2024-04-04 534 浏览
我一直好想去食鉄人旨花嘅铁板烧,今次难得去到点知铁板烧full哂,所以决定改食Omakase 旨花 Shika $1580一开始会先奉上餐前小食鳕鱼干 - 烧鱼干🐟非常香脆,带有鱼香味😋。先付𩽾𩾌鱼肝 - 鱼肝🐟口感非常滑,味道浓郁,好豆腐咁嫩滑,入口即化🥰。甘露栗子 - 栗子🌰味道清甜甘香,口感粉糯🥰。合桃小女子 - 即系玉筋鱼拌上新鲜合桃及白芝麻调制而成,甜中带咸唔腻口😍。生蚝配海胆选用了最当造系长崎县华涟生蚝🦪,虽然唔算大只,但非常鲜甜,上面放了口感幼滑,味道甘甜嘅紫海胆😋,口感丰富😍。刺身北海道象拔蚌 - 厚肉弹牙,配上梅腌车厘茄🍒和冲绳县水云,整体感觉非常清新又醒胃😋。针鱼 - 口感软滑,配埋鱼籽、葱花、芝麻,再蘸上酸汁一齐食🥰,味道非常融合,鲜甜可口😍。苹果木烟熏中拖罗 - 配松脆的天妇罗紫苏叶☘️,甜甜的西京柚子汁🍊及wasabi,味道及口感非常丰富😋。网烧烟熏𫚕鱼🐟,𫚕鱼鱼肉肥美嫩滑,放在网上轻轻炙过🔥,逼出油份,更觉油脂丰腴,配上炸至香口的京葱丝,淡雪盐❄️和wasabi,入口即融,每一口都充满烟熏及焦香味🥰,令人回味无穷。一品料理即炸鹿儿岛沢蟹🦀,非常香脆,香箱蟹

旨花 Shika $1580

一开始会先奉上餐前小食
鳕鱼干 - 烧鱼干🐟非常香脆,带有鱼香味😋。

先付
甘露栗子 - 栗子🌰味道清甜甘香,口感粉糯🥰。

生蚝配海胆

刺身

一品料理
即炸鹿儿岛沢蟹🦀,非常香脆,香箱蟹肉🦀混合蟹膏,味道鲜香,大根煮得十分松化,加入同样鲜香的鲣鱼🐟芡汁,真系鲜味加倍,味道满分💯。

寿司
北寄贝 - 脆度恰到好处🥰,鲜甜的贝类味道又不会太浓,美味可口🥰。
深海池鱼 - 鲜嫩肥美,肉质紧实而爽口、火炙逼出油份后,入口更觉鱼油甘香细腻😋。
鲛鲽鱼 - 肉质却鲜甜爽弹、丰润嫩滑🥰,上面有炙烧🔥逼出鱼油嘅鲛鲽鱼群边,层次感丰富😍。
大拖罗 - 将熟成一个星期嘅大拖罗再用和歌山备长炭在面上轻轻一炙🔥,这样炭炙,比直接烤还香。
紫海胆捞饭 - 上面放了无经加工,味道最接近新鲜海胆原味嘅盐水海胆,一次过试哂2️⃣种唔同口味嘅海胆,超满足🤤。
穴子 - 肉质纤细,清甜味鲜😋。
萤光鱿鱼 - 师傅烹调萤光鱿鱼🦑有别于一般,微热🔥口感软嫩滑溜,有阵阵鱿鱼香味😍。
矶煮鲍鱼 - 嚟自北海道虾夷嘅鲍鱼肉质紧实而鲜嫩,口感层次丰富🥰,记得蘸埋肝酱,滋味倍增😋。

立鱼汤鱼味非常香浓,口感比较浓稠、黏口,熟辣辣🔥非常好饮😍。

甜品
甜品系抹茶🍵雪糕🍦和时令水果,今日系高知县赤玉蜜瓜🍈,非常香甜多汁🤤。

铁人自家梅酒 90ml $98
梅酒系4月尾6月头自家制,梅香味十足😍,易入口味道香甜。

总括而言,好多人话鉄人旨花嘅铁板烧,CP值好高,我未试过,答唔倒大家。但我肯定嘅系,佢地嘅Omakase系属于高水准,绝对可以列入我心目中前5️⃣名。

后记:大家可能奇怪,明明个餐得6件寿司,点解我好似食咗咁多件嘅?系呀,因为师傅好好人咁整多几件俾我地食。

2024-03-27
用餐时段