2021-01-12
🍴亞萊泰菜🍴好開心元朗又有新黃店😚仲要係好鍾意既泰菜(((o(*゚▽゚*)o)))💛是日午餐 — 正宗泰式豬手飯💰$55豬手飯份量足夠👅豬手多肉好入味🐽軟糯唔柴😽骨肉分明🙆🏻♀️唔肥膩食晒成碟都可以😆美中不足嘅係飯有啲林🥲但overall黎講very gd🥳推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛青木瓜沙律💰$4848蚊黎講cp值好高🥰木瓜絲爽口偏硬😛加埋蝦米蝦皮好鮮味🦐勁正宗既泰國沙律口味(((o(*゚▽゚*)o))) 但要留意番佢係偏辣嘅❕唔食得辣嘅朋友仔可能要走辣😉推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛青咖喱牛💰$88咖喱好泰呢ε-(´∀`; ) 青咖喱唔辣好惹味🥳 牛肉片煮得好入味~分量十足食到最尾個底仲有好多牛肉🐮而且佢仲有唔同蔬菜配料~食落去唔會好單調🥰用嚟送飯或者蒜蓉包都一流🤓推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛蒜蓉包💰$48坦白咁講一開頭見到個價錢覺得有少少貴🙊但係屋企人好想用蒜蓉包送咖喱~就照叫左~上枱好有驚喜🤣首先佢個擺盤已經好靚😆佢係切咗一條條嘅而唔係平時嗰種法包形式嘅蒜蓉包~食落去都好香口好夠牛油同蒜蓉味☺️脆卜卜又唔介口🥳大推😝推薦程度:
💛是日午餐 — 正宗泰式豬手飯
💰$55
💛青木瓜沙律
💛青咖喱牛
💰$88
💛蒜蓉包
推薦程度:🔆🔆🔆🔆🔅
💛冬陰功湯
💰$138(大)
呢個冬陰功湯真一嚟到其實都幾驚艷🤣佢個container勁吸睛🤓好好好靚好打卡able🧡佢係有個火係下面keep住煲湯熱~但係佢唔似普通邊爐嗰種用側邊做開口~佢係要成個煲拎起先可以拎返個火出嚟🤣好安全!佢味道亦都好唔錯~真心幾正宗🙊唔會太辣都唔會太酸ʕ •ᴥ•ʔ拿捏得啱啱好🥰另外香料味好重~好有風味😚但食到最後覺得有少少太濃味🥺可能因為佢份量都幾多但係得我哋三個人🤣然後因為佢過火都幾大會keep住滾我哋又好驚佢好快揮發晒(?)煲到愈黎愈少水😂所以起勢飲😂但如果多啲人share呢湯我覺得真係必嗌(≧▽≦)
推薦程度:🔆🔆🔆🔆🔅
💛芒果糯米飯
💰$48
佢嘅芒果糯米飯係用兩隻色嘅米造成嘅~黑糯米同普通白色嘅糯米😉但可惜同樣佢哋既米偏林同埋痴身🥺亦都可能因為芒果唔當做~芒果唔算太甜🥺但佢唔貴~過下口引都幾ok😚
推薦程度:🔆🔆🔆
💛泰式奶茶
💰$24(跟午餐+$10)
泰奶唔會過甜~味道不錯🤓就係普普通通一杯野飲🙊🤣
(5個🔆為滿分;🔅係半分)
🌟Overall講呢間泰菜口味正宗~擺盤好靚~環境都好舒服~價錢又唔貴✨我諗之後應該都會成為佢嘅常客😚🤣