2012-03-07 208 浏览
慕名到文华酒店一尝名闻遐迩既自助餐, 水准果然高于一般五星酒店. 食物选择种类恰到好处. 冷盘不时不食, 所以现在只供应南半球既纽西兰生蚝. 翡翠螺, 蓝壳青口, 长脚蟹脚, 大头虾等都系绝对新鲜. 无论红肉烟三文鱼或日式shashimi三文鱼都系上等货色!  热盘有中有西. 即使普通菜式如sweet & sour pork都一丝不苟,肉质肥瘦适中,有弹性,粉浆薄唔会食到成旧粉.到文华用餐当然不能不食甜品.Buffet供应既甜品款式比主菜还多.我饱到竟然错过了Tiramisu及自家制雪糕!不过却无意中食到个精彩既cream brulee. 点解话’无意中’呢?因为近年系坊间食到既所谓cream brulee,同港式炖蛋无两样,大部份仲好’鞋’,所以放弃好耐了.文华呢个就好creamy, 蛋同忌廉可谓水乳交溶,软滑无比 香浓既cheese cake再加上一杯精选红茶为呢餐饭划上完美句号.
甜品
多膏大头虾
纽西兰生蚝

2012-02-27
等候时间
0 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日