2K
2010-07-25 125 浏览
24-7-2010呢度幫襯過兩次, 印象一直唔差 (e.g. http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2038171), 是日收工諗唔到去邊, 又帶了未嚟過的朋友上嚟. 如常一人一 pasta set ($108), 不過成餐飯幾乎由頭燥到落尾, 真係 :-Potato soup: 質地似「芡汁」多過「湯」 (太多 corn starch?), 不過薯味算香, 亦有少少「薯茸」的粗糙, 都及格的.是日無 bread basket, 只有 6 條芝士味 grissini , 食落芝士味淡淡的, 不過夠晒鬆化脆口, 都收貨了.主食係 linguine vongole... 賣相無乜問題, 初初食亦覺得 linguine 夠 garlic 夠 al dente, clams 亦夠 garlic 又鹹香, 雖然唔係隻隻無沙 但愈食愈覺得油膩, 食到最後更赫然發現碟底 d 油多得似「湯」, 佢倒了半支 olive oil 落去? Chef さん, 碟嘢咁樣, 不如你教我點食喇!? 以前食過的 v
24-7-2010

Potato soup: 質地似「芡汁」多過「湯」

, 食落芝士味淡淡的, 不過夠晒鬆化脆口, 都收貨了.

以前食過的 vongole 完全唔係咁的, 乜質素唔穩定成咁
呢碟就絕對誠意零分, 20 thumbs down!

試了少少朋友的 penne carbonara, 幾條當中竟然有齊 overcooked, undercooked 及 al dente 3 種質地, 佢分開 3 個煲煮0架?
Bacon 軟撻撻, 不過尚算鹹香, 算係咁; 醬汁就零蛋味, 亦唔知佢用了乜 cheese, 味道好鹹又有點似 cheddar, 唔似係 parmesan 喎? 印象一般的一碟 carbonara, 不過至少比我碟「油塘 vongole」好的.

最後要杯熱咖啡, 原來係「捷榮」牌
, 幾香濃, 叫穩穩陣陣的.

每人約 $120 埋單, 繼續唔貴, 但食物明顯退步不少, service 亦由第一次來時的「幾 nice 又 helpful」變得如 Al Dente 的不知所謂 (即係點: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1939330), 唔想再來了.
potato soup 勉強及格
脆卜卜又鬆化, 算不錯
carbonara 用呢隻芝士0架咩?
linguine vongole 驟眼睇無乜問題
食到底發現佢倒了半支 olive oil 落去, 點食?
奉上捷榮牌咖啡, 好過無
2010-07-24
potato soup 勉強及格
脆卜卜又鬆化, 算不錯
carbonara 用呢隻芝士0架咩?
linguine vongole 驟眼睇無乜問題
奉上捷榮牌咖啡, 好過無