餐厅: Sake Bar MURA
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
尖沙咀Mura Sake自由試之前去過sake chuchu 試佢地sake freestyle 之後,依家就好想再explore 多啲sake 喇🫣😳今次我地再去chu chu 喺尖沙咀既姊妹店Mura ,店入面U型Bar 枱設計位置唔多但勝在同唎酒師有更多互動,佢仲會講好多sake知識你知~~佢哋有好多Sake 選擇,有好多少眾嘅清酒都可以喺度搵到,我地就一共試咗 5 款,依家就簡單點評下📍熟露枯 大吟醸 10年 $188由高知縣的熟露枯酒造所釀造既長期熟成酒,放入防空洞中慢慢熟成 10 年以上。酒體呈琥珀色,有堅果同焦糖香,佢既香氣味道口感會每年改變,每一次都有唔同既味道~📍もえ姫 純米大吟釀 Moe Hime 2023 $118由大胃女王もえのあずき同宮城新澤釀造合作限定酒,今次亦參與當中釀造過程,作品採用宮城產米,精米至50%: 散發清爽香氣及有獨特口感,適合女士及一眾清酒初心者享用。(個樽幾kawaii ~~) 📍風之森 Alpha Dry $78採用秋津穗米既純米酒,以超低溫發酵32日,無濾過無加水既生原酒。咁就帶出佢哋獨有既豐富層次而保留細膩既質感,酒味立體鮮明而優雅柔
尖沙咀Mura Sake自由試

📍熟露枯 大吟醸 10年 $188

📍もえ姫 純米大吟釀 Moe Hime 2023 $118

📍風之森 Alpha Dry $78
採用秋津穗米既純米酒,以超低溫發酵32日,無濾過無加水既生原酒。咁就帶出佢哋獨有既豐富層次而保留細膩既質感,酒味立體鮮明而優雅柔和,最特別既係呢款酒係有氣架~

📍鷹長 菩提酛 純米酒 生酒
鷹長來自於跟釀造風之森同屬既油長酒造,以釀造舊派清酒風味為主。特別之處係用古代喺奈良縣創造既「菩提」釀造法 ,呢枝清酒入口有乳酸、焦糖同香蕉油香氣,幾特別~~

📍飛鸞 Reborn 生酛 貴釀酒 無濾過生原酒,係一款來自長崎縣森酒造場的非公開級別清酒。
呢款清酒有熟果、蜂蜜、花香同乳酸層次感。同埋用咗生酛法釀造,清酒入面既乳酸菌同酵母共存,所以產生咗獨特香氣。佢口感非常柔順,有著濃郁的甘甜同微微酸度,平衡返貴醸酒既濃厚感。

飲完酒,就講埋佢地有咩野食~~

📍佐酒小食
味醂魚乾/ 螢光魷魚/牛小排

📍串燒
大蔥雞肉/梅醬紫蘇雞肉/黑豚腩肉

📍主食
明太子忌廉汁烏冬/煙三文忌廉芝士燒飯團/呢個關東煮係餐廳signature 用大骨湯煮湯底超濃郁再加入魚板蛋大根等材料,食落去好暖胃/味噌煮牛小腸用味噌調味,牛小腸肥美大根煮得夠入味同軟腍。

#大口在尖沙咀#尖沙咀美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#尖沙咀日料#尖沙咀日本餐廳#尖沙咀SAKEBAR
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#photooftheday#foodoftheday#hkfoodkiller