2006-08-23 2 浏览
琴晚同老公黎到厚福街, 都唔知食咩好. 最後咪入左呢間一品居試下囉. 佢個裝修都係走摩登Style. 但一睇餐牌都係一般京川滬餐廳所賣的菜式, 冇嘜特別.佢呢到有Set Dinner for Two, 價錢由$168-188不等. 包括兩個小菜, 一個飽點, 一個冷盤, 一個小食及飲品等. 但我地最終都係散叫. 叫左韭黃炒拉麵($32), 蝦仁炒年糕($38), 窩貼($15/一客四件) 及一杯熱柚子檸檬($10). 炒拉麵同年糕個碟頭都比一般細, 果碟大概七至八吋直徑. 而質素方面, 拉麵夠鑊氣, 味道不俗, 但如果可以多D韭黃同少D油仲好. 至於個炒年糕…年糕唔夠”煙un”, 仲好似炒得唔係好夠熟. 食落重有少少浸年糕水味. 而D蝦仁仲奇怪…白到好似D年糕咁, 放埋一齊差D認唔出佢係蝦仁. 雖然成碟野都近乎白雪雪, 但出奇地味道都夠, 唔會淡某某. 不過加D醋會更好食. 重有個玻璃汁略為重手左少少. 至於個窩貼都係一般北方Style, 皮厚, 多肉餡. 但佢地果底都煎得好脆(有D生煎飽feel). 味道standard. 本想加多碟炒菜,但一問之下清炒都要成$42…所以最後都係打消

佢呢到有Set Dinner for Two, 價錢由$168-188不等. 包括兩個小菜, 一個飽點, 一個冷盤, 一個小食及飲品等. 但我地最終都係散叫. 叫左韭黃炒拉麵($32), 蝦仁炒年糕($38), 窩貼($15/一客四件) 及一杯熱柚子檸檬($10). 炒拉麵同年糕個碟頭都比一般細, 果碟大概七至八吋直徑. 而質素方面, 拉麵夠鑊氣, 味道不俗, 但如果可以多D韭黃同少D油仲好. 至於個炒年糕…年糕唔夠”煙un”, 仲好似炒得唔係好夠熟. 食落重有少少浸年糕水味. 而D蝦仁仲奇怪…白到好似D年糕咁, 放埋一齊差D認唔出佢係蝦仁. 雖然成碟野都近乎白雪雪, 但出奇地味道都夠, 唔會淡某某. 不過加D醋會更好食. 重有個玻璃汁略為重手左少少. 至於個窩貼都係一般北方Style, 皮厚, 多肉餡. 但佢地果底都煎得好脆(有D生煎飽feel). 味道standard. 本想加多碟炒菜,但一問之下清炒都要成$42…所以最後都係打消念頭. 呢到都有加一架, 今次埋單成為$105. 我同老公都覺得OK 咁啦. 但我唸隔離桌個兩個女仔就唔agree啦. 因我略略聽到佢地叫嘜冇嘜, 叫個亞姐換過杯水比佢, 亞姐拿走左杯水連影都冇埋, 又話隻隻水餃都爛皮,又嫌碟炒麵細,不過都係果句啦,要好過一品居大有人在,但佢又比好多Food Court D質素及味道好. 只要抱住一個平常心去食就OK!!