2020-10-28
等男朋友放工一齊去食晚餐,上OpenRice search觀塘區日韓嘢,揀左陣就決定嚟呢度,一本料理。位置都易搵,係街上已經見到餐廳名四隻大字喺窗口,盲嘅都睇到😂入到去靚女都會主動幫你量體溫,確認訂座等等,態度亦都好好。環境幾光亮,有啲假櫻花係餐廳中間,出菜嘅師傅切割工作枱都有點日式氣氛,枱同坐位都幾寬,小小問題係梳化位有啲矮,食嘢嗰陣覺得張枱太高😂相信係平日夜晚嘅關係,入座率都頗低。入坐時間太概8點,計埋我都係得3枱客,希望小店都可以撐過疫情!點餐紙上超多選擇,前後兩版紙,選擇困難症!見到推薦餐牌有生蠔,諗都唔諗就嗌左!生蠔有掌心大,食落肉質爽嫩,但冇乜海水味,甜味都較弱,但只係$13一隻,想過下蠔癮嘅人必嗌。牡丹蝦($9)肉質較腍,佢哋刺身普遍問題係,唔夠凍。之後嗌嘅刺身拼盤都有呢個問題。磯煮鮑魚食到有種熟悉嘅日式醬油味😂煮得過左少少,較實淨。呢度主打相撲手壽司,所以壽司飯『大舊飯』係佢嘅賣點。壽司嗌左好幾款,質素普通,冇乜記憶點。熟食就嗌左客避風塘雞軟骨同燒牛舌。望落去presentation唔錯,2樣嘢味道都唔差,不過係唔夠熱。牛舌調味較淡,我自己加在枱面有嘅七味粉。落完單之後
點餐紙上超多選擇,前後兩版紙,選擇困難症!
日本生蠔,珍寶牡丹蝦
刺身拼盤
磯煮鮑魚食到有種熟悉嘅日式醬油味😂煮得過左少少,較實淨。
相撲手壽司, 避風塘雞軟骨
落完單之後靚女有同我哋溫馨提示返壽司其實有分相撲手size及普通size,等客人可以衡量返食量去選擇。本身我哋都揀左少飯,但落單有啲出錯,最後都係嚟咗大舊飯🤣🤣差啲食唔晒之後嘅嘢食。靚女都有主動上嚟講返唔好意思,之後會注意。
每人有一罐免費汽水,整體嚟講,價錢抵食,質素還好,仍有進步空間😋