加$200吃大龍蝦,龍蝦真的比本身二人套餐的大隻很多!😋😋😋龍蝦飽滿多肉、厚肉彈牙、新鮮味美,其他的海鮮檔真的無可比較!我們點了芝士味,再配上伊麵,真是極合適的配搭!🤩🤩🤩古法蒸鮑魚2隻巨型size,一樣爽口彈牙,鮮味十足。椒鹽骨上枱熱辣辣,出曬煙,非常吸引。一樣份量十足,燒得香口,鑊氣十足。👍👍👍郊外油菜心吃了那麼多
海鮮島墨魚刺身專門店 (西貢)
地址 : 西貢清水灣布袋澳6號地舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
食物推介:鮑魚龍蝦二人套餐、椒鹽瀨尿蝦、椒鹽魷魚
等候時間:0分鐘

招牌墨魚+靚景海鮮餐廳

遠離煩囂,一邊吃海鮮,一邊欣賞美景,人生一大樂事!

傳統大排檔格局,枱與枱之間的空間闊落,坐得舒服!

海鮮豆腐湯

鮑魚龍蝦二人套餐$598
非常抵吃,份量十足,我們三個人也足夠分量。非常推介!👍👍👍

芝士開邊龍蝦加伊麵底
我們點了芝士味,再配上伊麵,真是極合適的配搭!🤩🤩🤩

古法蒸鮑魚2隻
巨型size,一樣爽口彈牙,鮮味十足。

椒鹽骨

郊外油菜心
吃了那麼多美食,再吃些健康的蔬菜中和一下,真是最佳的配搭!蔬菜炒得新鮮,不油不膩!😍😍😍

椒鹽瀨尿蝦$280
香口惹味,入口飽滿多膏,非常鮮甜,而且配上椒鹽,分外惹味,真是食不停口!🐧🐧🐧

椒鹽魷魚$148
上枱也是熱辣辣、香噴噴、爽口彈牙、新鮮味美、口感十足!🥰🥰🥰

椰青$45
非常冰凍涼透心,非常適合夏天飲用!正!❤️❤️❤️

🌟餐廳:海鮮島墨魚刺身專門店📍地址:西貢清水灣布袋澳6號地舖💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一日 11:00 - 21:30📱電話:2719 5730難得今日放假,一於就約埋朋友仔去西貢行下RELAX下~入得黎西貢又點少得歎返個海鮮餐~ 一於就揸車去埋布袋澳呢間「海鮮島墨魚刺身專門店」享受下漁村風味既海鮮餐先!———————————————————🌟海鮮豆腐湯黎布袋澳食海鮮,必試呢一款海鮮豆腐湯~咸鮮味十足,用上鮮魚、蝦、蜆熬制湯頭,加入白菜仔及豆腐滾制,湯頭白雪雪鮮味十足~重點係加入薑片去熬煮,飲落寧舍暖胃,夠哂健康~———————————————————🌟琵琶蝦(芝士伊麵底)出黎食海鮮,當然揀返d時令既海鮮啦~呢款琵琶蝦,餐廳開邊煮制,肉質夠飽滿又爽彈,鮮味十足~搭配芝士伊麵底,醬汁香濃厚身,伊麵索滿芝士及蝦油精華,超滿足~———————————————————🌟古法蒸鮑魚鮑魚大大隻,夠哂厚身~用上果皮、蔥花及蒸魚豉油蒸煮,夠哂古法正宗,鮑魚肉彈牙軟熟,火喉剛剛好,出色!———————————————————🌟清蒸䱽魚我同朋友仔都好鍾意食蒸魚~呢條豉汁蒸䱽魚,魚身夠
🌟餐廳:海鮮島墨魚刺身專門店
📍地址:西貢清水灣布袋澳6號地舖
💰價位:~$200 - $400
⏰營業時間:星期一日 11:00 - 21:30
📱電話:2719 5730

🌟海鮮豆腐湯

———————————————————
🌟琵琶蝦(芝士伊麵底)

🌟古法蒸鮑魚

🌟清蒸䱽魚
我同朋友仔都好鍾意食蒸魚~呢條豉汁蒸䱽魚,魚身夠厚肉,蒸煮時間啱啱好,魚肉鮮嫩,搭配上層既蔥絲及秘製蒸魚豉油,每一啖都食得好滋味~

🌟豉汁炒蟶子
蟶子大大隻,啖啖肉夠肥美,爽脆又鮮甜~餐廳用豉椒炒制,鑊氣十足,我地一人一隻,食得好滿足~

🌟京都骨
除咗海鮮,呢度嘅京都骨都好出名~份量十足,外層醬汁酸酸甜甜,肉質又有口感,加埋洋蔥炒制,食落好惹味~

🌟清炒白菜仔
最後黎個清炒白菜仔~白菜仔夠晒爽嫩,啱晒鍾意食菜既我地~

🌟即開椰青
餐廳仲主打由店員即開既新鮮椰青~冰凍鮮甜,用黎襯托海鮮,簡直一流~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於遠離繁囂既西貢布袋澳,充滿漁港風情~
值得一讚嘅係雖然地點比較偏遠市區,餐廳會安排接駁巴士往來將軍澳接送食客,夠晒貼心,抵讚!食物方面,主打多款套餐,任君選擇,另外當然唔少得大型水族箱,擺放各款時令新鮮生猛海鮮,鍾意食海鮮嘅朋友啱晒,而且價錢親民均真,大推!
2023-07-15
2023-04-08 897 浏览
屋企人鍾意食海鮮餐,所以每次有聚會都會嚟布袋澳食海鮮島✨😋雖然交通冇西貢咁方便,但質素絕對比西貢嘅海鮮餐廳高,海鮮更加新鮮之餘性價比都更高👍🏻唯一唔好處係交通冇咁方便最好就自駕🥹🥹🥹👀👀👀每次黎都會嗌套餐,包湯、白灼生海蝦、鮑魚、清蒸魚、鮮魷、龍蝦伊麵、肉同埋炒飯 (雖然每次食到魚嘅時候已經飽咗,所以從來都冇試過堂食飯😂每次都係外賣打包返屋企食)我哋另外加咗蟹😋海鮮島嘅海鮮充滿鮮味,煮法唔會蓋過鮮味👍🏻如果同屋企人食飯而屋企人又鍾意食海鮮嘅話,推薦大家入嚟布袋澳享受住靚景食海鮮!

我哋另外加咗蟹😋

2022-11-13 1705 浏览
行完山終點起布袋澳路,反正嚟到布袋澳我又未嚟過入去布袋澳行下順便搵食布袋澳保存住漁村嘅感覺,面積唔大入面有幾間餐廳,因為只想輕食所以就揀左間有炒粉麵嘅餐廳。嚟到都已經3點餐廳都要準備落場,所以好快咁點左野食。選擇唔算多,求其點左個豉油皇炒麵及咕嚕肉。我地被安排坐在海邊的位置,天氣開始涼吹住海風真係chill。等左一陣第一碟拎到嚟嘅食物係咕嚕肉,拎到嚟出晒煙熱辣辣好有鑊氣;但食落口完全唔係嗰回事,咕嚕肉應該有嘅酸甜味佢係完全食唔到,炸得亦唔夠脆,肉質夠嫩滑,份量都多。之後嚟左個豉油王炒麵,賣相好靚,味道ok但就好多油。因為都幾大風啲食物好快吹到凍晒整體嚟講起布袋澳食飯都係食個風味呢個低糖石榴汁好飲,係同罐裝汽水一樣價錢。

嚟到都已經3點餐廳都要準備落場,所以好快咁點左野食。

選擇唔算多,求其點左個豉油皇炒麵及咕嚕肉。

之後嚟左個豉油王炒麵,賣相好靚,味道ok但就好多油。

因為都幾大風啲食物好快吹到凍晒
整體嚟講起布袋澳食飯都係食個風味

呢個低糖石榴汁好飲,係同罐裝汽水一樣價錢。

2022-10-29
2022-10-15 1514 浏览
來佈袋澳是一種享受,沿途的風景迷人,除了享受自然風光,來到海鮮島吃海鮮是种享受。聖子皇超大,38一隻不收加工費,元貝也是38一隻,當然價錢會隨季節浮動,最喜歡就是這家這一點,明碼實價,買了海鮮就不再收加工費。非常清楚的記得在西貢某著名餐廳點了元貝,48一隻,加工費收了60,加粉絲也要收30,體驗很不好。海鮮島今日的白灼蝦很新鮮,一條小東星斑,一流的口感,價格適中可以接受。吃完小漁村走一走很舒服,提供泊車服務,推薦的老字號海鮮。