2014-11-03 1779 浏览
#让我们食著甜品一起老去同好朋友嘅半日港岛食,第一站,冒烟雪糕。下昼3点45左右去到大坑,跟住地图揾到呢间小店,不过果阵仲未开门,原本谂住走,点知当我地谂紧转食边间嘅时候,老板(应该系挂)嚟左开门,,好开心!入到去即刻叫左杯蜂蜜雪糕(HKD42),等左三分钟度就有lu,由于雪糕底层放左干冰,所以一出嚟嘅时候会有烟系杯边的小洞喷出嚟。啲烟大约十几秒就会喷完,所以要影张靓相真系要拎之前揾定个靓位呀!(唔好等到烟都散去了先就到好d嘅角度sad)蜂蜜电糕系配牛奶雪糕底,加蜂蜜汁同一小方硬蜂蜜(?)牛奶雪糕好好味好creamy,加埋峰蜜汁都几搭配,不过果一粒硬蜂蜜就比较难「不」嚟食了,但整体嚟讲系好味嘅由于我地想食嘅十一月限定—梅酒味要等到五六点先有得卖,所以我地决去左食饭行下街先番嚟再食过。。。食完一兰再食梅酒味个感觉好似去左日本咁梅酒味雪糕底比较酸,但佢淋左d柚子蜜,中和作用之下好味好多,同埋上面有几粒坚果/花生(?)(我食都都唔知系乜😂) ,不过有几粒嘢有得咬下开心d,有口感好多!不过每月限定款比较贵,要HKD52一杯。总结嚟讲我比较钟意蜂蜜雪糕,因为甜d好味d,今个月个限定味都特别但系就
#让我们食著甜品一起老去

同好朋友嘅半日港岛食,第一站,冒烟雪糕。

)嚟左开门,
,好开心!

(唔好等到烟都散去了先就到好d嘅角度sad

蜂蜜电糕系配牛奶雪糕底,加蜂蜜汁同一小方硬蜂蜜(?)

食完一兰再食梅酒味个感觉好似去左日本咁

总结嚟讲我比较钟意蜂蜜雪糕,因为甜d好味d,今个月个限定味都特别但系就酸左d

唯有期待下个月嘅新味hahaha
2014-11-02