2007-02-02
今日老細請我食lunch, 去咗一間係灣仔o既私房菜, 係食素o既. 唔好聽到食素就抗拒, 因為呢問素食私房菜, 真係估佢唔到, 食佢唔出, 都幾ok喎. 其實我都係一個"食肉獸", 無肉不歡, 不過今餐真係令我有啲改觀, 佢絕對唔係嗰啲獻厚味濃o既傳統素食, 係素食Fusion菜.由於係私房菜, 所以唔係由得你點菜, 坐定定就有得食. 老實講呢餐飯o既份量絕對唔嘢少呀, 大大話話都好似有成十道菜, 我地一行4人, 食到好飽, 仲要"打包"啊. 由於無菜單睇, 我希望用我有限o既記憶話你知我食過啲咩:-1. 頭盤- 係冷盤, 有啲似沙律咁, 中間有啲似布甸o既東西, 我同事覺得最好食2. 餃子+小籠包(記著趁熱食, 係老闆娘走嚟提我地要快啲嫁)3. 一個芝士唔記得包啲咩o既野(哈哈, sorry)4. 咖哩魚蛋+薯仔(真係好似魚蛋呀, 幾有咬感嫁, 正!)5. 飯(唔係普通白飯呀, 好似有啲紅豆嫁) - 加上咖哩汁, 好味呀!6. 菜(無食過, 因為已經開始飽)7. 炒肉粒, 當然有啲配菜啦, 好似係啲瓜粒(啲肉粒真係好似嫁, 絕對唔假lor)8. 湯9. 肉tart10. 甜品- 桂
3. 一個芝士唔記得包啲咩o既野(哈哈, sorry)
6. 菜(無食過, 因為已經開始飽)
8. 湯
9. 肉tart
10. 甜品- 桂花糕
sorry, 好似仲有漏到一兩個餸嫁. 總之就係"多"!