2006-06-08 4 浏览
昨夜睇完Jamie Cullum演唱會,心情依然高漲,要找到質素相若的表演,相信還要等好一段時間.返回正題,是夜約了一個大學同學食飯.想起黎原來認識好幾年,今次才是第一次跟她食西. 之前各自在openrice做過些少research,都深信這裡的食評某程度上是可以依靠的,所以就決定試一試這間一直評語不俗的餐廳.老實講,由開始食飯到結束,眼見四圍食客都不多,吉枱舉目皆是.難道真是地理位置上的缺陷? 本想揀a la carte,真確實選擇不多,最後始終share了一個$198的set dinner:3款appetizers (mushroom酥盒,水牛芝士沙津...),1個湯(南瓜忌廉湯),2個main course (墨魚汁risotto,西冷牛排),一款甜品(朱古力雪糕蛋糕)食物質素整體屬中上,頭盤略為失色,份量亦跟預期中一樣,係極少.湯不過份creamy,正合我心意,味道亦算濃,唔錯唔錯.risotto係我倆盛讚的一道菜,現在人人都開始提到al dente,而這裡的risotto亦做到這一點,牛油味挺重,又不會搶去墨魚汁的味道,整體balance得好.抵讚.dessert都幾好,可惜

dessert都幾好,可惜忘記了菜名,特別一提的是那個餅底,好得.

如果一大班人又鍾意'飲大食大'的話,這裡未必符合你心意,因為portion不大.但對couples 或女孩子呢,都是不錯的選擇.