2018-09-15
餐廳走平實路線,冇華麗裝修,但有靚景,專注做好食物。餐廳地方算大,寿司吧大概有十數個位置,而鐵板燒區有三大張鐵板燒枱,中間還有一間貴賓房。今晚決定對自己好D,點Omakase, 仲話要點貴嗰個$1,580食埋龍蝦刺身先。最先上三款前菜,靜岡縣蕃茄、磯煮八爪魚、和牛海膽,擺盤都算精緻,聽講餐廳器皿大多購自京都。蕃茄多汁,佢唔算好甜,但加左岩鹽帶出鮮味。八爪魚好入味,但最好味都係個和牛海膽,和牛微微炙過唔會好油,配上海膽好鮮甜。再嚟就係原隻龍蝦刺身,肉質鮮味,不過有點清淡,但師傅在刺身上加了點紫鬚花同菊花點綴。之後嘅刺身盤就有三款,池魚、金目鯛、赤貝,金目鯛有微微炙過。食左一輪生野就輪到燒物,係燒石斑魚,我覺得OK。一件炙燒中toro,入口即溶!寿司有七款:深海池魚、白蝦、秋刀魚、吞拿魚、牡丹蝦、赤目魚、左口魚邊,食得出食杯真係好新鮮,而且好有水準,因為佢地全部都好鮮甜。炸牡丹蝦頭,香脆可口。個一口海膽飯,飯中還混入了toro魚油,海膽鮮甜。龍蝦頭煮湯清甜。甜品有三款選擇,我就揀了雜菓寒天凍,yummy yummy。
食左一輪生野就輪到燒物,係燒石斑魚,我覺得OK。
一件炙燒中toro,入口即溶!
炸牡丹蝦頭,香脆可口。
個一口海膽飯,飯中還混入了toro魚油,海膽鮮甜。
龍蝦頭煮湯清甜。