2021-02-10
媽媽鍾意食素,見朋友去過呢間中環新開張既素食fusion餐廳,評價唔錯~就帶左佢去食喇👩🏻🦱👧🏽一坐低就見到隻好有特色既瓷碟,就好似表達緊餐廳菜式既定位——中西合璧。我地揀左💁🏽♀️ Lunch for two 二人套餐 ($428)➿ 羊肚耳秋葵配甜醋醬油羊肚耳比較少見,比雲耳更爽口,而且營養價值高👍🏽 配甜醋醬油都好襯~ 另外仲有三色椒等等配料,整體甜度同酸度都平衡到,個人幾喜歡呢個前菜😍➿ 田園沙律相比下,田園沙律既dressing酸度比較高~ 我就好欣賞沙律菜🥗上既西柚同橙🍊都去哂衣,好精緻啊👍🏽➿ 南瓜湯質地好厚身~ 南瓜味道超級濃稠,南瓜甜味相當突出😋➿ 百合竹笙羹就咁睇外型,會覺得同平時喺酒樓飲到既羹湯好似🤭 第一眼睇以為有瑤柱,但其實係金菇黎架🤣 羹湯胡椒味偏重,竹笙索哂d湯汁~ ➿ 玫瑰叉燒必吃啊🌟 同平時食到既齋叉燒完全冇得比😌 好想打包返屋企加料俾爸爸試🤣 最欣賞叉燒既外皮處理到微焦,沾滿蜜糖🍯,部分位脆卜卜,真係好有真叉燒既感覺!玫瑰醬好香😍 見媽媽食完我就即刻蘸埋佢個d黎食🤭➿ 百靈菇馬鈴薯丸子百靈菇好好味😋 馬鈴薯丸子份量超多,同媽媽一人五粒🤭 配微酸既番
➿ 羊肚耳秋葵配甜醋醬油
➿ 田園沙律
➿ 南瓜湯
➿ 百合竹笙羹
➿ 玫瑰叉燒
➿ 百靈菇馬鈴薯丸子
➿ 新豬肉天使麵配宮保醬
加$30就可以配甜品😋
朱古力蛋糕由mousse同海棉蛋糕組成~ mousse部分比較漿口,朱古力味道上同平時食到既都有d唔同,覺得應該係加左少少椰子油🥥
➿ 脆皮燕麥奶
呢舊係我食過最鍾意既炸鮮奶❤️ 外皮香脆,內餡既燕麥奶處理到好似芋泥咁😋
整體黎講💁🏽♀️
店員待客殷勤有禮,就住我地既速度上菜👍🏽 食物質素高,每一個菜式都有佢既亮眼之處🤤 媽媽都好滿意呢餐lunch!