2017-05-27
提早一日訂了坐主廚KK San的位,同男友一齊試下開左半年的鮨芝。小店開正喺蘭桂坊,白色磚牆加一塊紅色 noren,簡潔的設計令蘭桂坊增添左高尚感覺。坐低聽侍應介紹後,點了兩份 "峯" $1280的Omakase。最貴的 "芝" 會多D珍貴食材,好似漬鮑魚,但我同男友都唔太好日式鮑魚,反而更期待的是師傅的手握壽司🍣。聽男友之後講返,Bar檯係原木做的,坐好後客人的高度略比師傅企高D,跟足正統壽司Bar檯的設定,是恭敬尊重顧客的意思。男友話見到呢D細節就知道認真程度。KK san 係香港人,原來佢去過日本做師傅,唔怪之得咁 pro!佢好 nice ,又風趣,唔識日文嘅我地同佢傾得好開心!先上的係幾道清新小菜,再上刺身,後上壽司,中間會有D燒、煮物。樣樣野都做得好認真,好好食,食物水準真心好得,酒水再加一,埋單都參唔多$4000,一分錢,一分貨,我要儲定錢再嚟。