2019-10-16
依間位於銅鑼灣Cubus 7樓既Omakase環境寧靜優雅, 氣氛非常適合同三五知己黎摸著酒杯底暢所欲為,享受美食,舒適地過著一個美好的晚上!唔講咁多,睇下今晚廚師發辦食咩先~前菜 (三款):腐皮魚肉卷 - 意外地有冬菇粒包埋係入面令到成個口感軟身同唔油膩東風螺- 然螺身比較細隻但係第一啖非常鮮甜而且肉厚兼彈牙魚肉包青椒- 青椒味濃同辣,有味蕾刺激感而且黎開胃係唔錯既選擇刺身 (6款):鰹魚 - 一個出色既鮮味配搭就係配埋碎葱蒜豉油,帶出左鮮甜既魚味而且魚質有咬口,非常好味~剝皮魚 - 裏面包住魚既肝春無想像中咁腥,夾起剛好再配埋少少蔥係上面,唔會蓋過d魚味反而仲齒頰留香!帶子 - 稍微烤過既帶子食法更帶出鮮甜味中拖羅 - 係入口即溶既感覺~~ 拖羅帶少少筋同埋油分非常高,食完會口感細膩,絕對值得一試既sashimi!章紅魚 - 清淡肉厚既口感深海池魚- 配上酸汁品嘗係清、甜、爽既感覺,突顯出深海池魚既鮮味牛油炒鮑魚 - 鮑魚燒過後非常鮮甜爽口,加上濃香既牛油味導致成個菜式有味 道既層次。食完會有wow factor!!箸休 (天婦羅):炸蝦角,炸蘆筍,炸墨魚明太子 - 配醬有海
前菜 (三款):
腐皮魚肉卷
- 意外地有冬菇粒包埋係入面令到成個口感軟身同唔油膩
東風螺
- 然螺身比較細隻但係第一啖非常鮮甜而且肉厚兼彈牙
魚肉包青椒
- 青椒味濃同辣,有味蕾刺激感而且黎開胃係唔錯既選擇
刺身 (6款):
中拖羅
章紅魚
- 清淡肉厚既口感
深海池魚
- 配上酸汁品嘗係清、甜、爽既感覺,突顯出深海池魚既鮮味
牛油炒鮑魚
箸休 (天婦羅):炸蝦角,炸蘆筍,炸墨魚明太子
- 配醬有海鮮點抹茶鹽,蔬菜配天婦羅汁
- 炸物唔油亦無油益味。炸蝦角口感似魚肉,炸蘆筍爽脆清甜,反而特別推薦會係炸墨魚明太子,有紫蘇葉包住突出左濃烈奇特既味道充滿著口腔,會有種想keep住接二連三食既感覺。
壽司 (6貫):
海膽
- 甘香鮮甜既味道再加上足料既口感,口感上會非常滿足
燒拖羅
- 油脂層次豐富,少筋兼肉質分明
牡丹蝦
- 口感爽中帶甜,厚肉彈牙
赤鯥
- 稍微燒過魚身,有種淡鮮同埋厚實不膩既感覺
象拔蚌
- 口感鮮爽脆口,非常新鮮既感覺
深海池魚
- 配薑蔥碎反而帶出魚同配料味道上既層次,印象深刻~
蜆湯
- 蜆肉鮮甜而且唔會過鹹。飲落會有酸酸地既感覺,暖胃舒服
雪糕夾餅 + 哈密瓜
淡淡Vanilla味道既雪糕配上香脆餅身配搭出好清新既感覺再加上非常清甜新鮮既哈密瓜係一餐完美既ending~