2018-06-23
Omakase 近期真係越來越受歡迎,可能香港人都像我這般有選擇困難症 !其實都幾好,情侶們不需要為選擇食物而傷腦筋,只需要好好享受一餐美味嘅晚餐,爭取多啲時間溝通每次由廚師發板都令我有意外驚喜今次我要試下位於寶勒巷嘅日式料理,呢間 一貫有很多熟客,因為我都係朋友介紹 !呢處環境唔錯,如果大班人仲有獨立房間,我哋被安排二人卡坐,環境簡約舒適。頭盤來了一個生炸天婦羅小蟹,擺碟很有趣 小蟹好像舞動一樣,入口鬆脆,確實惹味!日本北海道白粟米,超鮮甜,先來清清口腔!刺身拼盤有北海道大牡丹蝦,馬糞海膽,蜜柑魚,赤活貝,中拖羅……全部用上高質素材料,絕不欺場靚嘅海鮮,只需要加少少 wasabi 及醬油就已經可以帶出鮮味!鹽燒香魚配上日本醋,入口絕不腥反而鮮味十足,加上日本醋入口鮮魚味回甘!活燒鰻魚,淡淡的鰻魚汁反而沒有搶過新鮮鰻魚嘅香味,必食推介!鹽燒厚切牛舌,更加係我嘅至愛,外面嘅鹽燒 香料,厚厚既牛舌入口多汁!最後喺鮮魚湯烏冬,奶白色充滿各式魚香,入口creamy,烏冬煙韌,好有水準。日本十勝紅豆雪糕,軟綿綿,紅豆大大粒,確實有驚喜!
今次我要試下位於寶勒巷嘅日式料理,呢間 [稻乙] 一貫有很多熟客,因為我都係朋友介紹 !
日本北海道白粟米,超鮮甜,先來清清口腔!
日本十勝紅豆雪糕,軟綿綿,紅豆大大粒,確實有驚喜!