谂翻起,大概都有大半年无去过日本了,突然好想好想食日本风味既串烧加饮翻杯嚟迎接一星期既来临。经友人介绍下,竟然喺元朗有一间日本味浓厚的居酒屋店内酒类繁多,日本居酒屋内见到既酒都有。不过今日心血来潮都系想饮生啤。喺店员亲切的介绍下,同拣左生啤饮。串烧配啤酒,仲有更好的配搭嘛?啤酒新鲜,喺我5钟意好苦涩的酒中,suntory premium Malts 喺不得了既第1样系,牛舌,我本身系5食牛舌既,因为外面试过,总系觉得好怪,但食左依间既一啖,店内厨师用盐同胡椒调味下,竟然食出另一种感觉,原来我系食到牛舌嫁!有肉汁,弹牙,好食呢个系店员特别推介的,根据店员的说法,此粟米系喺北海道运来的,分生同烧,店员建议食咗生先,劲甜,系好甜,同香港同平时食既粟米系2回事再食烧既,仲甜,Hao shi 自制鸡肉棒,店员教我们要先打散鸡蛋,再mix 落酱汁,此酱汁可以为如下的串烧,令味道更上一层楼!鸡肉结实,酱汁特别,如店员所说的,可用嚟点其他食物。秋刀鱼,season 食物,店内烧得刚刚好,见食到得翻条骨,就知好5好食了。大推五花腩,加上葱花后,味道野味,令人食指大动鸡皮都不错哦,本人平常食不吃鸡皮的,因
经友人介绍下,竟然喺元朗有一间日本味浓厚的居酒屋

喺店员亲切的介绍下,同
拣左生啤饮。串烧配啤酒,仲有更好的配搭嘛?

生啤

牛舌

北海道白粟米

再食烧既,仲甜,Hao shi

免治鸡肉棒

鸡肉结实,酱汁特别,如店员所说的,可用嚟点其他食物。
秋刀鱼

秋刀鱼,season 食物,店内烧得刚刚好,见
食到得翻条骨,就知好5好食了。
大推五花腩,加上葱花后,味道野味,令人食指大动
鸡皮都不错哦,本人平常食不吃鸡皮的,因为头几串串烧俾我想像中要好,所以都try try , 店家烧得脆口,不油

汁烧曼鱼

又点会少得曼鱼同鸡翼呢,曼鱼烧得刚刚好,肉质肥美甘甜

年糕

烧年糕,好in un , QQ的,点埋鸡肉棒的汁,正

牛肋肉

牛肉好juicy, 好新鲜,盐同胡椒落得刚刚好, 不会喧宾夺主

总括而言,要喺香港揾到咁地道既日本居酒加串烧系好困难的,店内虽不大,但见店员友善的态度,大厨喺吧台和人客打成一片,不禁回想日本的居酒屋,钟意这种style 既朋友,不妨一试啰
2017-08-29
生啤