2010-10-05 4 浏览
今日係我同男友拍拖週年,佢帶我去食日本野,佢話之前同朋友黎過話好味。一黎到唔洗等位,因為book左所以坐左入房,環境幾舒服。經理好高大幾靚仔,仲認得我男朋友黎過,我地唔想煩所以叫佢拍板,經理問左我地大概鐘意食乜就幫我地安排。經理推介蠔,蠔可以出去蠔bar自己選,我唔識所以男朋友自己出去選,先黎一人兩隻蠔,配wine,蠔新鮮,都好食,又唔係真係好貴,45蚊隻。我跟過我老細去其它蠔bar食都成七十至八十蚊,所以呢度唔算好貴。然後黎個刺身拼盤,好大,正既(因為太興奮所以唔記得影相相)跟住送上兩款壽司,經理解釋話係特製架,Manu係無既,係燒魚腩壽司,入口即溶,易味道好甘香,陣味好耐都留係口裏面,高大經理叫我地再飲啖佢地既魚泉清酒味道會仲正,我平時唔飲酒,聽佢咁講咪偷我男朋友果杯少少。平時我覺得好難飲,但食左呢個壽司再飲就變得好易入口,好清甜。然後還有一個油甘魚煮,個樣好靚,由其是d配菜蘿蔔花花,不過上菜時經理提醒我地唔好食配菜住,要先試魚,魚要點多d汁,入口好滑,我未試過食煮法,味好濃但又唔(流),好味,之後我先再試配菜,我先明點解唔好先食配菜,因為吸晒d汁變得濃得濟。但魚配汁就剛剛好。最後

一黎到唔洗等位,因為book左所以坐左入房,環境幾舒服。

然後黎個刺身拼盤,好大,正既(因為太興奮所以唔記得影相相)

最後黎個白松露鰻魚抄飯,香得好緊要,石頭碗上,慢慢飯都可以keep住熱,又係好好味,食埋呢個飯經己好飽。

經理知係我地拍拖週年飯,所以送個甜品拼盤比我地,好開心呀,因為有我最鐘意食既心太軟。而且係好ok,估唔到日本餐廳既西式甜品係好到咁喎。

埋單八百幾(我偷睇架咋)都幾貴,不過有生蠔,又有酒。環境又好,服務非常滿意,高大靚仔經理加分
. 其實都值既。

多謝my sweet honey^^
好味,經理稱之為夢幻壽司