2017-01-20 454 浏览
龙虾不时听人讲呢间The Joomak,佢系间朝鲜酒幕,即韩式居酒屋,卖嘅都系比较新派嘅韩国菜。装修系近年流行嘅工业风,主要系木同水泥为主。农历新年将至,店入面亦不乏相关嘅布置。用灯泡砌成店名做墙上装饰,都几吸引。其中一组吊灯仲系由多个大灯泡组合而成,既富玩味又有型格。最入系一列大玻璃窗,璀璨嘅维港夜景尽入眼帘,听讲节庆日子时仲可以欣赏到烟花汇演。呢晚嚟系为咗试试餐厅近月推出嘅韩式火锅。无几耐侍应就将啲食物拎到嚟,气体炉同各式火锅料等等堆满咗两张双人台。韩参法国春鸡汤底,我曾经晌其他地方食过人参鸡汤,但从来无谂过可以用嚟当做火锅汤底。人参有补气血作用,趁天气转冷时食就啱啱好。汤底用鸡只、人参、红枣、杞子等等熬煮,先饮咗一啖,汤头有微微嘅人参香,红枣同杞子等等令佢更鲜甜,同埋无苦涩味,颇为讨好。法国春鸡嘅鸡壳入面酿咗红枣、栗子同糯米等等,鸡皮薄而无肥腻感,同埋吸收咗鸡汤嘅味道。听讲餐厅晌韩国引入咗顶级1++韩牛,原本我哋想叫韩牛拼盘,可惜当日食客太多所以卖晒,咁就试龙虾丰盛拼盘啦!虽然餐牌写呢个拼盘只系俾两个人享用,但系份量都几丰富。拼盘入面嘅龙虾对钳几大只,虾膏都算甘甜。大蚬食起嚟咸鲜
龙虾
装修系近年流行嘅工业风,主要系木同水泥为主。
农历新年将至,店入面亦不乏相关嘅布置。
用灯泡砌成店名做墙上装饰,都几吸引。
其中一组吊灯仲系由多个大灯泡组合而成,既富玩味又有型格。
呢晚嚟系为咗试试餐厅近月推出嘅韩式火锅
韩式火锅
龙虾丰盛拼盘
龙虾
虽然餐牌写呢个拼盘只系俾两个人享用,但系份量都几丰富。
龙虾
拼盘入面嘅龙虾对钳几大只,虾膏都算甘甜。
大蚬
大蚬食起嚟咸鲜,亦无任何沙粒。
特级美国肥牛、美国黑豚猪腩片
特级美国肥牛、美国黑豚猪腩片,两者都系薄切,肥牛松化、猪腩片有少许膻香。
泡菜墨鱼滑、泡菜鲮鱼滑
泡菜墨鱼滑、泡菜鲮鱼滑,打成起胶嘅鱼滑入面加咗泡菜,讲真晌外观上睇分别唔大,不过煮好之后细心咀嚼嘅话就会发现墨鱼滑比鲮鱼滑较爽弹,而鲮鱼滑就比起佢较有鱼香。
五蔬猪肉肠、冰菜、羽衣甘蓝
五蔬猪肉肠,调味唔浓又有咬口。

然后系两款近年流行兼好高营养价值嘅蔬菜,冰菜表面布满含有液体嘅大型泡状细胞,令佢睇上嚟好似水珠咁,好得意,食落脆嫩可口。铺晌龙虾底下嘅羽衣甘蓝属十字花科蔬菜,同西兰花、椰菜等等属同类,叶嘅边缘呈波浪形、叶柄细长,我觉得口感有啲似西洋菜。
栗米、翠玉瓜、紫薯、南瓜
栗米、翠玉瓜、紫薯、南瓜,全部都系甜味为主嘅蔬果。
低脂豆结
低脂豆结,即系平时食嘅腐皮,下面仲有大量切条大白菜,又再增加膳食纤维嘅摄取量喇!
鱿鱼仔
我哋另外试咗啲散叫嘅配料同饮品,鱿鱼仔肉质鲜味,表现唔会比龙虾逊色。
土耳其苹果茶
土耳其苹果茶用苹果干同苹果肉冲泡,饮落系淡淡酸味。
韩姜菠萝雪沙
韩姜菠萝雪沙嘅沙冰打得幼细,菠萝味比预期轻,姜味较为突出。

食物质素唔错,饮品味道各有所好。拼盘入面有多款蔬菜,相对起嚟就健康一啲。汤底方面滋补之余,我食完都无口干或喉咙痛等等热气症状,感觉唔错。
韩式火锅
龙虾丰盛拼盘