2015-12-15 18384 浏览
环境:一定好㗎,不停咁转住望晒成个港九维港食物:冇食过晚餐buffet,唔知同lunch有乜嘢唔同,不过lunch就无生蚝,鹅肝,龙虾热食烧牛肉:热辣辣,中间烧到粉红色,正!仲有海盐,岩盐任落。但最出色竟然系蘑菇汁,汁入面真系有杂菌不得止,仲要有牛肝菌!对于我呢个蘑菇人简直想成兜汁拎返去食蘑菇沙律:好酸,酸到有啲似呕吐物果只酸味。钟意食菇嘅朋友,食烧牛肉只蘑菇汁啲菇好过海南鸡饭:用常满碗上菜嘅迷你版本,当然唔可以缺少海南鸡饭嘅好朋友,姜蓉啦(真系好姜嘅姜蓉)!成碟姜蓉喺侧边任攞... 不过呢饭就无鸡油味喇,鸡就好滑嘅不过完全冇鸡味...三文鱼刺身:雪味甚浓,鲜味欠奉冷盘蟹脚:平时buffet𠮶啲蟹瘦猛猛,辛辛苦苦搣完肉肉都唔多旧。不过系呢度嘅就好大只好多肉,不过肉质有少少霉,而且冇乜鲜味。重质定重量,你自己谂喇冷盘虾:冇鲜味,不过总算弹牙叉烧:唔够甜,已经攞半肥瘦𠮶啲,但系都几鞋烧鸭:已经攞上脾,但系啲皮都咬唔开。好彩肉质都尚算OK,好有鸭味虾饺:一路蒸住所以好热!皮薄不过馅唔靓,虾就鲜味欠奉,雪味甚浓。拍得住2-3线酒楼嘅虾饺呀真系~烧卖:嘥quota去食德国肠:德国藉老板都话啲质素
环境:一定好㗎,不停咁转住望晒成个港九维港

热食

三文鱼刺身:雪味甚浓,鲜味欠奉

冷盘虾:冇鲜味,不过总算弹牙

叉烧:唔够甜,已经攞半肥瘦𠮶啲,但系都几鞋

烧卖:嘥quota去食

德国肠:德国藉老板都话啲质素拍得住德国𠮶啲!咁要试吓喇

天妇罗:新鲜炸起,小心辣口!炸粉唔算厚,不错不错,不过好似冇天妇罗豉油

鱼蛋粉:鱼蛋好霉,出面食鱼蛋好过

甜品
冬甩:入面系caramel,几甜

朱古力蛋糕:非常浓,有啲似Starbucks,拍得住cova

Apple crumble:酸,好有苹果味

柚子cheeaecake:柚子味浓,不过芝士味唔够,而且蛋糕有啲松散唔够实

班兰千层糕:好有班兰味,但系有啲鞋口,似咬紧旧胶

芒果糯米滋:个皮好厚,入面系芒果cream,但又唔够芒果,零芒果味,非常不伦不类

绿茶红豆布甸:红豆好甜,绿茶味非常浓(有aftertaste)但系唔甜,所以两样一齐食好夹

白桃sorbet:一拎上手已经闻到好香桃味,食落口好似食紧日本白桃咁,仲要有桃肉,好正!!!

Vanilla雪糕:用新鲜vanilla造嘅,落咗好多奶所以好滑,而且冇雪味,正

冻柠檬茶:柠檬好有味(近排试过啲苦嘅柠檬),而且红茶非常浓

服务:OK,冇嘢挑剔

今餐系公司请嘅圣诞lunch,食物其实不过不失,但望住个靓景食都叫做补返数嘅... 但如果要我自己俾钱嚟食呢???
蘑菇汁
天妇罗