2016-09-08 2762 浏览
今晚約左朋友係蘭桂芳食飯,但未諗到食咩,行下行下,行左去加州大廈附近,發現有間冇門牌嘅日本餐,入到去面都好舒服,十幾個坐位,暗暗地燈光,環境都可以,仲有個大電視,店員話for 包埸或求婚用,可以播自己作品,朋友話試下呢間,我地坐低左,佢地有三個(海 、峯 、芝)餐,我地揀左峯,千幾蚊。頭盤有個蟹肉唓喱,好精致,跟住就食刺身,個寿司師傅就問有冇咩唔食,刺身有5款,我本人都鐘意比較食日本菜,但係呢度食既刺身味道比起其他日本菜有D唔同,忍唔住問個師傅,師傅就講解D刺身全部都係野生天然既魚生,同外面日本菜有分別,野生魚味農,口感,鮮味,我未有試過,真係好正!!吞拿魚腩刺身,我食落去真係( 嘩 )一聲,吞完仲有股好農魚油香係口入面!!太幸福了……後面仲有驚喜,到料理了,師傅每天都唔食材,今晚就有燒赤陸魚,無花果天婦羅,先食燒魚,一口食落去,D魚油逼晒出來,聽師傅話呢種都幾名貴,唔怪得咁好食!!!食完個燒魚,食無花果天婦羅,我第一次食,加少少塩食,好清甜,食完燒魚食無花果天婦羅好恰,好舒服。到寿司了,有8件寿司,全部都係時令,呢度寿司飯同出面寿司飯又唔,出面通常係酸酸地,但是呢度竟然咸咸地,
到寿司了,有8件寿司,全部都係時令,呢度寿司飯同出面寿司飯又唔,出面通常係酸酸地,但是呢度竟然咸咸地,但是配魚生又好好食,我睇住師傅做過程每件都為客人查左醬油,所以我地唔點豉油,好貼心
,食完己好飽了,
最上日本水果,一餐好完美晚餐,朋友讚口,我地冇揀錯,下次有飯局,我地又多一個選擇了。
2016-09-08